Kan jij niksen?
Linda Lahaije
02 augustus 2021 

Kan jij niksen?

Wat is de kracht van niksen?

Of word je van niks moe?  Niets doen is ontzettend moeilijk. Je weet nooit wanneer je klaar bent. Prachtige spreuk op onze kalender, want niksen doen niet veel mensen meer, terwijl soms gewoon even niks moeten doen heerlijk bevrijdend is, ruimte in je hoofd maakt en je brein reset en vaak veel creatiever wordt, met de nodige inzichten en gewoon rust in je hoofd krijgt. Maar nu het vakantietijd is en de kinderen thuis zijn en Aernout en ik nog een week mogen werken is het zo nu en dan wel een dingetje. Want weet je onze pubers die laten ons dagelijks zien hoe je moet niksen, want dat kunnen ze echt mega goed😂😂. 

Onze Bart die sleept zich uit bed naar de bank om daar YouTube filmpjes te gaan kijken, onze oudste die slaapt eerst lekker uit en ploft dan naast haar broer, dat ze geen doorligplekken krijgen mag een wonder heten. Nee alle gekheid op een stokje, niksen is echt geweldig gaaf want weet je, je komt uit je hoofd en je krijgt de meest mooie creatieve ideeën om te gaan doen of maken.   

Kan jij niksen? De meeste mensen gaan alleen tijdens de vakanties niksen en gaan dan van een megadruk leven naar ineens helemaal niks, je lijf moet gewoon afkicken als het ware, en van een topsport bestaan naar chill en na de drie weken vakantie begint op maandag alweer de adrenaline te borrelen en gaan ze van chill naar topsport en zijn ze de eerste week na hun vakantie alweer moe want jeetje druk druk en was het maar weer vakantie, herkenbaar? 

Weet je voor je lijf en je hoofd is dat gewoon niet bij te houden, want zo komt de stress uit je oren en het andere moment verwacht je omdat het vakantie is dat je nu moet relaxen, en wordt het moeten mogen, alleen je cortisol is nog mega hoog en dat is niet in een paar dagen gezakt en zorgt dus voor de onrust die veel mensen ervaren de eerste week van de vakantie, want op vrijdag werken ze nog tot laat want alles moet wel af voordat ze weg gaan, om vrijdag avond in de auto of vliegtuig te stappen om op vakantie te gaan.

Heel eerlijk is het begin altijd lastig, want ik had altijd het idee dat ik nog wat moest, dat ik alles klaar moest hebben voordat ik de deur van mijn praktijk sloot, mijn lijstjes afgewerkt en ik de hele dag productief moest zijn voordat ik mocht niksen, maar door een leuke workshop kwam ik erachter dat ik gewoon vaker zou mogen niksen, gewoon tussendoor even naar buiten staren, even mijn gedachte de vrije loop, even bewust naar de muziek luisteren, niet gejaagd en moeten. Wat ik merkte is dat ik daardoor veel meer rust kreeg in mijn hoofd en veel meer werk kon verzetten en aankon.   

Veel gehoord de laatste weken “Alles goed?”, vraagt je vriendin “Ja, hoor”, antwoord je. “Ik heb het alleen heel druk.” De kans is groot dat je jezelf dit al vaker hebt horen zeggen. Gek is het niet, want wij Nederlanders zijn druk en gestrest. Druk met werk, ons liefdesleven, het huishouden, de kinderen, sporten, gezond eten en ga zo maar door. “Doe dan even rustig aan, even niks”, krijg je terug als goed bedoeld advies. ja ja nog even en dan heb ik vakantie dan mag ik niksen.... 

Maar wat is dat eigenlijk: niksen en waarom zou je dat het hele jaar doen en niet alleen tijdens de vakantie? De meeste denken bij niksen dat dat een boek lezen is of een avondje netflixen, maar dan is je brein nog geprikkeld bezig, niksen is gewoon niks doen, waardoor je hoofd echt leeg kan raken, je je eigen gedachtes kan volgen en voelen, want als je een film kijkt of een boek leest (wat ook heel ontspannend kan werken en goed is) ben je niet bezig met jezelf, je gevoel, je gedachtes, je eigen ik, nee dan ben je bezig met wat je leest en ziet. Nee even genieten van de vogels in de tuin, die bloemen die mooi bloeien, je huisdier, de zon, de wind, zijn in het moment, want wij vrouwen vinden dat we altijd wat moeten doen…. 

