Wat doe jij als je valt?
Linda Lahaije
05 augustus 2021 

Wat doe jij als je valt?

De kracht van vallen en opstaan

Afgelopen week zag ik dit filmpje van een hardloopster Hassan die valt, helemaal achterop ligt maar niet denkt maar doet, gaat rennen als een malle en de overwinning haalt, echt mega geweldig, jeetje koude rillingen en kippenvel had ik ervan, hieronder het fantastische krachtige moment.

 https://www.facebook.com/NOSSport/videos/124454343139875/ Ook in het “gewone “leven kan je vallen en hard ook en dat is allemaal prima, want ja het leven is ook topsport en zonder weerstand kan je niet groeien. Want het vallen is niet het probleem, maar hoe je opstaat wel en hoe snel en sta je anders op dan je gevallen bent? Als je valt kan je alleen maar omhoog Wat de reden ook is dat je valt, gevallen bent, nog op je knieën zit of platligt, je kan alleen maar weer omhoog😘, voor mij is dat altijd geruststellend, want omhooggaan is zoveel fijner en makkelijker, want wat pak je vast om weer omhoog te gaan, welke hand, welk hulpmiddel, wat geeft je houvast als je omhoog wilt gaan? 

Wat heb je nodig om omhoog te komen en wat niet meer. Ja maar ik wil de pijn niet meer voelen, ik wil echt gewoon nooit meer vallen, dat gaat helaas niet, anders moet de in een tuig gaan lopen, helm op en nooit meer leven, echt leven, echt voelen, je verbinden met de mensen die je lief zijn. Gelukkig zijn we als kind allemaal opgestaan, want als we toen hadden gedacht ik wil nooit meer op mijn knieën vallen, of van je fiets donderen, of hartzeer van een gebroken liefde, ruzie met iemand waar je van houdt, die rot baas die steeds blijft zeiken, van welke hoogte je ook valt, je kan niet blijven liggen, je zal een keuze moeten maken blijf je liggen, sta je op, maar voor mij het allerbelangrijkste hoe ga je opstaan? 

Blijf je alles accepteren waarom je bent gevallen, of denk je f*uck it dit moet anders.   Besef kan later komen dan je val Voor de mensen die me al wat langer volgen weten dat ik dik 10 jaar geleden ben gescheiden van een enorme narcist en een persoonlijkheidsstoornis (heel diep en ver viel ik toen en eigenlijk al de jaren ervoor) het heeft me echt jaren gekost mezelf weer echt te vinden en te durven zijn, maar heb altijd een mega overleving strategie gehad mijn hele leven, die ervoor zorgde dat ik overal doorheen kwam. Alleen echt onbezorgd en volledig leven poeh dat vond ik lastig, want mijn hart en liefde kregen alleen mijn kinderen en later Aernout. Maar ook een stuk vechtlust, mijn mening durven geven, nee zeggen, gewoon mezelf zijn en dat okay vinden was ik wel verloren door het gedrag van mijn ex en heb dus jaren op mijn knieën geleefd om het iedereen naar de zin te maken, niet op te vallen, misschien dat ik daarom best van slag was toen Peter R de vries overleed, de tekst die hij op zijn been had getatoeëerd beter staand sterven dan op je knieën leven had van mij kunnen zijn, want weet je vroeg of laat komt er een moment dat je beseft kak het moet anders, of dat je ergens echt vanaf valt en beseft gotver dit werkt echt niet.

 Dat moment had ik toen ik jaren geleden met de kinderen ging klimmen. Op het laatste en hoogste parcours met enorme schijt in mijn broek, moest ik over stukken hout die tussen twee touwen hing en mijn motto is do or die kwam ik bij de laatste stam en bam daar viel ik, maar als rasechte overlever hield ik me met een arm vast (wat ik heel mijn leven al doe en deed, net een aap altijd iets vastpakken dat ik niet viel) en ik hing daar uitgeput, zwetend als een otter, pijn in mijn benen en armen te denken hoe kom ik in hemelsnaam hier weer op.

 De jongen van het Klimbos zei wat je ook doet je moet er weer op anders kan ik je er niet vanaf halen, vloekend in mijn hoofd keek ik in de ogen van Aernout die zijn vrouw daar zag sputteren en achter hem stond een dame die met haar vriend stond te lachen en zuchten want ja ik hield hun op en onze Bart was aan de andere kant, die zei mam je kan dit, want jij kan echt alles, je bent een beest en die combinatie maakte dat ik alle kracht verzamelde en met een oerkreet me op dat ding hees, Aernout zei Lin je krijgt dan zo’n blik in je ogen dan moeten mensen uit de weg gaan, dat dus. Toen ik eindelijk beneden was want ja ik was er natuurlijk nog niet, besefte ik die oerkracht was ik kwijtgeraakt of door eerdere ervaringen eruit getreiterd, het echt gaan staan en dus opstaan voor mezelf en mezelf het waard vinden, geloven dat ik het wel kon, mijn vrouw zijn, mens, moeder, mezelf dat het gewoon goed was. Dus ik koos er toen meteen voor om liever staande te sterven dan op mijn knieën te leven. Mijn allergrootste liefde keek me aan en klap ik was wakker, de aanmoediging van mijn allergrootste kleine liefde Bart, gaf me de kracht en het geloof. De dag erna toen ik stijf van de spierpijn en de blauwe plekken met Aernout zat te kletsen kwamen de tranen en voelde ik tot in mijn tenen dat ik weer echt was opgestaan, ik had het weer. Dit was het resultaat Om op te staan heb je de paraplu nodig Soms moet je echt vallen, maar vaker figuurlijk en om weer omhoog te komen, gaan staan en weer veel steviger in je schoenen te komen heb je soms hulp nodig en soms is het een proces wat je intern zijn weg moet laten volgen en moet voelen. Soms heb je hulp nodig om je om te gaan draaien en niet meer terug te kijken naar je verleden, maar te draaien in het nu en wat je wel wilt in de toekomst. Wat je daarbij kan helpen is de paraplu van zelfvertrouwen, maar om dat zelfvertrouwen te kweken heb je drie pijlers nodig namelijk:

