Wat laat jij achter en wat neem je mee naar 2022?
Linda Lahaije
19 december 2021 

Wat laat jij achter en wat neem je mee naar 2022?

De laatste 13 dagen

 Vanmorgen overviel me de gedachte dat we over twee weken alweer in het nieuwe jaar zitten, voor mij altijd de tijd om terug te kijken en vooral vooruit te gaan kijken, beetje met zo’n gevoel van een nieuwe agenda die je in het begin zo netjes wil houden en dit jaar ga ik netter schrijven en niet krabbelen, heb jij dat ook? 

Nu is mijn mijmer week een beetje aangepast want ineens heb ik de kids thuis in plaats dat ze gewoon op school lekker toewerken richting de kersvakantie, dus mijn eigen ruimte die ik anders heb moet ik wat anders gaan inrichten, een geluk ik hoef niet te ondersteunen in online lessen, voor hun fijn maar gezien de achterstand niet logisch maar dat is weer een ander verhaal. Zoonlief Bart die nooit graag naar school ging maar dit jaar een super leuke leraar heeft en heerlijk in zijn vel zit, baalde enorm, verdrietig geen echt kerstdiner met heerlijk opgepimpte meiden en jongens, Romy had nog toetsen die is alleen maar blij dacht ik tot ik haar vanmorgen vroeg hoe het voor haar voelde begon keihard te huilen, nou gewoon driedubbel k*t mam, want school is fijn dan zie ik mijn vriendinnen, kan ik heerlijk lachen met ze, zie ik mensen en het is altijd wel lekker om zo het jaar te eindigen want dat voelt gewoon fijn.   

Het jaar eindigen Voor mij voelt dit gewoon belangrijk en dat is dat ik het jaar echt wil afsluiten een soort van ritueel of zo, maar jaarlijks kruip ik achter mijn schrijfboek en schrijf ik op wat er allemaal gebeurt is dat jaar en wat dat met mij gedaan heeft. Daarbij voel ik of ik nog ergens naar mag kijken en dus actie mag ondernemen. Dan wat ik fijn vond, wat ik heb mogen leren, waar ik dankbaar voor ben en voor wie, en nog belangrijker voor mij wat ik mag loslaten. Dat loslaten doe ik symbolisch, ik schrijf ze op en verbrand ze met een hoponopono ritueel, het spijt me, vergeef me, ik hou van je, dank je wel. Hoʻoponopono is een oude Hawaïaanse manier van verzoening en vergeving. Hoponopono is een manier voor het realiseren van harmonie en geluk. Je reinigt negatieve programma’s in je lichaam en geest die overbodige weerstanden, pijnlijke herinneringen en negatieve ervaringen bevatten. Zo verbreek jij de verbinding tussen jou en zo’n beperkend programma. Bij dit ritueel spreek je dus uit, het spijt me, vergeef me, ik hou van je en dank je wel, niks raars gewoon in je hoofd. Voor mij geeft dat weer ruimte in mijn brein en ruim ik voor mijn gevoel lekker op zodat ik weer ruimte heb voor nieuwe dingen, nieuwe mensen en ideeën.  Het jaar is om geflitst zo voelt het voor mij heb jij dat ook? Want twee keer knipperen met je ogen en we staan te toasten op 2023…. Daarom kies ik er echt voor om bewust het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen. Om 2022 goed te beginnen kijk ik wat ik wil op persoonlijk vlak en op zakelijk vlak en die schrijf ik op, maar wat ik dan eerst doe is eerst mijn kernwaardes weer onder de loep te nemen en dan voel ik of diegene die ik vorig jaar genomen heb te voelen of deze nog bij me passen want ja je verandert steeds weer als mens en als persoon. 

Mijn lijstje print ik uit en ga er rustig voor zitten en pak een arceer stift en streep aan welke kernwaardes ik nu belangrijk vind, dus niet die van mijn ouders, Aernout, mijn kids, vrienden etc. echt die IK belangrijk vindt en waar ik me dus goed bij voel. In het begin heb je best een hoop kernwaardes, die laat je even zakken en de volgende dag ga je er weer mee aan de slag en voel je welke echt bij je passen, dit doe je een paar dagen en dan houd je 5 maximaal 10 (en 10 is best veel om ernaar te gaan leven) over. Dit zijn de waardes wie jij bent of wilt zijn en daar ga je keuzes mee maken, nee zeggen, kiezen voor jezelf…. 

