Plan jij je vakantie beter dan je leven en je gezondheid?
Linda Lahaije
05 augustus 2021 

Plan jij je vakantie beter dan je leven en je gezondheid?

The way you do anything, you do everything......

  Of doe je het halve bak en ga jij via Rusland naar Terschelling.......     The way you do anything, you do everything...... Tijdens een training hoorde ik bovenstaande quote en de bovenstaande quote herhaalde ze meerdere keren en het triggerde me en liet me niet los, Want in de quote zit zo´n kern van waarheid. De manier waarop je iets doet, zo doe je alles…. Want vaak klopt het wel, want plan jij je zaken tot in detail, of laat jij dingen vaak op zijn beloop? Kom je altijd keurig op tijd, of ben je geboren met het Brabants kwartiertje? Laat jij jezelf snel ompraten of van je standpunt afbrengen of ben jij standvastig? Met andere woorden bepaal jij je leven, hoe jij het wil leven of laat jij het bepalen door een ander? Of bepaalt altijd iemand anders jouw agenda en dus hoe jij je leven leeft?

 Ik hoor je denken, wat heeft dat nu met gezondheid te maken? ALLES, want als jij niet de regisseur bent in je eigen film of de schrijver van jouw boek, heb je dus geen grip en duidelijke houvast voor jezelf, dan ben je net zo flexibel als een elastiek en waai je met alle winden mee behalve met je eigen wind. En dat is wel knap lastig als je eigen plannen, doelen of wensen hebt! Want stel jij wilt graag jouw vitaliteit verbeteren, of dit nu beter slapen is, gezonder eten, meer bewegen, meer je eigen mening ventileren, authentieker zijn naar jezelf, stel dat dan bv je partner of een vriend of vriendin iets anders zegt, is je plan al om zeep. Ik zal je een voorbeeld geven, stel je bent moe en wil voortaan op tijd naar bed, je geeft dit aan dat je om 22:00 je mandje induikt en je partner zegt, ja dat is gezellig zeg zit ik hier alleen, wat een onzin of wat dan ook, doe jij dan toch wat je lijf aangeeft of blijf je zitten? 

Of op het werk wil je meer zeggen wat je ECHT vindt, of feedback geven als je iets niet fijn vindt lopen en bij de eerste beste keer dat je het doet, zegt je collega of baas, wat ben jij nu aan het doen, we doen het zo..,. je sputtert nog iets dat je het toch echt anders ziet en je baas roept zo doen we het al maanden dus nu ook.... en wat doe je dan? blijf je bij je plan of zeg je okay en loop je terug naar je bureau? Ik ben nu toch op dreef nog een dan, je bent op een verjaardag en je wil echt gezonder gaan eten en niet zoveel snoepen en minder alcohol drinken, de gastvrouw zegt ik heb die en die taart, jij zegt nee dank je wel ik sla over en de gastvrouw zegt huh, waarom moet jij niks je bent toch hartstikke slank dat heb jij toch niet nodig die onzin, ik heb je lievelings taart gekocht doe toch gewoon gezellig mee, je probeert nog wat tegen te werpen maar nee, goh doe toch gewoon mee vandaag en doe morgen maar weer gezond.......zal ik een stukje appeltaart pakken voor je? Hoe standvastig ben jij dan?

 blijf jij bij je plan of zwicht je voor de druk? knap als je je eigen weg blijft bewandelen. Maar de allergrootste meerderheid buigt mee voor de goede lieve vrede, met waarschijnlijk jouw achterlatend met buikpijn en een enorm schuldgevoel en een nog grote K gevoel naar jezelf toe. Want niks menselijks is mij vreemd ik heb soms ook nog dat ik denk kak en doe ik toch weer iets wat ik liever niet had gedaan. Daarom is het hebben van een hele sterke waarom erg belangrijk, dan zal je denken die waarom pfff, maar weet een ding als je NIET weet waarom je iets wil of wil volhouden dan is het hek van de dam bij de eerste de beste uitdaging. 

Top 3 van dingen die jezelf probeert te verkopen:

  1. Ja maar als ik nee zeg of het niet doe dan vinden ze me vast egoïstisch, dus doe ik maar water bij de wijn, want anders….
  2. Wie ben ik nu eenmaal om dat te zeggen of te vragen of te doen, als ik zo gezonder ga eten heeft heel mijn gezin er "last " van.......
  3. Ze zullen me vast een raar mens vinden als ik dit zeg of doe, ze zullen wel denken….

De excuus bus zit nog vol en hier is de meest gehoorde, dat doe ik morgen wel, ik begin morgen, maar ik denk dat het wel duidelijk is zo, maar ga eens echt voelen hoe jij nu je leven zou willen leven, stel eens je ideale dag voor, hoe ziet die eruit, hoe voel jij je dan, wat doe je, en nog belangrijker wat doe je niet? Ik nodig je graag uit, neem eens een moment voor jezelf en voel eens en schrijf op voor jezelf wat doe je nog allemaal voor dingen waar je niet meer blij van wordt? waar zou je vaker nee willen zeggen, maar het niet doet, waar zou je vaker voor jezelf en jouw gezondheid willen kiezen, maar het niet doet? wat doe je nog teveel om de ander tevreden te houden? dit kan uiteraard thuis of op je werk zijn. Kijk eens wat heb JIJ nodig, wanneer voel jij je fijn en happy en wat heb je niet meer nodig, hoe wil jij het… Dus pak een vel papier en schrijf eens op wat je allemaal niet meer wilt, gewoon echt alles en pak dan de andere kant of een nieuw vel en schrijf daarop wat je wel wilt en als je dan nog verder wilt gaan schrijf dan op hoe je dat wilt gaan doen en wie of wat je hierbij kan helpen. Maak vervolgens een 100 dagen plan waarin je al je acties zet, inclusief wat je beloning is als je het haalt en wat er gebeurt als je het niet haalt. Wil je eens samen kijken hoe je hier verandering in kan brengen? Wat houd je tegen om voor jezelf te kiezen? Dan geef ik je graag de mogelijkheid om gratis met mij te sparren en dus de kans om helder te krijgen wat kan je loslaten en in dit gesprek geef ik je minimaal 2 tips waar jij weer mee verder kan. Wil je een eerste stap zetten in hoe jij het wil? Stuur me dan een mail met je vraag naar: welkom@zijvitaal.nlWil je de eerste stap zetten om van weerstand naar weerbaarheid te gaan, door weer de regie te nemen over jouw leven en je gezondheid. Dan nodig ik je graag uit voor mijn workshop op 26 augustus!Info en opgeven kan hier!     Vitale groet, Linda Lahaije  

Reactie plaatsen