Ben jij een krokodil in eigen vijver
30 mei 2022 

Ben jij een krokodil in eigen vijver

Hoe ziet jouw vijver eruit? Of maai je alles plat omdat je denkt dat dan niemand ziet waarvan jij denkt dat het niet okay is? Of blijf je maar woelen dat het water zo troebel is dat niemand iets kan zien, dus ook niet kan zien hoe mooi die vijver eigenlijk wel niet is…….

Weet je ik hou er niet van om dingen moeilijk(er) te maken dan ze zijn daar sta ik om bekend net als mijn directheid, maar zo nu en dan komt bij mij ook de krokodil op bezoek en mijn zoon is dan heel vaak degene die me dan duidelijk maakt wat ik aan het doen ben en soms ben ik zelf de krokodil, zeker als ik slecht heb geslapen.

Vaak overvalt me zo’n moment, bijvoorbeeld nu ben ik al mijn website teksten aan het herschrijven omdat ik ga werken met een te gek nieuw systeem, zodat er een nog mega gavere website en een soort databank komt voor allerlei trainingen die je dan kan gaan volgen op je eigen moment, echt mega gaaf (al zeg ik het zelf).

Veel denkwerk en uren kost me dat, want de teksten en de filmpjes moet ik wel zelf schrijven net als de werkboeken, nou als ik dan heerlijk bezig ben en er komt toch een puber mij storen (ondanks dat we een afspraak hebben als mijn kantoor dicht is don’t come in) mmmmm dan ben ik niet vriendelijk en gisteren kon ik echt ontploffen oh wat een kak gevoel is dat achteraf en kom ik dus een eigenschap tegen die ik niet leuk vind, mijn zeik moeder modus.

Op dat moment gaat het bam, even later is het opgelost, maar de kater blijft mijn werk loopt vast en ik ook. Op dat soort momenten denk ik oh trut die je bent, maar even later denk ik dan waarom reageerde ik zo? Wat triggerde het in me en pubers is een verhaal apart.

Ze triggerde me omdat ik zelf mijn zaakjes prima voor elkaar heb, alles goed plan, dingen op tijd bestel en klaarzet als ik een training op locatie moet geven en mijn eigen dochter had haar zaakjes niet voor elkaar, dus raakte me dat en baalde ik enorm. Mijn zaakjes heb ik op orde omdat ik van vroeger uit mezelf rete erg heb moeten bewijzen, want mijn ouders vonden mij maar arrogant omdat ik wilde studeren ga maar gewoon werken bij de slagerij dat ik goed genoeg, maar dat wilde ik juist niet, dus heb ik altijd vreselijk mijn best gedaan om maar niet te worden aangesproken dat het teveel was, dit is dus hoe je bepaald schaduw gedrag kan ontwikkelen terwijl er helemaal niks mis mee is om te studeren.

Helaas zijn het vaak vrouwen die een krokodil in eigen vijver zijn, door de meest prachtige eigenschappen, of heel klein te maken zodat ze voor hun gevoel heel klein en nietig, waardeloos gemaakt worden oh en daar baal ik zo van en weet je waarom?

 

Hoe ziet jouw vijver eruit?

Een natuurlijke vijver heeft een hele gave diversiteit aan planten, vissen, kikkers, bloemen en alles wat nodig is om de dieren en planten te laten groeien en bloeien. Om ze te laten voortplanten, te ontwikkelen, die vijver heeft alles.

Jij bent zo’n vijver, alles zit erin wat de vijver nodig heeft, alleen zit heel veel achter het riet, in het gras, onder een dikke laag modder en dat mag eronder uit, want het hoort daar niet thuis. Zo is het ook met eigenschappen waarvan jij (onterecht) denkt dat het niet heurt of door toedoen van een ander in de modder zijn beland.

Prachtige eigenschappen die ergens zijn beland waar ze niet horen, diep in jouw vijver. Je doet jezelf zo tekort door maar te denken dat sommige eigenschappen slecht zijn, of niet gezien mogen worden. Om achter de eigenschappen te komen die jij verstopt hebt zijn een paar stappen die je al kan zetten om ze onder de modder vandaan te trekken 😉

