Hoe betrouwbaar ben jij voor jezelf?
Linda Lahaije
05 november 2019 

Hoe betrouwbaar ben jij voor jezelf?

Hou betrouwbaar ben jij voor jezelf? En dus trouw aan jezelf  Heerlijk zat ik met een vriendin te kletsen op mijn vrije woensdag, want die kon wel wat hulp gebruiken, alle tijd nog even een boodschap en nog even met Joep lopen, maar toch was er zo’n onrustig gevoel in mijn buik dat ik iets was “vergeten” ken je dat #? Maar wat vergat ik dan, ach ik was toch vrij dus wat zou ik kunnen vergeten, niks toch tot ik de masterclass van mijn business coach startte en ze begon met hoe betrouwbaar ben jij? Nou heel betrouwbaar want ik ben van het principe ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg, voor mijn vrouwen die ik coach, ben altijd op tijd nou hoppa dat vinkje had ik ook tralala.

 De vervolgvraag was en hoe betrouwbaar ben je voor jezelf? Als je een persoonlijk doel stelt bv op tijd gaan slapen, minder op je telefoon, als je vrij bent, ben je dan vrij of bv-sporten kom je dat ook na? OOOOHHHH nee gromde ik mezelf en kreeg het schaamrood op mijn kaken en zo’n warm gevoel achter mijn oren, mmmmm sh*t dacht ik, ik ben dus voor iedereen betrouwbaar maar niet voor mezelf. Dat was voor mij het moment dat ik het licht nog eens zag☺ Deze eyeopener was voor mij goud waard, want deze vraag stel ik de vrouwen die ik coach regelmatig:

Hoe betrouwbaar ben je voor jezelf? Ik krijg vaak een hele lijst ja maar als ik deze vraag stel tijdens een coach sessie, want, daardoor, dat lukt niet, iemand moet het toch doen, en ga zo maar verder en als ik dan de vraag stel en kan niemand anders dat dan doen? En ben jij de enige die dat op kan lossen? Hoor ik vaak nee want…. En ik snap dat want hoe ontzettend moeilijk is het om dingen uit te besteden, of nog erger om hulp te vragen, of een ramp als je zou zeggen dat het je niet lukt, of gewoon NEE, voor mij was dat en soms nog best moeilijk, hoe is dat voor jou? Kan jij dat wel goed? Als je het kan hoor ik graag jouw tips, want daar kan ik weer mensen mee helpen, als je het nog lastig vindt lees dan verder 😎 Op een schaal van 1-10, 1 is niet betrouwbaar en 10 is zeer betrouwbaar  

Maak het duidelijk voor jezelf, schrijf het op! Toen bij mij de klap van betrouwbaarheid voor mezelf wat weg was, heb ik een lijst gemaakt, ik ben van het type van me afschrijven, dan is het uit mijn hoofd en dat heb ik een goed overzicht. Ik ben gaan opschrijven en dit verdeelt in 4 kolommen:

 1. Wat gaat goed
 2. Wat niet
 3. Wat wil ik eigenlijk stiekem toch wel graag
 4. Wat heb ik nodig om betrouwbaar te zijn.

  Ik weet toen ik ervoor ging zitten ik dacht nou Lin lekker dan in de top 100 kom je niet voor.

 • Wat zijn de dingen waar ik niet betrouwbaar was voor mezelf, dus bv mezelf beloofd om 3 x in de week te sporten, doe ik dat ook? Nee waarom niet, bij nee dan ook hoe ik het kan oplossen, dus gewoon streep in de agenda en dan gaan, dat principe, bij ja goed bezig en zo doorgaan.
 • Waar heb je steeds een rot gevoel over als iets niet gelukt is en waarom en wat is het je waard om het toch voor elkaar te krijgen en wie kan je daarvoor inzetten om je daarbij te helpen en dus wel je belofte aan jezelf waar te maken.
 • Ga je gevoel beter volgen, ga dingen opschrijven waar je nu steeds niet aan toe komt en waar jij jezelf nog toestaat om het te laten vallen, voel eens.

  Waarom ben je wel betrouwbaar voor anderen en niet voor jezelf? Wat is de eerste gedachte en gevoel wat bij je opkomt?

 • Onzekerheid
 • Denk je dat je het niet waard bent, want ja je werkt parttime en je man niet
 • Niemand anders kan het beter dan jij
 • Het is gewoon te druk
 • Het is toch logisch dat een moeder dat doet
 • Ik durf geen nee te zeggen
 • Ik kan moeilijk om hulp vragen
 • Mijn werk laat het niet toe, ik moet in de avond nog vaak
 • Vul maar in wat bij jou van toepassing is……

  Toen ik moeder werd, kwam er een zenuw bloot te liggen en dat is nooit meer goed gekomen, het gevoel van om voor alles te moeten en willen zorgen, alles te willen regelen rond mijn gezin, want ik wilde de allerbeste moeder, vrouw, vriendin, werknemer etc. zijn en dan ook nog het huishouden, alle clubjes van de kids, het is vaak een race tegen de klok en een mega gesjouw, herken je dat ?   Na de zoveelste racepartij dacht ik en ik dan, waar ben ik en mijn wensen gebleven? Als oermoeder best lastig, maar ik besefte als ik het niet anders ging doen dat ik dan ook geen leuke moeder zou kunnen zijn. En het enorme cliché is waar als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kan je ook niet goed voor een eigen zorgen... BAM   Wij moeders doen alles voor iedereen behalve voor ons zelf, herkenbaar? Alle bordjes omhoog houden? En je eigen bord steeds laten vallen, want moeder komt op de laatste plek.   Al die bordjes omhoog houden is best veel, want voor iedereen wil je het goed doen, en jij? De dag heeft maar 24 uur, de tijd vliegt voorbij, neem je tijd voor jezelf? Zonder je schuldig te voelen? Alleen als alles lekker draait in en rond jou dan ben jij in balans. Als jij bewust gaat kiezen voor jouw leven, want een ding heb ik wel geleerd en dat is als ik niet aan mezelf toe kom, dan ben ik echt een minder leuke moeder, met een tekort lontje, gejaagd, onrustig, hartkloppingen en denk ik hoe dan? Heb jij dat ook ? Dan hoop ik dat je wat kan met deze tips in de blog, wil je dat met me delen? Dat zou ik echt enorm fijn vinden.

Reactie plaatsen