Want door te niksen word je creatiever, ontspannen en gezonder, je raakt sneller de stress kwijt, het is gewoon noodzakelijk want je krijgt dan steeds vaker een gevoel van geluk en rust, waardoor je de dagelijkse bende vele malen makkelijker aankan. Want we racen van het een naar het ander een gezellig gesprek kan al bijna niet meer want druk druk. Ook door de telefoon voelen we ons genoodzaakt om de hele dag maar aan te staan, want we moeten op alles reageren en het liefste wel snel. Doordat je zo de hele dag aan staat, blijf je de hele dag geprikkeld en ben je in de avond wel moe in je hoofd, maar je lijf is niet moe en kan het zomaar zijn dat je veel slechter slaapt, want je lijf moe maken en daardoor je hoofd leeg maken is een goede balans tussen zo nu en dan niksen en actie. Want als je lang helemaal niks doet word je onrustig, dus ook hierin is balans de sleutel. Want zo krijg je een vele betere weerstand en weerbaarheid.  

Hoe kan je niksen?

  • Wandelen is een van de fijnste dingen, ja maar Lin ik moet toch niksen? Dat klopt maar je hoeft daarvoor niet stil op een stoel te gaan zitten, want juist ook in beweging kan je niksen en dus je hoofd leeg maken, als ik ga lopen met onze Joep is en mijn hoofd leeg, voelt mijn lijf lekker en krijg ik onderweg de meest gave ideeën en dat heb ik bv niet als ik ga fietsen want dan moet ik steeds opletten dat ik niet in of ander gat fiets, dan is wel mijn hoofd leeg. En ga ook eens gewoon lekker zitten als je in de natuur bent, ruik, voel en luister eens dat werkt mega ontspannend en daar is niksen goed voor. Dit principe is forest bathing en dat is dat je gewoon bewust bent van je omgeving, de zonnestralen, een mooie bloem, de mist tussen de bomen, de opkomende zon, het bewust meemaken van de elementen, dit heeft gezondheid technisch heel veel voordelen voor de gezondheid van je lichaam en geest en werkt zeer stress verlagend.
  • Ga even naar buiten staren en zie wat je ziet in je tuin of balkon, en als de zon schijnt ga dat lekker de zonnestralen voelen, loop in de ochtend over het vochtige gras en voel.
  • Zet eens je telefoon uit, minstens een uur per dag, zet al die pingels uit en pak zelf de regie wanneer jij reageert, ga dan even lekker zitten, lopen, liggen en staar naar de wolken, al doe je dit maar 15 minuten per dag, je zal merken dat je er veel meer voor terug krijgt dan het je kost aan tijd.
  • Plan het gewoon in, ga bv eerst lekker sporten en als je thuiskomt ga je even op de grond liggen (goed voor je rug) of lekker even zitten zonder telefoon in je handen.
  • Mandela kleuren vind ik zelf heerlijk gewoon kleuren en ik denk nergens aan, dat kan een eerste stap zijn voordat je gaat niksen voor het eggie door gewoon te zitten en te staren☺

Je zal merken als je dit dagelijks gaat doen, je meer rust krijgt, je hoofdleger is, je beter en gerichter gaat werken, nieuwe creatieve ideeën krijgt en daardoor ook meer zin krijgt om dingen te ondernemen, zoals bewegen, sporten en gezonder eten, want het werkt als een sneeuwbaleffect. En als je de smaak eenmaal te pakken hebt, probeer dan eens een telefoon detox dag, een wat? Gewoon bv op zondag je telefoon uit zetten, een dag geen prikkels in de vorm van facebook, insta, spelletjes etc., gewoon even niksen, of een boek lezen, een spelletje doen met je gezin, in bad zitten, maar even geen telefoon, ik weet heel zeker dat jij je herboren voelt, dat merk ik zelf want dat is wat ik doe iedere zondag, wat een feest is dat, want wat ik zeg doe ik namelijk ook, anders voel ik me niet integer. Ik wens je een heerlijke zondag toe en dat je toch een hoop gaat niksen, ben benieuwd hoe het je bevalt, laat me gerust weten wat je ervaren hebt enne je krijgt altijd een bericht terug als ik maandag weer begin.  

Reactie plaatsen