Vergroot je immuunsysteem en je gezondheid en niet je angst
Linda Lahaije
29 december 2020 

Vergroot je immuunsysteem en je gezondheid en niet je angst

Voordat angst de overhand gaat nemen Vreselijk hoe het er nu aan toe gaat in ons land, De angst die mensen ervaren, sommigen durven niet eens te groeten, mensen vermijden elkaar en er is weinig liefde voor de medemens…. Momenteel zitten wij fors in de verbouwing en zo had ik een mooi gesprek met een oudere man die onze oude keuken wel wilde hebben. Hij begon van alles te vragen ook over de vaccinaties, hij was zelf al van alles aan het uitzoeken geweest, echt gaaf, maar de onzekerheid en de niet transparante manier van communiceren van de overheid maakte hem bang, hij zei dan ga ik nog liever dood aan c, maar deze man was altijd buiten en zorgde heel goed voor zijn lichaam en geest. Hij zei als ze zo geniepig doen over wat erin zit en hoe ze het gemaakt hebben dan moet ik het niet, ze weten te weinig wat het doet en hoelang, Nou daar kan ik me volledig bij aansluiten. Hij zei kan jij mij helpen hoe ik het zelf kan doen en hoe ik gezond kan blijven? Gaaf vind ik dat als mensen zelf de regie willen houden en dus voorkomen dat ze ziek worden en als ze ziek worden dat ze dan zo snel mogelijk weer beter zijn. 

  Adem in en adem uit Ik wil je graag helpen om wel de regie terug te krijgen en te houden, want alle zorgen, stress, angst en ellende waar deze C voor zorgt brengt je helemaal nergens, behalve dan dat je eigen immuunsysteem eraan gaat en dat wil je helemaal niet, dus bij deze de blog om gewoon er zelf voor te zorgen dat je immuunsysteem sterk is en blijft. Zeker als het gaat om je immuunsysteem want dat is je enige systeem wat je nu zeker sterk moet houden net als je mindset. Maak en vorm je eigen mening, je hoort zoveel geblaat in de media, ga zelf op onderzoek uit, en wat je mening ook is alles is prima, als het maar die van jou zelf is! 

  Sterker immuunsysteem: Veel mensen denken dat alleen hypergezond eten, water drinken, bewegen, supplementen ertoe bijdragen dat hun immuunsysteem sterk(er) wordt, dat klopt maar er zijn wel heel veel meer dingen die je eerst op de rit zou moeten hebben, want anders hou je bovenstaande ook niet vol en ga je door de stress of angst, of slechter slapen weer in de cirkel ronddraaien…. Oepppppps nu heb ik al wat dingen verklapt, maar stress, angst, boosheid, slecht slapen, maar ook roken, overmatig alcohol, drugs, verkeerde voeding, zorgen ervoor dat je immuunsysteem verslechterd en dat is niet wat de bedoeling is, nooit niet maar nu zeker niet. Het is belangrijk dat je zowel fysiek, mentaal als sociaal emotioneel in balans bent en dan heb ik het nu nog niet eens over een stuk zinsgeving….   Je immuunsysteem heeft meerdere barrières, je huid, slijmvliezen, om infecties tegen te houden, maar als bv een virus, bacterie o.i.d., je neus binnenkomt dan gaan eerst de trilhaartjes aan het werk om het eruit te werken en hoe verder dit virus komt, gaat je lijf actief aan de slag, waarna je witte bloedcellen (je leger dat je beschermt) gaan dan de strijd aan om het virus eruit te werken. Als je bv naar je hand barrière kijkt dan zie je dat bv kinderen die gewoon regelmatig zwart zien van het buiten spelen een vele hogere weerstand hebben dan kinderen die dat niet doen. Ook als ze bv vaak hun handen wassen met antibacteriële handzeep of alcohol handreinigers, dan was je als het ware de weerstand van je handen af, kinderen die dus lekker buiten spelen, herkent het afweersysteem deze micro-organismen en blijft je weerstand actief.   Ik neem je mee stap voor stap wat je nu kan helpen om je weerstand weer te verhogen en zo dus een sterker immuunsysteem krijgt en houd. Je lichaam en je hoofd hebben nu helemaal niks aan stress, wel begrijpelijk dat je het zo nu en dan hebt, maar hoe eerder je het herkent hoe sneller jij en je lichaam weer in een normale toestand zijn, goh dat klinkt gewoon heerlijk normaal 😉.   Dit is wat ik zelf doe en wat mij enorm helpt om me beter te voelen

