Over PROBEREN – Ja-maar, COMMITMENT en fietsbenen
Linda Lahaije
07 augustus 2020 

Over PROBEREN – Ja-maar, COMMITMENT en fietsbenen

Het verschil tussen ja-maar en het gewoon doen

  Hoe een echt commitment je leven eenvoudiger maakt.   Jarenlang was ik niet echt integer, wel naar anderen, want wat ik beloofde deed ik ook, meer nog dan dat, maar naar mezelf niet echt……. Want als ik met mezelf had afgesproken om te gaan sporten of in bad te gaan liggen en iemand kwam met een hulp vraag, dan stond ik er al. En ho als er nood aan de man is doe ik dat nog steeds, maar ik ben erg zuinig op mijn vrije tijd en met wie ik die besteed, want als ik dat niet doe blijf ik proberen en heb ik dus steeds een excuus om het niet te doen.

Wat is nu commitment? In het woordenboek staat: Waarde hechten aan de doelen en belangen van de organisatie, bereidheid om met iets of iemand mee te doen.

Voor mij is commitment, dat ik een belofte doe aan mezelf om iets te doen, een no matter what gevoel, ik ben bereid om x te doen om y te bereiken. Dus een stuk verantwoordelijkheid nemen om te doen wat nodig is om bij y te komen. Integer en betrouwbaar aan wat je aan jezelf belooft… Ik zal je wat voorbeelden geven van beloftes die ik vaak hoor: Ik ga “proberen” gezonder te eten. Ik ga “proberen” meer te bewegen. Ik ga “proberen” om eerder naar bed te gaan. Ik ga “proberen” om minder met mijn telefoon bezig te zijn. Ik ga “proberen” noem maar op wat er in je op komt. Maar de mensen die mij kennen weten dat ik van het woord proberen een enorme jeuk krijg, want weet je proberen is het net niet. Je maakt dan niet een echte keuze en dus geen commitment.

Proberen staat letterlijk zo in het woordenboek: (iets) doen waarvan je niet zeker weet of het kan of lukt.

Met proberen heb je dus altijd nog een uitvlucht, ja ik heb het echt geprobeerd, tuurlijk denk ik dan, je bent niet eens echt begonnen. Ik vind dat zo enorm jammer want je ontneemt jezelf een gevoel van kracht en trots, als je het echt hebt gedaan en je houdt jezelf echt voor de gek. Mooi voorbeeld is mijn jongste kanjer Bart, hij lijkt enorm op mij, type van wat hij in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont😂 hij wilde al zoooooooo lang een mountainbike, hij zag natuurlijk dat Aernout en ik allebei zo’n toffe fiets in de garage hebben staan, maar in de winter staan ze stil en het opstarten was weer een dingetje. Maar om de gedrevenheid van mijn jongste konden we niet heen, dus bij de Decathlon stond zijn droom fiets, direct zat hij erop en och hij reed er zo trots op. Voor de grap zeiden we zet maar terug, we kwamen alleen voor een fietsbroek voor mama. Het gezicht en de teleurstelling droop eraf. Waarop ik zei als jij zonder te stoppen en zonder botsen bij de kassa kan komen, dan is de fiets voor jou. Denk je dat hij zei okay mam ik ga het “proberen” NEE tuurlijk niet. Hij zei meteen dat ga ik doen, want dit is mijn fiets en die wil ik graag. Dus als een volleerd pro kwam hij bij de kassa en zei zo memske (mijn koosnaam) ik heb het gedaan! Dus nu is het mijn fiets. Dat enorme trotse hoofd, de gedrevenheid en passie straalde van zijn koppie. Snap je dat het een enorm ander gevoel is als je zegt ik ga het doen? Je gaat een commitment aan met jezelf of de ander. Een commitment staat als een huis, daar kan niks of niemand je vanaf brengen BAM dat staat als een huis.   Dus thuisgekomen moest er natuurlijk wel gefietst worden, dus banden volgepompt van mijn fiets en eerst oefenen. Tuurlijk had hij na een rit pijn aan zijn billen, maar de volgende dag stond hij weer klaar. We hadden namelijk een commitment (afspraak) met elkaar gemaakt om de dag erna weer te gaan fietsen maar nu een beetje verder. Die kleine ging niks “proberen” die ging gewoon met zijn fietsbroek weer aan de slag, die ging het doen. En wat een heerlijk gevoel na afloop, het gevoel dat hij 12 kilometer had gefietst, versnellingen had voelde hij zich zo supergaaf en trots. Denk je dat het was gelukt als we het hadden geprobeerd, nee hij had een doel hij wilde tot een bepaald punt komen en dat deed hij als een echte zoetemelk, want hij is net zijn moeder wat hij in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont zullen we maar zeggen☺. Voel je wat ik wil zeggen, ga jezelf trainen in ik ga het doen en spreek een commitment met jezelf af want dat ben je meer dan waard! Doe dit in kleine stapjes en ga bv niet van nooit sporten ineens 4 x in de week, maar spreek met jezelf af dat je start met een keer per week, dan 2 x per week etc. etc. Ga maar eens proberen beter te slapen, of proberen wat af te slanken, of proberen meer voor je eigen waarde te gaan staan, of proberen na 20:00 geen scherm meer te gebruiken, ik denk dat je nu wel voelt dat het niet gaat werken, want bij de eerste beste hobbel komt de excuus bus voorbij en weg is het proberen. Je krijgt een mega faal gevoel in je lijf en in je hoofd, wat klopt want je bent op dat moment niet integer naar jezelf…. En de cirkel is weer rond en van proberen val je stil en gebeurt er niks.  

