Waarom vind je keuzes maken voor jezelf zo lastig?
Linda Lahaije
27 maart 2021 

Waarom vind je keuzes maken voor jezelf zo lastig?

Keuze stress

  Is elke keuze de juiste keuze??   Een tijdje geleden schreef ik een blog; eet je gezond en niet met frikandellen of angst, de link vind je HIER. Op dit blog kreeg ik meerdere reacties en vragen over keuzes maken en dat vele de signalen herkende van angst en zeker wat het met hun lichaam en geest deed, dit is een greep uit een coach sessie die ik ha d enne ja ik deel alleen dingen met toestemming van de desbetreffende personen☺   

Deze vraag is elke keuze de juiste keuze stelde een lieve vrouw die bij mij een traject volgt, waarop ik zei als het volledig je eigen keuze is wel, ja maar zei ze, stel dat het dan toch fout is…Er is geen fout als het maar jouw keuze is antwoorde ik, want geen keuze is ook een keuze, alleen helpt deze je verder? Ik denk dat elke keuze een goede keuze is en je komt er vaak pas wat later achter of het de juiste is, maar door het maken van een keuze kom je wel steeds dichter bij de juiste keuze. Een keuze die je echt voelt in je hart en buik, waardoor deze goed voelt ondanks dat het misschien voor een ander niet zo is.

Je moet banger zijn om geen keuze te maken, want dan weet je een ding zeker dat alles bij het oude blijft. Ja maar soms heb ik geen keuze zei ze, dan moet ik het wel doen, ik zei volgens mij heb je altijd een keuze, je hebt de keuze om iets wel of iets niet te doen, alleen de ene keuze is goed voor de ander en niet voor jou, ja zei ze want stel dat de ander dan boos wordt, ja en dan…. Als iemand boos wordt omdat jij voor jezelf kiest is dat de ander zijn keuze, maar als jij niet kiest voor jezelf ben je niet echt integer naar jezelf. Oh ja daar had ik niet aan gedacht, waarom niet? Uh omdat ik eigenlijk altijd bezig ben voor de ander en mijn keuze dus laat afhangen van de ander. 

Jeetje dan luister je dus nooit naar jezelf dat is een k gevoel. Wat doet dat met je als je dus steeds de keuze aan de ander laat en dus niet opkomt voor wat jij graag zou willen of niet willen? Een hele riedel kwam naar voren, onrustig gevoel, hartkloppingen, buikpijn, last van schouders, somber voelen, want ik ben wel somber omdat ik nu met het hele gebeuren geen keuze heb en alles maar moet pikken, haar ogen spoten vuur, de onmacht van alles wat er nu gebeurt en wat er gebeurt met mijn kinderen, er gebeurde zoiets moois, ze werd boos en ze moest vreselijk huilen, alles kwam er als een vulkaan uit, fantastisch. Goh nu zijn we er, want ik snap je gevoel en nu ben jij bij jouw gevoel, want vanuit dit gevoel voel je alleen maar onmacht en dat slaat je lam.

 Ondanks dat er zoveel wordt opgelegd heb je nog altijd een keuze, want of je doet mee of je komt op voor je recht en dat van je kinderen, ook heb je een keuze hoe jij je wilt voelen en dat dat in deze situatie niet altijd lukt begrijp ik helemaal, maar je hebt een gevoel je bent het niet. En vanuit die onmacht die je voelt komt een mega oerkracht naar boven, voel je dat, ja man kom niet aan mijn kinderen, nou dat gevoel kan je in je voordeel gebruiken, want dat oer gevoel geeft heel duidelijk aan dat er fors over je grens wordt gegaan, en heb je dus nu de keuze om alles te slikken of voor je kinderen te gaan staan en dus voor jouw eigen waarden en normen, jouw kernwaardes. 

Vanuit je oerkracht ga je zoeken en voelen wat kan wel en wat is voor jou wel mogelijk, en wat is een no go en ga daar mee verder. Dit oer gevoel voel je soms ook wel voor jezelf hoop ik, uhhhh niet zo sterk zei ze, maar dat gevoel komt vanzelf weer terug als jij weer leert te voelen en weer naar je buik gaat en samen maakte we een stappenplan en een opdracht om dat stuk weer terug te krijgen en weer te voelen als je lijf en je hoofd echt aangeven dat je iets niet wilt. Als je een keuze maakt is dat een keuze voor dat moment, die situatie, dat gevoel, dat stuk, die partner, dat werk, etc., maar een keuze hoeft niet voor de rest van je leven zijn, want iedereen veranderd en kan andere inzichten krijgen, waardoor je keuze zo maar ineens niet meer goed kan voelen dan is het goed om op dat moment weer te gaan onderzoeken en voelen wat je op dat moment weer nodig hebt en maak je dan weer de keuze.

 Als je maar in het gehele proces goed in contact blijft met je oergevoel, want die laat je echt voelen wat je wel en niet wilt.  

