Snoeien doet bloeien en waarom jij dat nodig hebt om los te laten
Linda Lahaije
06 november 2020 

Snoeien doet bloeien en waarom jij dat nodig hebt om los te laten

Woensdag zijn we eindelijk gestart met de verbouwing, jeetje daar zijn wat bloed, zweet en tranen aan vooraf gegaan, maar nu zitten we volop in de bob de bouwer modus😃, de fundering is gestort en morgen gaan ze starten met metselen, een leuke spannende kriebel geeft me dat. Voordat onze bouwers konden starten moest er wel even wat gebeuren, net als met alles in het "gewone" leven, als volleerde bouwvakkers hebben we de planten verplaatst, de bestrating verwijderd zodat ze konden starten, maar ja we waren toch al bezig dus dan snoeien we ook maar meteen, dat geeft ineens ruimte en licht, gaaf! Waarom vertel ik je dit? Als je me al een tijdje volgt of mijn nieuwsbrieven leest weet je dat ik niks voor niks vertel, lees dus gerust verder😃

Zo hadden we een joekel van een laurier staan en die was zo groot dat hij heel veel zon(licht) wegnam van alle andere planten, dus gingen we snoeien en daar zag ik iets wat me fascineerde, buiten het mega licht wat weer de huiskamer in kwam. De dikke stam en wat takken hadden prachtige groeiringen (jaarringen), de ringen laten zien of de boom een moeilijk of een makkelijk jaar heeft gehad, is de ring dik dan betekent dat een goed jaar, maar deze had enkele forse donkere ringen, wat betekent dat hij het erg zwaar had gehad, goh dacht ik lijkt wel een mens….  Allemaal krijgen we zulke groeiringen ertussen, vaak ook als we veel te lang wachten met snoeien. Een boom wordt er zwakker van en kan dus makkelijker als het stormt afbreken, waardoor de boom omvalt…. Daarom is snoeien zo belangrijk! Maar voordat je gaat denken dat je een blog van eigen huis en tuin in je mail hebt ontvangen, zal ik je graag uitleggen wat ik hiermee bedoel.   Snoeien heeft meerdere doelen ook voor jou

  • Het in de gewenste vorm brengen, de vorm snoei, dus voor welke vorm kies jij, de vorm die mensen willen dat je bent of kies jij voor je eigen vorm, of doe je dingen voor de vorm omdat zo van je wordt verwacht?
  • Het optimaliseren voor een grotere vruchtoogst, soms is het beter te snoeien in activiteiten die je onbewust bent gaan doen, of erbij hebt genomen van je werk of je partner of je familie, om weer meer bij jezelf te zijn en dus zelf de vruchten te plukken, zal je soms bewust even moeten kijken en voelen doe ik dit voor mezelf of alleen voor die ander?
  • Verwijderen van dood hout, voor de veiligheid, ja dood hout kan heel gevaarlijk zijn, zeker als je er onder staat, net als dat ze zeggen aan een dood paard moet je niet trekken….Soms wil je het zo graag voor de ander dat je in al je enthousiasme het werk voor de ander aan het doen bent, dood hout zit in de weg en voorkomt dat een boom lekker kan groeien en bloeien, dat geld ook voor jou.
  • Voor het verjongen van de plant, dit gebeurt omdat veel bloemen niet groeien op oude takken, je kan niks nieuws laten gebeuren als je nog oude gedachte en gevoelens hebt, die weerhouden je om heerlijk te bloeien en te groeien.

