Veranderen doe je toch voor jezelf
Linda Lahaije
03 december 2020 

Veranderen doe je toch voor jezelf

Deze kleine zwarte piet was nog wat leuke cadeautjes aan het scoren voor de kids, wat boeken en spellen, mijn dochter is gek op Carrie slee en mijn zoon op dogman, dus op pad. Heerlijk vind ik dat een zalig boek in mijn handen, mijn oog viel op deze van Maike Meijer “Wen er maar aan “op hilarische wijze vertelt zij over zichzelf en haar ouder wordende lichaam, de opvliegers, haar man en zoon en gewoon wat er allemaal in een vrouwenhoofd om kan gaan, ik zat hard op te schateren tijdens het lezen, fantastisch boek een echte aanrader. 

Tijdens het sneupen kwam ik blikjes met kaartjes met superleuke, lieve en kaartjes die je aanzetten tot denken, de blikjes zijn van mwah en ik moet zeggen dat ik mega verliefd ben op dat soort dingen, die moet ik dan gewoon hebben, ja iedere gek zijn gebrek zullen we maar zeggen, maar ik kan dan echt innig gelukkig zijn met zo’n schat (zo voelt dat voor mij😁) Eerst had ik het blikje opengemaakt met complimentjes, oh daar werd ik zo blij van, dus heb ik er een paar verstopt in de spullen van de kinderen, die dan vervolgens als ik er niet meer aan denk naar beneden komen stormen en me dan aanvallen met een knuffelsessie, cool want dan zijn ze aangekomen, zalig om dan te staan knuffelen met mijn puberella en tiener zoon, daar wordt een moederhart week van. In het andere blikje zaten deze onwijsheden en de eerste die ik eruit graaide was deze Ver-anderen doe je toch voor je-zelf een bijna Johan Cruijff waardige tekst, op een of andere manier triggerde het kaartje, want wat ik vaak bij de vrouwen zie die ik coach is dat ze een externe factor hebben om iets te willen veranderen en dat werkt maar tijdelijk of helemaal niet. Maar ook vrouwen die serieus wat willen veranderen, maar is hun mindset toch niet optimaal, en vrouwen die zich veranderen ten koste van zichzelf om maar goed genoeg te worden gevonden. Mijn mentor Jim Rohn leerde me eens tijdens een training, je kan een ander niet veranderen, je kan alleen veranderen hoe jij ermee omgaat, of met je laat omgaan…… 

De ander proberen te veranderen werkt helemaal niet, maar jezelf veranderen voor een ander ook niet! Wij vrouwen zijn zo enorm geneigd om het voor een ander te doen, om zo de ander meer aan ons te binden, of dat diegene je dan wel ziet zitten of leuk(er) vindt, erbij te horen, wel de liefde te krijgen van die ene, we zijn vaak zo bezig om een ander naar de zin te maken en daarmee ons eigen ik, wensen en gevoel opzij te schuiven. Natuurlijk kan de ander wel een trigger voor je zijn als die iets aangeeft wat hij of zij niet zo fijn vindt, het kan je na laten denken en dat is prima. Maar als je dan voelt ja dat is inderdaad een minder mooi trekje van mij, dan kan je besluiten om eraan te gaan werken om het zo te maken dat het wel bij je past, of je kan denken oh jee dadelijk vinden ze me niet meer aardig dus dan ga ik dat maar veranderen, dat is totaal de verkeerde motivatie, voel je wat ik wil zeggen?   Waarom zou je willen veranderen voor een ander?   Ik merk dat ik een beetje jeuk krijg om dingen aan jezelf te veranderen voor een ander, want waar blijft je eigen ik, je identiteit dan?

 • Is je zelfvertrouwen dan niet groot genoeg?
 • Durf jij geen nee te zeggen, want dan zullen ze me niet zo aardig vinden.
 • Ben jij jezelf kwijt, dat je niet meer weet wie jij bent?
 • Denk je dat mensen je aardiger vinden of van je houden als je steeds doet wat ze zeggen?
 • Hunker je naar de waardering van een ander?
 • Vind je de ander zoveel belangrijker dan jezelf?
 • Wil je het altijd voor een ander goed doen?
 • Vind je het zo belangrijk wat een ander van je vindt?
 • Ben je zo opgevoed dat jij je eigen mening niet mag hebben?
 • Mag jij geen fouten maken van jezelf?
 • Wil jij zo graag iedereen te vriend houden, dat je jezelf en je mening verliest?
 • Hoe praat jij tegen jezelf en hoe mogen anderen tegen je praten?
 • Durf jij je mening te geven?

  En zo kan ik nog wel even doorgaan, want als je jezelf wil veranderen (aanpassen) voor een ander wie ben jij dan?   Wat is identiteit?Identiteit (eigenheid)Een persoonlijke identiteit is het antwoord dat iemand zichzelf geeft op de vraag: wie ben ik? Zijn bewustzijn van zichzelf als persoon zoals hij zich onderscheidt van anderen. 

