Hoe is jouw fundering?
Linda Lahaije
02 oktober 2021 

Hoe is jouw fundering?

Nee ik ben niet omgeschoold tot bouwvakker😂😂, maar wel een hele belangrijke niet alleen voor een huis maar ook voor jou lijf en gezondheid. Want als je een huis gaat bouwen en je fundering is prut, dan weet je heel zeker dat je huis scheef gaat, scheuren gaat vertonen, af gaat breken en een keer gaat omvallen…. Met jouw huis (jouw lijf) is dat niet veel anders. Alleen wat is je fundering? Ik zeg altijd dat je met je pootjes in het beton moet staan, zodat je stevig staat, niet omver te gooien bent en dus weerstand hebt en weerbaar bent tegen de invloeden van buitenaf. Alleen in de praktijk is het vaak anders, want door invloeden van buitenaf, je opvoeding van je ouders, vervelende ervaringen op jonge leeftijd dit kan thuis of bv op school zijn geweest, een vervelende relatie bepalen een groot deel welke kernwaardes je hebt meegekregen of zelf hebt verworven of over hebt genomen, dit maakt je fundering matig. Veel vrouwen hebben in de loop der jaren hun eigen kernwaardes aan de kant geschoven en de verkeerde onder hun arm meegenomen, door de enorme ervaring die ze hebben opgedaan, zet daar nog eens een relatie en kinderen bij dan zijn na een tijdje de eigen kernwaardes met de noorderzon verdwenen. 

Wat zijn nu die kernwaardes? Een kernwaarde is wie jij bent en waar je voor staat, Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen, je identiteit. Dus dingen die jij belangrijk vindt, als je deze waardes niet goed weet of die van een ander leeft zal je een gevoel van niet happy gaan ervaren, of steeds tegen dezelfde dingen aan gaan lopen. Als je niet weet wat je waarden zijn, is het moeilijker om stress of ongewenste situaties op te lossen of te veranderen, omdat je simpelweg niet weet wat het is dat je echt wil veranderen. Zodra je je kernwaarden helder hebt maak je het veel makkelijker voor jezelf om te herkennen en op te lossen wat er fout loopt tussen jou en je omgeving! Als jij je kernwaardes duidelijk hebt en er dus ook naar gaat leven en handelen, ben je sterker, krachtiger, liever voor jezelf, weerbaarder, want je weet dan wie je bent wat jij wilt en niet wilt. Als je je waarden weet, weet je dus wie je bent en waar jij voor staat. Je zal niet langer geleefd worden door wat je ouders, vrienden, partner of de maatschappij wil(len) dat je bent, doet of handelt, want je hebt helder wie je bent. Je communicatie met jezelf en anderen is dan eenvoudiger. Hieronder vind je een lijst met kernwaardes, print ze uit en ga er rustig voor zitten en voel eens welke jij heel belangrijk vindt en waarom. Misschien zijn er ook kernwaardes bij die je graag wilt bezitten of verbeteren. Arceer ze en kijk de volgende dagen welke in je top 10 en evt. top 5 moeten staan en maak je dan dat je deze kernwaardes gaat naleven.   En dan?? Dan kan je dus je kernwaardes gaan zien als je kernkwaliteiten en weet je dus ook wat je valkuil, je allergie en je uitdaging is.

KernkwaliteitValkuilAllergieUitdaging

Stel een van je kernkwaliteiten is

DaadkrachtDrammerigheidPassiviteitGeduld

Dan is je valkuil dat je drammerig gaat worden, je allergie die je kan hebben op andere mensen is dan passiviteit en je uitdaging is dat je geduld moet leren ontwikkelen want als je daadkrachtig bent ga je hoppa op je doel af. Deze kernwaardes zijn je fundering van wie je bent, als je deze dus gaat naleven dan komt de volgende laag erbij en deze zijn:

  1. Zelfwaardering
  2. Zelfliefde
  3. Zelfzorg

Deze drie samen maken dat je zelfvertrouwen gaat opbouwen of vergroten, maar dan moet je wel eerst trouw zijn en blijven aan de voor jouw belangrijke kernwaardes.   Ga gewoon eens zitten en voel of de waardes die jij hebt nog kloppen, passen ze nog bij wie je nu bent of wilt zijn, voel jij al een tijdje dat je denkt shit wie ben ik nu eigenlijk, wat wil ik, waar sta ik voor, ga dan met de lijst aan de slag, want dan weet je een ding zeker als jij je kernwaardes weet en je dus ook zo gaat leven en handelen dat jij staat als een huis dus met je pootjes in het beton!   Voor nu wens ik je een heerlijke zondag, geniet ervan en als ik je ergens mee kan helpen of je hebt een vraag dan hoor ik dat graag, je mag dan reageren op dit bericht of een mail sturen naar vraag@zijvitaal.nl of bel naar 06-42540681, want een beller is sneller☺

Reactie plaatsen