Een goede weerstand maakt weerbaar, welk cijfer geef jij jezelf?
Linda Lahaije
13 februari 2021 

Een goede weerstand maakt weerbaar, welk cijfer geef jij jezelf?

Zo BAM ik val maar meteen met de deur in huis, op dit moment voel ik me stijf, stram en verre van fit, op dit moment zou ik mezelf een hele krappe 6 geven…… Die zes is dan omdat ik me mentaal wel ok voel, maar dat is dan ook alles. Want man wat heb ik een roofbouw gepleegd op mezelf afgelopen maanden, zwaar onderschat dat hele bouw gebeuren en dan hebben wij het mega geluk dat wij een super aannemer hebben die alles van a tot z. voor ons regelt en als er dingen niet goed lopen dan lost hij het op, heerlijk. Maar deze maanden hebben in combinatie met het thuis onderwijs, wat wij dus niet op onze agenda hadden staan toen wij startte met de verbouwing een enorme impact gehad. Want door de nutteloze zever dat kinderen niet naar school mogen door welke variant dan ook, trekt een hele zware wissel op een heel gezin, want buiten dat ik moeder ben, heb ik meer petten op ( bij jou zal dat vast niet veel anders zijn) zo ben ik dus moeder, vrouw, ondernemer, kok, poetsvrouw, vrouw van de leukste, vriendin, oh ja planner, regelaar van de bouw en dan ook nog tussendoor de kinderen thuis lesgeven, of op zijn minst ondersteunen. 

Weet je soms zat ik bij hun uitleg en dan zeggen ze doodleuk vraag maar aan je ouders?? Hoe dan, ik snap dat er helaas zo enorm veel kinderen een mega achterstand oplopen, want niet iedere ouder heeft de ruimte om naast zijn werk ook dat nog erbij te kunnen nemen. Daarnaast zie ik ontzettend veel kinderen bijna verzuipen en mega struggelen en dan heb ik het niet eens over de enorme toename van kindermishandeling. Als ik bij ons thuis kijk, ons Romy heeft een volledig rooster online, dus een gewone schooldag achter de computer en onze Bart in de ochtend 20 minuten uitleg en vraag maar aan je ouders principe in combinatie. Online les is natuurlijk super alternatief alleen is het dodelijk vermoeiend voor de gever en ontvanger, dan zijn er nog leerkrachten die 10-20 minuten iets vertellen en daarna zeggen dat ze zelf moeten werken, dus kortom er gaat niks boven les in het eggie, sociale contacten, kletsen en lachen met vrienden, zichzelf ontwikkelen. Ik merk dat ze een hoop missen want ga jezelf maar na als je een leuke dag hebt met vriendinnen dan kan je de wereld aan en als er dan iets zou gebeuren dan kan je dat makkelijker aan, daar kan je dan even op teren, herken je dat?

 Bart mag dan wel naar school, 2 dagen maar de klas is door de helft gehakt, zijn beste vriend zit in de andere helft en in deze helft heeft hij wel een paar maatjes maar het is niet compleet, en ik merk dat hij het ook mist, dus als hij klaar is met school wil hij graag fortnite spelen want daar ontmoet hij zijn matties dan weer. Lees dit artikel maar eens van het artsencollectief https://artsencollectief.nl/artsen-collectief-pleit-voor-directe-en-onvoorwaardelijke-opening-van-scholen/   Ik merk dat dit hele gebeuren veel te lang duurt en je mag het niet met me eens zijn helemaal okay, maar die angstmakerij daar krijg ik op zijn zachts gezegd jeuk van. Want we hebben een killervirus hou toch op, dan waren we allemaal al lang dood, voor 98% van de bevolking is er niks aan de hand ook al zou je het virus oppakken, misschien een snotneus en wat keelpijn, of je krijgt een keer flink de griep ( wat voor je lijf juist okay is, want daar wordt het sterk van, versterken van je eigen immuunsysteem wat heel natuurlijk is) en natuurlijk worden er mensen ziek en ik ben verre van een ontkenner, heb met mijn neus erbovenop gezeten toen het vorig jaar fors was, aar dan nog de meeste zijn man met een fors overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk. Gewoon ziek worden mag gewoon niet meer en als je in de 80 bent mag je niet overlijden, sorry dat heet helaas het leven, een ding weet je zeker je gaat een keer dood, daarom is het ook verstandiger om gezond te leven, maar dat even terzijde.  