 • Zelfliefde
 • Zelfzorg
 • Zelfwaardering

Omdat te krijgen, houden of te versterken moet je wel steeds deze 3 punten blijven koesteren, want weet je door het te doen versterk je het enorm, juist door de stappen te zetten ook als je het eng vindt, wel te gaan sporten, wel nee te zeggen, wel trots op jezelf te zijn, wel gezond te eten, door het te doen krijgt je zelfvertrouwen een mega boost, juist omdat je zelfliefde, zelfzorg en zelfwaardering koestert en verzorgd. Hieronder de link naar het blog daarover ik hoop dat het je helpt. https://www.zijvitaal.nl/gebruik-jij-je-paraplu/   Wat je nog kan helpen:

 • Wat mij altijd enorm helpt is echt een plan te maken en dat doe ik doordat ik bv ergens tegenaan loop, iets wil veranderen en dan voel ik heel diep waarom ik dat wil en wat er zo belangrijk voor mij aan is en als ik het niet doe wat me dat kost.
 • Je plan echt uitvoeren en jezelf daarvoor belonen en dan bedoel ik geen dure dingen, maar bv als beloning naar een masseur, of een schoonheidsspecialiste, een nachtje alleen weg, en uiteraard jezelf een schouderklop en trots op jezelf zijn.
 • Het 100 dagen plan, ik plan alles in en bv het plan voor sporten ik zet dan een kruis in mijn agenda op de dagen dat ik wil sporten, voor mij is dat maandag, woensdag en vrijdag, dan doe ik krachttraining en 2x per week mountainbiken. De start van de 100 dagen is zo belangrijk want als je de eerste dag al niet gaat, werkt het averechts want dan ben je meteen niet integer voor jezelf, of je doel en waarom zijn niet sterk genoeg. Ik zet dan bij de eerste dag 1, de week erop 8 en als ik ben gaan sporten arceer ik het.
 • Als je integer bent naar je plan en dus naar jezelf werkt dat mega motiverend, want in het geval van sporten krijg je meerdere boosters, want juist doordat je fitter bent heb je meer energie die je weer voor vele andere dingen (jezelf) kan gebruiken, je slaapt beter en dieper, je hebt zin in je dag, kan beter naar de wc, hebt een gezondere eetprikkel, je voelt je sterker en dus weerbaarder, je weerstand gaat omhoog en niet te vergeten je zelfvertrouwen 😉
 • Durf eens brutaal eerlijk naar jezelf te kijken, waarom ben je gevallen? Wat mag je nog aanpakken, naar kijken, loslaten, sterker in worden, wat zijn dingen die je niet meer dienen? Wat houd je tegen om jezelf belangrijk te vinden, om voluit te leven?

 Voor nu nog een paar leuke dingen:

 • Na mijn vakantie, dus in de week van 30 augustus ga ik wekelijks een live soort van koffietijd doen en ga ik vragen beantwoorden en het gesprek aan met vrouwen die zichzelf weer belangrijk willen vinden, willen loslaten, kiezen voor zichzelf, die weer de regie willen hebben over hun leven en gezondheid. Dit doe ik op dinsdag op LinkedIn en op woensdag op facebook, een vraag maar raak gesprek, lijkt je dit leuk zorg dan dat we gelinkt zijn.
 • Op donderdag 26 augustus geef ik een workshop over hoe je van weerstand naar weerbaarheid gaat door weer de regie te nemen over jouw leven en je gezondheid. Informatie en opgeven kan hier
 • Wil je tijdens de vakantie aan de slag met jezelf, maar dan nu nog gebruik van de korting op mijn online programma, voor slechts € 27 euro, ga je in 22 dagen aan de slag, met kiezen voor jezelf, loslaten, weerstand opbouwen, weerbaar worden, beter slapen en aan de slag met voeding en bewegen, je ontvangt een werkboek wat invulbaar is, dagelijks een mail met opdracht, dus wil je resetten in de vakantie deze training helpt je daarbij oh ja vul de code 50voor50 in en je krijgt dus € 50 euro korting!

Voor nu een heerlijke vakantie, wij hebben lekker vakantie met ons vieren oh nee vijven, onze Joep natuurlijk ook al heeft hij iedere dag vakantie, mijn mailtjes blijf je gewoon ontvangen want dat blijft gewoon doorgaan.  

Reactie plaatsen