De spagaat van een vrouw en moeder
Linda Lahaije
13 november 2020 

De spagaat van een vrouw en moeder

Ik ben een BAD MOM, als ik nee zeg voel ik me schuldig

  Gisteren zag ik de film bad moms, echt mega geweldig, wat een herkenbaarheid… Het gaat over drie vrouwen, die echt alles doen voor hun kinderen en voor alles en iedereen, en alles staat op plek 1,2,3 en ga zo maar door, dat eist zijn tol, want ze zijn uitgeput en moe van al die bordjes omhooghouden en zo de “perfecte “moeder te zijn. Want de zorg voor de kids, het huishouden hun baan, alles regelen, ook nog hun deel doen op school, dus voor iedereen het goed willen doen en zichzelf hierin vergeten…. Dus worden ze even een bad mom en gaan ze een moment los. Zo herkenbaar dat drukke regelleven (ben stiekem altijd blij als het zomervakantie is en ik geen sportclubjes, school en ander gedoe heb 😉) want ook ik vind het vaak verdomde lastig en pittig om alles te regelen, zeker als ik een getrouwde alleenstaande moeder ben als manlief veel diensten heeft poeh. Ik ben namelijk ook zo’n moeder die graag goed wil doen, ik ben zo’n oermoeder, mijn kids zijn mijn alles en ik wil erg graag dat ze zich goed kunnen ontwikkelen, kunnen leren, tof hun sporten kunnen doen, tijd voor vriendinnen hebben, een fijn leven hebben wat ik nooit gehad heb, ik wil er gewoon graag voor ze zijn, hun verhalen horen, ze kunnen helpen, gewoon fijne herinneringen maken. Maar ik heb daarnaast mijn bedrijf, onze hond Joep, mijn was gaat ook niet automatisch de machine in en ook het huishouden en de boodschappen moet ik doen, maak graag tijd voor vrienden en vriendinnen, maar allemaal zijn we druk, vaak druk met leven en soms overleven. Herkenbaar?  

