Waar lig jij wakker van en hoe los je dat op?
Linda Lahaije
27 augustus 2020 

Waar lig jij wakker van en hoe los je dat op?

Een spoiler alert vooraf, deze komt volledig uit mijn hart, een bericht van mens tot mens en vrouw tot vrouw, moeder tot moeder, eentje wat me raakt, onrustig maakt, verdrietig en ook wel eens bang, zo eentje waarvan ik denk zal ik het schrijven of niet, gelukkig ben ik ook maar een vrouw met gevoel en ik kan slecht tegen onrecht en de meeste die mij kennen weten dat ik niet snel ergens wakker van lig, maar er moet me wat van mijn hart, want soms snap ik er helemaal niks meer van. Zo had ik vandaag een coach gesprek en een vraag was waar lig jij s ´nachts wakker van, ik kreeg me een lijst waar ik van achterover sloeg en vroeg, maar waar lig je nu echt wakker van?

 Het lijstje werd niet korter, toen kreeg ik een vraag heb jij dat dan niet? Lig jij nooit wakker van iets? Welke oplossing ik heb gegeven vertel ik je zo meteen, maar ik zal eerst haar vraag beantwoorden, want ik hoop dat jij er ook wat mee kan.   De meeste die mij kennen weten dat ik niet echt snel van iets wakker lig, maar natuurlijk lig ik ook wel eens wakker, al moet ik zeggen dat dat zelden is, maar afgelopen week heb ik wat onrustiger geslapen dan normaal. 

We zouden gaan verbouwen en een uitbouw gaan plaatsen en een nieuwe keuken want deze valt van ellende uit elkaar, dus bouwbedrijf gezocht 19 augustus zouden ze gaan starten, was het niet zo dat ze op de dag dat de bouwvak zou starten ons belde met de mededeling dat ze het niet waar konden maken en niet begonnen, een beetje voor 1700 en daarna waren alle bouwbedrijven 3 weken gesloten. Dus niet zo’n leuk begin van onze vakantie, maar weet je het zijn maar stenen en ik kan snel omdenken dat dit vervelend is maar er zijn belangrijkere dingen, mijn kinderen en man bijvoorbeeld. Dus nu nieuwe bouwbedrijven langs laten komen, super kak dat we de keuken moeten opslaan, want de tijd die we in gedachte hadden halen we niet, komt deze mijnheer met een inzicht en zegt dat er op 2 plaatsen een balk moet komen omdat het draagmuren zijn, waaaaaaaat zeg je, huuuuuuuuh Aernout en ik wisten niet waar we het even moesten zoeken, want dat hadden de andere 10 bouwers die we hadden laten komen niet over gesproken, lang verhaal kort, gelukkig dat het andere bedrijf had afgezegd want anders waren de woorden van deze mijnheer hadden jullie het dak op jullie kop gehad, dus gevalletje geluk??  

 Slapeloze nachten Ja een nacht met weinig slaap kan ik hebben als er wat mijn kinderen is, of er iets gebeurt waar ik geen vat op heb, een mega onrustig en gejaagd gevoel kan ik hebben als er onrecht is, of toen Aernout in de corona tijd hele lange dagen maakte en zag wat al deze ellende met hem deed, maar ik heb geleerd dat als ik niet slaap het alleen maar erger gaat worden, dus doe ik er alles aan om voordat ik naar bed ga de dingen die me zorgen baren los te laten of opgelost te hebben. Maar sommige dingen zijn helaas niet op te lossen, bv het onrecht (is mijn gevoel en mening en je mag hier zeker anders over denken) wat de zorg wordt aangedaan, eerst zijn het zorghelden en krijgen ze applaus en een bonus, het andere moment loopt de tweede kamer leeg als ze moeten stemmen over meer salaris, onbegrijpelijk vind ik dat, die bonus hebben ze nog steeds niet gehad maar dat terzijde. 

Of de onmacht van het huidige beleid, de angst die mensen wordt aangepraat, je volgt me niet om mijn blauwe ogen neem ik aan, maar om mijn visie op gezondheid en leefstijl☺, de enorme tekortkoming van de regering om de bevolking niet te wijzen op integrale gezondheid en mogelijkheden laten zien waarmee mensen hun gezondheid en dito immuunsysteem kunnen versterken, nee de angst zegeviert en daar kan ik me machteloos en geïrriteerd door voelen. Want weet je ondersteun je mensen, de ziekenhuizen zijn leeg, ja de angst want er zijn meer besmettingen, ja logisch want ze testen meer mensen, maar hoeveel mensen hebben symptomen en hoeveel mensen worden ziek, die getallen als je ze opzoekt is er helemaal geen reden tot paniek. Het reproductie getal is onder de 1, dat houdt in dat het aantal besmettingen gelijk blijft en af aan het nemen is, dit kan je allemaal terugvinden op de site van de rivm. De ic opnames landelijk zijn minimaal, 2.3 per dag, dussssss angst maakt je weerstand zwakker net als stress. 

