Leefstijl en vitaliteit start in je hoofd en niet in de koelkast
Linda Lahaije
25 februari 2022 

Leefstijl en vitaliteit start in je hoofd en niet in de koelkast

Veel vrouwen denken bij het veranderen/ verbeteren van hun leefstijl dat ze alleen maar wortels mogen eten en sloten met water moeten drinken en oeverloos moeten sporten en dat is jammer, want juist door deze gedachtes gaat het al fout en is helemaal niet nodig. Een gezonde leefstijl start namelijk eerst in je hoofd en niet in de koelkast, want er gaat eerst een stap aan vooraf, mindset…. Klote hé of niet? Want ondanks dat een gezonde leefstijl een keuze is, moet je wel eerst de keuze maken dat je het ook echt gaat doen en niet bij de eerste hobbel stopt en een frustratie rijker bent. Vaak zit er nog iets “dwars” wat je eerst moet oplossen, want waarschijnlijk zit er ergens nog een overtuiging, een aanname, of oude pijn dwars waarom je het niet gaat doen of waarom het steeds fout gaat, leefstijl is een keuze om zo te leven en dus te kiezen voor jezelf en jouw gezondheid en de manier hoe jij tegen jezelf aankijkt en je leven is daarin een grote factor.  

Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen voeding en bewegen. Want weet je voordat je überhaupt aan een gezonde leefstijl kan gaan werken, moet of de zogenaamde knop om, maar dat is maar voor een beperkte motivatie tijd en vaak wordt er als een dolle gestart en ineens alles aangepast om binnen een paar dagen te denken doei dat werkt niet. Een gezonde leefstijl gaat pas lukken als de pijn groot genoeg is, dus als je maar genoeg last hebt van of je gewicht, je lichaam, je verleden, je slaaptekort, dat je jezelf steeds blijft tegenkomen. 

Een ding is zeker als het niet goed zit in je hoofd, je gedachte, je gevoelens dat je kan doen en laten wat je wilt maar dat het dan niet gaat werken, als je nog een hoop van je verleden meezeult moet dat eerst worden opgelost. Ja maar Lin ik wil echt! Dat is echt fantastisch maar kan je ook nog doorgaan als er iets gebeurt wat je van slag brengt? Als het regent, als je partner zegt ja jij met je salade en groente, waarom wil je geen wijntje, we kunnen toch een keer overslaan, ga je nu alweer wandelen/ sporten, waarom kijk je geen tv? Zit je nu alweer te lezen, waarom zeg jij nee, waarom heb je geen tijd? Hoezo tijd voor in bad te zitten, hoezo wil je even alleen mediteren? Waarom eet jij geen ijsje, waarom moet je er eerst over nadenken? En zo kan ik nog wel even doorgaan, wat doe je dan?

 Sta je dan nog sterk in je schoenen? Toen ik net bevallen was en ik geen cola meer wilde drinken omdat ons Romy daar last van had als ik haar borstvoeding had gegeven en ik het gewoon niet meer wilde drinken, was ik volgens meerdere mensen niet goed wijs want dat was belachelijk en was ik een rare nou ik moet zeggen dat ik dat niet leuk vond en heel lastig, want moest ik toch?? Of als ze huilde dat ik haar eruit haalde om te troosten en ze zeiden laat maar huilen dat is goed voor de longen, of toen ik heel bewust koos om geen vlees meer te eten, of ervoor koos om mijn sport voor een koffie moment te laten gaan, mmmmm soms nog steeds een beetje lastig, maar ik heb me daarin versterkt met een vraag, wat heb ik nu nodig? En me stiekem geen ene moer meer aan te trekken wat een ander ervan vindt want het is mijn keuze, mijn gevoel, de enige waar ik rekening mee te houden heb is mezelf en Aernout. 

Want als jouw hoofd of lijf of emotie iets anders nodig heeft ben je het jezelf verplicht om voor jezelf te zorgen en dus te kiezen voor jouw behoefte en dus nee te zeggen tegen de ander hoe lastig dat soms ook is. Ik weet nog dat ik jaren geleden een afspraak met een vriendin afzegde omdat ik me gewoon weg ruk voelde toen ik wilde scheiden en dat vond ik wel een dingetje met twee kleine kinderen zal ik zeggen. Ik had enorm de behoefte om even alleen te zijn en te janken en te wandelen om mijn gedachte op een rijtje te krijgen, in eerste instantie was ze teleurgesteld, tot ze me later appte en zei jeetje dat was bad ASS om te kiezen voor jezelf en je behoefte, op dat moment voelde het afzeggen niet fijn, maar toen ik in dat bos liep kon ik het op een rijtje krijgen, huilen en kwam er rust en wel ruimte om later af te spreken, durf jij dat kiezen voor jezelf of vind je da lastig? 

Kiezen voor jezelf is gewoon gezond Dat kiezen werkt eigenlijk op alle lagen van je eigen ik, of het nu fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal is maakt niet uit, voor alle moet de pijn groot genoeg zijn en de wil om er iets aan te doen. Het kiezen voor jezelf wordt een stuk makkelijker als je rust in je hoofd hebt, waardoor je van denken naar doen kan gaan. Dus los je belemmering op, te lang rond blijven lopen met dingen die je dwars zitten is het gewoon niet waard, als ik je hierin kan helpen geef een gil, want een vrouw is op haar krachtigst en mooist als ze lekker zichzelf is en loslaat wat haar niet meer dient, zodat ze alle energie kan besteden aan de dingen die er wel toe doen! Oh ja die gil geven mag in het echt maar dat zal ik waarschijnlijk niet horen, dus stuur me een mail of stuur een appje dan zitten wij snel aan een virtueel bakkie, want het leven is te mooi om niet voor jezelf te kiezen. 


Fijn weekend,

Linda

Reactie plaatsen