Voed je gezondheid niet je angst!
Linda Lahaije
30 juli 2020 

Voed je gezondheid niet je angst!

Hoe jezelf kan zorgen voor mijn rust en minder angst

  Afgelopen week was ik bij de pedicure want ik had een zeer pijnlijke likdoorn onder mijn voet, dus een tijdelijk onderhoud was wel gewenst☺. We zitten tijdens het frutten altijd lekker te kletsen al was het nu achter een verrijdbaar spatscherm, ze heeft altijd een mondmasker op tijdens het boren, jee dat klinkt bijna als een tandarts…… We hadden het over haar dementerende vader, en de enorme angst van cliënten (waar veel diabeten en oudere mensen met ziekelijke achtergronden bijzitten) en soms ook van haar zelf en zo vertelde ze dat ze daar veel angst van kreeg en niet goed wist hoe ze daar mee om moest gaan, want zelf heeft ze een paar jaar geleden een vervelend ongeluk gehad waardoor ze een hele stellage in en rondom haar knie heeft. Ze voelde zich kwetsbaar en lag in de nacht weleens wakker want stel dat……Dus ik vroeg ben je ziek? Nee, heb je onderliggende ziektes? Nee, Heb je overgewicht? (Dat kon ik natuurlijk zien en ze is slanker dan slank) uh nee, leef je gezond? Ja, want ik fiets en sport 3 x per week, en slaap je goed en dan bedoel ik minstens 5 uur ononderbroken? Ja meestal wel, maar nu even minder, okay en ervaar je veel stress? Ja soms gaat op en af, nu is het meer omdat ik zoveel verhalen hoor en dat snap ik heel goed, dus lieve M je bent en vrouw die zijn veel minder gevoelig voor corona, je bent meer dan 80% gezond, wat heb je nodig om je stress en angst weg te nemen? Ze schoot vol want het zat haar hoog, er komen zoveel besmettingen bij en en, ze kwam er niet meer uit, ik zei ik zal je even weer met twee benen op de grond zetten okay? Natuurlijk zijn er meer besmettingen want er wordt mega veel getest, maar er blijken veel vals positieve tussen te zitten, wat betekent dat ze worden gezien als besmet maar niet zijn! De vraag is worden die mensen ook ziek? Dat weet ik niet zei ze, maar ik wel, als je de laatste statistieken ziet (deze is van 21-7) het landelijke gemiddelde van positief geteste mensen is 0.74 ( per 100.000 inwoners gemeten en 0.09 ziekenhuis opnames per dag, dus dat is niks, het grote gevaar is dat ze nu in de media alleen de melding doen van het aantal besmettingen en niet van de mensen die echt ziek worden, dat is het verschil, ik zag de rust terug komen, ja maar Lin waarom zeggen ze dat dan niet? Omdat als er angst is ze veel dingen kunnen doorduwen die ze willen invoeren en mensen die angst hebben, zijn makkelijker te sturen dan als je er relaxter mee omgaat. En ik denk dat het welk virus het dan ook is je gewoon goed moet blijven nadenken, als je ziek bent ga je niet op pad, dat is gewoon logisch en het is ook een soort van natuurlijke selectie, want in 2018 zijn er meer dan 8000 mensen overleden aan de griep, toen werd er geen economie plat gelegd, mondkapjes, vaccinatie, Lock down, dus even wat feiten wat angst en stress voor effect op je lichaam hebben.  

Wat doet angst met je?

