Een gezonde leefstijl start in je hoofd
Linda Lahaije
13 november 2019 

Een gezonde leefstijl start in je hoofd

Toen ik dit vorige week vertelde tijdens een training die ik gaf aan medewerkers van een zorginstelling, kreeg ik in eerste instantie veel rollende ogen en ja duh’s echt niet verhalen. Heerlijk vind ik dat, want dan weet ik dat ze na mijn training toch echt anders naar huis gaan. Mijn vraag was, wat is dan een gezonde leefstijl voor jou? Bijna alle antwoorden waren als volgt; gezonder eten, meer bewegen, minder alcohol en daar liep het vast. Ik vroeg goh maar als je het in je hoofd heel goed weet, waarom doe je het dan niet “gewoon” de uh’s en oh’s vlogen om mijn oren, geen tijd, teveel werk te doen en de kinderen, geen zin, te koud, mijn lijf doet zeer, mmm zei ik daarom begint een gezonde leefstijl in je hoofd, want je moet wel eerst een keuze maken waarom je al dat gezond eten en bewegen in hemelsnaam gaat doen, intussen zaten er 20 paar ogen naar me te kijken en viel er een eerste kwartje en de start van een prachtige training. Want wat is een gezonde leefstijl? Niet meer en niet minder dan een manier van leven of terwijl jouw manier van leven. Ik hoor vaak ja duh, ik moet toch eerst bewegen en gezonder eten, jazeker maar als je geen beslissing maakt in je hoofd, dan kan je veel willen maar je weet bijna voor 95% dat je het niet vol gaat houden, omdat je het in je hoofd niet rond hebt. Regelmatig hoor ik dat je alleen gezonder kan zijn en worden door meer te bewegen en door gezonder te eten, dat is helemaal waar, alleen hoort onder het kopje gezonde leefstijl meer factoren die bij kunnen en moeten bijdragen tot een gezonde leefstijl. Bij een gezonde leefstijl, horen ook bij:
 • Voldoende en goed slapen (minstens 5 uur ononderbroken)
 • Stressreductie
 • Ontspanning
 • Je waardevol voelen
 • Je emoties de baas kunnen en willen
 • Je mindset beheersen, waardoor je betere keuzes maakt, dus controle over die stemmetjes die je dingen willen laten geloven die niet kloppen.
 • Zingeving op sociaal en emotioneel niveau, iedereen wil zich gewaardeerd voelen, erkenning krijgen en dat men blij is met hun aanwezigheid.
 • Zorgen voor jezelf, door bv eens nee te zeggen, een bad nemen, een boek te lezen, dingen doen waar jij blij van wordt.
 • Je grenzen aan geven
 • Communicatie, naar jezelf en de ander.
 • Overtuigingen, want wat zullen ze wel niet denken en geboren voor het dubbeltje
 • Wat is je visie, wat wil je en wat niet
 • Hoe sta je in het leven, is je glas half vol of halfleeg?
 • Jezelf accepteren, hier is meer voor nodig, het geloven in je eigen kwaliteiten, gewoon hoe je bent, dat je er mag zijn.
 • Goede privé werk balans, vrouwen hebben nog steeds het grootste zorg-gen (ja ook ik ben nog steeds erg besmet hiermee) maar balans vind je alleen door de taken optimaal te verdelen, het ook eens over te laten aan je partner of oppas en eens jezelf belangrijker te vinden….
 • Blij zijn met wat je hebt
 • Lekker in je vel zitten
 • Je interne motivatie, waarom wil je dingen wel en waarom niet?
 • Waar liggen je prioriteiten? Altijd bij de ander, of mogen ze ook bij jezelf liggen?
 • Wat is je doel? Belangrijkste waarom, wat gebeurt er dan met je, wat betekent dat voor je?
  Snap je dan dat leefstijl veel meer omvat dan alleen gezonder eten en bewegen?   Want uiteraard door gezonder eten en bewegen zal jij je een stuk fijner voelen, stress wordt minder en overwegend zal je beter slapen, maar heb maar eens een hoop stress, of problemen met je kids of partner, of je zit met jezelf in de knoop, of je kan moeilijk loslaten of je grenzen aangeven, dan “loopt” het gewoon veel minder soepel en is bewegen en gezond eten ook een stuk lastiger vol te houden… Voel je wat ik wil zeggen?   Want slaap maar eens slecht, bv onze Joep was laatst ziek en moest de hele nacht braken en had diarree, nou in de ochtend was ik kapot en kom dan niet aan met een lekker bakkie kwark, nee dan wil mijn lijf een boterham met jam en kaas en de gehele dag blijf ik behoefte houden aan koffie en lekkere dingen, dat komt omdat ik enorm moe was, daardoor zat ik minder lekker in mijn vel en gaf mijn lijf hele andere signalen aan dan als ik heerlijk geslapen zou hebben. Dan komt er ook nog bij dat ik me echt heel zielig vond omdat ik de hele nacht met onze Joep op stap moest, dan zijn mijn emoties ook echt anders en daarmee ook mijn keuzes en gedrag. Maar door dan je waarom te weten en je doel vast te kunnen houden, kan je beter de verleidingen te weerstaan, dat bakkie koffie zit erin en ik mag van mezelf dan 1 lekker ding eten (geen hele rol koekjes) maar ik zorg dan dat ik door mijn mindset toch de dag door kom zonder de hele dag te snoepen, toch te gaan bewegen, maar het start in mijn hoofd. En heb je emoties, laat die dan er gewoon zijn, als ik me rot voel, ga ik even zitten om erachter te komen waar dat gevoel vandaan komt. Ik kan echt een huilgevoel hebben zonder te weten waar het in hemelsnaam vandaan komt, lang leve de hormonen, maar dan zoek ik een filmpje op waardoor ik effe lekker kan janken, dat lucht op en dan is het voor mij vaak al klaar, zo niet dan ga ik schrijven, wandelen, boksen om te kijken waar zit het in, alleen ik besteed daar geen hele dag aan, wat mij heel erg helpt is ik heb een gevoel, ik ben het niet. Ik heb het hier niet over rouw of een depressie he maar over een ander soort gevoel! Wat wel essentieel is dat je het gevoel en de emotie erkent en de ruimte geeft ernaar kijkt en voelt en oplost als je door krijgt waar het vandaan komt. Dus een gezonde leefstijl start in je hoofd, hoe pak je dat aan?
 • Start met wat je wil veranderen? Is dit je gewicht, het slapen, het nee zeggen, het kiezen voor jezelf, een betere privé – werkbalans, waar heb je het meeste last van en dus waarschijnlijk ook stress.
 • Waarom heb je er last van en wat doet dit met je gevoel, je stress etc.
 • Neem stappen om dit duidelijk te krijgen en de eerste stress weg te kunnen nemen.
 • Ruim eerst de factoren op die je belemmeren om te starten met gezonder eten en bewegen.
 • Maak een plan en houd je hieraan!
 • Verwacht niet dat je alles in een week hebt opgelost, Keulen en Aken zijn ook niet in een dag gebouwd.
 • Vraag hulp
  Wil je hulp van mij? Vraag een GRATIS verander je leefstijl gesprek aan, jij vult vooraf een vragenlijst in, zodat ik je kan adviseren in de dingen waar jij behoefte aan hebt, tijdens dit gesprek geef ik je minstens 3 tips waar je jouw leefstijl mee kan verbeteren.              
Reactie plaatsen