Gebruik jij je paraplu??
Linda Lahaije
11 juli 2021 

Gebruik jij je paraplu??

Heb jij een paraplu??? en hoe ziet deze eruit?

  Ja natuurlijk heb ik dat, zo’n automatisch uitklap geval en een hele grote en doe je er ook wat mee? Ja soms maar ik heb dat ding wel altijd bij me, goh das echt fijn en jouw paraplu??? Als je er helemaal niks meer van snapt dan kan dat kloppen, maar ik zal je wat vertellen over de paraplu die ik bedoel en die heel veel vrouwen vergeten en waarom je die altijd bij je moet hebben☺ je kent me inmiddels he niks voor niks. Deze paraplu is vaak kapot, vele gaten zitten erin of je mist een stuk en vrouw vrouw wat is dat ding vaak verouderd en zeer verwaarloosd, deze plu moet je echt onderhouden, liefkozen, verzorgen en koesteren (nu zou ik stiekem een kleine vlieg willen zijn om te zien wat er gebeurt)   Want deze plu is goud waard en mag je nooit verliezen, deze plu moet het meest belangrijke in je leven zijn, voor jou! Deze plu beschermt je tegen veel, maar zorgt met name voor jou eigenwaarde en zelfvertrouwen. De 3 pijlers zijn essentieel namelijk:

  1. Zelfliefde
  2. Zelfzorg
  3. Zelfwaardering

Zelfliefde: Zelfliefde is het waarderen van jezelf. Hierdoor doe je dingen die zorgen voor fysieke, mentale, sociaal emotionele en spirituele groei. Zelfliefde is dynamisch, het groeit door wat je in je leven doet en denkt. Wanneer je ook je minder goede kanten kunt accepteren en gaat zien en ervaren als emotionele groei ben je dus zachter naar jezelf en kan je met meer compassie naar jezelf kijken. Daardoor voel jij jezelf al veel beter en zal je meer weerbaarheid ervaren, waardoor je gezonde weerstand groter wordt. Zelfliefde betekent houden van jezelf, wat er ook gebeurt en wat jij ook doet. Zelfliefde betekent gewoon jezelf kunnen en mogen zijn, dus authentiek. Zelfliefde betekent dat je jouw imperfecties omarmt en dat je best mag falen, maar met een groei mindset gaat kijken hoe het anders kan en dus je fouten aankijkt en ze oplost. Dus ook compassie tonen en jezelf dus niet veroordelen om de fouten die je maakt. Zelfliefde betekent dat je liefdevol naar jezelf bent. Zelfliefde is dus ook actief aan de slag gaan om jezelf steeds te laten groeien op fysiek, sociaal emotioneel, mentaal en spiritueel vlak, dus werkt

Waarom is zelfliefde belangrijk? Je zal minder stress ervaren, waardoor je rust in je lijf en hoofd zal ervaren. Doordat je liever voor jezelf bent is de relatie met jezelf beter en dat werkt door in andere relaties. Je kan eenvoudiger je grenzen aangeven en nee zeggen. Als je jezelf liefhebt wil je het allerbeste voor jezelf en kan je veel eenvoudiger de keuze maken om gezonder te leven en meer te bewegen en ook eens in stilte te zijn, zonder bv je telefoon of tv. Door meer zelfliefde weet je dus beter wat je wilt en niet wilt en ga je dingen doen omdat je het waard bent.

Zelfzorg: Zelfzorg is een term uit de verpleegkunde die de mate aangeeft waarin een patiënt (of zorgvrager) voor zichzelf kan zorgen. Zelfzorg wordt wel omschreven als "alle zorg die een persoon besteedt aan het opheffen van eigen noden en het voldoen aan eigen behoeften" Dus aan jou de vraag, hoe goed kan jij en zorg jij voor jezelf? Zelfzorg omvat voor mij alles wat je doet om je lichaam en geest optimaal te voeden en te verzorgen, dus onbewerkt te eten, te bewegen, voldoende te slapen, stress te verminderen, dus hoe goed zorg jij voor je eigen behoeftes? Dus als je moe bent te gaan slapen i.p.v. te scrollen? Als je lijf stijf en stram voelt naar een masseur te gaan? Je grenzen aan te geven omdat het anders teveel is? Want als je alleen maar goed voor een ander kan zorgen dan loop je zelf dus leeg en raak je opgebrand. Ook hier is het belangrijk dat je voor alle gebieden voor jezelf zorgt, dus: fysiek, sociaal emotioneel, mentaal en spiritueel.

