Kies jij met je oerbrein?
Linda Lahaije
22 mei 2021 

Kies jij met je oerbrein?

Leven en overleven

 Het is een lange deze keer, maar zo enorm waardevol, dus neem de tijd, pak een bakkie thee😁   Begin mei had ik een box besteld van jouw box met deze keer spullen erin van Richard de Leth, fantastische spullen erin, leuk om zo’n doos open te maken en allemaal leuke spulletjes te vinden en dus ook te gaan proberen, zalig vind ik dat. 

Het mooie aan deze boxen zijn dat ze steeds van alles zoeken met weinig of geen vervelende spullen en stoffen erin, nou dan ben ik mega gelukkig. In deze zaten ook shampoo en was bars, die wilde al heel lang gaan proberen, juist om die plastic zooi te verminderen, een lipbalsem van mijn favoriete merk we love the planet, waar wij de deo van gebruiken, dus dat uitpakken was een echt feestje. In de box supplementen en een superleuk boekje van Richard, superduidelijk hoe hij vertelt over het oerbrein een verhaal wat ik ook heel vaak gebruik bij de mensen die coach en die graag een verandering willen, want ja het is een feit dat wij nog steeds leven volgens ons oerbrein.   Regelmatig heb ik een gevoel wat me zo ineens kan overvallen, ik zeg dan altijd tegen Aernout ik loop over van liefde, dan krijg ik zo’n golf van gelukshormonen door mijn buik gegooid ken je dat? 

Iedere avond als wij gaan slapen zoeken wij elkaars hand op en buurten dan nog even en vallen zo in slaap of als ik bv in de ochtend de kinderen wakker maak, ja ook al zijn ze 14 en 11 dat is zo’n lekker moment ( gelukkig vinden Romy en Bart dat ook zo) dan zie ik dat manneke liggen en dan kus ik op zijn haren en kriebel ik erdoorheen, dan krijg ik zijn handpalm waarop ik even kriebel en vervolgens krijg ik een heerlijke knuffel, of mijn meiske die lekker duf is in de morgen en haar gezicht onder de dekens verstopt, mijn hand pakt en knuffelt man dan loop ik echt over. Als je er dan vanuit gaat dat ons oerbrein helemaal niet geprogrammeerd is voor geluk is het des te toffer. Ik zal het je uitleggen het oerbrein heeft een hekel aan pijn en inspanning, het is gevoelig voor directe beloning en kan zich niet beheersen en wil zich nu beter voelen, daarnaast is het oerbrein geen fan van verandering. 

Het kiest liever voor ongelukkig in bekende omstandigheden, dan gelukkig in onbekende omstandigheden. Ja lees dat nog maar eens een keer, want dit maakt dat mensen blijven hangen in verkeerde patronen, relaties of werk, de bekende comfortzone je kent deze vast wel…. Dan is er nog ons mensbrein wat later door onze evolutie en ontwikkeling erbij is gekomen en die heeft de lastige taak om ons oerbrein te remmen, wat uiteraard niet makkelijk is. Wij mensen leven ruim 80-90% nog vanuit ons oerbrein en dan snap je nu ook waarom verandering zo knetter lastig is. In de oertijd was er namelijk schaarste, kou en was het vaak onveilig, want voordat je het doorhad werd je opgevreten door een dino, dit lokte een continue zoektocht naar voedzaam eten, veiligheid en ontspanning, want deze omgeving stimuleerde natuurlijk gedrag en daarmee gezondheid

. Onze huidige omgeving is zo enorm anders, er is namelijk overvloed, comfort en een constante aanvoer van allerlei prikkels. Je hoeft in de ochtend niet eerst je speer te slijpen om te gaan jagen, nee je krabt aan je kont loopt naar beneden en trekt de koelkast open en de voorraad kast en je hebt eten, niks stress nee je hoeft er niet eens de deur vooruit, niet eerst naar de beek om water te halen voor dat broodnodige bakkie, nee hoppa de kraan open en tappen maar, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze vorm van rijkdom wel zeer prettig vind maar daarmee is ons oerbrein de kluts kwijt. Want onze tijd geeft daardoor ongezond gedrag, we eten te veel en te vaak (want alles ligt panklaar voor je), we bewegen veeeeeeeeeeeeeel minder en hebben veel meer stress. 

  Wat is er nu aan de hand? Onze welvaart is gewoonweg de grootste veroorzaker en dus risicofactor voor ziekte en onze genen snappen echt geen reet van onze huidige omgeving en onze huidige omgeving maakt ons zwak, lui en ongezond. En weet je mijnheer Unilever en consorten spelen daar heel mooi op in, want ons oerbrein maakt overuren. Ons oerbrein heeft gewoon de voorkeur voor zoet en zout, in tijden dat er schaarste was kon je daardoor prima mee overleven, maar nu maakt het ons mega ongezond en dik. Het is ook gewoon enorm moeilijk want op elke hoek van de straat kan je van alles kopen wat ongezond is en zolang een pizza goedkoper is dan een salade is de keuze ook weer snel gemaakt, je wordt dagelijks op vele plekken en momenten overladen met snoep, koek, frisdranken en sappen. 

