Vakantie is voor de 3 r ‘en
Linda Lahaije
05 augustus 2021 

Vakantie is voor de 3 r ‘en

Rusten, Reflecteren, Rijkdom

  Rijkdom Afgelopen week had ik het jaarlijkse meidenweekend met mijn dochter, heerlijk samen met mijn lieverd op pad, jeetje wat had ik er zin in, samen trutten op het strand, kletsen, lachen. Inmiddels een jaarlijks ritueel waar we beide steeds enorm naar uitkijken, gewoon quality time. Voor mijn dochter is dat zelfs zo belangrijk dat ze dit jaar al een week vooraf haar koffer had ingepakt. Voor ons is het dit jaar echt anders, want na de vakantie wordt deze kanjer alweer 15 jaar en ze zeggen weleens je kinderen gaan 15 zomers mee, wat betekent dat ze volgend jaar als ze bijna 16 wordt waarschijnlijk ook met haar vriendinnen op vakantie zal gaan, of een paar dagen, slik, een hele verandering natuurlijk. Langzaam afscheid nemen, (wij kunnen dan als ouders ook wennen) Ook ga ik dit jaar voor het eerst met Bart een moeder zoon weekend doen, want hij wil zijn memske ook even alleen, wat een rijkdom vind ik dat om dit samen met mijn kinderen te mogen en kunnen doen. Want zijn laatste jaar op de basisschool start in na de vakantie en dan gaat deze kanjer ook al bijna naar de middelbare, shit wat gaat het hard en steeds moet ik een beetje meer loslaten.

Is loslaten nu zo erg?? Wat is loslaten: Loslaten houdt in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Denk aan je kinderen, een huis, boosheid, schuldgevoel, eenzaamheid, een gedachte, je gewicht, een relatie, stress, werkproblemen, een andere emotie, negatieve gedachte, verwachtingen, kritiek……etc. etc. Heb jij nog iets wat je ongemerkt vasthoudt? Iets waarvan je al lang tot in je kleine teen voelt dat je het graag anders zou willen, of dat je merkt dat je aan iets blijft vasthouden wat je niet verder helpt, De vakantietijd is er bij uitstek een ideale tijd voor om echt los te laten en nieuwe keuzes te gaan maken die jouw dienen i.p.v. tegenwerken. Want als je iets echt wil veranderen, moet je toch echt:

LOSLATEN   Hoe start jij je vakantie of de vakantietijd? En dan bedoel ik niet dat je bezig bent met de koffers te pakken, oppas te regelen of wat je ook moet doen voordat je op vakantie gaat. Maar ik bedoel hoe ga je op vakantie met welk gevoel? Ja met een lekker gevoel zal je zeggen en dat hoop ik ook, maar zal wat duidelijker uitleggen wat ik eigenlijk bedoel: Ga je relaxed op vakantie, of super gestrest nog door het werk, privé, drukte?   Hoe ging je eerste half jaar van 2021? Had je doelen gesteld, wilde je bv meer tijd voor jezelf, of minder vaak in de avond werken, of meer tijd met je partner doorbrengen, of vaker nee zeggen, wilde je meer sporten, meer bewegen, op tijd naar bed, minder op je telefoon kijken, meer echt aanwezig zijn, of wat dan ook, ben je de belofte die je aan jezelf hebt gemaakt nagekomen? Ga je lekker op vakantie of start je de vakantie al drie weken vooraf en laat je alles los wat je jezelf beloofd had? Kortom heb je gedaan wat jij jezelf had voorgenomen, zijn je doelen bereikt, ben je integer naar jezelf geweest, of ben je toch weer ongemerkt in de valkuil gestapt?

 Reflecteren Zelf gebruik ik de vakantietijd om te reflecteren en dan gebruik ik de doelen die ik mezelf had gesteld bij het nieuwe jaar en kijk dan naar mezelf, mijn relatie met Aernout mijn grote liefde, ons gezin, en op mijn bedrijf, hoe is het gegaan het afgelopen half jaar? Waar ben ik tevreden over en wat zou ik anders willen, waar stap ik nog in de valkuil en waar vertel ik mezelf onzin? Waar heb ik nog wat te leren? Hoe zou ik dingen anders willen, wat heb ik nodig van mezelf of een ander, kan ik hulp inschakelen? Wil ik nog dingen leren, houd ik nog dingen vast die me niet dienen, ben ik in verbinding met mezelf en de mensen waar ik van hou, ben ik integer naar mezelf etc. etc. Maar ik wacht niet tot de vakantie😉 want ik doe dat iedere week en vaak dagelijks, want als ik zolang wacht is er al te veel mooie kostbare tijd en irritatie geweest, dat vind ik jammer, vandaar iedere week en vaak ook dagelijks voor ik naar bed ga. Hierin ben ik consequent want anders heb ik te lang een rot gevoel en dat is het niet waard. In de vakantie ga ik een soort van blauwdruk maken voor het half jaar wat komt en zet er boven Hoe zien de maanden juli t/m december eruit. Wat heb ik nodig om er een top half jaar van te maken? Ik wil namelijk niet dat ik 31 december spijt heb en denk shit had ik maar….

Mijn plan: Ik kijk eerst wat is er allemaal goed gegaan, dat houd ik zo. En daar ben ik blij om en trots. (Want we kijken stiekem te veel naar wat er niet goed gaat) Dan plan ik de dingen in die ik al weet en wil doen en moet doen, dat staat vast en dat geeft rust. Ik zet op papier wat ik nodig heb wat ik wil en wat ik niet meer wil. Als er dingen zijn die ik niet meer wil, hoe ga ik dat bereiken en is dat haalbaar of moet ik daarbij hulp inschakelen. Als er dan nog dingen zijn waar ik me niet lekker bij voel, maak ik daar een plan voor om het op te lossen. Ik neem tijd om te lezen, te voelen, nieuwe ideeën op te doen, nieuwe energie, weer van alles leren en ontdekken, zalig. En ik laat los, want dat helpt me om weer bij mezelf te zijn en te blijven, en bijtanken is natuurlijk prima, maar ik denk als je je leven leeft zoals jij wil, vaker nee zegt en gelukkig bent met wat je doet en wie je bent, je met enorm veel energie op vakantie gaat. Ik vraag me altijd af, kan ik het veranderen zo ja dan doe ik het, zo nee dan laat ik het los. En een ander kan ik niet veranderen, ik kan alleen ervoor zorgen dat ik er anders mee omga, dan blijf ik de leiding houden en dat geeft rust.

Rusten Als ik dus mijn ding doe en blijf doen, reflecteer op het eerste half jaar en de rest van het jaar plan, dan heb ik rust, rust in mijn hoofd en lijf, ga gewoon door met sporten, gezond eten en de grootste rust geeft het me omdat ik alles klaar heb, de telefoon kan uit, computer dicht, tijd voor mezelf, mijn grote liefdes Aernout, Romy en Bart en Joep en kan ik nog meer genieten.   Hoe is dat voor jou? Wat doet deze blog met je? Pak je de verantwoordelijkheid en zie je dat het vaak een kwestie van keuzes is? Het gaat niet vanzelf maar het is niet moeilijk. Wat levert dit inzicht jou op? Wil je het me laten weten?   Over loslaten en keuzes gesproken ben jij bij de workshop op 26 augustus? Of ga je met het 22 dagen online programma aan de slag en ga je twee spijkers met koppen slaan, reflecteren, leren, en kiezen voor jezelf, loslaten, gezonder leven ooops dat zijn er meer   Ik wens je voor nu een heerlijke vakantie, laat los, kom bij en geniet! Groetjes, Linda

Reactie plaatsen