 • Vermijd stress, ook al is dat door de vele verhalen die de ronde doen soms best lastig…. Maar stress maakt dat je immuunsysteem verzwakt en je dus vatbaarder bent voor virussen. Houd je hoofd koel, verderop dingen die je kan doen om stress te verminderen, o.a. bewegen. Maar als je stress ervaart over bv wat er nu zich allemaal afspeelt, kijk dan wat je kan helpen. Voor mij persoonlijk werkt het dat ik vele wetenschappelijke studies ga lezen, mijn informatie bij elkaar zoek waar ik de juiste informatie krijg en niet van iemand die wel de klok hoort slaan maar niet weet waar de klepel hangt, snap je wat ik bedoel…. Ik ga op onderzoek uit, vraag mensen die verstand hebben van de dingen waar ik stress van heb, ik schrijf alles van me af en dan laat ik het los. Maar in een situatie als nu, beslis ik wat ik nodig heb en hoe ik dat vormgeef, hierin ben ik geen volger, voel en denk wat ik ervan vind en wat ik ermee wil doen. Vaak als ik de feiten op een rijtje heb krijg ik rust, anders ga ik wandelen, fietsen, boksen, in bad, film kijken alles om het voor mezelf op een rijtje te schudden en weer rust te ervaren.
 • Slaap minimaal 5 uur ononderbroken, want als je slecht slaapt maak je het hormoon cortisol aan, (stressreactie) waardoor je lichaam alert is en zegt actie, wat weer te veel energie kost terwijl je moet slapen.
 • Te weinig slaap verzwakt je immuunsysteem, daarnaast voel je je als je een nacht of vaker slechter slaapt ben je en vatbaarder voor bv griep of een verkoudheid, maar ook om meer angst te voelen of stress te ervaren. Daarnaast ben je gevoeliger om meer en ongezonder te eten.
 • Daarnaast zorgt te weinig slaap ervoor dat het risico op overgewicht groter is, je maakt dan meer aan van het hormoon ghreline wat je eetlust opwekt. Te weinig slapen doet nog veel meer maar daarover meer in een ander blog.
 • Neem anders voor het slapen een 40 graden douche, gedurende 10 minuten, je komt er lekker loom onderuit en je slaapt als een marmot.
 • Ga niet actief sporten voordat je wilt gaan slapen, je maakt dan meer cortisol aan wat je lijf en hoofd in de actiestand zet. Daarom is het voeren van zware gesprekken in de avond af te raden, is vorm van topsport 😊
 • Enne mobiel uit of gebruik meer oranje licht met night vision.
 • Blijf in beweging, het liefste buiten in het bos of wandel een blokje om in een sneller tempo. Wil je niet naar buiten, loop dan 10x de trap op en neer, doe oefeningen als planken, lunches, crunches, opdrukken etc., zorg dat je ft blijft want dat versterkt je immuunsysteem. Zelf loop ik iedere dag in de ochtend een uur in het bos met Joep en nu gaan de kinderen mee, nog gezelliger en gezond☺
 • Daarnaast ga ik minstens 2x in de week mountainbiken en 3x per week doe ik krachttraining, dit maakt dat ik stress kwijt kan, je lichaam wordt moe, je spieren worden sterker en je uithoudingsvermogen groter en je immuunsysteem beter EN ik slaap veel beter.
 • Drink minstens 2 liter water of groene thee, het liefste voor elke 30 kilo lichaamsgewicht 1 liter water drinken. Wat je daarmee doet is je afvalstoffen uit je lichaam verwijderen, het houdt je verbranding actief, goed voor je huid, goed voor je ontlasting, je organen werken beter.
 • Vermijd alcohol, je slaapt snel en vast in maar daarna slaap je onrustig en ben je sneller wakker, daarnaast is te veel alcohol niet goed voor je gezondheid, maar soms wel lekker, drink dan bv bij het avondeten een glas en daarna niet meer.
 • Eet voldoende groente en fruit en het liefst alle kleuren van de regenboog, het liefste 500 gram per dag, wat je daarmee doet is dat je darm flora beter wordt, je afvalstoffen beter kan verwijderen, je hebt minder honger, waardoor je minder geneigd bent teveel te eten en in de darmen zit je balans van je lichaam, en als je darm gezond is, zitten daar goede darmbacteriën in die dus zorgen dat goede voedingsstoffen goed in je lichaam gebruikt kunnen worden voor je weerstand en de slechte poep je uit, daarnaast is het risico op hart en vaatziekten en diabetes en darmkanker minder.