 Draai het gewoon om dan is alles zo weer normaal Als we nu eens de boel omdraaien en de kwetsbare ouderen en mensen die een zwakker immuunsysteem hebben door welke reden dan ook, deze beschermen en de rest waarop c geen invloed op heeft gewoon hun leven laten lijden, de kinderen zonder waardeloze regels gewoon vrij naar school laten gaan zonder nutteloze kapjes en testen, want helaas virussen en bacteriën zullen er altijd zijn en blijven alleen jij bepaalt welke impact het heeft. Mijn broek zakt echt af als ik zo’n Rutte hoor zeggen nee ik heb me nog nooit laten testen, maar hij wil het wel kleine kinderen aandoen voor de bok zijn ballen, want de test zegt niks en een Koopmans die in Wuhan aan het onderzoeken is en doodleuk handen schut, kust en echt geen 1.5 meter aanhoudt, dan steken ze toch gewoon hun middelvinger op en lachen ze je in je gezicht uit. En waarvoor? Dat vaccin wat geen vaccin is? Op zijn liefst uitgedrukt merk ik dat mensen daar last van hebben, mijn vriendinnen, mensen die ik ken, mijn klanten, ik slaap er slechter van, maak me zorgen want waar gaat het naar toe, hoelang blijft dit zo en accepteren we dit beleid wat nergens naar toe gaat, alleen naar een ontwrichting van vele levens, uitgestelde zorg van kanker, hart en vaatziektes, operaties, als ik meerdere oud collega’s hoor die verspreid zijn door het hele land is het niet drukker dan andere jaren met een griepgolf, dus ligt het aan c of aan alle bezuinigingen, waardoor er nu minder bedden zijn? Mensen overlijden eerder doordat ze nu de zorg niet krijgen die groep is vele malen groter dan de mensen met c en de komende jaren zal deze golf ook komen. Afgelopen week heb ik zo alleen al 3 mensen gesproken waarvoor de zorg nu te laat is, dat raakt me tot in mijn tenen, het omt moet maar eens vervangen worden net als die van Dissel want weet je er zijn gelukkig steeds meer artsen die hun zegje doen en een heel ander geluid laten horen dan het team wat erin zit, ook artsen die zich zorgen maken om dit beleid wat boven proportioneel is https://artsencollectief.nl/ 

  Jezelf tegen komen en dan?   Maar aan alles komt en kwam daar ook een eind aan, op dit moment dat ik deze blog aan het schrijven ben, hoor ik het zoemen van een schroefmachine en wordt de keuken geplaatst, Romy zit boven online de toets week te maken en Bart zit warempel op school, een ware verademing voor hem en ons, want eerlijk is eerlijk die sociale contacten hebben ze heel hard nodig. Ons Romy heeft morgen nog een toets en dan hebben ze vakantie. Maar ik moet zeggen zij heeft er het meeste last van, gedreven griet, alles op tijd af, doet erg haar best, maar mist enorm haar klas, het gewone leven, het trutten op school.

