Je kan geen vraag beantwoorden die niet gesteld wordt
20 augustus 2022 

Je kan geen vraag beantwoorden die niet gesteld wordt

Geef geen advies wat je zelf ook niet doet…….

 

Vanmorgen was ik in de sportschool, waar ik dus 3 x per week kom en maakte ik iets heel bijzonders mee, nu kan ik er om lachen maar toen niet

 

Een van mijn grote irritaties is als mensen je advies gaan geven, maar het zelf dus niet doen.

Net als dat iedereen zich coach mag noemen zijn dat twee rode lappen en ja mijn sterrenbeeld is stier dus deze komt volledig uit mijn hart en tenen.

Want iemand iets zeggen, te adviseren, vertellen wat en hoe iets te doen, en je het zelf nog nooit hebt gedaan, de pijn niet hebt geleden, niet bereid bent geweest de nodige stappen te moeten maken, bereid iets te doen om wat te veranderen is voor mij precies hetzelfde als dat ik een bakker ga vertellen hoe hij brood moet gaan bakken dat slaat werkelijk nergens op.

Of en misschien trap ik mensen op hun tenen, dat je zelf een burn out hebt gehad en je dan jezelf een burn out coach noemt en dus kwetsbare mensen gaat helpen zonder dat je echt weet wat je moet doen en nog veel belangrijker niet moet doen, zonder enige vorm van opleiding, een echte no go want ook al heb je het zelf meegemaakt dat maakt je nog geen deskundige op dat gebied hooguit een ervaringsdeskundige, maar niet iemand die een ander mag of kan helpen.

Hetzelfde zou zijn dat ik als oud ic verpleegkundige Aernout ga vertellen hoe hij iemand moet gaan intuberen en beademen, dat kan ik niet dat is gevalletje eerst weten wat je doet, leren, ontwikkelen, en dan pas mensen helpen, en weten wat je wel of niet moet doen, schoenmaker blijf bij je leest.

 

Wat doe je met ongevraagd advies?

Een gevalletje ongevraagd advies gebeurde mij vanmorgen in de sportschool, ik zal je uitleggen hoe het ging😂😂😂.

Vandaag ging ik heerlijk sporten met Aernout en jeetje er moest wat uit mijn systeem. Want onze eerste week van de vakantie is een tikkeltje anders verlopen. Als je me al een tijdje volgt weet je dat wij een hond hebben, onze Joep een grote beer een kruising tussen een berner sennen en een labrador. Deze lieve goedzak is al een tijdje aan het tobben, twee forse operaties aan zijn knieën gehad (tplo), inmiddels ontdekt een schildklierprobleem, en maagdarm gevoelig hierdoor. Dus even naar een pension is niet zo heel eenvoudig.

Met twee vol gepakte auto’s, de kids en onze Joep vertrokken we naar Zeeland, een midweekje effe lekker weg, lekker suppen, strandwandeling en de mooie sterren bekijken, allemaal supertoffe dingen met ons gezin. We waren er allemaal mega aan toe na een rommelig jaar.

We kwamen aan en gelukkig was het niet te warm en gingen we naar het strandje dichtbij en dit was aan het Grevelingen meer, onze lieve grote beer vond het allemaal wat spannend, maar water is zijn ding en dat bewees hij door er heerlijk in te gaan liggen, dus wij dachten joepie dat gaat goed, alleen hij bleef hijgen, niet gewoon nee heel extreem en niets hielp wat we ook deden en dit heeft hij bijna 12 uur volgehouden, totaal ongelukkig, over de flos en helemaal niet zichzelf.

Van alles hebben we geprobeerd, maar het werd maar niet beter, sinds een paar weken had hij pillen voor een te trage schildklier en waarschijnlijk was dat de bottelnek lang verhaal kort, Aernout is om 22:45 naar huis gereden met ons mannetje, ik ben gebleven om er nog wat van te maken, yeah right what was I thinking.

Dinsdag hebben we nog wat gedaan, met een joekel van een skelter gescheurd door het park, gaan zwemmen, midgetgolf, lekker hapje eten, maar de kids werden steeds stiller en zeiden ze mam vakantie zonder papa en joep is niks ik wil naar huis, uh oh, uh ja. Joep ging gelukkig een stuk beter maar we misten allemaal de twee andere mannen, dus hebben we de boel ingepakt en zijn naar huis gegaan.

Woensdag was een jank dag want kak, balen, en de rest zal ik je besparen, dus je kan je voorstellen toen ik vandaag ging sporten dat er nog iets uit moest 😜.

Dus Aernout en ik starten eerst altijd met spinnen, even lekker trappen, zweten en warm worden voordat we met de gewichten gaan sleuren, dus daar zaten we dan, komt er een man binnen, handdoekje om zijn nek, steeds zijn lok uit zijn ogen te vegen. Hij ging liggen kloten aan een spinfiets en wist niet wat hij deed en hey dat is helemaal niet erg want dat wisten wij eerst ook niet, maar wij waren al een virtuele berg aan het beklimmen dus kon ik even niks. Hij ging op een veel te hoge fiets mee trappen en hij had alle weerstand er nog op staan, na zo even te hebben gerommeld vertrok hij weer.

 

No problem so far, dus na het spinnen ging Aernout de gewichten op zoeken en ik ook maar dan in het fitness gedeelte, ik start altijd met gewichten naar beneden te duwen ( weet niet hoe dat ding heet) en was lekker bezig, in mijn ooghoeken had ik die man met zijn lokje al op wel 10 toestellen zien zitten, steeds een keer duwen en weg was hij weer, en ineens stond deze grapjas voor mijn neus, het zweet gutste van mijn hoofd dat ik mijn armen anders moest houden, nou misschien kan je voorstellen dat het stoom uit mijn oren kwam, want ongevraagd advies geven is not done.