Wie ben jij als je gewoon jezelf bent? En dan bedoel ik ECHT jezelf, ook als niemand kijkt😊Ben je ook diegene die je wilt zijn, of pas jij je altijd maar aan? Vroeger toen ik klein was mocht ik dat niet, want doe eens even normaal, doe niet zo raar, kijk niet zo stom, je gaat toch niet op iemand af om iets te vragen, wat loop je nu weer raar te lachen, je gaat toch geen zelf geplukte bloemen aan die buurvrouw geven, waarom stuur jij nou weer een kaart aan haar dat doet ze toch ook niet, ik weet het mijn jeugd is niet te vergelijken, want mijn ouders deden en zeiden rare dingen, maar in de 20 jaar dat ik coach ben ik nog wel gekkere dingen tegengekomen, waarvan ik dacht waaaaaat. Maar je opvoeding dat is wel je basis, waarvan jij als kind denkt dat het zo heurt (hoort) en als je ouders zeggen dat iets raar is of niet hoort dan sla je dat op je harde schijf op en doe je het waarschijnlijk nooit meer. Of stel iemand reageert niet zo leuk op iets wat jij met de beste bedoeling hebt gedaan, hoppa dan ben je er al (je kan ook vragen wat de reden is dat ze zo reageert want je bedoelde het zus en zo😉) maar vaak gaan we er iets aanhangen en daarmee wordt het een belemmerende overtuiging en gaat het je eigen ik belemmeren. Want als jij helemaal jezelf bent, met al je goede en mindere eigenschappen, ben je dan gelukkig? Ja ben dan jezelf, nee kijk dan wat jezelf anders zou willen en niet omdat een ander het zegt. En weet dan dat eigenschappen die je irriteren in een ander, heel vaak iets zeggen over jezelf, je onzekerheid of dat je graag die eigenschap zou bezitten.

 Een voorbeeld is mijn vent, die is een kei in communiceren, hij kan op een hele eenvoudige liefdevolle manier mensen iets uitleggen, is erg rustig en neemt de tijd hiervoor, hij weegt zijn woorden af, kijkt wat de ander nodig heeft en zorgt dat mensen met de juiste informatie en gevoel weer de deur uitstappen, echt jaloersmakend goed doet hij dat, nu kan ik denken ja grrrrr nee ik wil dat ook verder ontwikkelen en kijk hoe hij dat doet. Maar hij is weer jaloers op mij omdat ik altijd erg attent ben, ik vergeet nooit een verjaardag, als iemand iets heeft stuur ik een bericht of kaartje of bloemen we hebben hierin geleerd dat we gebruik maken van elkaars sterke punten en elkaar daar de waardering voor geven. Want als ik helemaal mezelf ben, dan ben ik rete attent, lief, aardig, zorgzaam, dan kan ik onbedaarlijk lachen, heb ik rust om te lezen, laat ik een scheet, kan ik heeee roepen als ik iemand in de stad zie, geef ik iemand spontaan een knuffel, laat ik zien als ik verdriet heb of als iets me ontroerd, bel ik iemand op die door mijn gedachte floept, kan ik hartstochtelijk vloeken als ik me pijn doe, vraag ik hoe het met een ander gaat, zing ik mee als er een leuk lied op staat, ga ik dansen met de kids in de kamer, ga ik van de glijbaan als ik daar zin in heb, kortom ik doe dingen zonder te denken wat vind een ander ervan, maar ik ben niet grof ik zal nooit iets doen ten koste van een ander, maar ben mezelf omdat ik daar gelukkig van wordt en indirect een ander ook, voel je wat ik bedoel? 

Wie ben jij als jij helemaal jezelf bent? En wat doe je dan en wat niet? Dus wie ben jij en wil jij zijn? Bij deze komt ook een stuk mindset kijken, het bewust kiezen voor jezelf, je eigen ik en je eigen identiteit en gewoon jezelf zijn.   Voor een goede mindset is een goed zelfbeeld nodig, het jezelf waard vinden, lief voor jezelf zijn en ook zo naar jezelf kijken   Om je te helpen met de eerste stap nodig ik je graag uit voor de Masterclass: De regie over jezelf en je gezondheid   In deze masterclass neem ik je mee in de 5 basisstappen, deze stappen zijn op een eenvoudige manier toe te passen. Wat je ook wil veranderen of verbeteren alles start met een goede mindset en waarom, als die niet helder zijn werken vele dingen maar tijdelijk en dat geeft alleen maar frustratie, dus ik start met:

 • Mindset, die is essentieel, welke verandering je ook wil maken, hier maken we een plan, wat je wilt veranderen, waar wil je weer de regie over en waarom
 • Ontspanning, dus hoe reduceer jij je stress en ervaar je meer ontspanning, uiteraard heb ik het ook over hoe je beter kan slapen, want deze twee stappen zijn je fundering, samen met de volgende stap.
 • Voeding, kleine dingen aanpassen maken een groot verschil, dus algemene stappen voor resultaat
 • Bewegen, gewoon tijdens je werk overdag en eenvoudig in te passen
 • Actie, want je kan van alles lezen, horen maar alleen met in actie komen start je echte verandering. Dus maken we een concreet actieplan

  De masterclass is heerlijk online via zoom, dus lekker vanuit je eigen huis, met een bakkie thee, en de hond of kat aan je voeten. Details: Workshop online, 11 december van 10:00 – 11:30 De link ontvang je na aanmelding Als jij je aanmeldt, dan ontvang je van mij een gratis vitaliteits check op 5 gebieden, dan heb jij een uitgangspunt vanwaar we vertrekken, als je deze uiterlijk 9 december ingevuld terugmailt, dan krijg je als cadeau een gratis gesprek waarin ik je persoonlijk advies geef hoe jij je vitaliteit kan verhogen en daarmee dus weer de regie neemt over jezelf en je gezondheid.   Aanmelden kan via deze link: https://www.zijvitaal.nl/masterclass-neem-weer-regie/   Voor nu een heel fijn sinterklaas weekend, met veel gezelligheid en verbinding met de mensen die je lief zijn.

Reactie plaatsen