  Dieren vs. mensen Als onze joep iets heeft wat zelden voorkomt, maar als hij dan naar de dierarts moet is de eerste vraag wat eet en drinkt Joep, welk voer krijgt hij en hoe gaat het met bewegen? Maar als de kinderen iets hebben krijg ik die vraag nooit, waar gaat het dan fout? Voeding en beweging is toch de eerste behoefte en essentieel? De meeste vullen zichzelf de hele dag door, maar voeden niet of nauwelijks, calorieën worden royaal gedronken door alle pakjes en red bull, ongelofelijk, ik krijg regelmatig de vraag drinken jouw kinderen alleen water? Nee dat niet maar het is wel hun basis, net als kruidenthee en natuurlijk drinken ze weleens chocomelk en soms wat fris, maar dat is met name in het weekend en dan 1 glas en niet een heel pak of fles en ook ik drink op zaterdag een glas rosé, heerlijk genieten vind ik dat samen met Aernout, maar vaak vergeten we het ook en zitten we aan een bakkie thee, helemaal prima.  

 Mensen zijn liever lui dan moe Mijn opa en oma waren vroeger altijd bezig of in de moestuin of wekken, eten blancheren en invriezen ze waren altijd bezig en dus gewoon gezond Alles en overal is de techniek vooruitgegaan, we hoeven niet meer op te staan om de tv te bedienen nee overal is een afstand bediening voor zelfs om het licht te bedienen, de auto, een roltrap, de telefoon, bewegen hoeft bijna niet meer. Natuurlijk hebben de komst van de verwarming, de koelkast, tv en internet ook vele goede dingen gedaan, maar we zijn er niet echt gezonder en fitter van geworden. Je hoeft echt niet terug naar de oertijd, maar ben je bewust hoe het in elkaar steekt want dan kun je vanuit daar stappen gaan zetten in je mensbrein (je fronto temporale cortex, zit achter je voorhoofd) want door alle techniek sta je de hele dag aan, alle pingeltjes en alle voorzieningen, maar door alles zijn we drukker en staan we nooit meer echt uit, snap je wat ik wil zeggen????

Hoe vaak kijk jij op je telefoon per dag?? Op de iPhone zit een mooi ding en dat is je schermtijd, klik er voor de grap eens op en je zal schrikken van de hoeveelheid tijd die je doorbrengt opdat ding, gemiddeld pakt men 123 keer per dag hun telefoon en dan heb ik het nog niet over de tv en computer, ik schrok me echt kapot hoeveel tijd ik met die telefoon bezig was, daar ben ik direct mee aan de slag gegaan, Tibor mijn coach had een uitdaging om een scherm loze dag te doen een maal per week om te detoxen en dan te schrijven, de natuur in etc., heerlijk, nu leg ik mijn telefoon ver van mijn werkplek af zodat ik niet verleid wordt en weet je in die tijd lees ik meer, ben meer in het nu met Aernout en de kids en ervaar veel minder prikkels. Sowieso had ik nooit de telefoon boven want dan is het nog lastiger. Doordat we zo vreselijk druk zijn met van alles hebben vele alcohol, slaappillen, of erger nodig om te kunnen slapen en in de ochtend sloten koffie, energydrinks om de dag weer te kunnen beginnen, genetisch zijn we voor 99% gelijk aan een chimpansee, die zit niet op de bank te netflixen met chips en cola.   

Gezond leven, zowel fysiek, sociaal emotioneel als mentaal is echt een keuze Lastig is het dat we dat nooit op school leren of hebben geleerd, nee we leren het oeverloze gezwam over de geschiedenis (leerzaam maar niet alles) maar we leren bv niet hoe we gelukkig moeten en kunnen zijn, hoe we gezond kunnen blijven, met elkaar kunnen verbinden, goed voor jezelf kunnen zorgen op alle broodnodige stukken. Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn en je hoeft niet eerst ziek te worden om beter te worden, jij bepaalt welk pad jij loopt en wil lopen, van de politiek moet je het niet hebben want zolang er geen suikertaks komt en er wel subsidie wordt gegeven op light dranken en een verhoging van de btw op groente en fruit en water en dus de focus op economie blijft liggen i.p.v. preventie zal je zelf de nodige slimme stappen moeten zetten en ben jij dus de enige die verantwoordelijk is voor je gezondheid, je kan het zelf sturen. 

Je kunt het zelf, alleen moet je het wel doen.  Met alles in het leven begint en eindigt het bij jezelf, wat is belangrijk voor je en wat geeft jouw leven zin? Beantwoord eens deze drie vragen voor jezelf:

  1. Waarom doe ik wat ik doe?
  2. Wat heb ik echt nodig om gelukkig te zijn?
  3. Wat zou ik doen als vandaag mijn laatste dag was?

  Ook jij kan weer de regie terugpakken of sterker maken zeker om gezond en gelukkig te leven.   Van kiezen met je hoofd naar kiezen voor jezelf   Als je echt iets wilt veranderen in je leven, of dit nu is op fysiek, sociaal emotioneel, mentaal of spiritueel vlak, zal je actie moeten ondernemen, alleen door te denken verandert er niks. Wat of wie houdt jou tegen om je tofste leven te leven? Ben je dat zelf of de stemmen uit je verleden? Ik neem je mee om van weerstand naar weerbaarheid te gaan door in drie stappen voor jezelf te gaan kiezen, zodat je gewoon lekker in je vel zit door:

  • Volledig los te laten wat niet van jou is
  • Vol vertrouwen te kiezen voor jezelf en hoe je het wel wilt om
  • Voluit te gaan leven

Vooraf ontvang je van mij een integrale vitaliteit check op 5 gebieden, hiermee gaan we aan de slag tijdens de workshop, zodat je ook echt in actie gaat!   Woensdag 26 mei van 10:00-11:30 opgeven via https://www.zijvitaal.nl/van-weerstand-naar-weerbaarheid/   Ben jij erbij?? Wij geven deze workshops gratis vanuit het pay it forward principe, dus als je denkt dat deze blog of de workshop iemand kan helpen deel het dan naar hartenlust. Voor nu een heerlijk weekend

Reactie plaatsen