Het effect van slaaptekort en stress op je lijf en wat doe je eraan
Linda Lahaije
11 maart 2022 

Het effect van slaaptekort en stress op je lijf en wat doe je eraan

Hoe het gepoep van Joep en een gevalletje chronisch slaaptekort jou kan helpen

Jeetje mina wij liepen op ons tandvlees en moe tot in ons tenen, goh Lin heb je dan feestgevierd nee wij waren helaas weer in de kleine kinderen, nou zo leek het dan met een chronisch slaaptekort. Onze Joep moest namelijk al bijna 3 maanden in de nacht steeds poepen ja ik weet het geen smakelijk onderwerp maar het maakt wel heel duidelijk wat het doet met een lichaam en geest dus, fysiek, emotioneel en mentaal…. En hoe jij daar je voordeel uit kan halen. Een keer of twee per nacht stond onze grote lieve beer te stampen op de trap helemaal opgefokt te hijgen en dan moest hij echt poepen als een beer en liepen wij om de beurt met hem en was hij doodongelukkig het jong. Daarna bleef hij onrustig en wij dachten hij heeft pijn van zijn geopereerde poot……

Dus pijnstilling weer opgestart maar niets leek te helpen, je kan je voorstellen dat we na een paar dagen wij er zelf het schijt van kregen en begon het kriegelige gedrag naar hem en elkaar en sleepte we ons door de dag heen en was de koffie niet aan te slepen en om 21 lagen we weer in ons mandje. Maar na die paar dagen voelde we natuurlijk wat het met ons deed, na 2 weken was ons stuk empathie naar Joep veel minder en toen ik mezelf hoorde zeggen Joep donder op toen hij weer tussen mijn benen kwam staan dacht ik nee stop Lin dit kan niet hij kan er niks aan doen, maar mijn moeheid voerde de boventoon, dus mezelf eens toegesproken en tegen mezelf gezegd waarom was je nu zo verliefd op hem en wat is allemaal fijn toen schaamde ik me want hij is mijn alles en het was gewoonweg zielig. Maar na een lange tijd van alles te hebben geprobeerd, dierenarts, ander voer, andere eetmomenten, uiteraard bewegen, maar niks hielp zijn geopereerde poot leek weer meer pijn te doen, dus pijnstilling, maagbeschermers en zo was de cirkel weer rond en ons energie te kort een feit. 

Zelf was ik ook nog aan het herstellen van mijn buikoperatie en was ik moe tot in mijn tenen mezelf terugtrekkend in mijn kantoor, me volledig gestort op mijn website en training online omgeving tussen de gewone afspraken door. Door de moeheid had ik geen zin in te sporten, had andere eetbehoeftes en voelde ik me niet fit en zeker niet lekker in mijn vel, emotioneler, korter door de bocht, tot ik a la Linda de BAM BAM manier hanteerde, dat is zoiets als nu is het klaar en moet er wat gebeuren no matter what ik was het beu, had zo’n medelijden met onze beer en ook met mezelf en Aernout, dus ging ik zitten en uitpluizen wat ik ook altijd bij de vrouwen doe die ik coach, wat is er afgelopen tijd gebeurt of veranderd, stress, verleden, voeding en samen met een dieren voedingsspecialist kwamen we tot dezelfde conclusie Joep heeft een verteringsprobleem ( gezien de 6-7 grote forse hopen per dag, de opgeblazen buik, winderigheid), ook stress en medicatie speelt mee en ook joep had slaaptekort. Dus gekeken wat er NU moet gebeuren om te verlichten en meteen overgestapt op vlees en geen brokken, nu inmiddels een paar nachten weer door kunnen slapen en zit hij alweer chiller in zijn vel, wij moeten nog wat slaap inhalen maar een nachtje door slapen heeft al wonderen gedaan. 

Nou hoor ik je denken ja wat vervelend maar wat kan ik met dat poep verhaal? Als ik eerlijk ben helemaal niks, nee grapje 😂 juist heel erg veel want ik wil je graag meenemen wat stress en slaaptekort met je doet en hoe jij als mens daar sneller en beter mee om kan gaan en je niet net als wij 3 maanden mee lopen te klooien, als honden konden praten waren we eerder erachter gekomen. De kip of het ei…. En daar bedoel ik mee wat is de oorzaak van waar je tegen aan loopt en daarom is zo’n vitaliteit check altijd zo belangrijk om te doen want dan heb je een vertrek punt hoe je er nu voorstaat. Want deze check is opgebouwd uit 5 onderdelen: fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en proactief.

  • Fysiek omvat: Ontspanning doe je dat voldoende en hoe en wat en wanneer doe je dat? Slaap, dus slaap je minimaal 5 uur ononderbroken, beweging, dus ben je gedurende de dag actief, sport je cardio of krachttraining, loop je voldoende, gezond gewicht en wat eet en drink je om ervoor te zorgen dat je fit en energiek bent en bovenstaande punten ondersteunen.

