Kiezen-loslaten en plannen
Linda Lahaije
13 juni 2021 

Kiezen-loslaten en plannen

Mijn dag is gewoon te kort

Sh*t is het al zo laat, oh ik moet alweer met Sjakie naar en met Truusje naar, oh en dat project moet af en eigenlijk moet ik ook weer naar mijn ouders en die vriendin moet ik echt bellen oh en mijn partner waar is onze tijd eigenlijk gebleven, de tuin moet ook hoognodig en %$#@&^%$#@! HELLLLLLLUP ik loop over en blijf achterlopen? Herkenbaar ? En waar is jouw tijd gebleven vrouw? Want wanneer heb jij tijd voor jezelf om even je gedachtes af te kunnen maken, alleen jezelf te horen, te resetten, te zennen, te chillen, te lezen gewoon even geen moeder of wat dan ook zijn???? Ik vind het soms even helemaal niet meer leuk om moeder te zijn want man wanneer kom ik nu? Dit is het verhaal van een van de vrouwen die momenteel een traject doen bij mij (uiteraard met haar toestemming vertel ik dit) Twee kinderen op de middelbare school een mega drukke baan en dito sociaal leven, allemaal leuk maar ondertussen rent ze zichzelf enorm voorbij en kreeg ze enorme lichamelijke klachten, sliep ze slecht, kort lontje en continue zo’n verdrietig gevoel, toen ze me belde was ze ten einde raad, dus hebben we eerst een uur zitten kletsen wat en hoe, waarna we bij de eerste coachafspraak het bos ingingen, zwaar in de stress stampte ze bijna de wortels uit de grond, niets zag ze en ze zei nog bijna niet nou doe maar snel want ik moet weg……. Dus toen ik gewoon stil bleef staan om naar een eekhoorn te kijken die heerlijk aan het genieten was van zijn noot was ze inmiddels al een stuk verder, verbaasd draaide ze zich om en keek geïrriteerd mijn kant op, ik vroeg goh zie jij nog de mooie dingen? Uh nee, ruik eens hoe lekker deze bloemen ruiken, sta eens even stil en toen ze daar zo stond begon ze te huilen, voel eens wat je voelt en toen ze uitgehuild was zijn we gaan zitten, zo en vanaf nu maken we een nieuwe start en zo heeft ze sprong voor sprong geleerd weer keuzes te maken voor zichzelf, losgelaten wat niet van haar was en is ze gewoon regelmatig even stil.

Sta of ben jij nog weleens stil??

Dit is maar een van de inmiddels vele verhalen, een ding is zeker de meeste vrouwen vergeten zichzelf heel erg vaak en blijven maar doorrennen, tot ze bijna door hun knieën zakken, want als ze stil zitten of tijd voor zichzelf nemen voelen ze zich schuldig, hoe komt dat toch? De meeste vrouwen hebben vanaf het moment dat ze kinderen krijgen een mega zorg gevoel en door kinderen krijg je het nog veel drukker, het eeuwige schuldgevoel want ja ik heb ze toch gewild…. Dat klopt maar er is ook nog zoiets als je eigen leven, jeetje dat ik dat nog eens ooit zou zeggen als mega oermoeder en zorgmuts. Maar er is veel meer dan alleen kinderen of je partner, want als jij niet lekker in je vel zit loopt niks lekker ook niet rondom je kids, als jij niet kan ontspannen komt ooit de knal, als jij niet in je eigen behoeftes gaat voorzien wie doet het dan? Ik lijk Peter R de vries wel, want er is meer, tuurlijk moet er tijd voor je kids en partner zijn, maar vooral voor jezelf jouw ontwikkeling, jouw rust, jouw zijn, alles kan samen met en rond je kinderen en ho ik heb soms ook van die dagen dat mijn kids mijn energie uit mijn lijf zuigen door hun gedoe, gezeik met hun telefoon, gamen, huiswerk, de oeverloze discussie over wat wel en niet kan en mag, hun rotzooi opruimen en de jongste die maar moeilijk kan stoppen als hij in een soort hyperbui is en dan klapt het en denk ik kak en ben ik uitgeput tot in mijn tenen, maar weet je als ik gewoon mijn eigen tijd opeis, mijn ding doe, mijn bedrijf run, met Aernout ons ding kan doen kan ik dat soort momenten veel beter aan, maar als ik lange tijd achter de feiten aan blijf lopen kan ik dat soort momenten niet hebben en komt er een soort stier in mijn brein die loopt te briesen en laten we wel wezen daar heb ik helemaal niks aan en de kids ook niet, dus ben ik het aan mezelf verplicht en ook aan Aernout en de kids om de nodige zelfzorg toe te passen, hoe doe jij dat?