Angst en stress zijn hele slechte raadgevers in alles, niet alleen nu maar altijd! Angst is van nature een hele goede om te overleven, want als je in de oertijd ging jagen, had je wel kans dat er een wild dier op jou ging jagen 😂 en dat je moest vluchten, het zogenaamde fight or flight (vecht of vluchten) systeem, dat is een natuurlijk mechanisme als er gevaar dreigt. Een mechanisme dat ervoor wil zorgen dat je het gaat overleven, alle energie die je hebt gaat dan naar je spieren. Voor een keer om te kunnen vluchten is dat natuurlijk niet zo erg, als de tijger is vertrokken herstelt je lichaam zich ook weer, maar als je dagelijks veel angst en stress ervaart heeft dat hele nadelige effecten op je lichaam. Door de angst komen er de hormonen adrenaline en cortisol vrij, adrenaline zorgt dat je bloeddruk en je hartslag omhooggaan en je spieren spannen aan, je ademhaling wordt sneller en je bloedvaten trekken samen om geen bloed te verspillen, je spijsvertering vertraagd en je gaat zweten om niet oververhit te raken. Cortisol zorgt dat je bloedsuiker stijgt en je stofwisseling versnelt, je hebt brandstof nodig om te rennen voor die tijger, maar cortisol onderdrukt ook je immuunsysteem want vluchten is belangrijker dan dat wondje genezen, of ziektekiemen te stoppen of je eten te verteren. Voor het vluchten voor die tijger helemaal okay, maar wat als je dat dagelijks hebt? Doordat je lichaam steeds in de vluchtmodus blijft staan, ligt de focus niet op je lichaam gezond te houden maar op overleven. Je spieren blijven gespannen, je schouders doen pijn, je hartslag is hoog, je bloeddruk dito, een opgeblazen buik, de stress spuit door je lichaam, dat heeft effect op wat ik al noemde maar ook op je immuunsysteem, want stress en angst kost je zoveel goede en noodzakelijke voedingsstoffen waardoor er weer een disbalans komt in je voeding/eet/verzadigingsgevoel, want alles werkt samen. Een goedwerkend immuunsysteem beschermt je tegen virussen en infecties, en een keer stress heeft echt geen effect, maar als dit weken of maanden doorgaat dan heeft het echt enorm veel effect. Uit onderzoek blijkt dat te lang een hoog cortisol in verband wordt gebracht met diabetes type 2, hart- en vaatziektes en zelfs kanker, door de stress krijg je uiteindelijk dat je cortisol te laag wordt en je immuunsysteem overactief gaat reageren en dan zijn eigen lichaamscellen als een bedreiging gaat zien en je dus allergieën en auto - immuun aandoeningen kan veroorzaken, maar zover moeten we het niet laten komen!  

Wat kan jezelf doen?

De een heeft eerder stress als de ander, alleen je kan er wel voor zorgen hoe je ermee omgaat en wat je kan ondernemen om de stress uit je lichaam te jagen. Blijf waar je ook stress van ervaart kijken naar de feiten, want in dit geval besmettingen lopen op, komt door meer testen, maar effectief zijn er weinig ziektegevallen. Dus kijk hoe zit het echt, maar dat is met alles kijk naar wat er ECHT is.
 • Zorg voor herstelmomenten, plan ze in, dus neem rust even niks.
 • Lees een boek.
 • Luister naar muziek.
 • Mediteer
 • Wandel en ben bewust in de natuur aanwezig, adem de stress eruit
 • Laat je heerlijk masseren
 • Sport matig intensief, zodat je de stress eruit werkt en niet dat je lichaam nog meer stress ervaart doordat jij een marathon wil lopen.
 • Ga lekker in bad zitten
 • Lach, en herhaal dit, want lachen zorgt dat je geluks hormoon gaat stromen, knuffel met je partner, kinderen, huisdieren, etc.
 • Ben gewoon lief voor jezelf.
 • Ga lekker in de zon zitten, drink een bakkie thee of koffie, doe in de avond een vuurtje aan, geniet.
 • Ben in het nu, dus niet wat je allemaal nog moet doen, als je pauze hebt, neem die dan ook, ben je vrij ben het dan ook.
 • Plan leuke dingen in.
 • Eet gezond, dus max 3 maaltijden per dag, groente en fruit bij je maaltijden extra tips voor het versterken van je immuunsysteem en je gezondheid, vind je HIER.
 • En als je heel veel stress blijft ervaren zoek hulp van een coach, die je hierin kan begeleiden, zorg dat je ondanks alles de regie houdt op hoe jij het zou willen.
  Voor mij voelt het altijd fijn als ik in mijn hoofd zit of stress ervaar dan ga ik mindmappen, dus ik zet alles op papier, waar heb ik last van en waarom en wat kan ik doen, ik schrijf en teken het uit, ik ga wandelen met Joep en mandala’s kleuren, daardoor zet je je gedachtes echt stil, de action heeft er veel van! Door deze acties los ik het al wandelend op kleurend op, en als ik dingen heb opgeschreven verbrand ik het ritueel dan is het echt weg en als ik er zelf niet uit kom dan zoek ik hulp, want ik wil niet heel lang rondlopen met een rot gevoel. En weet je ik ga met alle gevoelens even stil staan, met de nadruk op even, ik huil, veeg mijn tranen weg en onderneem actie om het op te lossen, snap je wat ik wil zeggen. Ik ben echt een zacht ei, maar ik wil geen maanden lopen met een kak gevoel, of dingen die ik mezelf verkoop, ik pak het aan, want ik ben het waard en jij ook!   Ik hoop dat je heerlijk aan het genieten bent van de vakantie en natuurlijk in de relaxmodus zit, wil je na de vakantie of zo doorgaan of graag weer echt de regie nemen over je leven en gezondheid? Op 26 aug geef ik een gratis online workshop, waarin ik je direct ga helpen om de stappen te zetten met gezondheid, slapen, stress verminderen, mindset, doe je mee, zou ik superleuk vinden, HIER vind je meer informatie en kan jij je opgeven.   Gezonde groet, Linda
Reactie plaatsen