Leid of lijd je?
Linda Lahaije
01 november 2021 

Leid of lijd je?

Alles over eigenaarschap en zelfregie

 Afgelopen weken had ik een paar momenten dat ik dacht kak, ik heb geen regie over de dag en mijn eigen agenda en meteen voelde het wel heel goed allemaal ook al was ik zelf even de regie kwijt, Ja Lin wat loop je nu te zeveren?? Het kwam omdat mijn allergrootste liefde Aernout de meest prachtige brandbrief had geschreven, al lange tijd maakt hij zich zorgen over de zorg en de medewerkers en het beleid wat de zorg niet echt helpt, want ja zolang ze miljarden in testen en boa’s en pasjes steken en niet in de zorg dan klopt er iets niet, want het doel was de zorg ontlasten, maar al die tijd is er geen steek veranderd. 

Als iemand goed en integer zijn gevoel op papier kan zetten dan is het mijn vent, dus samen met een collega zijn ze een website gestart en hebben die brandbrief naar de tweede kamer gestuurd, een petitie gestart en toen werden we geleefd. Overvallen door de meest gave ondersteuningen vanuit het hele land, zorg en niet zorgmedewerkers maar ook de hulp van de beide ziekenhuizen, de ontplofte mailbox met aanvragen voor interviews, tv en radio en ik als liefhebbende vrouw die achter de schermen wat dingen mee helpt en toen was ik zelf dus even de regie kwijt, maar wat een voldoening. Interviews voor radio en televisie, kranten en medische vakbladen, jeetje wat is er veel gebeurd maar zo gaaf om te zien wat het los maakt. 

Als oud ic en eerste hulp verpleegkundige doet mijn hart gewoon pijn als ik zie hoe het nu gaat en vanuit die hoek ondersteun ik en wat enorm trots kan je je voelen als je eigen vent op tv is. Maar hoppa weer de leiding genomen en weer terug naar mijn eigen ding, eigen ik en balans zoeken tussen mijn zij vitaal en verzorgdezorg.nl, lekker bezig was ik, totdat ik de vaatwasser uit ging pakken en uit het niets krak door mijn rug ging, uit het niets was het voor mij natuurlijk niet echt want mijn rug is en blijft mijn zwakke plek en de hernia zit er, dus in tijden van druk en stress, zegt deze rug mij direct Lin kappen nu en terug naar jezelf, pijnlijke reminder helaas, maar tja eerdere signalen had ik genegeerd….. Ken je dat ook? Dat je eerst ergens iets voelt maar denkt ach straks dan neem ik weer rust, of doe ik weer mijn ding? Even dit dan??

We hadden al eerder tegen elkaar gezegd dat dit even okay was maar dat we daarna weer onze rust moesten nemen en dat zouden we doen in de herfst vakantie, moeders liep als een gebochelde klokkenluider van de notre dam (liefkozend genoemd door mijn twee pubers), toen dacht Joep onze hond ik doe mee en scheur mijn kruisbanden van zijn rechterknie af en wordt woensdag geopereerd en dochterlief dacht ik kan niet achterblijven en die scheurde haar enkelbanden en loopt met krukken en weet je ook die ellende doet iets goeds, want we doen lekker spelletjes, lachen ons een breuk om ons kreupele spul en hebben rust al is het geforceerd😂, dus van lijden weer naar leiden.   

Maar even terug naar wat ik te vertellen had 😉 Want soms voel je je een lijder en soms een leider, ik ook alleen de kunst is om weer de leiding terug te pakken door weer eigenaarschap te nemen zodat je weer de regie kan nemen. Want weet je niemand is verantwoordelijk voor mijn rug dan alleen ik en alleen ik kan dat weer oplossen en dat doe ik door weer stil te gaan staan (nu even liggen) en te voelen wat mijn rug me vertelt, waarom ik door mijn rug ben gegaan en wat ik de volgende keer anders en eerder kan doen en te voelen waarom ik toch weer in de valkuil ben gestapt om weer alles op mijn nek te halen om Aernout te helpen en daarmee even mezelf te verliezen. In dit geval is dat prima want Aernout en ik zijn een team en met alles wat we doen hebben wij de instelling I got your back, dus nu geen probleem al is het wel een mooie metafoor omdat het mijn rug pakte, omdat alles ons enorm overviel. 