Maar dacht Lin houd je mond dus siste ik eruit, nee dank je ik doe het op mijn manier en hij bleef voor me staan en ik dacht alleen maar ga gewoon weg, nou mijn blik heeft hij gevangen en ging hij weg. Een paar toestellen verder zaten twee mannen die ik ken en die kwamen niet meer bij, want hetzelfde had hij bij hen gedaan, (gelukkig maar) ik zei tegen ze ja jeetje mina hij doet zelf geen drol en gaat wel vertellen wat ik moet doen.

En weet je alle uitleg over de toestellen heb ik natuurlijk allang gekregen want ik sport al mijn hele leven, des te irritanter dat deze man mij probeerde te gaan vertellen hoe ik het moest doen maar het dus zelf niet deed en dus niet kon, mijn sterrenbeeld stond al te stampen.

Maar toen ik wilde gaan briesen dacht ik aan mijn mentor Jim Rohn, die altijd zei Learn how to turn frustration into fascination. You will learn more being fascinated by life than you will by being frustrated by it. en dat heb ik gedaan, want al pompend aan de gewichten dacht ik goh dat is een gaaf onderwerp voor een blog en een podcast, dus thank you.

 

Een vraag die niet gesteld wordt kan je ook niet beantwoorden en waarom je dus geen ongevraagd advies geeft.

Ongevraagd advies is voor mij dus een no go, want voor mijn gevoel denkt diegene dus die je het ongevraagde advies geeft dat hij of zij het dus beter weet of kan, want wanneer je iemand ziet die in jouw beleving  iets doet wat voor verbetering vatbaar is en vervolgens zeg je dat ook tegen die persoon, denk je dus dat je het dus beter kan, maar die persoon heeft je dus niks gevraagd en je gooit het er dus gewoon even uit…… vreselijk, zeker als je iemand advies geeft voor iets wat jezelf niet doet.

Daarom een ongevraagd advies wat betreft adviseren: doe het niet ongevraagd. Je weet nooit wat iemand meemaakt en wat de context is van een situatie. Om dan met tips te gaan strooien, alsof je andermans situatie beter kunt beoordelen dan diegene zelf kan, getuigt misschien zelfs van een gebrek aan respect.

 

Een trainer van mijn NLP-opleiding zei ooit, Lin je kan geen vraag beantwoorden die niet wordt gesteld en dat is dus ook net als het stuk ongevraagd advies niet doen gewoon, want op dat moment sta je er helemaal niet voor open, je irriteert de ander door in zijn stuk binnen te vallen en tja eerlijk gezegd een advies aannemen van iemand die niet eens rode wangen heeft in de sportschool en geen druppel zweet moet gewoon weggaan.

 

Krijg of geef jij ook weleens ongevraagd advies?

Doen we dat niet allemaal weleens, tuurlijk want als die vriendin of je partner komt en van alles aan het vertellen is ben je heel snel geneigd om te zeggen oh ik zou dat zo doen, of heb je dit al eens geprobeerd? Als ik mezelf daarop betrap bijt ik heel hard op mijn tong en vraag mezelf af, vraagt diegene iets? Nee stel dan vragen, hoe is dat voor je? En hoe zou je het anders willen? En wat heb je daarvoor nodig? Etc. etc., pas als iemand vraagt goh hoe zou jij het doen dan?? Dan zou je een antwoord kunnen geven en als vrouw van, moeder van, vriendin van antwoord ik dan wel, maar bijvoorbeeld als coach nog steeds niet, want dat is niet aan mij, want dan is het helemaal niet relevant wat ik van iets vind, maar wel dat de ander dat zelf kan uitvogelen door bijvoorbeeld een oefening, een kernwaardenlijst, een vragenlijst, of wat dan ook.

Ook met mijn kinderen vraag ik altijd of ik geef meerdere scenario’s maar het meeste vraag ik wat heb jij nodig.

 

Maar vaak heel vaak vragen vriendinnen door en zeggen ze ja Lin wat vind jij ervan of wat zou jij doen, en dan vraag ik altijd Wil je een eerlijk of een lief antwoord, en als ze dan zeggen een eerlijk natuurlijk dan vertel ik ook eerlijk wat ik denk, of wat voor gevoel ik daarbij heb, wat het doet etc.

 

Want wat doet het met jou als je ongevraagd advies krijgt? Of als iemand dus gaat zeggen hoe jij het wel niet zou moeten doen, wat doet dat met je? Hoe voelt dat? Word je daar blij van? Volg je het op? Laat jij je iets vertellen of wil je zelf uitvogelen wat jij nodig hebt, wat jij wilt en hoe je het wilt? EN doe je iets met het ongevraagde advies? Of is je irritatie zo groot dat je denkt sodemieter op, doe het eerst zelf? Want de beste stuurlui staan aan wal zei mijn oma altijd.

 

Om te weten wat je wilt moet je weten wie je bent.

Hoe kom je daarachter en wat zou een eerste stap kunnen zijn? De basis van een huis is je fundering, die moet staan want anders dondert je huis om, krijgt scheuren, staat niet stevig, jij bent jouw huis, jouw fundering, waarvan de basis is je kernwaarden. Dit is wie jij bent, waar je voor staat, of niet voor staat, wat jij belangrijk vindt. Mocht je de lijst willen hebben die kan je op mijn website vinden https://zijvitaal.nl/gratis

Ook geef ik er op 9 september een workshop over, de info daarover vind je HIER

 

 

 

 

Reactie plaatsen