Wat wil je nu echt? kiezen en loslaten
Linda Lahaije
05 juni 2021 

Wat wil je nu echt? kiezen en loslaten

Weet jij wat je echt wilt? of heb je keuzestress?

  De meeste vrouwen weten haarfijn wat ze niet willen tot in detail en elke punt komma kunnen ze het uittekenen en op schrijven, maar bij de vraag wat wil je nu wel, of wat wil jij nu echt is het antwoord zoek en moeten ze heel hard denken, dus vandaag ga ik je heerlijk uitdagen, prikkelen zodat je geen keuzestress gaat krijgen.  

Je ideale dag:

Om duidelijk te krijgen wat je eigenlijk stiekem toch wel heel graag zou willen helpt het om je ideale dag voor jezelf te bedenken. Vaak zijn we geneigd om met de halve wereld rekening te houden, zeker wanneer je iets wilt doen of misschien niet doen, want ons Treesje dan en ons Truusje, maar als je met niets en niemand rekening zou moeten houden, wat zou je dan doen en niet doen? Trek je droomschoenen eens uit de kast en voel eens: je staat voor de raam, je ruikt de heerlijke bloesem, de eerste zonnestralen schijnen op je gezicht, je hoort de vogels kwetteren, zalige start van jouw dag, waar ben je, hoe zou jij deze dag besteden? Wat doe je wat doe je niet? Hoe voel jij je, wat voel je?   

Door de drukte van alledag, de maatschappelijke (prestatie) druk, het vaak enorme verantwoordelijkheidsgevoel wat vele vrouwen hebben, het beruchte zorg en regel gen, komen de meeste vrouwen na hun kinderen, hun partner, het werk, ouders, vrienden en dan ergens onderaan staan jouw wensen, want ja dat doe ik wel als het weer wat rustiger is……Bij een training van Tibor zei hij keihard, jij komt eerst dan je partner en dan je kinderen, wat moest ik slikken, jezus mina wat zeg jij nou? dat is dat niet goed en mijn hoofd speelde een spel met mij kak, een heel verhaal vertelde ik mezelf al. Maar het mag duidelijk zijn als jij niet goed voor jezelf en jouw behoeftes zorgt ben je slecht bezig voor jezelf en wat voor voorbeeld geven we dan aan onze kinderen?

En aan onze partner dat het goed is? Sh*t daar zat ik dan met mijn goed gedrag. Hoe is dat voor jou? Man ik ben zo’n zorgmuts, mijn kids zijn mijn alles en stiekem gebruikte ik steeds het excuus ze hebben me nodig, ze hebben al zoveel meegemaakt, ik moet dat wel doen en zo nog een hoop, maar toen ik besefte dat ik hen daar niets mee hielp en mezelf al helemaal niet want ik werd er alleen maar gefrustreerd van omdat ik niet aan mezelf toe kwam en al helemaal niet met de dingen waarin ik wilde groeien. Wat me ook triggerde van Tibor is dat hij zei wat voor voorbeeld wil jij aan Romy en Bart geven dan?

 Man hartstochtelijk vervloekte ik hem, maar ja hij raakte wel de gevoelige snaar, nou zeg maar 10, maar hij had zo gelijk want als ik niet toe kom om dingen te doen waar ik blij van word en in kan groeien ben ik ook geen goede moeder en al helemaal geen voorbeeld. Want ik wil juist mijn kinderen leren dat ze alles kunnen bereiken wat ze maar willen, naar hun gevoel moeten luisteren en dus authentiek naar hun waardes moeten leven, ik heb de plicht om ze te laten zien en ervaren dat vrouwen leukere en mooiere vrouwen zijn als ze zichzelf niet op plek 100 zetten, dat als ze lekker in hun vel zitten ze veel meer kunnen hebben, weerbaar zijn en een gezonde weerstand hebben. Romy moet een voorbeeld zien van een vrouw die zorgzaam is maar ook zichzelf belangrijk vindt en Bart moet zien dat een vrouw ook haar eigen behoeftes heeft en dat dat niet altijd haar partner of kinderen zijn. Want kiezen voor jezelf is niet vies, niet slecht niet egoïstisch, nee dat heet zelfzorg, zelfwaardering en zelfliefde. Hey en als ik het kan als de grootste zorgmuts allertijden……En weet je ik voel me er superrelaxed door, ik kan mezelf blijven ontwikkelen, mijn bedrijf runnen, ik zit heerlijk in mijn vel en ben een gezelligere moeder die er gewoon is voor haar kinderen en niet in haar hoofd nog 600 dingen moet doen.  