Ik probeer niks ik doe het:

Ja-maar jij hoor ik vaak bij jou lukt alles, echt niet roep ik dan heel hard, ik ga ook vaak op mijn gezicht, maar wat ik doe is dat ik het blijf doen totdat het gewoon gaat. En mijn kracht is dat is mijn sterrenbeeld stier denk ik…. Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg, want beloof een kind maar eens iets, dan zal je het weten, en als je aan jezelf iets beloofd zijn we geneigd om snel los te laten. Door integer naar jezelf te zijn, bouw je kracht op en zoals mijn eigen coach altijd zegt je moet je beslisspier eerst trainen voordat je echt kan gaan trainen. Ik wil je uitdagen: Wat zou je echt willen veranderen? Wil je echt gezonder gaan leven, die kilo’s kwijtraken, meer bewegen, ECHT minder stress hebben, nu wel voor je eigen geluk kiezen, een betere privé werk balans, vaker nee zeggen en ja tegen jezelf? Iets wat je dwars zit, je last van hebt. Maak nu een commitment met jezelf en vraag aan je partner of een vriendin om je te helpen. Ga even alleen zitten of liggen en leg je hand op je buik en voel eens wat het voor je zou betekenen als je dat punt zou bereiken, wat je zo graag anders wil. Dat gevoel neem je mee, schrijf het op en als er een moment is dat je denkt oh jammer maar ik heb het geprobeerd, dan denk je aan dit moment, pak dat boekje erbij dan voel je weer wat het met je doet en waarom je het zo graag wilde, maak dat commitment met jezelf! Wil je een vliegende (her) start maken met het nemen van de regie over je leven en je gezondheid, doe dan mee met mijn workshop direct na de vakantie, zodat het niet bij proberen blijft, maar dat je het ook echt gaat doen! Gewoon vanuit je eigen huis, het is online en gratis, dus geen excuus om niet mee te doen. Meer informatie en je aanmelden kan hier https://www.zijvitaal.nl/workshop-neem-weer-de-regie/ Wil je me laten weten wat je met deze tips gaat doen, wat ga je meteen in actie brengen? wil je me dat laten weten?
Reactie plaatsen