Maak je eigen IK weer belangrijk
Linda Lahaije
16 oktober 2019 

Maak je eigen IK weer belangrijk

Ikke ikke en de rest kan…. Hoe maak JIJ je eigen ik weer belangrijk! Een lieve klant van me schreef me laatst een prachtige mail hoe ze het traject dat ze bij mij gevolgd had ervaren heeft en door welke momenten ze stappen had gemaakt. Ik moet zeggen daar ben ik altijd even stil van en het is zo’n speciaal gevoel om het terug te horen. Maar deze blog gaat niet over mij maar hoe je zonder egoïstisch te zijn, je weer je eigen ik belangrijk maakt! Ze eindigde met: Linda zorgt ervoor dat je eigen ik weer belangrijk word, die vond ik zo mooi en ik moet zeggen dat die bij mij binnen kwam, want wij vrouwen cijferen ons maar te vaak weg en ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook nog weleens intrap, zeker als de kids vakantie hebben, dan kom ik minder goed aan mezelf en de dingen die voor mij belangrijk zijn toe, herken je dat?

 Ik hoor het tijdens mijn trajecten best vaak en ik merk dat ik dan helemaal aan ga😉 want weet je wij vrouwen sjouwen ons vaak toch 10 keer in de rondte, om alles gedraaid te krijgen voor de kinderen, alle clubjes het werk, ons huis, evt. ouders, vrienden, partner, op school oh ja en op plek 100 als we geluk hebben, komen we zelf. Waar zijn onze dromen, plannen, wensen, behoeften? Ik merk dat ik zelf lang heb gedacht dat ik de enige was die alles goed rond de kinderen kon regelen, daarbij ben ik een tijd een alleenstaande moeder geweest en dat in combinatie met een hele drukke baan, had ik een strak schema om het voor iedereen goed te regelen en met namen voor mijn kanjers. Als ik dan als alles en iedereen in bed lag eindelijk ging zitten had ik geen puf meer om nog eens het bad te vullen, dan viel ik plat in mijn bed. Dus toen ik mijn lieve echtgenoot ontmoette en hij steeds meer dingen ging overnemen, dacht ik hoe dan…. Het heeft me echt moeite gekost om los te kunnen laten en het gewoon ook eens te laten en hem zijn ding laten doen, want hij deed het super goed.

Hoe maak jij je eigen ik weer belangrijk? Het klinkt zo eenvoudig en dat is het eigenlijk ook, gewoon de keuze maken voor je eigen geluk en te voelen dat jij ook wensen hebt en dat die wens niet is altijd alles zelf te willen doen. Weet je ik hou ontzettend veel van mijn kinderen en ze zijn voor mij het allerbelangrijkste, maar voordat ik hun kreeg en die beruchte zenuw bloot kwam te liggen, die zenuw dat ik alles voor ze moet doen en altijd er voor ze moet zijn en zorgen, dat leeuwen gevoel, daarvoor was ik gewoon Linda en niet moeder van. Ik was een vrouw die dromen had, wensen en doelen en wist precies wat ik wilde en ook wat ik niet wilde, alleen was voor mij mijn wens, MIJN IK op de achtergrond gekomen, tot ik zo’n bewust moment had en ik dacht sh*t waar is Linda gebleven, herken je dat? Even ben ik gaan zitten en heb mezelf de volgende vragen gesteld, schrijf ze eventueel over en stel jezelf ook deze vragen EN geef eerlijk antwoord.

  • Wie wil JIJ zijn?
  • Met wie wil je zijn?
  • Hoe zou jouw ideale dag eruitzien?
  • Als geld geen probleem was, wat zou je dan doen?
  • Hoe wil JIJ je voelen?

Ga er rustig voor zitten en beantwoord de vragen als je niet gestoord kan worden, lekker bakkie thee of koffie erbij en voel even heel eerlijk in je buik en je hart.   En voordat je denkt oh jee maar dan ben ik egoïstisch, nee dat ben je niet. Ik sprak laatst iemand die zei, “ik ben mama beer en ik moet zorgen dat ik gelukkig ben, pas dan ben ik de allerbeste moeder” en dat klopt helemaal. Voel eens bij jezelf als je een te gekke dag hebt gehad bv met je partner of een vriendin, heerlijk gepraat, geluncht, gelachen, hoe voel jij je dan? En als dan de kinderen komen kan je veel meer hebben en heb je ook zin om leuke dingen met hun te doen. Vaak willen we graag gehoord, gezien en gewaardeerd worden, (ik wel in ieders geval) klopt dat ook voor jou? Maar dan plaatsen we het buiten onszelf en moet het van een ander komen om jezelf fijn te voelen, als we het nu eens omdraaien en onszelf horen, zien en waarderen, no matter what en als iemand anders het zegt er nog meer van genieten en zeggen dank je wel dat is aardig. Maak een keuze voor je eigen geluk, zodat je IK ook aan bod komt! Ik ben bovenal moeder, maar ook ik heb mijn behoefte om te doen wat ik graag doe en mezelf verder te ontwikkelen als mens, als vrouw en als coach, als ik mijn vak niet kan doen word ik erg ongelukkig, en daar heeft niemand iets aan.

 Nog een extra tip:

  • Als iemand me om hulp vraagt of ik het gevoel heb dat diegene iets van me wil, zeg ik wat een goede vraag of wat leuk dat je aan me denkt, ik kijk thuis even of mij dat ook uit komt, ik kom erop terug. Ik heb dan de tijd om te voelen en te kijken of ik dat echt wil doen en of ik het mijn tijd waard vind, want in die tijd kan ik niks voor mezelf of mijn gezin doen, dus ik kader heel goed af waar ik mijn tijd aan besteed.
  • Plan je eigen tijd in: bv wanneer je met iemand iets afspreekt, je in bad gaat, je met je partner iets leuks gaat doen, boek gaat lezen of wat dan ook, plan je ME tijd, of gewoon even niks doet, je bent geen uitleg verschuldigd als je gewoon een keer niks doet.

  Wat heb je gedaan met de vragen? Heb je ze ingevuld en nog belangrijker wat ga je ermee doen? Zou je dat met me willen delen? Denk je na dit blog, ik wil nog meer tips en dat jij je eigen ik weer belangrijk wil maken, plan dan een GRATIS regie gesprek, dit doe je hier.

Reactie plaatsen