Hoe is het met jou ikigai
Linda Lahaije
17 oktober 2021 

Hoe is het met jou ikigai

Wat zeg jij nou Lin, iki watte?? Er is een eiland in Japan Okinawa waar mensen met gemak 100 worden en wordt gezien als een soort blue zone, wat dus een gebied is waar men een bepaalde leefomgeving en leefstijl heeft en deelt waardoor dus mensen langer leven. Hun motto is dus je moet zorgen voor een ikigai. Wat is een Ikigai? Ikigai is een Japans concept dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Het is je passie waarin vier elementen samenkomen: hetgeen waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kunt worden en waar je goed in bent. Een combinatie van verbondenheid, van betekenis kunnen zijn voor anderen en iets doen wat ertoe doet. Fantastisch vind ik dat want dat is volgens mij waar iedere vrouw naar op zoek is en graag wil, daarom zorgen ze zich ook een ongeluk, maar krijgen er vaak ook een enorme voldoening uit. Deze 4 elementen van de ikigai komen ook terug in het stuk gezonde leefstijl want om je optimaal gelukkig, gezond, verbonden te voelen en dan ook nog met zingeving maakt dat je in balans bent en je meer uit jezelf en het leven kan halen, waardoor je je gelukkig voelt en dus een reden hebt om je bed uit te komen of de dingen te doen of te gaan doen die je stiekem graag zou willen doen. Er zijn een aantal boeken verschenen over ikigai, onder meer van Francesc Miralles en Héctor García. Volgens Miralles en García zijn daarbij vier componenten belangrijk.
  1. Waar je van houdt
Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als… Ik voel me blij als… Als ik hier ben of dit doe dan….
  1. Wat de wereld nodig heeft
De wereld kan natuurlijk van alles zijn, wie en wat zijn jouw wereld, je kinderen, je partner, je werk en welke wereld geeft je de meeste voldoening en maakt je gelukkig?
  1. Waarvoor je betaald kunt worden
Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nú je geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen. Dus doe je de dingen waar jij echt blij van wordt? Of zou je liever iets totaal anders doen? Voel eens van binnen of wat je nu doet nog klopt met je binnenste, dus gaat je hart er nog sneller van kloppen?
  1. Waar je goed in bent
Begin je antwoorden met Ik ben goed in… en schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden). Wat vind en voel jezelf? Ga er eens even voor zitten want waar ben je goed in? Dit zijn meestal de dingen waar je dus echt rete blij van wordt en je zo’n gelukzalige kriebel in je buik geven. Wat geeft je leven betekenis? Wat maakt je blij? Als je die dingen meer doet resulteert dat ook in minder stress en een gevoel van welbevinden.  

De wereld veranderen begint bij het luisteren naar de stem vanbinnen

Ik hoor je denken ja lekker makkelijk lullen, maar er moet wel brood op de plank…. Ja natuurlijk maar ik zeg ook niet dat je de volgende Florence Nightingale of Nelson Mandela of Martin Luther King moet worden, maar elke stap hoe klein misschien voor je gevoel kan hele verstrekkende gevolgen hebben, in eerste instantie voor jezelf en daar begint toch alles mee. Ook binnen je baan die je misschien niet zo leuk vindt kan je iets veranderen, door bv aan te geven als je iets leuker vindt of je te laten zien waar je eigen kernkwaliteiten liggen. Of in je dagelijkse leven dingen gaan ondernemen waar je blij van wordt, waar je energie uit haalt waar je waardering en erkenning voor krijgt. Alles start met het vinden van jezelf, wie ben je, wat wil je en waarom, nou dat vind je niet op een regenachtige zondagmiddag, daar zal je wat tijd voor moeten nemen, tijd voor jezelf. Op allerlei manieren kan je de stap nemen, ga lekker naar het bos of het strand even alleen, loop, voel en ga even zitten en luister naar je oerstem, vaak roept die al een tijdje en geeft aan door lichamelijke of geestelijke klachten dat je even stil moet staan en moet voelen en luisteren. Vaak zijn dat klachten van stress, gejaagd, kort lontje, onrust, slechter slapen, hartkloppingen, pijnlijke stijve schouders, opgeblazen buik, gevoel van huilen, jaloers zijn op iemand die rust ervaart en de tijd neemt voor zichzelf (hoe doet ze dat), wakker liggen en denken kak is dit alles, moet ik zo de rest van mijn leven, kon ik maar…. Vind je ikigai
  • Wat zijn jouw kernwaardes? Want dat is het begin, weten wie je bent en weten waar je voor staat, doe je vaak dingen die tegen je gevoel ingaan, maak ze (weer) helder want dat is je fundering.
  • Ga zoeken wat zijn jouw kernkwaliteiten en zet je die voldoende in?
  • Schrijf eens je gevoelens op, wat geeft je onrust en wat rust, pak de eerste 4 vragen in dit blog als leidraad.
  • Ga op een rustig plekje zitten en leg je rechterhand op je hart en linker op je buik en adem een paar keer diep in, je zal merken dat de emoties naar boven komen en durf te voelen.
Maak het voor jezelf duidelijk of wat je nu doet en misschien niet doet nog in lijn ligt met je kernwaardes en wie je wilt zijn en hoe jij je wilt voelen. Hulp nodig? Op woensdag 27 oktober geef ik de gratis workshop Bouwen aan je eigen fundering waarin in ik je meeneem in kernwaardes, kernkwaliteiten, want dat is de eerste laag van je eigen fundering om stevig in je schoenen te staan, want daarna kan je gaan bouwen aan het stuk zelfzorg, zelfwaardering en zelfliefde om de volgende laag zelfvertrouwen vast te zetten. De workshop is gratis en online, dus geen gesjees, lekker met een bakkie thee. Hoe laat: 10-11:30 Opgeven: https://www.zijvitaal.nl/bouwen-aan-je-eigen-fundering/ na aanmelding ontvang je van mij een lijst met kernwaardes zodat je vast kan gaan kijken en voelen of de waardes die je nu hebt nog echt diegene zijn die je blij en sterk maken. Voor nu een heerlijke zondag en als je vragen hebt of een opmerking of hulp nodig hebt, geef dan een gil vraag@zijvitaal.nl of stuur een app naar 06-42540681  
Reactie plaatsen