Zelfwaardering: Zelfwaardering is de manier waarop je over jezelf denkt en dit beeld kan negatief of positief zijn. Heb je een laag zelfbeeld, dan voel je je vaak tekortschieten. Bij een positief zelfbeeld voel je je goed om wie je bent en accepteer je jezelf met al je sterke én zwakke kanten. Het is de manier hoe je tegen jezelf praat als je iets tofs doet, maar zeker hoe je praat als je iets fout hebt gedaan, hoe sta je in het leven? Kan je over een fout heenstappen of straf jij jezelf heel lang, of zie je het vanuit een groei mindset, dat je je fout oplost en ervan mag leren? Zelfwaardering is een onderdeel van je zelfbeeld en bestaat uit de waardering van je persoonlijke kenmerken, zoals; karaktereigenschappen, uiterlijk, vaardigheden, normen en waarden.

Als jij jezelf dus accepteert en waardeert om wie je bent en jezelf toestaat om steeds te mogen groeien en dus in ontwikkeling te zijn, heb je meer zelfliefde en groeit je zelfvertrouwen bij elke stap die je zet. Door jezelf dus steeds te herinneren dat je in ontwikkeling bent, mag en kan je fouten maken en ze liefdevol oplossen. Zelfliefde, zelfzorg en zelfwaardering helpen alle drie dat je meer zelfvertrouwen krijgt, dus zorg voor jezelf

  Zelfvertrouwen: Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid. William James, een van de grondleggers van de moderne psychologie, zag zelfvertrouwen als de vaardigheid om succes te behalen. Wanneer je door te oefenen bepaalde vaardigheden vergroot, vergroot dit ook je zelfvertrouwen. Je weet dan dat je iets goed kunt, je twijfelt hier niet over.

Dus hoe is het met jouw paraplu??

Wil je me laten weten hoe de plu is en of je jouw plu in ere gaat herstellen en wat of wie kan je daarvoor inzetten? Deze paraplu is overigens een onderdeel van het online coach programma van denken naar doen, het programma voor vrouwen die zichzelf weer belangrijk willen vinden.Dit zijn trouwens enkele reacties over het programma: “Jeetje in 22 dagen ben ik binnenste buiten gedraaid en heb ik stap voor stap los kunnen laten en echt gekozen voor mezelf op fysiek, emotioneel en mentaal niveau, nu ga ik proactief inzetten. Vaak kijk ik het boek nog door en hou ik me scherp, een echte aanrader thx Linda wat een verademing niet moeilijker maken dan het is! “Groeten Marleen   “Toen ik het programma aanschafte dacht ik ben benieuwd want wat kan ik in 22 dagen... maar ik ben aan de slag gegaan, het werkboek is echt fantastisch, alles invulbaar, iedere dag een mail met de opdracht, dus ben wel serieus aan de slag gegaan, juist door dagelijks de reminder bleef ik aan de slag en heb ik sprongen gemaakt die ik dacht niet te hoeven maken en ben ik van denken naar doen gegaan en voel ik me veel meer in balans op alle vlakken, je krijgt super veel tools en tips en eigenlijk zou het 10x zoveel mogen kosten. “Thxs dynamische Linda groeten Nicol “   “Een paar keer zag ik het programma voorbij komen en dacht zal ik het doen, hoe dan en heb het daarna gelukkig gedaan, het werkboek is zo waardevol en laat je ontzettend nadenken en soms echt confronterend, maar het leest makkelijk en de opdrachten laten je nadenken en voelen en actie ondernemen, super om iedere dag een mail te krijgen als reminder zodat je ook echt aan de slag blijft, het zit goed in elkaar en door de stappen te zetten en alles te doorlopen kwam ik erachter dat ik meer vast hield wat niet van mij was en wat Linda zegt laat los wat niet van je is en stop met je gedoe, dat heeft me echt geholpen, voel me lichter en een stuk beter in mijn vel, dus een echte aanrader, groeten Tanja “   Alle informatie kan je hier vinden https://www.zijvitaal.nl/online-programma/ oh enne de actie 50voor50 loopt alleen nog deze maand juli daarna kost het programma € 77 i.p.v. van nu € 22, -   Voor nu een heerlijke zondag geniet ervan dat ga ik ook doen, ga verder in mijn boek leven met lef, dat heb ik wel nodig met een puber die volgende week toetsweek heeft

Reactie plaatsen