 Gisteren hadden we een online 10 minuten gesprek van Bart en hij gaat echt niet graag naar school want altijd is het hetzelfde rekenen, taal en spelling en als hij geluk heeft een opdracht waar hij zijn creativiteit kwijt kan, maar tot zelf hij zegt ik mis school en mijn vrienden…… Maar ik dwaal af geen nood dit komt echt ergens☺ Tijdens het verbouwen ben ik mezelf regelmatig tegen gekomen en eerlijk dan voelde ik me 80, terwijl ik in mei 50 wordt, dat dus eerst ga ik door mijn rug, iets waar ik nog steeds last van heb en dat maakt dat ik me niet met kat achtige souplesse beweeg, ging dat weer een beetje donder ik over een draad die verbonden zit aan de oven ( die buiten staat want daar is de keuken op dit moment) die ook aan stond net als de airfryer vol op mijn knieën en met mijn hoofd tegen de kliko, knie helemaal kapot en tot op dit moment rete pijnlijk en blijft er troep uitkomen, dus effe op mijn knieën zitten is er niet bij, dus mijn lijf protesteert heftig dat ik niet sport, dus lekker aan de gewichten hang, niet mountainbike, geen yoga doe en dus ook te weinig rust neem, vlagen van stress en onrust ervaar van alles, daar sta ik dan met mijn goed gedrag. Een ding weet ik ook dat dit tijdelijk is en alles weer zo op de rit staat, alleen zou het fijn zijn als de overheid de deuren open laat gaan en mensen aan hun gezondheid kunnen werken i.p.v. ze heel slecht binnen te houden want daar wordt geen mens gezonder van, maar daar wil ik niet op wachten want dan kijk ik wat ik nu wel kan doen, want dit gevoel van 80 jaar past niet bij me. We zijn bezig mensen in leven te houden maar daardoor gaat de rest dood, vanbinnen of voor het eggie    

 Hoe is jouw score? En dan niet zoals je graag zou willen dat het is, maar de keiharde cijfers, brutaal eerlijk, want als jij jezelf een cijfer zou mogen geven zoals jij je momenteel voelt, zowel mentaal, fysiek, sociaal emotioneel en als je nog een stap verder gaat spiritueel (en daar is niks hocus pocus geitenwollen sokken aan he) welk cijfer geef je dan? Als ik in mijn omgeving luister zouden er heel veel mensen blijven zitten als dit een rapport zou zijn, want ruim 80% (en dan zet ik laag in) voelt zich gewoon ronduit klote, moe, slecht slapen, buikpijn, schouders die vast zitten, hoofdpijn, stress van de zorgen voor hun toekomst en dat van hun kinderen. Onze keuken monteur John vertelde een verhaal waar ik helemaal naar van werd, hij kende meerdere horeca ondernemers die momenteel bezig waren om hun inboedel en terras aan het verkopen waren om of de rekeningen te kunnen betalen en sommige zo erg om eten te kunnen kopen, een kapster had nog € 16 op haar rekening staan, dan kan ik me heel goed voorstellen dat een 0 nog te hoog is.   

Veel vrouwen staan onder hoogspanning De meeste vrouwen nemen veel te veel hooi op hun vork en in deze tijd wordt het zowat door je strot geduwd, thuis werken is natuurlijk een hele fijne oplossing en zo nu en dan heerlijk, maar ook jij hebt contacten nodig even lekker kletsen en sparren met die collega, als je iemand in het echt ziet heb je natuurlijk ook de emotie erbij, houding, toon alles waardoor je eenvoudiger kan voelen hoe de ander zich voelt, je kan horen, zien en voelen. Als je van je werk naar huis rijdt kan je je hoofd leeg maken, loslaten, nog wat dingen op een rijtje schudden, nu ga je van je kamer boven of waar je dan ook zit naar beneden en dat was je werkdag, je eigen plekje met je eigen netwerk even zonder kinderen en je partner zalig je eigen ding doen.

