Draag jij nog schoudervullingen???
18 november 2022 

Draag jij nog schoudervullingen???

Afgelopen week had ik keileuke gesprekken en een ervan was tijdens een training die ik gaf waarin het ging over gedachtes, belemmerende overtuigingen en alles wat we ons zelf wijs maken en daar kwamen de nodige stiltes en wegkijk momenten en een ervan die wel heel opvallend niet wilde opvallen vroeg ik jeetje (ik noem haar even trees) draag jij nu nog schoudervullingen??? Dat is toch allang uit de mode….

Waarop ze me aankijkt en direct begint te lachen en me aankijkt alsof ze water ziet branden, uhhh hoezo komt er op een gegeven moment uit, ik blijf in mijn rol en zeg ja dat kan echt niet hoor, ziet er niet uit je lijkt wel een rugbyer, wat doe je toch? En meteen zet ik mijn duivelsvarkentje (zie foto) op haar schouder.

Verschrikt kijkt ze me aan en zegt ze een woord wat ik niet kan herhalen anders komt deze mail in de spam terecht maar het is iets met zooi en het woord ervoor begint met een k😂😂. Meteen begon ze van alles te vertellen en sorry te zeggen, waarop ik zei haal die duiveltjes is van je schouder, je laat je veel te veel wijsmaken waarop ze dat knuffelduiveltje een rechtse hoek geeft en die door de hele kamer vliegt, ja het is genoeg Linda ik word er zo moe van en mijn zelfvertrouwen wordt er niet beter van, en dan moeten we allebei heel hard lachen en ook dit is een stuk van je vitaal voelen en gaat over vitaliteit.

 

Wat zit er op je schouder

Vaak hebben we zo’n berg sh*t op onze schouders liggen die helemaal niet van ons zelf is, maar van iemand die dacht het daar even neer te kunnen kwakken en als je vitaal bent denk je flikker je troep maar bij jezelf neer rot op met je klote opmerking, gedrag, gevoel of wat dan ook.

Maar als jij niet vitaal bent en dus ook niet mentaal veerkrachtig bent pak je die ellende die niet van jou is op je schouders en voordat je het weet heb jij schouders waar een rugbyspeler jaloers op is. Of zo’n duivels varken wat de hele dag in je oor loopt te tetteren dat kan je niet, dat doe je niet goed, oh wat zullen ze wel niet van me denken, mijn kont is dik, ik ben het niet waard, of wat deze dan ook loopt te knorren in je oor.

Jaag dat beest ervan af want het meeste is van een ander zijn onzekerheid of frustratie die jij voor waar op je schouders hebt gelegd.

 

Vraag je bij elke gedachte af

Is dit waar? Is dit mijn gedachte of is het de emotie die ik erop heb geplakt, helpt deze gedachte mij? NEE wegwezen dan. Stel je bent onzeker wat zou je kunnen doen om je wel zeker te voelen, wat heb je daarvoor nodig, wat kan je helpen, vraag je steeds af waar het vandaan komt en je zal er heel snel achter komen dat het door iemand anders op je schouders is gelegd.

Daarom is je vitaal voelen en vitaal zijn meer dan alleen bewegen en voeding, het heeft alles te maken met je mentaal welzijn en je mentale veerkracht.

 

 

Wat is vitaliteit voor jou? En wat ben je als je vitaal bent? De meeste mensen zeggen ik ben niet ziek dus ik ben vitaal en daar ben ik het niet mee eens.

Want vitaal zijn omvat zoveel meer en dan is niet ziek zijn een understatement, waar je jezelf enorm veel tekort mee doet. Vitaal zijn is dat je fysiek, en mentaal lekker in je vel zit, balans hebt, maar met name ook dat je mentaal veerkrachtig bent.

Vitaal is ook dat je de energie hebt om de dingen te doen waar je blij van wordt ook na werktijd.

 

Fysieke vitaliteit is bijvoorbeeld:

 

 • Een fit lijf hebben waardoor je energie hebt om de dingen te doen die je wilt doen, zowel op je werk als privé en dan kan je denken aan 👇
 • Beweeg je voldoende en heb je daar de energie voor en kan je bewegen zonder klachten?
 • Heb je een gezond gewicht? Of is je gewicht een belemmering?
 • Eet je gezond? Dus 500 gram groente en fruit op een dag, gevarieerd?
 • Slaap je voldoende? Dus minimaal 5 uur ononderbroken? Of ben je laat bezig waardoor je slecht in slaap valt en moe wakker wordt?
 • Heb je voldoende ontspanmomenten? En niet alleen op de wc. Want zonder ontspanning kan je niet verwachten dat je steeds kan blijven inspannen.
 • Heb je energie om de dingen te doen die je graag wilt doen
 • Kortom is je lichaam in een goede conditie dat deze de nodige weerstand heeft.
 • Rook je? Drink je regelmatig alcohol?

 

Als je dus fysiek in balans bent, heb je een goede weerstand en ben je mentaal ook veel sterker en dus mentaal veerkrachtiger. Een gezond lichaam leidt ook tot een gezondere geest. Maar andersom is het ook waar: wie mentaal vitaal is zal zich ook lichamelijk beter voelen.

Mentaal vitaal zijn en dus mentaal veerkrachtig zijn gaat dus hand in hand met fysieke vitaliteit, het een versterkt het andere zowel positief als negatief.

 

Mentale vitaliteit is bijvoorbeeld:

 • Fit zijn in je geest. Als je mentaal vitaal bent, heb je een positieve kijk op het leven, geniet je van kleine dingen om je heen, heb je weinig last van stress en heb je doelen in je leven.
 • Mentaal vitaal zijn dan ben je bestand tegen de uitdagingen die je werk en je leven je geven, dan kan je daar beter mee omgaan.
 • Je kan goed omgaan met de gedachtes die je hebt, als je vitaal bent kan je veel beter relativeren. Jij hebt dan grip op  je gedachte voordat ze een loopje met je nemen.
 • Je hebt een visie waardoor je dus eenvoudiger aan je doel kan werken met de hobbels die op je pad komen.
 •  Iemand die mentaal vitaal is, is energieker, flexibeler, creatiever, stressbestendiger en gezonder. Het heeft alles te maken met relativeren, prioriteiten stellen in het leven, leren wat echt belangrijk is en je daarop focussen.

Als je dus fysiek en mentaal vitaal bent, dan ben je weerbaar en dus veerkrachtig en kan je dus beter omgaan met stress.

 

Voel je vrij om te reageren, je vraag te stellen dat vind ik altijd leuk en ik reageer altijd persoonlijk op je bericht.

Voor nu een heerlijke zondag, geniet van de toffe dag en dan zie ik je woensdag 😉

 

Lieve groeten,

Linda

 

Reactie plaatsen