 • Ga in bad zitten, kijk een film, lees een boek, lach, doe dingen die je leuk vindt om te doen, doe dingen waar jij blij, gelukkig en relaxed van wordt. Knuffel, kus met de mensen die je lief zijn.
 • Verder houd je lichaam gezond met bovenstaande dingen, daarnaast gebruik ik supplementen, ik neem 3x daags 1000 mg vitamine C, een vegetarische Multi vitamine, magnesium 400 mg die ook selenium en zink bevat dit ondersteunt je immuunsysteem en zink maakt dat je cellen het hele spul ook op kunnen nemen en vitamine d3 en dan zeker 4000ug, (Vitamine D is een onmisbare vitamine met als voornaamste rol het ondersteunen van een normale en gezonde botmineralisatie. Verder ondersteunt vitamine D het afweersysteem en is vitamine D van belang voor het zenuwstelsel, de glucosetolerantie, het behoud van normale spiercontracties en de groei en differentiëring van de huidcellen) en een visolie die voldoende dha en epa bevatten, mijn favoriete merken zijn Orthica of vitakruid) zeker geen huismerk. Vitamine D maak je ook aan als de zon schijnt, maar dat is nu niet. Vitamine D is zwaar onderschat, want het ondersteunt het afweersysteem, de glucosetolerantie, osteoporose, daarnaast zijn er vele wetenschappelijke onderzoeken dat het een zeer gunstig effect heeft voor hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en nog meerder maar voor een gezonde leefstijl is dit even voldoende. Gebruik wel naast vitamine d 3 ook K2 want ze hebben elkaar nodig
 • Douche koud na en doe dat iedere dag iets langer, dit geeft je immuunsysteem een oppepper en vergroot deze enorm. In het begin heb ik de kraan steeds een beetje kouder gezet en dan kon ik er goed onder blijven staan, het is even koud maar daarna heb je het heerlijk warm, doe dit niet voor het slapen gaan anders ben je weer veel te wakker.
 • Daarnaast mediteer ik iedere dag, lach en geniet met de kids en Aernout en Joep. Enne mediteren hoeft niet altijd met je ogen dicht of wat dan ook, je kan al een rust vinden door bv lekker naar buiten te kijken, zie is wat je ziet in je tuin, kijk eens naar een bloem, heel bewust en adem heel rustig in door je neus en uit door je mond.
 • Maak een goede planning, voor jezelf en de kids, want dat geeft rust als je weet wat en wanneer je iets moet doen.
 • Plan je sport en rust activiteiten in, ben integer naar jezelf en kom je afspraak na, dit geeft en duidelijkheid en rust.
 • Elk nadeel heeft zijn voordeel, mensen komen vaak dichter bij elkaar als er even wat afstand is, dus mooie gesprekken met je partner en kinderen, evt. skypen met anderen, vaak is er meer diepgang en weet je dat geeft je een gevoel van waardering en erkenning.
 • Alles moet en komt meer in balans want je lijf, je hoofd en emoties moeten in balans zijn om een goede weerstand te hebben en te houden!
 • Laat alles los, door bovenstaande dingen, los dingen op die je in de weg zitten, onderneem actie! Dus hoe relaxter je bent, hoe sterker je lichaam en geest.
 • Ben lief voor jezelf en zeg gewoon eens nee!
 • Voel je niet schuldig als je een keer niks op je programma hebt staan, geniet.
 • Zorg voor een goede mindset en je gezonde verstand, ga zelf op onderzoek uit en geloof niet alles wat ze zeggen. Op het moment dat je angst laat regeren, daalt je weerstand. Als je mindset goed is dan kan je ook de verandering aan om beter voor je gezondheid te zorgen en de stappen vol te houden, no problem.
 • Slaap voldoende, minstens 5 uur aaneengesloten en als je een nacht minder hebt geslapen, ga toch naar buiten, ga in de zon zitten, doe een powernap. Ga niet tot laat tv kijken of op je telefoon zitten, voer geen zware gesprekken, ga chillen vanaf 20:00, hou een vast slaapritme aan, neem een 40 graden douche voor het slapen gaan, gedurende 10 minuten, lekker je bed in een snurken.

