Niet ziek zijn is wat anders dan gezond zijn
Linda Lahaije
23 april 2020 

Niet ziek zijn is wat anders dan gezond zijn

Je hebt een gevoel je bent het niet

   Al het nieuws afgelopen weken maakte me wat opstandig, verdrietig, geïrriteerd, maar nog vastberadener dan ik me ooit heb kunnen voorstellen. De irritatie dat de hoge heren alleen hun weg promoten en een heel eenzijdig beeld schetsen, opstandig omdat er zo enorm met mensen wordt gesold op het moment, verdrietig omdat zoveel mensen zo enorm in angst zitten en zo vastberaden om mijn verhaal te delen om mensen te helpen, wijzer te maken, te laten zien wat er wel mogelijk is en dat je echt een keuze hebt en welke keuze je maakt is voor mij helemaal okay, als je maar naar alle mogelijkheden kijkt, en dan de voor jou beste keuze maakt, zo dat is nog eens met de deur in huis vallen, goedemorgen 😊   

Mijn zorg (moeder) hart doet pijn als ik al die oude menskes zo eenzaam zie zitten, afgesloten van hun geliefde kinderen en kleinkinderen, dan denk ik shit is dit niet veel ziekmakender dan je gezonde verstand gebruiken, als ik hoor dat er maar 1-2 personen mogen zijn als iemand overlijd (als je geluk hebt) en er 30 mensen bij een uitvaart mogen zijn, denk ik hoezo traumatisch, waar is het menswaardig respectvol afscheid, 1.5 meter afstand is het nieuwe 2020… sommige mensen fors in de angst want je komt binnen de 1.5 meter, groeten nee want misschien adem ik wel wat van je in, schrale handen van het vele wassen, dan heb ik het nog niet eens over de enorme zorgen van vele ondernemers die hun met liefde opgebouwde bedrijf in elkaar zien storten. Deze enorme stress, zorgen en economische schade is nog vele malen groter dan we ons nu kunnen voorstellen. En natuurlijk is het mega vreselijk dat er vele mensen overlijden aan dit virus, maar ik ben van de feiten en deze krijg je eenzijdig te zien, helaas. Feit blijft dat de meeste mensen man zijn, een forse buikomvang hebben (veel meer als 102 cm), hart- en vaatziekte hebben en heel vaak ook diabetes en hoge bloeddruk en vele zeiden “ik ben niet/nooit ziek”

Niet of nooit ziek zijn, wil niet zeggen dat je gezond bent Want gezond zijn is dat je fysiek, mentaal en sociaal emotioneel in balans bent, dat je goed kan omgaan met stress en dat is wat anders dan alleen stress opvangen, nee dat is ook dat je zorgt dat je stress kwijt raakt, maar nog beter er mee leert omgaan en dus geen of nauwelijks stress ervaart, dat je goed slaapt en dat je denk ik nog wel het voornaamste actief met jezelf en je lichaam bezig bent. Keuzes gaat maken die goed voor jou zijn, je gedachtes en gevoelens onder controle krijgt. Gezond zijn is de dingen kunnen doen zonder belemmering, bewuste keuzes maken die beter zijn voor je lichaam en geest, bewust de regie nemen.   Gezondheid is een totaalplaatje, dat je lekker in je vel zit, jezelf neemt hoe je bent, nee durft te zeggen, voor jezelf durft te kiezen zonder je schuldig te voelen, genoeg energie hebben voor leuke dingen met je kids, je partner, vrienden, vol zelfvertrouwen in het leven staat, jezelf belangrijk vinden, gelukkig zijn in het nu, daarom is het ook mega belangrijk om preventief aan de slag te gaan, neem jezelf, je lichaam, je hoofd serieus!  

 En dat betekent niet dat je vanuit het niets meteen 5 kilometer moet gaan hardlopen   Je moet dingen gaan doen omdat je dat wilt doen en niet vanuit angst of paniek. Ik zie ook regelmatig dat mensen die veel te zwaar zijn, gaan hardlopen. Mijn gevoel zegt dan help stop, ga eerst gezonder eten, maak je lichaam gezonder, ga wandelen of fietsen en als je wat gewicht bent verloren ga dan aan de slag. 

