Plan jij morgen ook beter dan vandaag?
Linda Lahaije
29 januari 2020 

Plan jij morgen ook beter dan vandaag?

Plan jij morgen ook beter dan vandaag?   Het is vandaag puzzel dag, ja voor vele gewone dagen maken ze een hele speciale (ook wel weer leuk, om iets gewoons speciaal te maken☺) en jeetje wat is het vaak puzzelen om alles rond te krijgen rondom mijn gezin. Deze week is er weer zo een die de boeken gaat als een draak, maandag heeft de jongste een studiedag, de oudste veel uitval, donderdag en vrijdag staken de leerkrachten dus nog twee extra dagen vrij, kak hoe ga ik het rondbakken, manlief heeft veel dienst, dus die kan ik ook niet inzetten, dus passen en meten, vroeg opstaan en blijven ademhalen. Hoe doe jij dat? Ik moet zeggen als ik met mijn vriendinnen praat dat ze tegen hetzelfde aanlopen, maar nog meer aanlopen tegen hun planning om tijd voor zichzelf te hebben en hun leefstijl krijgen of hebben zoals ze willen, ook dat is puzzelen en met name plannen, anders is er altijd iets wat roet in je planning gooit. Ik zag een gave reclameboodschap van Ford mustang en die was als volgt:

 Plannen voor morgen, praat er niet over maar doe het!

 UHH ja, dat dus, zei een van mijn coach klanten, maar hoe dan? Want iedereen wil wat van me en dan zeg ik altijd tegen mezelf okay dan doe ik het morgen wel, nou daar zit dus het probleem, wanneer ben jij belangrijk genoeg om het vandaag te doen? Mmm eigenlijk nooit hoor ik haar zeggen. Het is natuurlijk ook makkelijk om te zeggen dan maar morgen, alleen wel jammer als je het vandaag al had kunnen doen. EN met een gezonde leefstijl kan je iedere dag starten, net als je grenzen bepalen, maar zeker goed voor je eigen ik zorgen. Alleen het grote probleem is dat veel mensen als het even tegenzit, dan doe ik het morgen, maar je gaat het vandaag pas doen als het pijn gaat doen en je er genoeg van hebt en een stukje gaat plannen. Het klinkt misschien raar maar als je het vandaag niet lukt, waarom zou morgen dan wel gaan, voor je het weet is er weer een week voorbij, zo zonde, dus plan het gewoon in, veel makkelijker en het geeft zo enorm veel rust doordat het gewoon duidelijk is, stop met dat gemuts en geschuif om het iedereen naar de zin te maken…. In het vliegtuig moet je bij het vervallen van de cabinedruk ook eerst je eigen kapje opzetten voordat je dat bij je kinderen doet, anders kan je niet goed voor ze zorgen, dus als jij lekker in je vel zit en goed voor jezelf en je lichaam en geest zorgt ben je ook een leukere moeder, vrouw en noem ze maar op. 

Hoe dan? Door jezelf belangrijk genoeg te vinden om bv: gewoon eens NEE te zeggen...If you fail to plan, you plan to fail 

 • Zet gewoon de momenten in je agenda, dat je gaat sporten, wandelen, fietsen, wat je ook doet om in beweging te zijn. Ik heb standaard om maandag, woensdag en vrijdag een kruis staan in de ochtend, want dat is mijn tijd om te spinnen en te fitnessen.
 • Maak samen met je partner een goede weekplanning, wie doet wat en wanneer, dat geeft je ruimte om ook de tijd voor jezelf te plannen en je kan uitkijken naar eigen tijd.
 • Geef duidelijkheid aan je kinderen, op welke dagen sport wie en wat eet je dan, hier is standaard op dinsdag en vrijdag eten we in de avond een boterham, omelet o.i.d., want dan sporten de kids erg vroeg, geeft rust voor alle partijen.
 • Maak afspraken met jezelf wanneer zou jij iets willen, wie heb je daarvoor nodig? Een oppas of je partner, wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten.
 • Plan wat je eet die week, net als met de sportdagen kan je de rest plannen, dan zit het in je hoofd en ben je minder snel geneigd om vette hap te gaan eten of van alles te gaan halen wat niet goed is voor je gezondheid.
 • Wat doe je in die week om te relaxen of je stress kwijt te raken?

