Sinterklaas is een baas
04 december 2022 

Sinterklaas is een baas

Het jaar afsluiten met rituelen.


Doe het gewoon als sinterklaas

 

Gisteren hebben we heerlijk pakjesavond gevierd, lekker met ons vieren dik vet genieten samen. Vroeger toen Romy en Bart nog wat kleiner waren lieten we altijd Sint en Piet komen, gisteren hadden ze het er weer over, mam dat was altijd zo gaaf. Van tevoren gingen we dan piet zoeken en wij deden dan altijd net of we hem zagen oh daar op het dak, wat genoten wij daarvan en vooral die blije koppies als ze kregen wat ze zooooooo graag wilde hebben. Zelf genoot ik driedubbel want van geven word ik zo blij.

Ons ritueel is een soort van speurtocht voor het laatste cadeau, je ziet ze al zoeken want net dat ene ding missen ze en dan zien ze de enveloppen liggen…… Bart vroeg dit jaar mam we gaan toch wel weer die speurtocht doen he, die is altijd het leukste. De speurtocht maakt Aernout altijd, hilarisch gewoon (ik ben van de gedichten en lekker even jennen dan) Aernout maakt er een verhaal van met allerlei personages en dingen die ze tegenkomen, ja hij heeft zijn roeping gemist als schrijver, met rode wangen gaan ze op pad ook al zijn ze 16 en bijna 13, om dan na 4 opdrachten terug te komen met het lievelings cadeau, heerlijk om voor sinterklaas te spelen.

Bart is nu aan het bouwen aan zijn Batman auto, want technisch lego is helemaal zijn ding, samen met Aernout gaat hij stap voor stap deze grote auto maken en de kleinere dingen doet hij alleen en wat een inzicht heeft dat mannetje, mooi om zo zijn kernkwaliteiten te zien.

Romy zit in een andere fase, kijken wat ze leuk vindt, wat ze wil, steeds meer een jonge dame en daar hoorde een ring bij, dus die was in de roos, lekker om te zien dat ze als eerste kerskaarten gaat maken met het diamond paint pakket wat ze kreeg, beide kids crea Bea’s en dat hebben ze niet van mij….

 

Ik ben toch zeker sinterklaas niet klinkt het op de radio, wat een heerlijke tijd is het toch lekker al die pepernoten uh nee al die cadeautjes en gezelligheid, het samenzijn en lol met het rijmen, jeetje dit is echt een heerlijke tijd.

Sint is nog in het land en de oliebollen, wijn, appelbeignets en champagne, en de kerstdiners staan weer klaar, kakzooi de hele dag lopen eten en drinken……Gisteren moest ik wat boodschappen halen en de winkel stond afgeladen vol met alles voor het kerstdiner, de een nog vetter en machtiger dan het andere.

Voor veel vrouwen staat heel december in het teken van schuldig voelen want ze worden overladen met te veel, te veel eten, te veel drinken, te veel zitten, oh en te veel ja overal opzeggen….

 

Hoe was dat vroeger bij jullie thuis?

Vaak is het zoals het vroeger in je gezin of familie ging dat jij hetzelfde doet nu. Bij ons was vroeger kerst een groot vreet festijn, vreselijk vond ik dat. Mijn vader was op eerste kerstdag jarig en de avond vooraf begon het al pasteitjes eten, naar bed om 00:00 werden wij eruit gehaald want ja mijn pa was jarig, weer eten en met een dik gevreten pens weer naar bed, om de volgende ochtend gewekt te worden weer met de geur van eten, zolang als ik weet was het in de ochtend broodjes eten, in de middag de ene dag haas en de andere dag kalkoen en in de avond weer broodjes pfffff, als ik dan geen honger had was mijn moeder boos want ze had zo haar best gedaan.

Hoe was of is dat voor jou???????

Mijn ouders leven al langere tijd niet meer, beide zijn heel jong overleden en toen ik uit huis ging/ moest en bij mijn tante An ging wonen leerde ik meteen voor mij de meest belangrijke les van mijn leven. Zoals ik gewend was kwam ik eerste kerstdag beneden volledig aangekleed want dat moest bij ons altijd en zag ik iedereen nog in pyjama zitten, de een was lekker een boekje aan het lezen, de andere wilde in bad gaan zitten, de andere ging wandelen, ik wist niet wat ik zag.

Toen tante An mijn verbaasde gezicht zag zei ze Lin bij ons kan je doen wat je graag wilt, we eten gewoon wat simpele lekkere dingen, want we willen gewoon gezellig samen zijn, doen waar we zin in hebben, doen een spelletje, kunnen lekker kletsen als we daar zin in hebben, we vinden het gewoon tof om extra tijd samen te hebben, jeetje mina er viel een last van mijn schouders af.

Toen ik zelf een gezin kreeg heb ik dat meteen doorgevoerd en weet je soms was het een zalig excuus om onregelmatig te werken, maar met kerst doen we niet moeilijk, we ontbijten lekker en we doen waar we zin in hebben en weet je de kids vinden het dan heerlijk om spelletjes te doen, filmpje te kijken onder een dekentje, te wandelen, dik vet genieten.

 

Vroeger bepaalt vaak je nu, dat kan anders

Vaak bepaalt wat je vanuit je thuis hebt meegekregen hoe je nu dingen doet, denkt en handelt. De waarde en normen en vaak kernwaardes neem je ongemerkt over, maar zijn het wel die van jou?? Past dit bij jou? Wil jij het ook op deze manier doen?

Het einde van het jaar is inzicht, voor mij altijd HET moment om het jaar te overdenken, te voelen wat goed ging en te veranderen wat niet lekker liep, wat ik standaard doe is een soort van APK te doen en dat is met de vitaliteitscheck te kijken hoe het gaat, mijn kernwaardes onder de loep te nemen want passen ze nog bij mij of is er inmiddels veel veranderd en zijn andere kernwaardes nu meer passend.

Een eindejaar ritueel, ik heb er een podcast over opgenomen, die kan je hier luisteren, https://spotifyanchor-web.app.link/e/6IMWiwR8qvb of onder deze mail op het spotify icoontje te klikken.

De vitaliteitscheck en de kernwaardenlijst kan je op de website vinden https://zijvitaal.nl/gratis

 

Hoe wil jij het jaar eindigen en het hoe wil je het nieuwe jaar starten??

Ga eerst bij jezelf eens na wat je dit jaar gewoon tof vond en doe dat lekker door, wat zou je graag anders willen zien/doen, ga dan eens kijken waarom, om het jaar goed uit te gaan en krachtig te starten heb ik nog twee workshops voor je op de agenda staan.

  1. Op 14 december de leefstijl en vitaliteit APK van 10:00-11:30 reserveer hier je plek

👉 https://zijvitaal.nl/workshop-apk/

 

  1. Op 29 december van 19:30-21:00, maak een vitaal plan voor 2023, we gaan samen een 100 dagen plan maken, zodat 2023 een top vitaal jaar gaat worden of blijven.

 

Voor nu heerlijk genieten van sinterklaas en heb een zalige zondag!

Geef gerust een reactie, laat een bericht achter, ik reageer altijd persoonlijk op je bericht!

Wil je sparren, of samen even broeden voor een plan, plan dan hier direct je afspraak in!

https://calendly.com/zijvitaal

 

 

 

Reactie plaatsen