Over proberen een commitment en fietsbenen
Linda Lahaije
18 maart 2019 

Over proberen een commitment en fietsbenen

Over PROBEREN een COMMITMENT en fietsbenen Het verschil tussen ja-maar en het gewoon doen Hoe een echt commitment je leven eenvoudiger maakt. Wat is nu commitment? In het woordenboek staat: Waarde hechten aan de doelen en belangen van de organisatie, bereidheid om met iets of iemand mee te doen. Voor mij is commitment, dat ik een belofte doe aan mezelf om iets te doen, een no matter what gevoel, ik ben bereid om x te doen om y te bereiken.

 Dus een stuk verantwoordelijkheid nemen om te doen wat nodig is om bij y te komen. Integer en betrouwbaar aan wat je aan jezelf belooft…of aan een ander. Ik zal je wat voorbeelden geven van beloftes die ik vaak hoor: Ik ga “proberen” gezonder te eten. Ik ga “proberen” meer te bewegen. Ik ga “proberen” om eerder naar bed te gaan. Ik ga “proberen” om minder met mijn telefoon bezig te zijn. Ik ga “proberen” noem maar op wat er in je op komt. Maar de mensen die mij kennen weten dat ik van het woord proberen een enorme jeuk krijg, want weet je proberen is het net niet. Je maakt dan niet een echte keuze en dus geen commitment.

Proberen staat letterlijk zo in het woordenboek: (iets) doen waarvan je niet zeker weet of het kan of lukt. Met proberen heb je dus altijd nog een uitvlucht, ja ik heb het echt geprobeerd, tuurlijk denk ik dan, je bent niet eens echt begonnen. Ik vind dat zo enorm jammer want je ontneemt jezelf een gevoel van kracht en trots, als je het echt hebt gedaan. Mooi voorbeeld is mijn jongste kanjer, hij wilde al zoooooooo lang een mountainbike, hij zag natuurlijk dat Aernout en ik allebei zo’n toffe fiets in de garage hebben staan, maar in de winter staan ze stil en het opstarten was weer een dingetje.

 Maar om de gedrevenheid van mijn jongste konden we niet heen, dus bij de Decathlon stond zijn droom fiets, direct zat hij erop en och hij reed er zo trots op. Voor de grap zeiden we zet maar terug, we kwamen alleen voor een fietsbroek voor mama. Het gezicht en de teleurstelling droop eraf. Waarop ik zei als jij zonder te stoppen en zonder botsen bij de kassa kan komen, dan is de fiets voor jou. Denk je dat hij zei okay mam ik ga het “proberen” NEE tuurlijk niet. Hij zei meteen dat ga ik doen, want dit is mijn fiets en die wil ik graag. Dus als een volleerd pro kwam hij bij de kassa en zei zo memske (mijn koosnaam) ik heb het gedaan! Dus nu is het mijn fiets. Dat enorme trotse hoofd, de gedrevenheid en passie straalde van zijn koppie. 

Snap je dat het een enorm ander gevoel is als je zegt ik ga het doen? Je gaat een commitment aan met jezelf of de ander. Een commitment staat als een huis, daar kan niks of niemand je vanaf brengen BAM dat staat als een huis. Dus thuisgekomen moest er natuurlijk wel gefietst worden, dus banden volgepompt van mijn fiets en eerst oefenen. Tuurlijk had hij na een rit pijn aan zijn billen, maar de volgende dag stond hij weer klaar. We hadden namelijk een commitment (afspraak) met elkaar gemaakt om de dag erna weer te gaan fietsen maar nu een beetje verder. 

Die kleine ging niks “proberen” die ging gewoon met zijn fietsbroek weer aan de slag, die ging het doen. En wat een heerlijk gevoel na afloop, het gevoel dat hij 12 kilometer had gefietst, versnellingen had voelde hij zich zo supergaaf en trots. Denk je dat het was gelukt als we het hadden geprobeerd, nee hij had een doel hij wilde tot een bepaald punt komen en dat deed hij als een echte zoetemelk, want hij is net zijn moeder wat hij in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont zullen we maar zeggen☺. Voel je wat ik wil zeggen, ga jezelf trainen in ik ga het doen en spreek een commitment met jezelf af want dat ben je meer dan waard! Doe dit in kleine stapjes en ga bv niet van nooit sporten ineens 4 x in de week, maar spreek met jezelf af dat je start met een keer per week, dan 2 x per week etc. etc. Ga maar eens proberen beter te slapen, of proberen wat af te slanken, of proberen meer voor je eigen waarde te gaan staan, of proberen na 20:00 geen scherm meer te gebruiken, ik denk dat je nu wel voelt dat het niet gaat werken, want bij de eerste beste hobbel komt de excuus bus voorbij en weg is het proberen. Je krijgt een mega faal gevoel in je lijf en in je hoofd, wat klopt want je bent op dat moment niet integer naar jezelf….

 En de cirkel is weer rond en van proberen val je stil en gebeurt er niks. Ik wil je uitdagen: Wat zou je echt willen veranderen? Iets wat je dwars zit, je last van hebt. Maak nu een commitment met jezelf en vraag aan je partner of een vriendin om je te helpen. Ga even alleen zitten of liggen en leg je hand op je buik en voel eens wat het voor je zou betekenen als je dat punt zou bereiken, wat je zo graag anders wil. Dat gevoel neem je mee en als er een moment is dat je denkt oh jammer maar ik heb het geprobeerd, dan denk je aan dit moment, dan voel je weer wat het met je doet en waarom je het zo graag wilde, maak dat commitment met jezelf! Heb je hier hulp bij nodig, ik help je graag met een gratis sessie, stuur een mail naar: gratis@jevitalezaak.nl en ik help je om een echt commitment te maken! Wil je me laten weten wat je ervan vindt?

Reactie plaatsen