Wandel jij weleens met jezelf? de kracht van beweging
Linda Lahaije
13 augustus 2020 

Wandel jij weleens met jezelf? de kracht van beweging

Afgelopen week had ik het helemaal gehad, na een hoop voorwerk, bouwbedrijven zoeken, offertes vragen, wachten, afspraken maken, wachten, overleg met de bank, wachten, keuken uitzieken, wachten, vloeren, nou lang verhaal kort, we hadden het tofste bouwbedrijf gevonden en ook nog eens een nette offerte, goede begeleiding tijdens de bouw, dus nog een laatste afspraak om de puntjes op de i te zetten wat wanneer moest gebeuren, wanneer de stukadoor, wanneer de vloerenman en de keukenboer, pfffff 19 augustus starten ze, de vlag ging uit. Tot afgelopen vrijdag, we hadden een jubel juichstemming want Aernout had nog maar dat weekenddienst en dan zouden we 3 weken vakantie hebben en alles gaan opruimen en voorbereiden op de grote dag, nu lijkt het net dat we een kindje zouden krijgen, maar de bevalling van de bouw is bijna net zo ellendig als die van mijn 2 kids Romy en Bart😅. Mijn jongste roept mama je wordt gebeld oh de bouwman, dus ik nam op met het idee de laatste dingen te bespreken, helaas de mededeling was we kunnen niet starten want ze kunnen het niet waarmaken, die strekking…… Dus mega teleurgesteld en boos zag mijn man dat ik wit weg trok, mijn zoon verdrietig die heeft het erg staan op zijn grotere slaapkamer en wij natuurlijk omdat ik zelf van het type ben wat ik afspreek kom ik na en als dat dan niet gebeurt heb ik er last van. Mijn man kent me inmiddels al ruim 16 jaar en weet dat er dan wat uit moet, dus zijn we eerst gaan mountainbiken maar het nare gevoel bleef, dus dan is er maar een pad voor mij en dat is lopen met onze Joep, en in de natuur zijn, voelen even huilen en opnieuw een plan maken, hoe doe jij dat?  

Voordeel van wandelen:

 • Groene landschappen verhogen het serotonine-gehalte, dus je geluk hormoon
 • Door buiten te zijn, verse lucht te snuiven, kom je uit je hoofd.
 • Buiten wandelen triggert je brein en je geest, je praat als het ware tegen jezelf, krijgt duidelijkheid in je hoofd en dat geeft rust in je lijf.
 • Je zintuigen worden meer gestimuleerd, zeker als je bewust bent van de vogels, eekhoorns, bladeren en bloemen en geuren van buiten.
 • De zon geeft ons vitamine d en optimaliseert hormonen.
 • Het is zo makkelijk. Je stapt de deur uit en je bent al begonnen. Het kost niets en je kunt het op elk moment van de dag doen. Wandelen is goed voor alles.
 • Wandelen verlaagt het risico op diabetes. Na langere tijd zitten neemt de insulinegevoeligheid af. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes met 58%.
 • Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten. Met wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het risico op hartproblemen daalt aanzienlijk als je al één keer per week een uur wandelt.
 • Wandelen ontspant. Zoek een mooie omgeving in de buurt op, denk aan een bos, een park of het strand. Een half uur wandelen per dag verlaagt ook de gevolgen van stress, zoals een hoge bloeddruk.
 • Wandelen verbetert je nachtrust. Dagelijks wandelen stimuleert het dag- en nachtritme. Daarnaast zorgt wandelen voor meer ontspanning. Hierdoor slaapt je makkelijker in en door.
 • Wandelen heeft een positief effect op je gewicht. Dagelijks wandelen verkleint het risico op overgewicht. Met een uurtje wandelen verbrand je ongeveer 240 kilocalorieën. Het activeert je lichaam en brengt het je stofwisseling op gang.
 • Wandelen versterkt uw botten en spieren.
 • Wandelen is goed voor je humeur. Het wandelen ontspant en door te bewegen maakt u serotonine aan, ook wel geluk hormoon genoemd.
 • Wandelen heeft een positief effect op uw geheugen. Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Door het wandelen werkt het geheugen beter.


Wandelen hoort bij een integrale gezonde leefstijl:

Want wat is een gezonde leefstijl? Niet meer en niet minder dan een manier van leven of terwijl jouw manier van leven. Ik hoor vaak ja duh, ik moet toch eerst bewegen en gezonder eten, jazeker maar als je geen beslissing maakt in je hoofd, dan kan je veel willen maar je weet bijna voor 95% dat je het niet vol gaat houden, omdat je het in je hoofd niet rond hebt. Regelmatig hoor ik dat je alleen gezonder kan zijn en worden door meer te bewegen en door gezonder te eten, dat is helemaal waar, alleen hoort onder het kopje gezonde leefstijl meer factoren die bij kunnen en moeten bijdragen tot een gezonde leefstijl.