Dus snoeien is het gunstig beïnvloeden van de plant of boom, zodat deze beter bloeit en groeit   𝐇𝐨𝐞 𝐯𝐚𝐚𝐤 𝐬𝐧𝐨𝐞𝐢 𝐣𝐢𝐣 𝐳𝐞𝐥𝐟? En dan bedoel ik niet in je tuin, maar bij jezelf? Ik zal even uitleggen wat ik bedoel, snoeien in taken en verplichtingen of dingen die je niet meer dienen? Want door te snoeien creëer je ruimte bij jezelf er kan meer licht en liefde voor jezelf komen. Net als bv in je kledingkast, wat ik ieder jaar doe is heb ik iets een jaar niet aangehad? Heb ik het gemist, nee dan doe ik het weg, dat geeft ruimte! Zo kan je ook kijken naar alle taken die je bewust en onbewust doet, thuis of op je werk, vaak sluipt het erin, ach dat doe ik wel even…. Dus dan is het fijn om regelmatig te kijken of die taak nog bij jou hoort of dat je onbewust deze hebt overgenomen, dan heb je gewoon weer wat meer tijd voor jezelf en leuke dingen😘 Of bewust kijken naar vriendschappen of de liefde in je leven. Snoeien betekent ruimte maken ook voor jezelf. Ik heb me weleens betrapt op een vriendschap met iemand die al bestond van mijn 15e, we hebben samen zoveel meegemaakt, samen op vakantie, op stap, onze eerste liefdes, samenwonen, weer op ons zelf gaan, ons eerste eigen huis, trouwen, kinderen krijgen. Ik merkte toen ik 5 jaar in België woonde dat het meer van mijn kant uitkwam, toen ik weer terug in Tilburg kwam wonen was alles weer als vanouds, totdat ik ging scheiden en ik een hele zware tijd kreeg als alleenstaande werkende moeder, ik wilde het liever als zij op dat moment, maar ach dacht ik, totdat ik ging verhuizen om met Aernout te gaan samenwonen, toen was ik degene die steeds op bezoek ging. Dit ging zich op een gegeven moment wreken, want het koste me zoveel moeite en dat moet niet zo werken in een vriendschap, het kan niet altijd op een weegschaal liggen, maar je moet wel beide energie steken in de vriendschap of liefde. Dus na de zoveelste keer eenrichtingsverkeer heb ik dit uitgesproken en aangegeven hoe het voor me voelde en dat het voor mij zo niet meer fijn was en voelde en dat ik dat jammer was, we hebben toen samen eerlijk besproken dat we beide even niet meer klikte zoals vroeger en we hebben afgesproken om het even uit te maken als het ware, zij vond de zware tijd die ik had erg lastig en kon zich er niks bij voorstellen en ik vond het oeverloze gezwets over materiele dingen nutteloos. Nu 7 jaar later hebben we gewoon contact, meer niet. Door mijn verhuizing met de kids heb ik weer andere lieve vriendinnen gekregen, doordat we ouder zijn is deze weer intensiever en voor ons onvoorwaardelijk, maar ik blijf altijd voelen of ik nog van waarde ben voor de ander en de ander voor mij…. De natuur laat los en jij? Vroeger vond ik de herfst vervelend, iets met het vallen van het blad, doordat ik van alles heb gedaan om meer in balans te komen en weer de regie te nemen over mijn leven en gezondheid leef ik volgens de seizoenen, hier heb ik eerder een blog over geschreven die vind je hier

Loslaten is zo lekker, het houdt in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Loslaten kan je op vele manier doen, bv emoties en gevoelens of gedachtes, loslaten wat je niet meer dient, je huis opruimen om daar mee los te laten, spullen wegdoen, afscheid nemen van emoties, gevoelens en gedachtes die je niet verder helpen.   Wat zou jij willen loslaten, wat houd je tegen? Wat of wie kan je hierbij helpen?  Op woensdag 11 november en vrijdag 27 november geef ik een gratis workshop, online hoe je vanuit je hoofd naar je hart de regie kan nemen over je leven en gezondheid. De eerste stap is natuurlijk de keuze maken om erbij te zijn😃 Want weten is de eerste stap maar doen de tweede. In deze workshop neem ik je mee in de 5 basisstappen, mijn bv oma, deze stappen zijn op een eenvoudig manier toe te passen.

  • Mindset, die is essentieel, welke verandering je ook wil maken
  • Ontspanning, dus hoe reduceer jij je stress en ervaar je meer ontspanning, uiteraard heb ik het ook over hoe je beter kan slapen, want deze twee stappen zijn je fundering, samen met de volgende stap.
  • Voeding, kleine dingen aanpassen maken een groot verschil
  • Bewegen
  • Actie, want je kan van alles lezen, horen maar alleen met in actie komen start je echte verandering.

Verder is er volop tijd om vragen te stellen, super als je erbij bent! Meer info en opgeven kan hier Ik wens je een heerlijk snoei en loslaat weekend! Ik hoop dat je wat kan met deze tips en dat je de eerste stap gaat zetten om echt de balans te ervaren en heerlijk lekker in je vel te zitten

Reactie plaatsen