 

 • Fruit wat kan helpen om lekker te slapen; banaan, kiwi, kersen en avocado, alleen ben ik geen voorstander om voor het slapen te eten omdat je je spijsverteringssysteem weer aanzet tot actie en je juist rust wilt om te slapen. Je kan het wel bv 1-2 uur vooraf eten.

 

 • Leer omgaan met je stress, maar nog beter leer stress te reduceren. Dit doe je door leuke dingen te plannen, goed te slapen, leren loslaten, te bewegen, ontspanningsmomenten in te plannen en ze ook te doen, een massage, goed gesprek, minder veel te eisen van jezelf, nee te zeggen☺ Ga yoga doen. Sociale contacten verhogen je weerstand en verminderen stress, want hoe voel jij je als je lekker hebt gelachen, of je geliefd voelt!
 • Bewegen, ga erop uit, wandel, fiets, zoek de zon op, klassieke win-win want ook je stress zal minder worden! Wandelen kan in laag tempo of je gaat sneller lopen gedurende 10 minuten zodat je hartslag omhooggaat, versterk je spieren, dit kan door jezelf op te drukken, squats, lunges, gebruik je eigen gewicht.
 • Ga gezonder eten, dus 3 maaltijden per dag, minder suiker (geen potjes, pakjes en zakjes), eet meer groente en fruit minstens 250 gram groenten liefst nog meer en 3 stuks fruit, je kan dit ook in een heerlijke smoothie doen, drink minstens 2 liter water of groene thee, drink geen calorieën en suiker, dus frisdrank en sap, of energydrank. Vermijd geraffineerde koolhydraten zoals witte pasta en rijst, brood, koekjes en snoepjes, al wat uit een fabriek komt bevat vaak veel suiker en bewaarmiddelen……Gebruik de goede vetten zoals roomboter (pakje grasboter ongezout) op je boterham, bak in kokosolie of roomboter, gebruik geen zonnebloemolie (te veel omega 6) De goede vetten hebben een heel positief effect op onze vrouwelijke hormonen en is beter dan margarine of halvarine, want die schelen maar een molecuul van plastic. Enne onder goede vetten bedoel ik niet de friet en de snacks he 🤔….
 • Ga niet de hele dag tussendoortjes eten, dit triggert steeds je immuunsysteem, wat het weer zwakker maakt, want als je wat eet of drinkt, gaat je immuunsysteem “kijken” of er gevaar is wat hij moet aanpakken. Dus beter voor je lijf is gewoon 3 maaltijden te eten en met drinken te bulken, dus ineens bv 250-500 ml drinken iov steeds kleine slokjes.
 • Zet ook eens intermitterend Fasting in, het is super goed voor je gezondheid om eens te vasten en bv om 18:00 je laatste maaltijd te eten en dan vervolgens niks meer te eten, een veel gevolgde methode is 16/8, dus 16 uur vasten en gedurende 8 uur te eten, echter voor vrouwen wordt aangeraden om 14/10 te doen i.v.m. de vrouwelijke hormonen, wil je meer hierover weten stuur me dan een mailtje dan kijk ik met je mee wat voor jou goed en handig is om te doen. welkom@zijvitaal.nl
 • Breng je darmflora in balans. Dit kan of met meer groente eten (500 gram per dag) of in combinatie met een goede pro-biotica, deze kan je kopen of zelf maken met kefir, een gezonde darm, is een gezond brein en dito lijf. Ook deze kunnen ondersteunen Yoghurt, kefir en karnemelk, tempeh, miso, zuurkool en kimchi. Zelf ben ik niet zo van het zelf maken…. Ik zelf gebruik de probiotica van leef bewust, deze bevatten 10 bacteriele stammen, ik merkte binnen 2 dagen veel verschil, ik voel me echt nog fitter en energieker, lekker in mijn vel en echt bijzonder ik slaap dieper.