Wat ik wil zeggen is dat er in ieders leven vaak van alles gebeurt, en daar zitten vaak hele moeilijke dingen bij wat je aan het wankele zet en dat is helemaal niks mis mee, alleen na het wankelen komt er een moment om weer vast te gaan pakken om weer een eerste stap te zetten naar jezelf en je eigen leven en daar heb je eigenaarschap voor nodig.   Eigenaarschap wat is dat? Eigenaarschap wordt omschreven als je ergens over ontfermen, je verantwoordelijk voelen en die verantwoordelijkheid ook nemen. Als mensen eigenaarschap tonen dan doen ze de dingen omdat ze het belangrijk vinden en ze voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. Want zeg nu zelf wat je ook doet of zegt, je bent daar zelf eigenaar van en dit eigenaarschap gaat wat mij betreft over alle 5 de facetten van een mens dus:

  • Fysiek
  • Sociaal
  • Emotioneel
  • Mentaal
  • Proactief

Want stel je zegt dat je beter in je vel wil zitten en bv meer wil sporten maar er vervolgens geen actie op onderneemt kan je niet de buurvrouw de schuld geven dat je niet gaat. Of je zou graag meer verbinding willen voelen met mensen die je lief zijn, maar je doet er (proactief) niet je best voor om de mensen dit te laten voelen, merken, horen, dan blijf je steeds achter de feiten aan lopen. Of je zou graag wat pro actiever willen zijn, maar vervolgens steeds blijft afwachten wat een ander doet en dan teleurgesteld zijn dat die ander het voortouw neemt. 

Want om iets te veranderen en dus volledig eigenaarshap te tonen komt het aan op je eigen integriteit, je eigen ik en dat is weer terug te brengen naar je kernwaardes, kernkwaliteiten, zelfzorg, zelfliefde en zelfwaardering en dus je zelfvertrouwen. Dus soms even lijden is niet zo erg als dat lijden je iets laat zien wat je niet meer wilt, of anders zou willen doen of hebben, dan kan je daarna weer de leiding nemen om te doen wat nodig is om eigenaarschap te nemen. 

Dus als je voelt dat je iets zou willen veranderen omdat het je in de weg staat om je allermooiste leven te leven, heb je twee keuzes iets eraan doen of het zo te laten en ik weet dat je dit misschien moeilijk vindt om te lezen, maar heel zwart wit een andere smaak is er niet, je verleden kan je niet veranderen wel je heden en je toekomst, jij bepaalt hoe je de rest invult en hoe je dit doet. Zitten er dingen in de weg pak het aan, zoek iemand die bij je past om het aan te pakken en of dit nu op fysiek, sociaal, emotioneel, mentaal of proactief vlak is, het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven is eigenaarschap nemen. 

Alles begint bij de eerste stap en dat ben jij, neem rustig de tijd en ga op een rustige plek zitten en adem eens een paar keer diep door, vaak voel je emotie en dat is prima, luister eens naar jezelf, wat heb je nodig? Wat wil je en wat niet meer? Moet je daarvoor dingen loslaten? Moet je hulp inschakelen? Wat heb je nodig om te zijn wie je wil zijn? Mocht je daar hulp voor nodig hebben en zou je willen sparren, bel dan gerust 0642540681 of mail linda@zijvitaal dan help ik je om deze week de eerste stap te gaan zetten. Of misschien is mijn onlinetraining iets voor je, deze neemt je in 22 dagen mee in het maken van je eigen fundering en helpt je om stap voor stap los te laten, in actie te komen en rust in je hoofd te krijgen, informatie vind je HIER Om de drempel nog lager te maken geef ik 50 euro korting, als je de code 50voor50 invult ontvang je de training voor maar €27 euro.

Reactie plaatsen