Waar kies jij voor?

Weet jij wat jij wil, waar jij voor staat? Durf jij te kiezen voor jezelf? Voor jouw waardes, weet je wat jouw kernwaardes zijn? Wat is belangrijk voor jou? Door te kiezen kies je voor jezelf maar dat moet je wel weten waar je voor staat en wat je wilt. Want stel je kiest ervoor om gezonder te gaan eten, kom je thuis heeft net je partner de frietpan aangezet, of je wil meer lezen en je zit net lekker klaar met je boek in je hand (of E-reader) belt je moeder, of je wilt heerlijk in bad gaan zitten staat een vriendin aan de deur die gezellig even wil kletsen, of zeg je eindelijk nee tegen je baas of collega krijg je een mega woordenwisseling want hoe kan dat nu, dan is het alleen maar heel eerlijk naar jezelf toe als je weet wie je bent en wat je wilt en niet wilt, dus jouw kernwaardes.

Ook waarom mag je niet vergeten!

Je kan van alles willen en niet willen maar het beklijft pas als je ook weet waarom je iets wilt of juist niet wilt. In een training jaren geleden zei mijn mentor eens If the why is big enough, the how is easy, Vrij vertaald als je waarom groot genoeg is, dan is hoe je het gaat doen makkelijk. Dus ga eens bij jezelf op de koffie en kijk eens brutaal eerlijk wat wil je en waarom, wat wil je niet en waarom, voordeel is dat het veel sterker voelt in je lijf en in je communicatie. Want als je weet waarom je iets wilt of niet wilt is het kiezen voor jezelf easy.

Welke keuze ga jij maken?

Heel vaak moet je voor het ene te doen het andere loslaten, want anders bereik je niets of heel weinig, ben je bereid om los te laten? Of het nu, ideeën, gevoelens, mensen, je verleden is, dus kiezen wie je wil zijn en wat je wil hebben. Kies je voor je gezonde weerstand of blijf je boksen omdat je geen keuze (durft) te maken, kom los van wat je denkt wat moet, kies voor je wensen en je geluk en gezondheid. Kiezen begint met voelen wat je nu eigenlijk echt wilt, wat helpt is luisteren naar je oerstem die je vaak al een hoop signalen heeft gegeven, hieronder staan er enkele: Wat zijn nu signalen die je lijf geeft waar je wat mee zou moeten doen?

 • Hoofdpijn/ gespannen hoofdhuid
 • Opgeblazen buik
 • Moeizaam naar de wc kunnen/ Darmproblemen
 • Hartkloppingen
 • Onrustig gevoel
 • Een huil gevoel
 • Slecht slapen, vaak wakker, lang wakker liggen
 • Kort lontje
 • Pijnlijke schouders en nek
 • Misselijk gevoel
 • Meer zweten dan normaal en dan bedoel ik geen opvlieger
 • Meer snoepen en snaaien
 • Meer alcohol drinken dan je normaal doet
 • Pijnlijke spieren

Herken je hier iets van? Wat doe je er dan mee? Ga eens in stilte zitten en luister eens en voel eens naar je lijf en geest, adem eens een paar keer diep in en door je mond uit, voel eens wat er gebeurt en je antwoord komt zo binnenrollen. Dus durf te voelen, maar dan ook brutaal eerlijk te kijken wat de signalen je zeggen, want als je in balans bent zou je weinig tot geen signalen moeten krijgen en zou je dus fit en vitaal lekker in je vel moeten zitten. Deze vitaliteitscheck wil vaak ook nog wat meer duidelijkheid geven https://www.zijvitaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/Integrale-Vitaliteitscheck.pdf Vul deze eens in en dat met in je gedachte met wat je zou willen en niet willen, de check moet je invullen zoals het nu is, niet hoe je zou willen dat het zou zijn! Als je het fijn vindt dan kijk ik graag met je mee naar wat jou zou kunnen helpen, sla dan de check op onder je eigen naam en mail deze naar me toe met je vraag, dit kan naar vraag@zijvitaal.nl, dan plan ik een afspraak met je in.  

Reactie plaatsen