Loslaten en trouw blijven
05 augustus 2022 

Loslaten en trouw blijven

Hoofd, schouder, knie en teen, knie en teen……

Een blog na een tijdje klooien en dat had een reden. Ik zal je uitleggen waarom dat was, maar ook wat ik heb gedaan, want misschien kan jij er ook iets mee en dan heeft dit alles toch nog nut gehad. Want zoals iedere vrouw loop ik ook soms tegen dingen aan en nu liep ik tegen mezelf aan, het was daarom niet alleen pijnlijk maar ook leerzaam.

Hoofd-schouders-knie en teen

Dat was letterlijk hoe mijn afgelopen weken eruitzagen, want ik ben dan wel aan twee tenen geopereerd, maar daardoor ging ik in mijn hoofd zitten want wat voelde ik me ruk, kreeg schouderklachten van het lopen met krukken en last van rug en knieën van het raar lopen omdat de zool van mijn gipsschoen hoger was dan mijn andere voet. Slapen ging ook niet helemaal lekker want waar laat je nou die voet? 

Toen ik dus uit het gips mocht werd duidelijk waarom ik pijn had en ik zo’n onderbuikgevoel had waardoor ik onrustig was zullen we maar zeggen. De zenuw van mijn grote teen is geraakt waardoor ik continue een gevoel heb dat mijn teen verbrand is en ik kan je verzekeren dat slaapt niet lekker want hoe je die ook neerlegt het is gewoon niet fijn. De teen ernaast bleek op twee plaatsen uit de kom te zijn, een breuk te hebben en de kapsels en banden waren een ravage, om alles weer wat in het gareel te krijgen heeft hij die teen in moeten korten om alles weer wat redelijk te maken. Om het feest compleet te maken voel ik niks aan die teen en bungelt deze er als een bifi worstje er een beetje bij. Gelukkig ben ik geen voet model en zitten ze weer lekker in mijn wandelschoen.

Maar dat ik alles wat had onderschat mag duidelijk zijn want ik moet rekening houden met een jaar revalidatie voordat ik dan weer op mijn tenen zou kunnen staan en zou kunnen rennen, voor dat laatste ben ik alleen maar blij want rennen is nu niet mijn hobby zullen we maar zeggen, ik mountainbike liever😂 En op mijn tenen staan doe ik nooit alleen als ik Aernout wil kussen, maar dan ga ik op de trap staan, dus dat komt ook weer goed.

 

Maar dit alles is me niet in de koude kleren gaan zitten waardoor je me (hopelijk) gemist hebt. Dit vertel ik je niet om zielig gevonden te worden, maar hopelijk je te kunnen inspireren omdat we allemaal wel eens dingen in ons leven meemaken waarvan we op zijn zachts gezegd niet lekker van in ons vel zitten.

Wat ik dan heel vaak doe is mijn bijbel erbij pakken en dit is er geen van de kerk maar van Christiane Beerland, die de psychologische oorzaak van meer dan 1300 aandoeningen heeft uitgewerkt wat het kan betekenen. En niet alles hoeft iets te betekenen maar sommige dingen hebben dat wel want zo werkt het fenomeen lichaam en geest. Je krijgt van je lijf een signaal dat je ergens tegenaan loopt en je kan er iets mee doen of niet, vaak gaat je lichaam steeds grotere signalen afgeven, totdat je zegt kak hier moet ik iets mee……

Hoofd

Shit wat ben ik in mijn hoofd gaan zitten zo nu en dan, want komt het nog ooit goed, kan ik weer ooit lopen zonder pijn, het slechte slapen deed er niet heel veel goeds aan en kwam er een soort van vicieuze cirkel, toen tot overmaat van ramp mijn dochter me wilde knuffelen en knalhard tegen mijn tenen schopte wist ik eindelijk wat licht in je hoofd worden is en ben even gaan zitten 😂. De arme schat helemaal van streek want haar moeder was witter dan een vers gewassen laken, maar die knal maakte dat ik mijn gemak wel moest houden en alles even helemaal los heb gelaten.

Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat ik eind vorig een geperforeerde blindedarmontsteking heb gehad en toen als cadeau 3 abcessen erbij kreeg. Best snel voelde ik me weer redelijk en ben ik weer aan de slag gegaan en dat was eigenlijk wat te snel bleek achteraf, nou die schop tegen mijn tenen maakte dat ik wel moest, vandaar dat je even niets gehoord hebt van me en daar baal ik wel van want zo ben ik niet. Want wat ik zeg doe ik en wat ik doe zeg ik, alleen moest ik nu eerst voor mezelf zorgen voordat ik dat voor een ander kon gaan doen.

Door de pijn, onmacht, afhankelijkheid, zorgen, en het gewoonweg niet mobiel zijn van een sportief typje ging ik veel meer in mijn hoofd zitten dan dat ik normaal zou hebben gedaan, want als je fysiek bezig bent kan je veel beter stress aan, is je lijf soepel en rustiger en door inspanning is je hoofd leeg. Piekeren wordt vaak versterkt door gebrek aan beweging. Want stel je eens een dag voor dat je lekker in de tuin bezig bent, of met je gezin in een pretpark bent of je gaat sporten, of gewoon stofzuigen of poetsen, dan ben je niet in je hoofd maar in je lijf bezig en ervaar je op dat moment minder stress, hoe is dat voor jou?

Je hoofd gaat bijzondere dingen doen als je lijf niks of minder kan en dat kan allerlei redenen hebben, een operatie, een blessure, ergens pijn hebben deze kan echt fysiek zijn maar uiteraard ook mentaal of sociaal emotioneel, overgewicht, moe zijn, stijf, geen energie etc.

Als je veel in je hoofd zit door welke reden dan ook, dan ervaar je druk in je hoofd maar ook een druk (stress, zorgen, spanning, name it) waardoor je in je hoofd zit en je op een gegeven moment hoofdpijn krijgt, slechter slaapt, opgeblazen buik EN pijnlijke schouders en nek waardoor je nog meer klachten in je hoofd krijgt.

Schouders

Die schouders zijn het symbool van de geborgenheid van het kind in je, gedragen door een krachtig ik, je levensruimte innemen met trots, het veilige en vredige gevoel in jezelf. Maar wat je allemaal op je schouders neemt van jezelf maar ook van anderen…. Van jezelf is vaak nog wel te doen maar al de ellende van anderen is gewoon weg vaak te veel, waardoor je schouders gaan sputteren. Ook door stress, spanning, zorgen, jezelf niet zien, jezelf bekritiseren, niet voor jezelf kiezen, niet trouw zijn aan je eigen waardes, komt er ook vaak heel ongemerkt meer op je schouders waardoor deze gespannen aanvoelen. Deze spanning gaat zich steeds verder vastzetten in de rest van je lichaam, waardoor je steeds andere gekke klachten kunt krijgen.

Deze “klachten” zijn gewoon signalen van dat vernuftige lijf en brein van je om te luisteren naar je eigen ik.

Knie

Als je maar lang genoeg over je eigen grenzen blijft gaan kan je stijvere knieën krijgen of gewoon knie pijn. Je knieën staan voor je innerlijke doorzettingskracht voor het trotse ik, jezelf in het middelpunt plaatsen, voor het soepel doorbuigen in het leven, zonder weerstand je overgeven aan je diepste zelf, trots op jezelf zijn, ze staan voor het soepel door het leven lopen.

Teen

Tja die verrekte tenen, die staan voor weten welke richting jij uit wil en toch in soepelheid wendbaar blijven, de keuze om met beide voeten stevig op de grond te staan. Tenen tonen in welke mate je trouw bent aan je eigen aard, een veilig en zeker gevoel, een soepel open staan voor nieuwe richtingen of gegevens……. sh*t

Trouwens deze gave informatie komt uit een waanzinnig dik boek van Christiane Beerlandt, de sleutel tot zelfbevrijding, hierin staan de psychologische oorsprong en oplossing van ruim 1300 ziektebeelden. Inmiddels is het een soort van bijbel van me geworden, want heel vaak als ik ergens klachten heb ga ik zitten en voelen wat het me wil zeggen en krijg ik het antwoord, daarna ga ik in dit boek kijken of er nog meer bij staat. Dat helpt me om weer meer duidelijkheid te krijgen en kan ik actie ondernemen om weer dat stuk aan te gaan en los te laten.