Stress om een zorgwet die ze met spoed willen doorvoeren waarmee ze van alles verplicht kunnen stellen, ongevraagd je huis kunnen binnenvallen en je een boete kan krijgen en een strafblad als je toevallig staat te knuffelen met iemand die niet tot je gezin behoort, dat soort dingen heb ik last van, hoe is dat voor jou? Daarom zie ik het als mijn taak zoveel mogelijk mensen bewust te maken en te helpen hoe ze hun gezondheid kunnen versterken of verbeteren, want heel veel heb jezelf in de hand.  

Gezondheid start in je hoofd  Hiermee bedoel ik dat je mindset de eerste stap is tot een verandering die je graag zou willen, of het nu gaat om gezondheid op fysiek, mentaal of emotioneel niveau, als het in je hoofd niet klopt dan lukt het niet. Je kan echt wel een tijd op wilskracht dingen bereiken, maar dat is enorm uitputtend, je moet echt bewust de keuze maken om dingen te veranderen. Deze mindset of verandering lukt niet in een dag, dat gaat met vallen en opstaan, net als dat het niet lukt om in een keer ongetraind een marathon te gaan lopen. Zo ga je ook met je stress, zorgen of slapeloze nachten aan de gang en weet je de meeste keren kan je er goed mee omgaan en soms gaat je brein met je aan de haal, maar als je doodmoe achter de 8e bak koffie zit komt hopelijk het gevoel dat je er iets mee moet doen, want niet slapen helpt met niks. Als je niet slaapt kan je niet meer echt helder denken, ben je knorrig, heb je meer snoep en snaai zin en maak je vaak niet de allerbeste beslissingen. Dus naast een goede mindset is een goede nachtrust essentieel, volgende week zal ik wat dieper ingaan op slapen. Een tijd geleden heb ik er al eens een blog over geschreven, die vind je HIER 

Hoe zorg je nu dat je niet wakker ligt  

 • Als er een probleem is, stel je dan de vraag kan ik het nu oplossen, ja doe dat dan, zo nee laat het dan los.
 • Voer geen zware gesprekken in de avond, soms lukt dat niet, schrijf of praat het dan nog even van je af, blijft er nog wat hangen parkeer dit dan even symbolisch in een doos, niet slapen helpt niet voor de oplossing.
 • Ga lekker in bad liggen met rustige muziek en kaarsjes, lekker zen je bed in, of neem een 40 graden douche voor 10 minuten en beeld je in dat je je zorgen in de doucheput spoelt.
 • Beweeg, ik ga vaak even boksen en bij elke klap tegen de boks zak voel ik de spanning weggaan, of ik spring op mijn mountainbike en fiets me moe.
 • Ga niet meer tot laat op je scherm zitten, soms moet je nog iets voor je werk afmaken, gebruik dan night vison, dan wordt het blauwe licht gefilterd naar oranje.
 • Schaal vanaf een uur of 19:00 af, doe kaarsjes aan, lees een keer een boek i.p.v. de televisie, doe een spelletje, neem bewust even afscheid van de dag.
 • Als ik merk dat het in mijn hoofd blijft spoken ga ik uit bed en schrijf het van me af, maak een soort van mindmap om alles inzichtelijk te maken en daarna sluit ik symbolisch het boek.
 • Koop een mooi schrijfboekje en schrijf iedere avond de dingen op die fijn waren die dag, wat je blij maakte, dus NIET wat niet goed ging, alleen maar positieve dingen.
 • Ben gewoon liever voor jezelf en laat los wat niet bij jou hoort en je niet meer dient.
 • Sommige dingen kan je gewoon niet veranderen, dus laat het dan los, denk je niet gek, soms moet je denken het is zoals het is, een mooie quote van mijn mentor Jim Rohn is, for things to change you’ve got to change, dus om dingen te veranderen moet jij veranderen, iemand anders kan je niet veranderen, jij kan wel veranderen hoe jij ermee omgaat of met je laat omgaan.
 • Laat je lekker masseren, dit kan door een masseur, of door je partner wie weet wat voor afsluiting je dan hebt, geheid dat je lekker slaapt😉

Ik hoop dat je wat kan met deze tips, heb jij nog een tip wat jou helpt laat het me dan weten, leuk om iets terug te horen wat je kan gebruiken. Voor nu een heerlijk weekend en slaap lekker Hier nog het blog, hoe jij je immuunsysteem versterkt  

Reactie plaatsen