Want een ding is zeker als je slecht slaapt, gaat alles in het eerste fysieke onderdeel vastlopen, want als je slecht slaapt, heb je energie te kort en ben je dus moe, vaak ervaar je daardoor stress wat weer zijn weerslag heeft op je cortisol spiegel, een te hoog cortisol krijg je door de zogenoemde fight or flight ( vecht of vlucht) reactie dan schiet je cortisol omhoog om je te redden, maar daarna moet deze weer dalen, door een continue gevoel van stress blijft deze hoog met gevolgen voor je slaap, spijsvertering, je immuunsysteem en je bijnier waardoor je een verhoogde hartslag en bloeddruk kan hebben wat de kans vergroot op hart- en vaatproblemen. Daarnaast kunnen tekorten ontstaan op plekken waar de energie wordt weggehaald in het lichaam, wat dus weer tot extra klachten kan leiden en enorme vermoeidheid. Nou als je dit een paar dagen hebt is er niks aan de hand, maar als dit langere tijd ontstaat, kan je dus ziek worden en vaak begint dit met een verkoudheid, de griep, allerlei allergieën, koortslip, maag- en darmproblemen en zo hobbel je een burn out tegemoet en allerlei ziekte beelden. Door slaaptekort en stress ga je een andere eetprikkel krijgen en heb je veel meer zin in zoete en zoute dingen, snelle vette hap en dus totaal niet in groente en fruit en dit geeft weer gezondheid en gewicht problemen. Doordat je moe bent is de kans groot dat jij je moet vooruit slepen door de dag en niet de puf hebt om te sporten, het bewegen voor je werk is al genoeg, laat staan dat je gaat wandelen, fietsen of krachttraining doet. Zo zie je hoe groot het effect alleen al is van slecht slapen en dan heb ik het nog niet over het emotionele stuk….

  • Emotioneel omvat: emoties, relaties, verbinding en communicatie, doordat je slecht slaapt wordt op een gegeven moment je lontje korter, tja en dat werkt niet in je voordeel met het bouwen en onderhouden van relaties of met een stuk verbinding met een ander, maar ook met jezelf want je gedachtes worden steeds donkerder dus ook intern gebeurt er van alles en is de kans groot dat je niet helemaal liefdevol communiceert met jezelf en de ander.
  • Mentaal omvat: gedachten, overtuigingen, mentale kracht en visie, je kan je na de uitleg bij fysiek en emotioneel vast wel een voorstelling maken wat het effect heeft op je gedachtes en mentale kracht die wordt alleen maar slapper en minder tenzij je in opleiding bent voor commando dan leer je het daar, maar een normaal mens kan dit stuk niet meer garanderen als het fysiek niet sterk in elkaar zit
  • Sociaal omvat: je identiteit, je kernwaardes, je kwaliteiten en je missie, dit stuk krijgt je scherp en helder als je mentaal sterker bent en mentaal wordt het sterker door te oefenen en te trainen maar zeker door alle stukken van jouw fysiek, het karakter tonen en staan voor je kernwaardes en wie je bent en wat je wilt en niet wilt gaat stukken makkelijker als je goed slaapt, gezond eet en beweegt…. Oh ja hier vind je een lijst met kernwaardes en ik heb er laatst een blog over geschreven en een podcast over opgenomen, onderaan de blog vind je de link hiervoor om te luisteren.
  • Pro-activiteit omvat: motivatie, daadkracht, zelfsturing en prioriteiten, tja deze laatste moet heel vaak het onderspit delven als je moe bent, stress ervaart en slecht slaapt want dan staat daadkracht en motivatie op een heel laag pitje omdat je er simpel weg geen puf voor hebt.

Nou de cirkel is rond en als je inmiddels de vitaliteit check hebt gedaan hoe sta je ervoor? En kom je erachter dat echt alles met elkaar samen hangt? Jij bent een mega gaaf geheel en als een schakel niet lekker draait heeft dat effect op alle schakels erna, maar wat ga je nu doen? Welke eerste stap kan je NU zetten, welke keuze kan je NU maken dat er iets verandert of verbetert.   Onze Joep maakte duidelijk dat het anders moest Mijn beer was mijn spiegel, want hij zat gewoonweg niet lekker in zijn vel en dat had ook met van alles te maken, hij was natuurlijk zelf geopereerd wat de nodige pijn en stress heeft en had veroorzaakt en wist je trouwens dat (chronisch) pijn je cortisol spiegel blijft verhogen met alle gevolgen van dien. Waarschijnlijk door alle medicijnen die hij heeft gekregen en de narcose heeft dat een enorm effect gehad op zijn darmflora, waardoor hij nauwelijks zijn voedingsstoffen nog kon opnemen, en als klap op de vuurpijl sliep hij vele malen minder dan normaal nou kassa. Maar de voedingsadviseur zei nog iets waarvan ik moest huilen, ze zei is er wat gebeurt of veranderd de afgelopen maanden rondom Joep ze zag de foto van Rio is die overleden, uh nee dat is al drie jaar geleden iets anders wat een grote impact gehad heeft op Joep? Nou ik ben zelf heel ziek geweest en geopereerd, ze zei nou dat kan Joep wel heel veel stress gegeven hebben want hij is echt jouw hond en is helemaal op je gericht en hij was zelf net geopereerd en toen was jij er niet. Dus ook in jouw leven kan er vaak veel meer een effect hebben dan je misschien in eerste instantie denkt en heeft het een soort van domino-effect. Nou ik hoop dat het gepoep van Joep je kan helpen met brutaal eerlijk kijken hoe het NU gaat en dan stappen kan gaan zetten hoe je het graag zou willen, deze blog kan je hier ook mee helpen, want die staat boordevol tips. Mocht je er niet uit komen en weet je niet waar je zou kunnen beginnen, stuur me dan gerust een mail met je vraag en dan doen we snel samen een pak de regie terug bakkie online, stuur dan je vitaliteit check en je vraag naar vraag@zijvitaal.nl Voor nu een heerlijk weekend met zalig weer en weet je elk nadeel heeft zijn voordeel de nachtelijke wandelingen gaven op een of andere manier ook een zen gevoel want niemand op straat, alleen met je gedachte was ook wel tof en de vogels die je hoort fluiten waaraan je merkt dat de lente in aantocht is.

Reactie plaatsen