Knie en teen knie en teen😉

Tja die tenen, mijn grote teen was een hallux valgus, dus mega krom, met zo’n oma bobbel aan de zijkant, in het boek van Christiane betekent dit je eigen weg niet lopen, streng voor jezelf zijn, gevoel en verstand spreken elkaar tegen en zware emotionele lasten en schuldgevoelens, nou de teen ernaast is dat je sterk kan relativeren, natuur gebonden bent en de wetten van het leven respecteert en begrijpt en de levensprocessen vertrouwt zonder angst.

Tja dit alles liet mij zien en voelen wat er is, was en ik mocht loslaten, een ervan was in liefde en zachtheid mijn traumatisch verleden loslaten wat ik ben gaan doen is systemisch kijken met een coach die gespecialiseerd is in familie opstellingen.

Een leuk boek daarbij is de fontein van Els Steyn, zij heeft het over familiesystemen en dat je als kind in een verkeerde bak kan zitten (lees het en je snapt hoe het werkt en voor jou kan werken i.p.v. tegen je).

Mijn familie is opgesteld en werd het systeem pijnlijk duidelijk en wat dat heeft gedaan met mij als kind. Helaas kan ik er niets meer aan veranderen, maar ik kan wel het systeem rechtzetten (ook al leven mijn ouders niet meer) want als het systeem weer staat zoals het zou moeten stroomt het weer en heb je als kind rust en stroomt het leven weer.

Ik mocht mijn ouders met het volledige pakket, hun goede dingen, hun slechte dingen en de dingen die ik graag anders had gezien terug bij hen zetten zodat ze weer boven mij in de fontein kwamen te staan en ik gewoon in mijn eigen kinds bak en het gedoe wat ze zelf hadden bij hen laten.

Als je er niks van snapt snap ik dat maar wat ik wil zeggen is dat het familiesysteem waar je uit komt veel duidelijk kan maken in stukken waar je in je leven mee blijft worstelen of die steeds terugkomen waarvan jij misschien denk ja zeg dat had ik toch al aangepakt, familie opstellingen helpt je er enorm bij om het zichtbaar te maken en duidelijkheid te krijgen om het daarna aan te pakken en los te laten! Soms is het beter om even in het donker te zitten om daarna weer volop het licht te kunnen zien. Ook ik zoek iemand op als ik het zelf niet kan en eindelijk voel ik tot in mijn tenen (jawel die verrekte tenen zeggen een hoop) dat het okay is, mijn ouders waren emotioneel onvolwassen en mijn moeder was een echte narcist.

Een boek wat ik echt enorm kan aanraden is ongezien opgegroeid, van Lindsay C Gibson, toen ik dat las dacht ik het hele boek dat is mijn verhaal, dus mocht je regelmatig het gevoel hebben dat je het alleen moet doen, je je in de steek gelaten voelde, dat jij het gevoel had voor je ouders te moeten zorgen, dat ze nooit er waren voor je of dachten aan jouw gevoel of je behoeftes, het leest eenvoudig en het mooie wat je ermee kan doen als je het uit hebt is echt het boek dicht doen.

Wat me het meeste dwars zat was dat er dus blijkbaar toch nog een stukje zat waarvan ik dacht dat het klaar was, maar in combinatie van de pijn, machteloosheid en veranderingen bij de kinderen (jongste die na de vakantie naar de middelbare school gaat, familie dingen die wel pittig zijn, zoonlief die gescout is en een belofte speler is bij handbal, drukte bij Aernout op het werk) maakte dat alles er wat meer inhakte.

Loslaten en rust krijgen waardoor er ruimte komt om vitaal en trouw aan jezelf te zijn.

Jeetje dat ik daarvoor moest rugbyen en mijn tenen geopereerd moesten worden, maar juist daardoor werd ik een beetje gedwongen om het bewust aan te kijken en aan te gaan. En weet je het geeft weer zoveel ruimte om de dingen te doen waar ik blij van word, ruimte om nieuwe dingen te maken en te creëren, iets nieuws te maken om nog meer impact te kunnen maken voor de vrouwen die ik coach.

