Paracetamol of onder de motorkap kijken
06 november 2022 

Paracetamol of onder de motorkap kijken

Pak je ook zo graag paracetamol?

 

Het verschil tussen actief iets doen aan preventie of de easy way

Vrouwke kopt toch gewoon een pilleke, verdwaasd keek ik hem aan, wat zeg je nu? Tis toch veul gemakker om een pilleke te vatten dan dees gebeul op de fiets…. Daar stond ik met mijn bek vol tanden te zweten als een otter na mijn mountainbike rondje van 35 kilometer, met naast mij een op zijn zachts gezegd een forse man op een elektrische fiets die een voetbal had ingeslikt en mij dus voorbij sjeesde. 

Met dat pilleke bedoelde hij dat ik niet zo mijn best moest doen op mijn mountainbike maar gewoon op een makkelijke manier moest fietsen zonder veel moeite, ik kon nog net zeggen dat dit veeeeeeeeuuuuul gezonder was voor mijn lijf voordat hij er weer van door ging mij toch wel enigszins gefrustreerd achterlatend, kakzooi dacht ik en al grommend in mijn hoofd stampte ik naar huis.

Onder de douche toen de eerste verbazing was opgelost moest ik wel lachen want zoals deze man dacht, denken heel veel mensen tegenwoordig, liever een pilleke dan de pijn van verandering…… hoe is dat voor jou?

Veel vrouwen nemen niet eens tijd voor een pilleke laat staan voor een vitamine

Helaas is het ook zo dat enorm veel vrouwen het vaak zooooooo druk hebben dat ze niet eens toekomen om de vitamine te nemen en met de vitamine bedoel ik dus om preventief dus goed voor zichzelf te zorgen maar gaan ze pas echt aan de slag als ze al een tijd tegen hetzelfde aanlopen, of al langere tijd lichamelijke of geestelijke klachten hebben en dat is jammer.

Want een auto wordt wel periodiek nagekeken, maar we verwaarlozen regelmatig ons lichaam en geest. Waarom gaan we pas aan de slag als we al klachten hebben? En hey lieve vrouwen ook mannen doen dit, maar vrouwen verschuilen zich heel vaak achter hun werk en kinderen en druk druk zijn en dat is jammer want het zou zo goed zijn om beter aan jezelf te denken. Zelf merk ik dat het wel makkelijker wordt nu mijn kinderen ouder worden en soms door al die puber perikelen weer wat stroperiger, want jezus het is soms gewoon topsport.

Hoe vitamines je kunnen ondersteunen?

Zelf slik ik dagelijks het een en ander aan vitamines, zeker ook omdat ik in de overgang zit en liever gedoe met mijn lijf wil voorkomen, daarnaast eet ik gezond, sport ik drie keer in de week intensief en loop iedere dag de nodige kilometers met onze Joep en weet je toen iemand tegen me zei het is verslavend dat sporten dacht ik jij bent echt gek, maar eigenlijk is het wel zo, want ik merk als ik een keer niet sport dan voel ik me minder lekker in mijn lijf en hoofd, want sporten heb ik nodig om de spanning uit mijn lijf te krijgen zodat mijn hoofd leeg is en mijn lijf moe.

En weet je soms voel ik me een oude knar als ik zeg dat ik sommige geneugte niet meer neem bv een glas rosé omdat ik merk dat ik daar onrustige benen van krijg en ontzettend slecht ervan slaap, dan heb ik dat beetje lol er niet meer voor over, jeetje dat ik dat ooit nog eens zou zeggen. Net als dat ik al die vette hap nauwelijks meer eet omdat ik er en last van heb en ik dat gevoel niet meer wil, ben ik dan altijd een braaf ding, nee ik snaai echt weleens en een zak drop moet uit mijn buurt blijven anders gaat deze op.

Maar inmiddels zitten veel dingen in mijn systeem gebakken omdat ik me daar veel beter bij voel en dus kosten dat soort inspanningen geen moeite meer, nee het levert me juist veel meer energie en lekker in mijn vel en hoofd op. En elke verandering die je zelf zou willen start met 100 dagen, waarna je het kan verstevigen en daarna kost het je minimaal aan moeite om het vol te houden en het dus gewoon te gaan doen.