 Hieronder de definitie van keuze   1 de daad van het kiezen 2 de gelegenheid, de vrijheid om te kiezen: we hebben geen (andere) keus er kan slechts één ding gedaan worden 3 dingen waaruit je kunt kiezen; = aanbod, sortering 4 wat gekozen wordt 5 voorkeur   Met alles wat je doet je hebt altijd een keuze, de keuze om iets wel of iets niet te doen, zo heb je ook een keuze hoe je op bepaalde dingen reageert, een keuze hoe je met dingen omgaat, of je kiest voor gezonder eten, of je kiest om meer te gaan bewegen, of je kiest voor jezelf als je op tijd naar bed gaat, of dat wijntje niet neemt, kiest om stelling te nemen als je een gesprek hebt, alles is een keuze, alleen jij bepaalt welke keuze je maakt.    

 Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen?   Bij vrouwen is dat een van de meeste gehoorde moeilijkheden, het niet durven of voor zichzelf kunnen kiezen. Vaak door angst om niet goed genoeg gevonden worden, angst voor afwijzing, angst voor wat dan ook vinden ruim 80% van de vrouwen het moeilijk om überhaupt een keuze te maken laat staan voor zichzelf, want wat zal de ander wel niet denken dan? Maar wat gebeurt er als je niet voor jezelf kiest? Dan kiest een ander en gaat de ander dus bepalen wat goed voor je is of hoe en wat je iets zou moeten doen.  

 Een ding is zeker als je geen keuze maakt verandert er niks, al jaren is mijn slogan dan ook: Don’t expect to see a change if you don’t make one!   Geen keuze maken is ook een keuze en dat is ook okay, alleen weet je een ding dat er niks verandert. Weet je ik durfde vroeger nooit een keuze te maken, was een mega pleaser en wat ik ook koos voor mijn gevoel deed ik het altijd fout. De meeste die mij al langere tijd volgen weten dat mijn moeder een mega narcist was en mijn vader nooit voor mij en mijn welzijn koos, vroeg uit huis gegaan maar jeetje wat heb ik lang lopen klooien voordat ik voor mezelf durfde te kiezen, al heb ik toen wel een keuze gemaakt die ik pas later goed besefte.

 De eerste stap was dan ook om het huis te verlaten en echt te kiezen voor mezelf en weg te gaan van de plek die mij steeds kleineerde en pijn deed, mijn hond boomer mocht ik niet meenemen en dat vond ik het allerergste. Achteraf is die stap en mijn bevrijding geweest, maar ook de eerste les dat kiezen voor mezelf wel degelijk goed en okay was, al werd ik door iedereen met de kont aangekeken en hadden vele wel een mening, want ik was een slechte dochter en slecht mens, want ik liet mijn ouders in de steek, vele hadden een mening zonder aan mij te vragen waarom ik die keuze had gemaakt, dat stuk heeft mij wel gevormd want ik ben aan niemand dan alleen aan mezelf ( en nu Aernout en mijn kinderen) verantwoording verschuldigd.   Kiezen voor jezelf en je gevoel is houden van jezelf en verre van egoïstisch, welke stap kan je zetten?  

  • Als ze mij wat vragen te doen, zeg ik altijd goh wat fijn dat je aan mij denkt, ik ga thuis even kijken of het in mijn agenda past, ik kom er bij je op terug. Wat ik dan doe is thuis voelen of ik dat ook echt wil en niet iets ga doen om de ander te pleasen, want als ik dat zou doen raak ik verwijderd van mijn eigen hart.
  • Als ik een keuze moet maken die veel lastiger is, dan ga ik naar buiten en wandelen met onze Joep, juist door uit de situatie te stappen zie ik het veel beter.
  • Ik schrijf dingen van me af, bv de voor- en nadelen, wat fijn en niet fijn is, en wat kan er gebeuren als ik voor optie 1 of 2 kies, door het van me af te schrijven wordt het me echt heel snel duidelijk en voel ik ook echt wat goed is en wat niet
  • Als mijn hoofd uit elkaar klapt van het denken ga ik heel eenvoudig madela’s kleuren, juist door te kleuren kom ik uit mijn hoofd en door me daarop te concentreren vallen daarna de ah’s en oh’s binnen
  • Als de keuze me heel veel moeite kost ga ik sparren met Aernout en zetten we samen de boel op een rijtje en zegt hij niet wat ik wil horen.
  • Ik stel een deadline wanneer ik de keuze gemaakt moet hebben, want anders blijft het me dwarszitten.
  • Ik stel mezelf de vraag, wat kan er fout gaan.
  • Als ik de keuze heb gemaakt is het voor mij ook klaar, boek dicht en verder.

  Maak ik dan nooit een foute keuze, tuurlijk wel, maar als het kwartje valt dat het toch niet goed is doe ik er meteen wat aan. Want de perfecte keuze bestaat niet, alleen als je geen keuze maakt blijf je vast zitten en dat moet je niet willen, juist door in beweging te blijven kan je beter zien wat je wilt of niet wilt.   En weet je als jezelf geen keuze maakt, dan doet een ander het voor je.   Daarom is het belangrijk om je gezonde weerstand te verhogen en daardoor je weerbaarheid, dat doe je ook door een keuze te maken, welke eerste stap kan jij vandaag nog zetten? Zou je dat met me willen delen?   Voor nu een heerlijk weekend, volgende week komt er heerlijk veel zon, geniet, dans, zing, knuffel, lach en heb lief  

Reactie plaatsen