  Extra hulp nodig? doe dan mee met deze masterclass Denk je nu hier wil ik echt iets mee doen, want…. Ik help je graag verder op weg, ik geef hiervoor 2 GRATIS masterclasses in Januari en wel op woensdag 13 en donderdag 28 Januari 2021, bij beide start ik om 10:00 tot 11:30, heerlijk online via zoom, dit is wat er aan bod komt: In deze workshop neem ik je mee in de 5 basisstappen, deze stappen zijn op een eenvoudig manier toe te passen.

 • Mindset, die is essentieel, welke verandering je ook wil maken, hier maken we een plan, wat je wilt veranderen, waar wil je weer de regie over en waarom
 • Ontspanning, dus hoe reduceer jij je stress en ervaar je meer ontspanning, uiteraard heb ik het ook over hoe je beter kan slapen, want deze twee stappen zijn je fundering, samen met de volgende stap.
 • Voeding, kleine dingen aanpassen maken een groot verschil, dus algemene stappen voor resultaat
 • Bewegen, gewoon tijdens je werk overdag en eenvoudig in te passen
 • Actie, want je kan van alles lezen, horen maar alleen met in actie komen start je echte verandering. Dus maken we een concreet actieplan.

Als jij je aanmeldt, dan ontvang je van mij een gratis vitaliteits check op 5 gebieden, dan heb jij een uitgangspunt vanwaar we vertrekken, als je deze ingevuld terugmailt, dan krijg je als cadeau een gratis gesprek waarin ik je persoonlijk advies geef hoe jij je vitaliteit kan verhogen     Opgeven kan via deze link: https://www.zijvitaal.nl/masterclass-neem-weer-regie/     Ik heb je nu de nodige tips gegeven, maar denk zelf eens na wat jij kan doen om je immuunsysteem te versterken, voel eens wat je nodig hebt, probeer de tips eens uit, wil je me laten weten hoe het bevalt en wat je merkt.   Voor nu een hele fijne dag, lach, heb lief en ben lief voor jezelf

Doei 2020-plan je leefstijl in het nieuwe jaar - Zij vitaal
Door

Doei 2020-plan je leefstijl in het nieuwe jaar - Zij vitaal

op 31 Dec 2020

[…] Home/Geen categorie/Doei 2020-plan je leefstijl in het nieuwe jaar Vorige […]

Reactie plaatsen