Mama burn-out: Ik zie veel vrouwen zich 10 keer in de rondte sjouwen, vlug de kids naar school, en door naar het werk, daar fors door racen en weer naar huis, koken, je kan het verhaal vast voorstellen, dan belt er iemand en eigenlijk zou je even een boek willen lezen of in bad willen zitten, maar ach ze heeft me nodig en voor je het weet ben je een uur verder en heb je belooft morgen te komen helpen en och ja dan is het de moeite niet meer om dat bad te vullen, dus ga dan maar even scrollen op je telefoon, je kijkt oh sh*t weer een uur voorbij, dan doe ik het morgen maar en morgen wordt volgende week, tot je een moment in je hoofd krijgt en denkt krijg de hik nu ben ik aan de beurt, maar vaak moet daar wel wat voor gebeuren. Vaak heb je al heel veel lichamelijke klachten en lees hiervoor signalen gekregen dat je even moet stoppen. Je kan denken aan hartkloppingen, onrust, slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn, opgeblazen buik, pijnlijke schouders etc. etc., herkenbaar? Keer op keer dacht ik jeetje mina wat maken wij vrouwen het ons zelf toch zo verdomde moeilijk…. Wat MOETEN wij veel van ons zelf, omdat anders het plaatje niet klopt, we geen goed gevoel hebben, we het gevoel hebben dat we gefaald hebben.   Ik moet zeggen als ik een dag gecoached of getraind heb, waar ik echt heel veel energie van krijg heb ik soms ook weleens een mama burn-out, dan kan ik het woord mama ook niet meer horen, zeker als ze op elkaar hebben zitten te fitten, ik van hot naar her sjees om iedereen op zijn plek te krijgen, help met huiswerk, kook, opruim, Joep uitlaat en om 21:00 denk poef, dan is mijn lontje ook wat korter en denk ik regelmatig kak de avond is alweer voorbij…. Dan heeft dochterlief vaak op zo’n moment ook nog heeeeeel veel vragen, dan denk ik ook weleens is dit alles??? hou toch allemaal op, maar weet je juist op die momenten ga ik mijn humor inzetten en zit ik voor mijn dochter haar bed en dan zegt ze mama weet je…. En dan leg ik heel theatraal mijn hoofd op haar en zeg oooooooohhhhhh dan moet ze zo hard lachen, dan pakt ze me vast en dat moment is mijn burn out over, dan knuffelen we en dan zeg ik hoe dan, dan hebben we een heerlijk moeder-dochter moment, zij blij ik blij en met deze momenten maken we fijne herinneringen en niet met een ton op de bank en geen tijd voor de kids of niet meer weten wat er leeft of ze mee bezig zijn.   Good mom vs. bad mom: We willen allemaal een super mom zijn, maar willen wij niet allemaal een soort van middenweg, tussen een good en een bad mom? Want is een bad mom slecht…. NEE een moeder die ook eens tijd voor zichzelf neemt, een keer nee zegt, gewoon een boek kan lezen zonder zich schuldig te voelen, zonder de verplichting om voor jan en alleman klaar te moeten staan, een moeder die gewoon ook eens mag denken nu even niet. Even het laten gebeuren en niet denken dat jij de enige bent die het goed kan doen, manlief kookt misschien minder lekker of zelfs beter, ook hij krijgt het broodtrommeltje gevuld…. Niet denken dat wij vrouwen het alleen goed kunnen.   Balans creëren tussen jezelf en de ander: Een trainer zei ooit eens, ik ben mama beer, als het met mij goed gaat, dan gaat het goed met mijn kinderen. Net zoiets als in het vliegtuig de druk wegvalt en dat beruchte kapje naar beneden valt, wie moet je eerst dat kapje opzetten? Bij jezelf, dan kan je daarna je kind helpen, want als jij niet eerst voor jezelf zorgt kan jij je kind ook niet helpen.   Mijn kinderen weten dat ik er altijd voor ze ben en als ze me nodig hebben ben ik de eerste, Ik werk rondom hun schooltijden, kunnen het prima even alleen als ik nog bezig ben, maar weten ook inmiddels dat ik mijn tijd nodig heb en dat is of mijn werk even afmaken, een boek lezen, een bad nemen, ik merk als ik gelukkig ben ik ook een vele malen leukere moeder ben. En weet je ik wil ook dat mijn kinderen zien dat een moeder ook voor zichzelf zorgt en haar grenzen aangeeft, zeker aan mijn dochter, maar ook aan zoonlief voor als hij later een vriendin heeft😊😉 Lukt me dat altijd? Echt niet, soms voelt het als tropenjaren, zeker nu de oudste op de middelbare school zit, maar weet je als ik gewoon nog steeds de verliefde kriebels van ze krijg, als de oudste een lief berichtje appt, of als ze zegt mam jij bent de eerste aan wie ik het wil vertellen of mijn lieve stoere zoon mij een kus geeft en zegt mam wat ben je toch lief, of de meest mooie tekening maakt, dan smelt ik en weet ik ook al is het soms lastig, het is mijn verantwoording om ze als twee prachtige, krachtige, zelfstandige mooie wezens de wereld in te helpen, leer ik ze van zichzelf te houden, keuzes te maken waar ze blij van worden, het verschil tussen willen en moeten, leer ik ze niet alles via de app te doen, lief voor zichzelf te zijn, rust te nemen, leuke dingen te doen, gezonde keuzes te maken, te bewegen, maar vooral zichzelf te zijn en te voelen wat ze nodig hebben, ik kies voor:   Als ik moeder moet en wil zijn, ben ik dat ook en dan ben ik er voor 100% en ben ik niet nog ergens anders mee bezig, dan krijgen ze mijn totale aandacht en ben ik niet met een oog tv aan het kijken, mijn mail aan het doen, op facebook o.i.d. aan het scrollen, de volledige aandacht is dan voor mijn kids, man, vrienden, hond, of wat ik dan ook moet doen, 100% aanwezig bij waar ik mee bezig ben. OF 100% voor mezelf, even geen mama, vrouw of wat dan ook, dan dompel ik me heerlijk onder in bad met een boek, of muziek even mijn gedachtes zelf afmaken, ontspannen en me time☺ Als ik aan het werk ben, dan werk ik en ben ik niet met facebook of wat dan ook bezig. Als ik vrij ben, dan ben ik echt vrij Maak goede afspraken met je man, vrouw, kinderen wat je van hen verwacht en wie wat doet en wanneer jij je eigen tijd nodig hebt Plan je tijd goed in, als je all-in of ALL out gaat toepassen, krijg je en veel meer gedaan in die tijd, maar ben je ook echt aanwezig en als je vrij bent ben je dat ook echt!   Wil je me laten weten of jij ook all-in of ALL out gaat en soms ook gewoon een bad mom mag zijn en alles is okay♥   Vraag: Heb je nog iets nodig om gewoon goed voor jezelf te zorgen?   Ik geef op 27 november een Gratis workshop hoe jij als vrouw en moeder de balans kan behouden in je leven en de regie neemt. Uit het principe pay is forward, doen wij dit maandelijks met een mooie club vrouwen van fellerlicht, juist omdat het in deze maffe tijd zo belangrijk is dat je goed voor jezelf en een ander zorgt. Wij doen dit belangeloos omdat we enorm geloven dat iedere vrouw soms even iets extra’s verdient en geven gewoonweg fijn is. Dus leuk als je iemand kent die je het gunt, stuur dan gerust deze nieuwsbrief door, opgeven kan via mijn website https://www.zijvitaal.nl/workshop-neem-weer-regie/ Voor nu een heerlijk weekend enne geniet ervan, zeker als je gewoon even geen moeder bent.

Reactie plaatsen