Kom in beweging je bent geen boom, alles start met de eerste stap, het maken van een keuze een beslissing om goed voor jezelf te zorgen, lief voor jezelf te zijn en vanuit die kracht aan de slag te gaan. Ik krijg regelmatig de opmerking, ja maar voor jou is het makkelijk want het is jouw vak, hou toch op, het is een kwestie van keuzes maken en je beslisspieren trainen. Jezelf belangrijk genoeg vinden om voor jezelf te zorgen en kiezen. 

Ja maar ik heb een rotgevoel en voel me zus of zo Ik krijg daar op zijn zachts gezegd een beetje jeuk van, want weet je als je echt wil kan alles! En hou me ten goede he, als je echt moe bent en niet lekker in je vel zit voelt alles anders, alleen heb je echt een keuze hoe jij hiermee omgaat en wat je wel en niet doet, een ding weet je zeker als je niks doet blijft dit gevoel, dat lijkt me pas frustrerend. En als er een lichamelijke oorzaak is dan kunnen sommige dingen ook niet, maar voor meer dan 80% kan het gewoon wel. 

Je hebt een gevoel, je bent het niet. Hoe je wakker wordt, zo hoef je niet te gaan slapen, kies eens voor het fijne lekkere gevoel, die kriebel in je buik omdat je het wel hebt gedaan, het gevoel van trots wat je overvalt als je voelt dat je steeds beter in je vel zit, betere keuzes kan maken, minder stress ervaart. Voor vele is het een excuus als ze bv chagrijnig zijn, lekker vervelend voor jezelf en dan heb ik het nog niet over je omgeving…Ik weet het ik ben ook maar een mens en niets menselijks is mij vreemd, maar ook in je gevoel heb je een keuze of je er helemaal in mee gaat, je jezelf bedruipt onder dat gevoel, of dat je kiest voor een fijne kwalitatieve toffe dag, want weet je een emotie duurt maar maximaal 10 tellen, het gevoel wat je eraan hangt dat bepaal jezelf. Ben ik dan nooit chagrijnig, natuurlijk wel, maar ik kies ervoor om mijn gevoel niet mijn dag te laten verpesten, want weet je het is niet okay voor mijn lijf, mijn gedachtes en zeker niet goed voor mijn handelen, want als je dingen doet met een niet zo’n fijn gevoel komt er meestal niet het beste uit. 

Hoe zorg je voor een beter gevoel? Dit klinkt flauw maar zo is het helemaal niet bedoeld, maar door het gewoon te doen, net als het leren veters strikken dat leer je ook alleen door het te doen 😊😗, moeilijker moet je het niet maken. En soms moet je even wat dieper gaan, ik heb weleens een schreeuw in mijn keel ( een gevoel dat ik moet huilen) dan ga ik even zitten, leg mijn handen op mijn buik en voel waarom ik dat gevoel zo heb, zet bv wat muziek op waarvan ik kan huilen, schrijf het van me af, ga wandelen, maar ik zorg dat het gevoel weggaat, dat ik oplos waarom ik verdrietig ben, kan je volgen wat ik wil zeggen? 

Wat het meest belangrijke is dat je in beweging blijft, want dan ga je altijd vooruit En dan kom ik weer op het punt dat niet ziek zijn iets anders is dan gezond zijn, want gezondheid is dat je fysiek, emotioneel en mentaal in balans bent, het moge duidelijk zijn dat er iets meer bij komt kijken, keuzes maken en duidelijk weten wat je wilt en waarom, en niet te vergeten waarom niet. Belangrijkste is dat je een beslissing neemt voor jezelf en jouw gezondheid, daar proost ik op met een groene smoothie. Neem de regie over jouw leven en gezondheid!   Voor nu een heel fijn weekend Gezonde lieve groeten Linda

Reactie plaatsen