 

Aan onderdrukken heb je niks aan, kijk eens waarom je hoofdpijn hebt bijvoorbeeld

Soms is het wel handig hop een paracetamol erin en dan is die hoofdpijn weg, maar je kan je beter afvragen waarom heb je hoofdpijn??

Is dat omdat je te weinig water drinkt? Of is dat omdat je veel te lang doorgaat en de stress uit je oren klotst? Eet je te weinig of te veel, of de verkeerde dingen? Zit je veel in je hoofd? Slaap je slecht? Allemaal dingen die je eerst zou moeten gaan checken voordat je er een pil in stopt, want je bent het toch meer dan waard om beter voor jezelf te zorgen en je lichaam en geest niet steeds voor lief te nemen….

Welk advies zou je een vriendin geven? Is dat ook prop er maar een paar pillen in? Waarom dan wel bij jezelf?

Ook het accepteren van slecht slapen vind ik zo’n ding want ach ja ik heb slecht geslapen, tuurlijk kan dat wel een keer maar als dat 5 van de 7 dagen is moet je toch echt eens verder gaan kijken dan je neus lang is. Werk je dan te laat door, zit je te laat met al dat blauwe licht op je telefoon te scrollen? Heb je veel stress, onafgemaakte zaken, veel gedachtes? Eet je verkeerd en te laat? Heb je genoeg bewogen, heb je zware gesprekken, zorgen, noem maar op, je kan wel een pil in proppen maar dat gaat het onderliggende probleem niet mee weg. En het kloterige is dat het steeds harder aan je deur gaat kloppen om je duidelijk te maken dat er iets moet veranderen. 

Hoelang blijf jij de rode lampjes kapot meppen?

Natuurlijk veel makkelijker dan onder je eigen motorkap kijken want dat is natuurlijk wel confronterend want ja dan moet je misschien wel iets gaan veranderen en dingen gaan loslaten, stoppen met scrollen. Door te gaan kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn werk je veel gezonder en dus preventiever, want je kan wel door blijven gaan als een malle en alle signalen die je lichaam en geest je geven negeren, het signaal dat je gaat krijgen gaat steeds sterker worden en dan is een pilleke niet meer voldoende omdat je dan zolang over je eigen grens bent gegaan dat je voor langere tijd last hebt en gedwongen wordt door je lijf om te stoppen en rust te nemen.

Het is veel gezonder om te blijven kijken en voelen, en je moet niet bij elke poep en scheet lopen trutten natuurlijk, maar als je een paar dagen bv hoofdpijn hebt is het wel slim om eens verder te kijken dan die paracetamol.

Kiezen voor jezelf

Oh sh*t denken heel veel vrouwen dat kan ik toch niet maken, wat zullen ze wel niet denken, maar dan dit, allerlei gedachtes en noodoplossingen worden gedaan en gemaakt en daarmee help je niemand, sorry maar jezelf al helemaal niet. Kiezen voor jezelf is zelfzorg, zelfliefde en zelfwaardering, helaas pindakaas je kan het niet voor iedereen goed doen en net als met het noodkapje in het vliegtuig als de cabinedruk wegvalt, bij wie zet je het als eerste op? Bij jezelf of je kinderen (lees vrienden, collega’s, baas, ouders) Ik hoor je hersens kraken ja Lin dat is toch echt wat anders, nee helaas dit is precies hetzelfde want als jij dat kapje niet eerst bij jezelf opzet ga je eraan, pas als je eerst jezelf helpt dan pas kan je ook de ander helpen.

 

Dus waar ga jij voor dat pilleke, of brutaal eerlijk onder de motorkap kijken en niet de lampjes kapotslaan.

 

Wil je binnenkort eens brutaal eerlijk kijken naar je vitaliteit? Op 16 nov geef ik hier een workshop over https://zijvitaal.nl/workshop-vitaliteit hier kan je info vinden en je plek reserveren.

 

Voor nu een heerlijke zondag en in de vitale vrouwen community ga ik deze week iedere dag aanwezig zijn, met vitale tips en inspiratie, heb je een vraag daar kan je ze dagelijks stellen, leuk om je ook daar te kunnen ontmoeten. Je kan hier gratis lid worden zodat je niks hoeft te missen https://zijvitaal.nl/vitale-vrouwen-community

Leuk als je een reactie geeft, ik lees alles en reageer ook altijd! Geniet van je dag

 

Reactie plaatsen