Hoe ga om met deze chaos rond corona en hoe versterk jij je immuunsysteem!
Linda Lahaije
18 maart 2020 

Hoe ga om met deze chaos rond corona en hoe versterk jij je immuunsysteem!

Afgelopen weken heb ik steeds in de gaten gehouden wat er zoal in het nieuws kwam rondom corona en wat men er allemaal over zegt en wat mensen doen. Ik ben de laatste die in paniek schiet want ook al is dit virus anders dan een “gewone” influenza waar jaarlijks vele mensen aan overlijden (lees 2700) en dat daar helemaal niks van in het nieuws komt. Dit virus zit het venijn in de staart, mensen zijn even ziek en dan vallen ze ineens om en moeten aan de beademing. Uiteraard helpt mijn achtergrond als ic en spoedeisende hulp verpleegkundige daarbij, daarnaast hoor ik alle updates van manlief, die als intensivist werkt en de laatste dagen mega dagen draait. Maar het logische feit is en blijft dat de meeste mensen die er heel ziek van worden en dus aan de beademing komen, of tot zelfs eraan overlijden, mensen die oud zijn en een sterk verminderde weerstand hebben, slecht immuunsysteem en mensen met overgewicht en diabetes type 2 en hart- en vaatziektes. Ja natuurlijk is dit virus hardnekkig maar de gemiddelde burger wordt er niet ziek van houdt dat alstublieft heel goed voor ogen, anders ga je jezelf gek maken en dat is jammer, maar blijf wel je gezonde verstand gebruiken! Een chaotische en ook wel een angstige tijd, alles op slot, kinderen thuis en het sociale leven ligt dan ook helemaal op zijn gat ik krijg zoveel vragen wat jezelf kan doen om je te beschermen. Dus ik dacht ga er nog even een blog over schrijven en die vervangen door diegene die ik al geschreven had, want zelfzorg hoort natuurlijk als geen ander bij mijn vak als integraal leefstijl en vitaliteits coach. Dit is wat ik doe en wat ik je ook echt aanraad
 • Vermijd stress, ook al is dat door de vele verhalen die de ronde doen soms best lastig…. Maar stress maakt dat je immuunsysteem verzwakt en je dus vatbaarder bent voor virussen. Houd je hoofd koel, verderop dingen die je kan doen om stress te verminderen, o.a. bewegen
 • Slaap minimaal 5 uur ononderbroken, want als je slecht slaapt maak je het hormoon cortisol aan, (stressreactie) waardoor je lichaam alert is en zegt actie, wat weer te veel energie kost terwijl je moet slapen.
 • Te weinig slaap verzwakt je immuunsysteem.
 • Daarnaast zorgt voor te weinig slaap het risico op overgewicht groter, je maakt dan meer aan van het hormoon ghreline wat je eetlust opwekt. Te weinig slapen doet nog veel meer maar daarover meer in een ander blog.
 • Neem anders voor het slapen een 40 graden douche, gedurende 10 minuten, je komt er lekker loom onderuit en je slaapt als een marmot.
 • Ga niet actief sporten voordat je wilt gaan slapen, je maakt dan meer cortisol aan wat je lijf en hoofd in de actiestand zet.
 • Enne mobiel uit of gebruik meer oranje licht met night vision.
 • Blijf in beweging, het liefste buiten in het bos of wandel een blokje om in een sneller tempo. Wil je niet naar buiten, loop dan 10x de trap op en neer, doe oefeningen als planken, lunches, crunches, opdrukken etc., zorg dat je ft blijft want dat versterkt je immuunsysteem. Zelf loop ik iedere dag in de ochtend een uur in het bos met Joep en nu gaan de kinderen mee, nog gezelliger en gezond☺
 • Daarnaast ga ik minstens 2x in de week mountainbiken.
 • Drink minstens 2 liter water of groene thee, het liefste voor elke 30 kilo lichaamsgewicht 1 liter water drinken. Wat je daarmee doet is je afvalstoffen uit je lichaam verwijderen, het houdt je verbranding actief, goed voor je huid, goed voor je ontlasting, je organen werken beter.
 • Vermijd alcohol, je slaapt snel en vast in maar daarna slaap je onrustig en ben je sneller wakker, daarnaast is te veel alcohol niet goed voor je gezondheid
 • Eet voldoende groente en fruit en het liefst alle kleuren van de regenboog, het liefste 500 gram per dag, wat je daarmee doet is dat je darm flora beter wordt, je afvalstoffen beter kan verwijderen, je hebt minder honger, waardoor je minder geneigd bent teveel te eten en in de darmen zit je balans van je lichaam, en als je darm gezond is, zitten daar goede darmbacteriën in die dus zorgen dat goede voedingsstoffen goed in je lichaam gebruikt kunnen worden voor je weerstand en de slechte poep je uit, daarnaast is het risico op hart en vaatziekten en diabetes en darmkanker minder.
 • Ook al is het spannend allemaal, probeer ook te ontspannen, ga in bad zitten, kijk een film, lees een boek, lach, doe dingen die je leuk vindt om te doen.
 • Verder houd je lichaam gezond met bovenstaande dingen, daarnaast gebruik ik supplementen, ik neem 3x daags 1000 mg vitamine C, een vegetarische Multi vitamine, magnesium 400 mg die ook selenium en zink bevat dit ondersteunt je immuunsysteem en vitamine d3 en dan zeker 4000ug, mijn favoriete merken zijn Orthica en solgar
 • Douche koud na en doe dat iedere dag iets langer, dit geeft je immuunsysteem een oppepper en vergroot deze enorm. In het begin heb ik de kraan steeds een beetje kouder gezet en dan kon ik er goed onder blijven staan, het is even koud maar daarna heb je het heerlijk warm, doe dit niet voor het slapen gaan anders ben je weer veel te wakker.
 • Daarnaast mediteer ik iedere dag, lach en geniet nu ook al zijn de kids thuis, we maken er iets goeds van.
 • Doe klusjes thuis, zeker nu de kids thuis zijn, maak een goede planning, voor jezelf en hun.
 • Elk nadeel heeft zijn voordeel, mensen komen vaak dichter bij elkaar als er even wat afstand is, dus mooie gesprekken met je partner en kinderen, evt. skypen met anderen, vaak is er meer diepgang en weet je dat geeft je een gevoel van waardering en erkenning.
 • Alles moet en komt meer in balans want je lijf, je hoofd en emoties moeten in balans zijn om een goede weerstand te hebben en te houden!
 • Laat alles los, je kan niks veranderen aan deze situatie, alleen hoe jij ermee omgaat, dus hoe relaxter je ermee omgaat, hoe sterker je lichaam en geest.
 • Ben lief voor jezelf en een andere, ook dit komt weer goed.
Mocht je hulp nodig hebben of vragen, ik ben nu meer live op mijn fb pagina en stuur me gerust een mail naar linda@jevitalezaak.nl of stuur een appje met je vraag ik help je graag, zodat jij ook deze bizarre tijd goed doorkomt.   Liefs Linda  
Marlies Laenen
Door

Marlies Laenen

op 18 Mar 2020

Bedankt Linda👍

Linda Lahaye
Door

Linda Lahaye

op 19 Mar 2020

Graag gedaan Marlies, succes in deze bijzondere tijd x

Reactie plaatsen