Wat preventie en vitaliteit te maken heeft met dit gezegde “Als het kalf verdronken is dempt men de put”
28 november 2022 

Wat preventie en vitaliteit te maken heeft met dit gezegde “Als het kalf verdronken is dempt men de put”


De laatste tijd zie ik steeds vaker vrouwen uitvallen, niet meer uit bed kunnen, heel hun lijf doet pijn, moe tot in hun tenen, overal verkramping, spieren die pijn doen, slecht slapen, niet of heel ongezond eten, kortom volledig op en uitgeput. Dit is zo’n moment dat het gezegde volledig waar is als het kalf verdronken is dempt men de put, want vaak hoor ik dan Lin had ik maar eerder actie ondernomen, maar helaas nog vaker dat men de eerste maanden gewoon niks kan dan slapen, moe zijn, huilen en verder niks en weet je dan huilt mijn hart.

Niet altijd is het te voorkomen, maar wel in dik 80-90% van de vrouwen die ik spreek. De eerste tijd kan ik niet heel veel dan luisteren, bijsturen, oefeningen geven, voedingsadvies, maar voor het meeste is gewoonweg geen energie. Hoe ruk is het dat als er eerder actie was ondernomen, lichamelijke signalen waren herkend en erkent, nee was gezegd, een plan was gemaakt dat ze dan niet waren uitgevallen en als ze wel zouden uitvallen niet voor hele lange tijd.

Soms lijk ik die reclame wel waarin ze waarschuwen voor een snelle inbraak, ze zeggen ja ik blijf het toch zeggen……want die signalen krijg je niet voor niks, je lijf en brein zo vreselijk slim, die geven aan hallo, hallo, stop met wat je doet, maar wij vrouwen zijn zo hardleers daarin en plichtsgetrouw, maar dan voor en naar een ander en het grootste probleem is dan dat het eerst pijn moet gaan doen, vaak heel veel pijn voordat we actie ondernemen.

 

Waar de pijn zit, zit ook de oplossing

Maar waarom moet het eerst pijn doen voordat we actie ondernemen???? Sodeknetter want het kan zoveel eenvoudiger, maar ja dan moet je wel iets doen en dat is nee zeggen, tijd voor jezelf inplannen, ruimte durven nemen voor jezelf, weten wat je wilt en niet wilt en dat maakt dat je moet kiezen en nu voor jezelf.

Vele vrouwen vinden het lastig om tijd aan zichzelf te besteden, zeker jonge vouwen want die moeten en willen zich nog bewijzen en gaan vaak tot het gaatje. Maar ook vrouwen met pubers, want die kids geven maar kosten zo nu en dan bergen energie……

Veel vrouwen sjouwen maar door en vallen in de avond Total los op de bank neer waar ze vaak in slaap vallen, of gaan vroeg naar bed en zitten in de nacht rechtop in bed want ze moeten nog zoveel en knalt het to do lijstje uit hun oren.

Om de tijd te nemen om echt in zichzelf te investeren om zichzelf vitaal te houden en preventief te werken aan vitaliteit en gezondheid nemen ze niet want eerst dit en als dat af is dan en dat is een gemiste kans en een hele dure.

Want waarom pas wat doen als de stress uit je oren komt, of als je lichamelijke klachten krijgt of nog erger je uitvalt? Dat is hetzelfde als verbaasd zijn als je zonder benzine stil komt te staan op de snelweg. Je gaat toch ook niet je veiligheidsgordel pas aandoen als je door de voorruit vliegt?

 

 

Waarom pas wat doen als je klachten krijgt????

Het is zo zonde want het kost je veel meer tijd en energie om je gezondheid te verbeteren als je al klachten hebt, voorkomen is ook in deze setting gewoon beter, goedkoper en gezonder.

Je lijf geeft vaak al langere tijd aan dat er ergens iets scheefloopt, hoofdpijn, buikpijn, opgeblazen buik, pijnlijke schouders, slechte stoelgang, zuurbranden, zijn vaak de eerste signalen, dan vaak stoelgangproblemen, slechter slapen, meer of minder eten, ongezonder eten, gejaagd gevoel, hartkloppingen, kortere lontjes, druk op je hoofd, druk op je borst, boos om niks, sneller huilen, nog slechter slapen en ongezonder eten, aankomen in gewicht en de cirkel is rond.

Kom je aan in gewicht, dan heb je meer kans op diabetes, hart en vaat klachten, kanker, beroertes, hoge bloeddruk en je spieren en gewrichten worden steeds hoger belast.

De vrouwen die steeds minder gaan eten krijgen ook steeds vaker klachten, je lichaam kan moeilijker functioneren want het krijgt geen brandstof waardoor je conditie achteruitgaat, lichamelijk en geestelijk, moe lusteloos, hoofdpijn, haaruitval, slechter naar de wc kunnen, tot zelfs depressiviteit.

 

Val niet stil als je lichamelijke klachten hebt

Als je al een paar signalen hebt onderneem dan actie, juist dan is het essentieel dat je gaat bewegen, in beweging komen de mooiste oplossingen en ideeën maar ook rust. Hoe zo rust? Juist als je gaat wandelen, fietsen, fitnessen verminder je de stress die vastzit in je lijf, je hoofd kan beter denken en je lichaam beter functioneren. Door vermindering van stress is er ruimte om los te komen van patronen.

Dus juist dan is het belangrijk om naar je lijf te luisteren, soms is dat even in bad te gaan zitten en helemaal te ontspannen, maar vaak is het in beweging komen en blijven.

 

Daarom is het nu tijd met nog 34 dagen op de kalender dit jaar om een start te maken, want dan ga je smooth het nieuwe jaar in.

 

De eerste is de leefstijl en vitaliteits apk, vooraf ontvang je een vitaliteits check, volop tijd voor vragen, gaan we actief aan de slag om een plan te maken en dat je de signalen gaat herkennen en ernaar gaat handelen.

 👉 Dit is de link voor informatie en je plek te reserveren. https://zijvitaal.nl/workshop-apk/

 

De tweede is de vitale vrouwen community hier kan je hulp en ondersteuning krijgen, je vragen stellen, make noise!! Laat van je horen, laten we er iets moois van maken door daar ook in verbinding te zijn. Ben je nog geen lid dat kan hier.


Don't expect to see a change if you don't make one!

 

 

 

 

Reactie plaatsen