Ook mijn dag heeft maar 24 uur helaas

Hoe zeik het ook klinkt wij plannen veel en als we samen vrij zijn (ik streep dan in mijn agenda door de week) dan plannen we om te mountainbiken, te lunchen, te wandelen gewoon ook echt tijd samen zodat we weer weten van elkaar wat speelt er, waar we tegen aan lopen en wat we van elkaar nodig hebben. Ik plan mijn eigen tijd, en dan de tijd voor mijn bedrijf en de tijd die ik nodig heb om te rijden voor al het sporten en de sociale dingen. Want soms zou ik weleens willen dat mijn dag 48 uur zou hebben dan ben ik heerlijk aan het creëren, schrijven, opruimen gewoon mijn ding aan het doen dat ik soms denk oh ja ik moet nog wel even koken, daarom sta ik vaak om 05:00 op dan kan ik al mijn ei kwijt voordat het spul naar beneden komt en dan is de overgang weer een mooie bijkomstigheid want daardoor heb ik soms wat kortere nachten😂😂

De planning

Met mijn planning zet ik niet een hele todo list maar ik zet 3 dingen die belangrijk zijn, de eerste 2 moeten af, de derde mag en als die niet klaar is, dan is dat de volgende dag mijn nummer 1, dus ik heb dingen die moeten en de andere kunnen, ik schrijf wel op wat ik moet doen want anders schiet het door mijn hoofd en als ik het opschrijf is het uit mijn hoofd! Want niks is zo irritant als dat je de hele dag denk oh dat moet ik nog doen. In mijn agenda staan kruizen wanneer ik wil sporten, want dat heb ik echt nodig om de stress die ik toch opbouw eruit te jagen dus dat is of samen mountainbiken met Aernout of alleen en de andere gewicht oefeningen doe ik alleen, dan de afspraken voor mijn bedrijf en wanneer ik wat doe, bv maandag is schrijf dag, boekhouding, workshops voorbereiden, regie gesprekken met mensen die met een traject willen dus een productie dag, de andere dagen coach ik. In de avond is het 3 x per week sport voor de kids, de andere avonden plan ik niks zodat ik lekker nog wat kan doen in de tuin, lezen of met Joep, het weekend plan ik niet te veel maximaal een sociale afspraak want die tijd is echt quality time met ons gezin.   Bij plannen hoort helaas ook dat je gewoon nee zegt, of dat nu tegen je partner, je kinderen, je baas, vrienden etc. soms is nee gewoon echt ja zeggen tegen jezelf, jouw tijd nemen. Door te plannen krijg ik rust en heb ik overzicht en laat ik me dus niet overvallen door anderen die mijn agenda willen beheersen, daardoor ben ik integer naar mezelf en loop ik weinig achter de feiten aan en bepaal ik mijn leven en niet een ander en kom ik dus toe aan sporten want dat is hard nodig om de balans te houden. Maar het belangrijkste is dat ik regelmatig gewoon even stil sta, stil zit en stil ben, geen telefoon, gewoon niks, want op die momenten voel ik wat ik wil en niet wil, hoor en voel ik mijn lijf en kan ik ontspannen, waardoor ik dus betere keuzes kan maken. Hoe is dat voor jou? Plan jij of overkomt de week jou?   Komende week is het dan eindelijk zover en kan ik mijn online training lanceren, eindelijk zijn de linkjes klaar en de dingen achter de schermen, ik kan gewoon niet meer wachten om het jullie te laten zien want al zeg ik het zelf het is echt een hele gave training geworden en ik had het liever gisteren dan vandaag gelanceerd maar dat ging even anders, want ja mijn moeder zei vroeger wat jij in je kop hebt, heb je niet in je kont en dat klopt nog steeds, het online programma is echt mega gaaf geworden, met een vet handboek met opdrachten, inzichten, testen, video’s help ik je om in 22 dagen van denken naar doen te gaan zodat je rust in je hoofd hebt en actie in je lijf, dus komende week zal je me een keer extra langs zien komen, voor nu geniet van je heerlijke weekend, ik zit met een boek in de tuin en neem af en toe een plons in ons zwembad.   Als ik je ergens mee kan helpen geef dan een gil op vraag@zijvitaal.nl Hartelijke groet, Linda
Reactie plaatsen