Bij een gezonde leefstijl, horen ook:

 • Voldoende en goed slapen (minstens 5 uur ononderbroken)
 • Stressreductie
 • Ontspanning
 • Je waardevol voelen
 • Je emoties de baas kunnen en willen
 • Je mindset beheersen, waardoor je betere keuzes maakt, dus controle over die stemmetjes die je dingen willen laten geloven die niet kloppen.
 • Zingeving op sociaal en emotioneel niveau, iedereen wil zich gewaardeerd voelen, erkenning krijgen en dat men blij is met hun aanwezigheid.
 • Zorgen voor jezelf, door bv eens nee te zeggen, een bad nemen, een boek te lezen, dingen doen waar jij blij van wordt.
 • Je grenzen aan geven
 • Communicatie, naar jezelf en de ander.
 • Overtuigingen, want wat zullen ze wel niet denken en geboren voor het dubbeltje
 • Wat is je visie, wat wil je en wat niet
 • Hoe sta je in het leven, is je glas half vol of halfleeg?
 • Jezelf accepteren, hier is meer voor nodig, het geloven in je eigen kwaliteiten, gewoon hoe je bent, dat je er mag zijn.
 • Goede privé werk balans, vrouwen hebben nog steeds het grootste zorg-gen (ja ook ik ben nog steeds erg besmet hiermeemaar balans vind je alleen door de taken optimaal te verdelen, het ook eens over te laten aan je partner of oppas en eens jezelf belangrijker te vinden….
 • Blij zijn met wat je hebt
 • Lekker in je vel zitten
 • Je interne motivatie, waarom wil je dingen wel en waarom niet?
 • Waar liggen je prioriteiten? Altijd bij de ander, of mogen ze ook bij jezelf liggen?
 • Wat is je doel? Belangrijkste waarom, wat gebeurt er dan met je, wat betekent dat voor je?

  Snap je dan dat leefstijl veel meer omvat dan alleen gezonder eten en bewegen?   Want uiteraard door gezonder eten en bewegen zal jij je een stuk fijner voelen, stress wordt minder en overwegend zal je beter slapen, maar heb maar eens een hoop stress, of problemen met je kids of partner, of je zit met jezelf in de knoop, of je kan moeilijk loslaten of je grenzen aangeven, dan “loopt” het gewoon veel minder soepel en is bewegen en gezond eten ook een stuk lastiger vol te houden… Voel je wat ik wil zeggen?   Want slaap maar eens slecht, bv onze Joep was laatst ziek en moest de hele nacht braken en had diarree, nou in de ochtend was ik kapot en kom dan niet aan met een lekker bakkie kwark, nee dan wil mijn lijf een boterham met jam en kaas en de gehele dag blijf ik behoefte houden aan koffie en lekkere dingen, dat komt omdat ik enorm moe was, daardoor zat ik minder lekker in mijn vel en gaf mijn lijf hele andere signalen aan dan als ik heerlijk geslapen zou hebben.

 Dan komt er ook nog bij dat ik me echt heel zielig vond omdat ik de hele nacht met onze Joep op stap moest, dan zijn mijn emoties ook echt anders en daarmee ook mijn keuzes en gedrag. Maar door dan je waarom te weten en je doel vast te kunnen houden, kan je beter de verleidingen te weerstaan, dat bakkie koffie zit erin en ik mag van mezelf dan 1 lekker ding eten (geen hele rol koekjes) maar ik zorg dan dat ik door mijn mindset toch de dag door kom zonder de hele dag te snoepen, toch te gaan bewegen, maar het start in mijn hoofd. En heb je emoties, laat die dan er gewoon zijn, als ik me rot voel, ga ik even zitten om erachter te komen waar dat gevoel vandaan komt. Ik kan echt een huilgevoel hebben zonder te weten waar het in hemelsnaam vandaan komt, lang leve de hormonen, maar dan zoek ik een filmpje op waardoor ik effe lekker kan janken, dat lucht op en dan is het voor mij vaak al klaar, zo niet dan ga ik schrijven, wandelen, boksen om te kijken waar zit het in, alleen ik besteed daar geen hele dag aan, wat mij heel erg helpt is ik heb een gevoel, ik ben het niet. Ik heb het hier niet over rouw of een depressie he maar over een ander soort gevoel! Wat wel essentieel is dat je het gevoel en de emotie erkent en de ruimte geeft ernaar kijkt en voelt en oplost als je doorkrijgt waar het vandaan komt.

Dus een gezonde leefstijl start in je hoofd, hoe pak je dat aan?

 • Start met wat je wil veranderen? Is dit je gewicht, het slapen, het nee zeggen, het kiezen voor jezelf, een betere privé – werkbalans, waar heb je het meeste last van en dus waarschijnlijk ook stress.
 • Waarom heb je er last van en wat doet dit met je gevoel, je stress etc.
 • Neem stappen om dit duidelijk te krijgen en de eerste stress weg te kunnen nemen.
 • Ruim eerst de factoren op die je belemmeren om te starten met gezonder eten en bewegen.
 • Maak een plan en houd je hieraan!
 • Verwacht niet dat je alles in een week hebt opgelost, Keulen en Aken zijn ook niet in een dag gebouwd.
 • Vraag hulp

 

Wil je hulp van mij?

Dat kan op twee manieren:

 1. Vraag een gratis neem weer de regie gesprek aan, dit doe je HIER
 2. Doe mee met mijn gratis workshop, neem weer de regie over je leven en gezondheid na de vakantie, direct in de actie modus en uitgebreid tips en hulp om wel de regie te gaan nemen, wat aan bod komt is zeker voeding, goed slapen, stress verminderen, en mindset, informatie en opgeven kan hier.

   

Reactie plaatsen