Dus deze kernwaardes zijn je eigen identiteit, wie jij bent, een moment van reflectie, loslaten en dus weer echt gaan kiezen voor wie je bent. Dinsdag 21 december geef ik de laatste gratis workshop van dit jaar hierover, Bouwen aan je eigen fundering, door te weten wat jouw kernwaardes zijn. De fundering van een huis is essentieel, anders krijg je scheuren en gaat je huis kapot, gaat scheef staan of nog erger valt om. Iedereen vindt dit logisch maar voor ons eigen lichaam en geest vinden we het raar. De fundering van jouw als mens zou topprioriteit moeten hebben want anders val jij om, en bouwen op een krakkemikkige basis maakt geen sterk huis. In de workshop neem ik je mee welke elementen de basis zijn voor jouw fundering:

  • Wat zijn nu die kernwaardes?
  • Een kernwaarde is wie jij bent en waar je voor staat, Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen, je identiteit. Dus dingen die jij belangrijk vindt, als je deze waardes niet goed weet of die van een ander leeft zal je een gevoel van niet happy gaan ervaren, of steeds tegen dezelfde dingen aan gaan lopen.
  • Als je niet weet wat je waarden zijn, is het moeilijker om stress of ongewenste situaties op te lossen of te veranderen, omdat je simpelweg niet weet wat het is dat je echt wil veranderen. Zodra je je kernwaarden helder hebt maak je het veel makkelijker voor jezelf om te herkennen en op te lossen wat er fout loopt tussen jou en je omgeving!
  • Als jij je kernwaardes duidelijk hebt en er dus ook naar gaat leven en handelen, ben je sterker, krachtiger, liever voor jezelf, weerbaarder, want je weet dan wie je bent wat jij wilt en niet wilt. Als je je waarden weet, weet je dus wie je bent en waar jij voor staat. Je zal niet langer geleefd worden door wat je ouders, vrienden, partner of de maatschappij wil(len) dat je bent, doet of handelt, want je hebt helder wie je bent. Je communicatie met jezelf en anderen is dan eenvoudiger.

Deze kernwaardes zijn je fundering van wie je bent, als je deze dus gaat naleven dan komt de volgende laag erbij en deze zijn: Zelfliefde: is het waarderen van jezelf. Hierdoor doe je dingen die zorgen voor fysieke, mentale, sociaal emotionele en spirituele groei. Zelfzorg: omvat alles wat je doet om je lichaam en geest optimaal te voeden en te verzorgen. Zelfwaardering: is de manier waarop je over jezelf denkt. Deze drie samen maken dat je zelfvertrouwen gaat opbouwen of vergroten, maar dan moet je wel eerst trouw zijn en blijven aan de voor jouw belangrijke kernwaardes. En dan kan je jouw huis groter en hoger bouwen. Kortom samen gaan we jouw fundering renoveren, te beginnen met je kernwaardes en wat kan je doen voor meer zelfliefde, zelfzorg en zelfwaardering, concreet en direct toepasbaar. En weet je als jij je kernwaardes weer scherp hebt dan kan 2022 alleen maar geweldig beginnen!   Aanmelden kan hier: https://www.zijvitaal.nl/bouwen-aan-je-eigen-fundering/ Na aan melding ontvang je van mij een lijst met kernwaardes waarmee jij je huiswerk kan doen, zodat we meer uit de tijd van de workshop kunnen halen. We gaan dus de fundering weer stevig neerzetten en de eerste lagen weer vastzetten. Dus ben jij erbij? Dinsdag 21 december van 10:00-11:30, online met een bakkie erbij. Mocht deze workshop ook voor iemand anders interessant zijn dan is delen natuurlijk een mooi cadeau. Voor nu nog een heerlijke dag en ik hoop je dinsdag te mogen ontmoeten, zoniet dan wens ik je alvast heerlijke momenten toe en een fijne kerst met de mensen die je lief zijn, in verbinding en liefde.  

Reactie plaatsen