  • Welk advies of welke adviezen geef jij regelmatig aan anderen? Je kinderen, je vriendinnen, collega’s? Dit zijn precies de adviezen die je jezelf mag geven. Geef jij vaak aan bij vriendinnen dat ze op hun strepen mogen staan, of vaker nee mogen zeggen, of eens vaker iets voor zichzelf moeten doen? Grote kans dat jij hier ook wat in te leren hebt. Zeg jij tegen anderen dat ze beter voor zichzelf moeten zorgen, meer moeten kiezen voor zichzelf? Dan weet ik zeker dat jij dit zelf ook niet voldoende doet.
  • Waar maak jij jezelf kleiner mee, stel iemand geeft je een compliment kan je dan gewoon zeggen oh wat aardig dank je wel, of hoor jij jezelf al zeggen oh het is niks, ik moest dit toch doen, de manier waarop je reageert zegt iets over je kijk naar jezelf en dus naar de eigenschappen die jij “ongemerkt” kleiner maakt, waarmee je jezelf tekort doet.
  • Wat vind je van jezelf? Hoe praat jij tegen jezelf? Vind jij jezelf wel leuk? Of aantrekkelijk, vind je dat je humor hebt, ben je ergens goed in, of vlak je alles af waarvan een ander denkt wow dat is gaaf…… maar als je brutaal eerlijk bent hoe kijk je naar jezelf en wat voel je daarbij?
  • Wat doe je als je alleen bent? Doe je dan ook de dingen die je plichtsgetrouw doet als er anderen bij zijn? Of ga je helemaal los in de koelkast want er is niemand? Of ga je lui op de bank hangen en als ze thuis komen dat je zo’n drukke dag hebt gehad? Doe jij alles hetzelfde ook als niemand kijkt?
  • Belemmerende overtuigingen, welke mind f*ck zit er vast in je brein, wat moet je allemaal wel niet, of mag je niet, kan je niet, wat verwacht je allemaal van jezelf en van anderen?

Bij belemmerende overtuigingen kun je bijvoorbeeld denken aan: alles moet perfect, je moet altijd optimaal presteren, ik mag geen nee zeggen, je moet altijd iets te doen hebben anders ben je bv lui, je moet sterk zijn want om hulp vragen is zwak, je moet alles zelf oplossen, alles moet een reden hebben, wat je doet moet ergens voor dienen, je mag niet een avondje netflixen want je moet, alles wat jij niet mag van jezelf schuift door naar je schaduwkant en heb jij jezelf ontzegt, dit kan doordat iemand ooit een opmerking heeft gemaakt (ouders of leerkracht, vriendin).

Door bijvoorbeeld een opmerking als deze “zit je nu lui op de bank jeetje heb je niks beters te doen, doe iets nuttigs zeg”…. Kan jij zomaar een overtuiging kweken dat het niet goed is om zomaar even te zitten, terwijl jij eindelijk na maanden een keer even niks doet en lekker op de bank een film zit te kijken.

Als jij vaak tegen jezelf zegt ik moet dit of ik mag niet, wat slecht van me dat ik, dan weet je dat je een belo hebt. Belo is een belemmerende overtuiging.

  • Waar ben je niet trots op?

Schaam jij je ergens voor, je verleden, dingen van jezelf, waar oordeel jij over jezelf? Waar spreek jij vervelend tegen jezelf zoals oh wat dom van me, oh stomme trut, waar praat je slecht tegen jezelf?

 

  • Ik zie ik zie wat jij ook ziet

Herken je dat iemand iets zegt of doet en de rillingen lopen over je rug, irriteert je, gedrag bij anderen waarover jij een oordeel hebt. Dit is gedrag wat je niet alleen afkeurt bij deze mensen maar vooral bij jezelf. Met name bij vreemden werkt deze truc heel goed.

Stel je bent ergens en een vrouw valt je in negatieve zin op en diep van binnen veroordeel jij dat gedrag, dan is de kans groot dat ze een eigenschap laat zien die jij hebt weggestopt als schaduw, ze zeggen vaak het gedrag wat je veroordeelt zou je zelf als eigenschap willen bezitten, soms is dat te zwaar maar iets in die eigenschap vind je stiekem wel gaaf.

Stel iemand praat met iedereen en volgens jou heeft diegene het hoogste woord, voel dan eens brutaal eerlijk of jij misschien meer gehoord zou willen worden, of dat je graag meer zou willen vertellen. Hoe groter de irritatie dan is het zeer de moeite waard om te voelen wat het zegt.

 

Nou zo heb je ineens een lijst vol waar je mee aan de slag wil gaan, net als de vrouwen waaraan ik afgelopen week de workshop gaf over: vitaal en 100% jezelf zijn door je zon en schaduwkanten te omarmen en jeetje wat heb ik een leuke reacties gekregen, ik was er even stil van……, dit waren enkele reacties:

Jeetje wat heb ik mezelf tekort gedaan en hoe eenvoudig kan dit worden opgelost, Linda liet op eenvoudige wijze de weg zien want wat ik dacht lag even helemaal anders, een lieve manier om jezelf terug te vinden. Wat indrukwekkend leuk en waardevol was deze avond. Een echte doe workshop met de oplossing die zo simpel is, wat verhelderend was dit zeg en wat heb ik mezelf toch te lang tekortgedaan en onnodig klein gemaakt.


Wil je nog meer inspiratie op doen lees dan hier de blog van vorige week die ging ook over je schaduw kanten.

Reactie plaatsen