Als je integer bent in de afspraken met een ander, wordt het ook naar jezelf, je voelt je dan EN beter, fitter en vitaler en stimuleert om dit vol te houden omdat je hier een top resultaat mee krijgt.  Bij een gezonde leefstijl, horen ook:

 • Voldoende en goed slapen (minstens 5 uur ononderbroken), dus zet je telefoon of alle pingels uit, scheelt een hoop onrust. Zet ook night vision aan, dat maakt het felle blauwe licht meer oranje, want het blauwe licht geeft je brein het signaal dat het dag is en moet presteren, dus uit, zo kom je meer in een relaxmodus. Neem een warme 40 graden douche voordat je gaat slapen, heerlijk zennnnn, laat je telefoon beneden, stop je pieker gevoel even in een symbolische doos, als je ze nu niet kan oplossen laat ze dan los, koop een mooi boekje en schrijf daarop de dingen die je fijn vond die dag en waar je dankbaar voor bent, dit is een heerlijke afsluiting van de dag, je gaat fijner slapen en je staat fijner op!
 • Stressreductie, dit kan door sporten, wandelen, zwemmen, sauna, lezen etc. maar ook door problemen te laten bij de persoon die ze aangaan.
 • Ontspanning, op wat voor manier dan ook.
 • Je waardevol voelen, ben eens trots op de dingen die je (ongemerkt) doet voor jezelf en een ander, neem jezelf eens niet voor lief
 • Je emoties de baas kunnen en willen, ik bedoel hier niet mee dat je een soort robot moet zijn, alleen probeer gevoelens voor jezelf te tunnelen, je hebt een gevoel je bent het niet, luister naar iets positiefs, lekkere muziek om je emoties los te laten en een lekker gevoel te krijgen.
 • Je mindset beheersen, waardoor je betere keuzes maakt, dus controle over die stemmetjes die je dingen willen laten geloven die niet kloppen.
 • Zingeving op sociaal en emotioneel niveau, iedereen wil zich gewaardeerd voelen, erkenning krijgen en dat men blij is met hun aanwezigheid.
 • Zorgen voor jezelf, door bv eens nee te zeggen, een bad nemen, een boek te lezen, dingen doen waar jij blij van wordt, te sporten niet altijd in dienst van willen staan, eigen lijf eerst.
 • Je grenzen aan geven, nee is ook een antwoord en niet iedereen hoeft je aardig te vinden
 • Communicatie, naar jezelf en de ander. Hoe praat jij tegen jezelf? Praat je vaak positief of negatief, dit bepaalt je eigen gevoel en je beeld van de wereld.
 • Overtuigingen, want wat zullen ze wel niet denken en geboren voor het dubbeltje, dat kan ik niet etc.
 • Wat is je visie, wat wil je en wat niet, hoe zou jouw ideale dag eruitzien?
 • Hoe sta je in het leven, is je glas half vol of halfleeg?
 • Jezelf accepteren, hier is meer voor nodig, het geloven in je eigen kwaliteiten, gewoon hoe je bent, dat je er mag zijn.
 • Goede privé werk balans, vrouwen hebben nog steeds het grootste zorg-gen (ja ook ik ben nog steeds erg besmet hiermee☺) maar balans vind je alleen door de taken optimaal te verdelen, het ook eens over te laten aan je partner of oppas en eens jezelf belangrijker te vinden….
 • Blij zijn met wat je hebt
 • Lekker in je vel zitten, is ook soms accepteren dat dingen nu soms eenmaal anders lopen en tevreden zijn met wat er wel is…
 • Je interne motivatie, waarom wil je dingen wel en waarom niet? Je waarom is je sterkste drijfveer.
 • Waar liggen je prioriteiten? Altijd bij de ander, of mogen ze ook bij jezelf liggen?
 • Wat is je doel? Belangrijkste is je waarom, wat gebeurt er dan met je, wat betekent dat voor je?

Genoeg tips, wil je nog meer lees dan HIER hoe je echt in actie gaat komen Hoe je een gezonde leefstijl krijgt lees je HIER

Reactie plaatsen