Waar is die gouden boeddha gebleven?
13 februari 2023 

Waar is die gouden boeddha gebleven?

Waar is die gouden boeddha gebleven?

 

Het verhaal van de gouden boeddha fascineert me al lange tijd en regelmatig gebruik ik het verhaal tijdens workshops of trainingen die ik geef, want we hebben allemaal een gouden boeddha in ons of beter gezegd onder de lagen die we op onszelf hebben gesmeerd of hebben laten smeren.

Hier het voorbeeld👇

In 1957 moest een klooster in Thailand verhuizen. Een groep monniken kreeg de taak een reusachtige Boeddha, die gemaakt was van klei, te verplaatsen. Terwijl ze daarmee bezig waren, zag één van de monniken plotseling een scheur in het Boeddhabeeld.

De monniken waren bang dat ze het Boeddhabeeld zouden beschadigen en besloten daarom een dag te wachten alvorens verder te gaan met hun taak. Toen de nacht viel liep één van de monniken naar het reusachtige beeld om te kijken of alles goed was. Hij scheen met zijn lantaren over de gehele Boeddha.

Op het moment dat het licht op de scheur viel, zag hij iets weerspiegelen. De monnik werd nieuwsgierig, pakte de hamer en de beitel en begon stukjes klei van het Boeddhabeeld af te slaan. Naarmate hij meer klei wegsloeg werd de Boeddha helderder. Nadat de monnik uren had gewerkt, keek hij in verbazing op en zag hij een prachtige, puur gouden Boeddha voor hem staan.

Historici denken dat de Boeddha enkele honderden jaren daarvoor door de Thaise monniken was bedekt met klei toen Birmese leger hen aanvielen. Zij bedekte de Boeddha met klei zodat hij niet zou worden gestolen. Tijdens de overval op het klooster werden alle monniken gedood. Pas in 1957, toen monniken het beeld verplaatste werd de grote schat ontdekt.

Want door het verplaatsen kwamen er barsten in de bovenste laag en het verhaal gaat dat er in de nacht een monnik licht scheen in een van de barsten en iets zag schitteren, waardoor hij begon te beitelen en er een prachtig schitterende gouden boeddha onder vandaan kwam.

 

Verberg jij ook je mooie gouden boeddha?

Iedereen heeft plekken of stukken waar zij modder of klei (symbolisch) overheen heeft gesmeerd. Dingen waar je niet helemaal trots op bent, je voor schaamt, of stukken die een ander heeft (ver)oordeelt aan je, je hebt je laten vertellen (lees aanpraten) dat sommige dingen niet mooi zijn, dus dicht smeren die handel en net doen of het er niet is, totdat er iets gebeurt waardoor er scheuren in je plamuur komen.

Wat wil je zelf niet zien of dat een ander niet ziet? Wat heb je diep weggestopt wat gewoon wel mooi is, maar waarover een ander een mening had en je dus maar bent gaan verbergen want….

Welke mooie dingen verberg je allemaal waardoor jij jezelf tekortdoet?

Eigenschappen die je hebt weggestopt maar eigenlijk gewoon goud zijn, te zien en te voelen waarom je doet wat je doet en hoe jammer het is dat je door ervaringen in je verleden juist bv je creativiteit, je spontaniteit, je liefdevolle aandacht, je boosheid, je directheid, dingen die jij afkeurt aan jezelf of door andere zijn afgekeurd, dingen die er niet mochten zijn in jouw ogen of die van een ander.

Probeer je woede, schuldgevoel, schaamte, afkeer, verdriet, boosheid, irritatie, jaloezie maar eens te onderdrukken, dat is topsport en heeft een effect op je lichaam en geest en put je uit waardoor je vaker verkeerde keuzes gaat maken, keuzes op bv fysiek, mentaal of emotioneel vlak, hoe fijn zou het zijn als je eens brutaal eerlijk kijkt naar waarom je deze gevoelens hebt en deze schaduw eens in de zon gaat zetten, ze aankijken en liefdevol luisteren naar wat ze je willen zeggen?

De eigenschappen die je probeert te verbergen, weg te drukken, te negeren, komen daarom steeds harder terug, en willen eigenlijk gewoon gezien worden, zie het als iets wat je onder water duwt, het kost je heel veel energie en het komt toch een keer naar boven maar dan met een rotgang wat je dan veel meer kost dan het oplevert. Denk maar eens niet aan die roze olifant, ja daar ist ie al☺

 

Probeer maar eens een bal onder water te houden, hoe lang houd je dat vol??

Schaduwkanten:

De naam alleen al lijkt dat het iets is waar je niet trots op mag zijn, dat het iets is wat niet gezien mag worden en dat is jammer, want schaduwkanten zijn vaker mooie eigenschappen die je hebt weggestopt door een vervelende ervaring, dan hele slechte eigenschappen. Maar iedereen heeft eigenschappen waar hij niet helemaal trots op is en daar is niks mis mee, alleen is dat maar een heel klein deel van jezelf, als je de zon laat schijnen op de weggestopte eigenschappen zal je zien dat er een gave wereld opengaat en dat die negatieve eigenschappen meer de ruimte krijgen om ze losser te laten zijn of tot zelfs los te laten want die dienen je dan niet meer.

Met andere woorden, in de schaduw van jouw persoonlijkheid zit alles verstopt wat jij afkeurt aan jezelf. De eigenschappen die er vroeger niet mochten zijn of die je niet hielpen om te krijgen wat je wilde: liefde en aandacht.

 

Durf je brutaal eerlijk te kijken naar wat je hebt weggestopt? 

Want weet je, wat je wegstopt kan je vreselijk belemmeren in wat je echt wilt, of het nu verbinding is, een toffe relatie, gezonder leven, meer voor jezelf opkomen, meer je grenzen stellen, meer bewegen, gewoon lekker in je vel zitten, start dan is met te kijken wat jij denkt wat er niet mag zijn.

Samen even kijken? Plan dan hier direct een samen even broeden gesprek in en dan zitten we snel aan een virtueel bakkie thee.

Reactie plaatsen