 Loslaten

Soms moet je loslaten om nieuwe dingen te kunnen vastpakken en dat loslaten zat in mijn hoofd, ik had al eerder gezegd dat ik graag een online community wilde hebben waarin iedere vrouw die bezig is met vitaliteit, leefstijl en dus met loslaten, nee zeggen, gezonder eten, bewegen, beter slapen, gewoon allerlei dingen die je als vrouw nodig hebt om vitaal en trouw aan jezelf te zijn kan deelnemen, en daarnaast een super leeromgeving waarin diegene die dat wil online een training kan doen. Dit alles met speciale groepen daarvoor.

Nou die komt er!! Iets later dan gepland maar in mijn hoofd liep het steeds vast want HOE moest ik dat doen en Hoe gaat dat dan en HOE kan ik het allerbeste de vrouwen helpen die in deze community zitten, nou zo dus en anders hoor ik het heel graag van jou waar jouw behoefte ligt!

  1. Elke vrouw die bezig is met vitaliteit, leefstijl, persoonlijke groei EN dus meer wil dan alleen lopen trutten is er deze GRATIS community waarin je vragen kan stellen, we elkaar verder helpen, je allerlei gratis tools tot je beschikking hebt om als vrouw vitaal en trouw aan jezelf te zijn voor en met elkaar, deze community heet de vitale vrouwen kring en is dus gewoon onderdeel van zijvitaal, EN is ook gewoon via of de computer maar OOK als APP beschikbaar.
  2. De leeromgeving waarin een hagelnieuw onlinetraining komt te staan, deze is (al zeg ik het zelf) echt mega super geworden. Deze kan je op je eigen tempo volgen, met werkbladen, meditatie, video’s en de mogelijkheid om in een vip groep extra ondersteuning te krijgen.
  3. En ik ga starten met een training Vitaal trouw aan jezelf zijn, waarin ik een groep van maximaal 6 vrouwen ga coachen, hierin komt alles aan bod met een gezonde leefstijl, dus voeding, beweging, ontspanning, mentaal, sociaal emotioneel, slapen alles om als vrouw de regie te nemen over je leven en gezondheid, dit is gedeeltelijk bij mijn praktijk en online, met alles erop en eraan. Ik start hiermee in september
  4. Daarnaast komt er in die omgeving om de week een workshop, de ene keer op woensdag, de andere keer op vrijdag, geheel online dus geen reistijd. De eerste die is op vrijdag 9 september, deze gaat over wat kan je doen voor een betere vitaliteit, start 11:00 tot uiterlijk 12:30.
  5. Op maandag is er de start van de week, een super start om die week vitaal en trouw aan jezelf te zijn, te worden of te blijven met tips en info waar jij behoefte aan hebt, hier kan je live bij zijn of later terugkijken.
  6. Daarnaast ga ik iedere vrijdag een vitale podcast posten, heb je een onderwerp die je graag wilt horen geef een gil. Het lijkt me ook gaaf om andere vrouwen te interviewen hoe ze met dingen omgaan, of om andere experts aan het woord te laten. De aflevering van afgelopen vrijdag vind je hier https://spotifyanchor-web.app.link/e/Irl1fPvonsb
  7. Ook ga ik een APK dag organiseren, dit verzoek heb ik afgelopen maanden vaak gekregen want een paar jaar geleden gaf ik deze ieder kwartaal. Deze dag is er speciaal voor jou als vrouw om weer eens te kijken waar sta je nu, waar wil je heen en wat heb je daarvoor nodig, die dag is voor maximaal 12 vrouwen, die echte verandering willen, willen loslaten, willen groeien, stappen willen zetten en bereid zijn om voor zichzelf te gaan kiezen.

En lijkt je dat wat? 

Voel je vrij om op deze mail te reageren, wanneer je vragen, opmerking, feedback of iets wilt delen, ik reageer op alle reacties. Voor nu een heerlijke dag.


Groetjes,

Linda Lahaije

Reactie plaatsen