 Zelf merk ik dat ook normaal ga ik naar het bos coachen, maar nu zijn veel meer gesprekken online, dat is anders dan dat iemand naast je loopt.   Een goede weerstand maakt je weerbaar Gezondheid is meer dan niet ziek zijn Gezond zijn is zowel fysiek, sociaal emotioneel als mentaal en spiritueel in balans zijn Balans voelen en ervaren start bij jou, dit alles start met proactief aan de slag gaan met jezelf pas daarna kan je betere bewuste stappen zetten voor je gezondheid. Heel veel mensen gaan gelukkig aan de slag om hun gezondheid te verbeteren, maar ik zie helaas ook dat vol enthousiasme gestart wordt maar bij de eerste bobbel stoppen. Nu met de sneeuw en de gladheid is het ook wel een uitdaging om te wandelen want voor je het weet lig je te spartelen als een vis op het droge.   Onze monteur John kwam donderdag binnen en ik zag even twijfel in zijn ogen want hij wilde zijn hand uitsteken, mijn hart maakte een sprongetje want ik had hetzelfde, want daar maak je een eerste contact mee, dus hoppa schudden die hand, de opluchting in zijn ogen waren zichtbaar, we moesten lachen maar dat is zoals het heurt en niet een elleboogje doe toch normaal. Mensen zijn sociale dieren en nu lopen ze met een kapje met een boog om elkaar heen, deze arts legt in 2 minuten uit hoe je immuunsysteem werkt https://www.facebook.com/saskia.v.beers/videos/10157490017976734 Je weerstand bouw je niet op door binnen te blijven, je handen stuk te wassen en geen contact te hebben volop in angst, nee dat is mega ongezond. Ik volg op facebook tisjeboyjay, heerlijke vent met humor met een knipoog, die zo nu en dan alles behoorlijk op de hak neemt, zalig dan lig ik dubbel, dus een echte aanrader, hij had de uitspraak weerstand maakt weerbaar, ik dacht oooooh gaaf zo is het helemaal en dat is wat ik al zoveel jaren roep, daarom ook gezondheid is meer dan niet ziek zijn, het is op alle vlakken in balans zijn of in ieders geval zoveel mogelijk want je lijf gaat anders signalen geven en ik zou niet willen dat jij door je rug gaat of op je knieën gaat😛 al zijn het wel signalen die je kan oppikken om er vervolgens mee aan de slag te gaan, alleen je krijgt al veel eerder signalen, probeer die op te pikken….. Signalen kunnen zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Hartkloppingen
 • Slechter slapen of in slapen
 • Pijnlijke schouders
 • Moeilijker naar de wc kunnen
 • Gejaagd gevoel
 • Dikke keel, net dat je moet huilen
 • Korter lontje
 • Op je nagels bijten of een ander trekje
 • Onrustig voelen
 • Meer eten en dat zijn vaak geen groente en fruit
 • Meer alcohol drinken
 • De sigaret weer tevoorschijn toveren

Er zijn er natuurlijk nog veel meer maar dit zijn de meest gehoorde, jij kent je lichaam het allerbeste, dus voel ervaar wat je anders doet en voelt. Neem de tijd hiervoor en voel, schrijf dingen van je af, en besef dat je voordat je gezonder kan gaan leven of bewegen vaak eerst deze stukken weg moeten want anders is het korte duur. Daarom ook dat je eerst aan je weerstand moet werken dat maakt je weerbaar, want zit maar lekker in je vel, heb een goede conditie, heb verbinding met je mensen om je heen, lach voel je nuttig en geliefd dan is weerstand het allerhoogste. Om je hierbij te helpen geef ik op woensdag 24 februari een gratis info over hoe je dat aanpakt, want een goede weerstand start met het maken van de juiste keuzes. Merk je dat er sommige dingen je nog in de weg staan? bv  

 • Nee durven zeggen zonder je schuldig te voelen
 • Leren kiezen voor je eigen behoeftes
 • Bewust kiezen voor jezelf en je gezondheid
 • Lekker in je vel zitten en niet alleen als je een goede dag hebt
 • Je eigen plek innemen
 • Beter je grenzen aangeven en nog veel meer,

Dit zijn de eerste stappen waarin ik je meeneem, naar een gezonder en vitaler leven, een goede weerstand start met goede keuzes maken, keuzes die jouw dienen, keuzes waar je blij van wordt, kriebels in je buik voelt en je no matter what blij maken. Ik neem je graag mee op de eerste stap van je reis, deze reis start met je inschrijven, het ticket is gratis, we vertrekken op woensdag 24 februari 10:00 tot 11:30. Opgeven kan via deze link: https://www.zijvitaal.nl/de-reis-goede-weerstand-maakt-weerbaar/   Nadat je de reis hebt geboekt ontvang je de link voor de zoommeeting, met een lijst van vragen voor je bagage, zodat je de reis goed kan maken en ik je als reisleider het beste kan helpen. Ik ontmoet je heel graag op 24 februari om samen deze bijzondere reis te gaan maken. Voor nu nog een heerlijk weekend en geniet intens van de sneeuw het schaatsen, sneeuwballen gevecht.

Reactie plaatsen