De natuur laat los, leven volgens de seizoenen
Linda Lahaije
02 oktober 2020 

De natuur laat los, leven volgens de seizoenen

De kracht van keuzes maken, gebruik een stoplicht

  Vanmorgen liep ik met onze Joep in het bos, heerlijk was het, de geur, de dauw die over het weiland hangt en de meest prachtige kleuren die de bomen laten zien, de eerste paddenstoelen die uit de grond ploppen, gewoon dik vet genieten vind ik dat. De seizoenen vind ik echt waanzinnig mooi, want alles ruikt, voelt en ziet er anders uit, van de eerste lente geur en dito zon, de mega warme zomerdagen, de herfstkleuren en geuren en de heerlijke winter dagen, allemaal mooi maar ook veelzeggend, want als je leeft volgens de seizoenen dan sta je ook eens even stil. Mijn mentor Jim Rohn, heeft er een mooi boekje over geschreven the seasons of life en de vele malen dat ik hem heb horen spreken heeft hij vaak gesproken over zaaien en oogsten, hoe ouder ik word hoe meer ik dit ook doe en tot in mijn tenen voel.   Ik begin bij de herfst omdat die er nu aan zit te komen☺Een paar mooie fragmenten uit het boek.

Herfst: een tijd om de vruchten te oogsten van ons werk in de lente. De herfst kan voor je voor overvloed zorgen als je in de lente overvloedig hebt gezaaid, het onkruid hebt weggehaald en water heeft gegeven, kan zijn beloning in ontvangst nemen, wat een reden is om blij te zijn. Wie heeft toegekeken hoe de lente kwam en niets heeft ondernomen, kan met de komst van de herfst in een periode belanden van spijt, onzekerheid en angst. De herfst vertelt ons of we echt al het nodige gedaan hebben, of dat we ons zelf voor de gek hebben gehouden, door er wel over te praten en te doen alsof, maar in de praktijk niets deden.

De winter: Een ding is zeker de winter zal altijd komen, niet alleen met kou, sneeuw of ijs, maar ook menselijke winters met verdriet of eenzaamheid, of economisch of persoonlijk, de winter komt in vele vormen. Als je voorbereid bent en in de lente gezaaid en in de herfst geoogst hebt en daar ook je best voor hebt gedaan, dan kan de winter een seizoen zijn van kansen. Het kan een tijd zijn van lezen, plannen, op krachten komen voor de lente, of om de overvloedige oogst te delen met mensen waar je van houdt en met wie we gewerkt hebben, dankbaar te zijn voor wat je hebt. De winter is een tijd om te rusten maar niet overdreven, wel de vruchten te plukken van je werk, maar niet om ons te overeten. Onze houding die we hebben in de winter bepaalt, wat we de volgende lente zullen doen en ondernemen. Je gaat vooruit of achteruit. Wie niet voldoende wilskracht heeft getoond en niet eerder de pijn van discipline kon opbrengen voelt de pijn van spijt.

 De lente: Het seizoen van activiteit en kansen, het is DE tijd om de velden op te gaan met vastberadenheid, kennis en commitment. Het is niet te tijd om niks te doen omdat je oogst zo goed was of om niks te doen omdat je geen oogst had in de herfst. Niet de zon, de bodem of andere elementen trekken zich er iets van aan wat je doet. Voor de echtgenoot, de vrouw of moeder komt de lente in de vorm van kansen, een verandering teweeg te brengen over een opvatting of de moed te hebben om wat te veranderen. In de lente moet je de discipline hebben om te gaan zaaien ondanks de rotsen, het onkruid of andere obstakels die voor ons liggen, ontdoe de grond van onkruid, rotsen die opduiken in de vorm van zorgen, twijfel, of pessimisme van je omgeving, beste wat de grond vruchtbaar maakt is vertrouwen en enthousiasme.

 De zomer: Een tijd om te beschermen en te voeden. Elke vorm van vooruitgang vereist een constante inspanning, omdat er voortdurend obstakels zijn die je kunnen ontmoedigen. Het leven is een verhaal van successen ondanks tegenslagen, niet in afwezigheid van tegenslag. Want zonder weerstand zou er geen overwinning zijn. Geef de problemen en uitdagingen die op je pad komen niet de schuld van je omstandigheden. Zou er op aarde enig waardevol leven bestaan als alle leven het had opgegeven bij de eerste tegenslag. Er zal altijd wel een reden zijn om op te geven of je te ontmoedigen, of een reden om te klagen. Verwacht tegenslag want die krijg je zeker, maar handel snel om het op te lossen. Ons karakter wordt immers niet gevormd in afwezigheid van moeilijkheden, maar wel door onze reactie op moeilijkheden, zelfs tegenslagen kunnen een waardevol doel hebben.   De seizoenen laten mij zien en voelen hoe het leven loopt, de herfst vind ik persoonlijk een heerlijke tijd (behalve de regen dan, maar ja dat heeft de natuur gewoon nodig) maar de herfst is een tijd om los te laten wat je niet meer dient, opnieuw bekijken en voelen wat je anders gaat doen, nieuwe energie opdoen. Om elk seizoen of gevoel of stap te evalueren gebruik ik mijn stoplicht. Ik schrijf dan op waar ik mee ga stoppen, waar ik mee doorga en waar ik mee ga starten, juist door het op te schrijven, gaat het vast in mijn hoofd en buik zitten. Daarnaast hang ik het op waar ik het vaak zie, zodat ik eraan herinnerd word om het vast te houden.

 𝐑𝐨𝐨𝐝: Waar ga je mee stoppen? Dit kan van alles zijn waar jij verandering in zou willen, bv stoppen met iedereen tevreden te houden, stoppen met het eten van suiker, stoppen met je telefoon na 18:00, stoppen met al die bordjes omhoog te houden, stoppen met snoepen, zet er maar in waar jij heel graag mee zou willen stoppen.

𝐎𝐫𝐚𝐧𝐣𝐞: Waar ga je mee door? Dit kan bv zijn ik ga door met sporten en dit doe ik op die en die dag, ik ga door met tijd voor mezelf te nemen, ik ga door met nee te zeggen, ik ga door met lezen in de avond, ik ga door met een warme douche te nemen in de avond, dus de dingen die je goed bevallen en die een positief effect hebben op jezelf en je leven zet je hier neer.

  𝐆𝐫𝐨𝐞𝐧: Waar ga je mee starten? Bv ik ga starten met iedere lunch te wandelen, of ik ga starten met bulk drinken, of maximaal 3 eetmomenten, ik ga starten met intermitterend fasten, ik ga starten met nee zeggen, ik ga starten met yoga, of mediteren, dus schrijf hier de dingen op die je kunnen helpen of ondersteunen om je doel te bereiken. Soms overvalt een gevoel me, dan denk ik sodeju dit ga ik dus echt niet meer doen, schrijf dit op en voel na een paar dagen of dat nog zo voor je is, zo ja stop ermee het te doen, zo nee schrap het van je lijst. Als je echt heel diep van binnen gaat voelen wat jij echt wilt, weet je het antwoord wel en denk maar eens aan een situatie bv dat je graag nee had willen zeggen en het niet deed, zet dat op je lijst met stoppen, dan voel je tot in je tenen dat je dat graag wilt veranderen.   Leef jij volgens de seizoenen? Of blijf je achter de feiten aan lopen? Gebruik het stoplicht, waar ga jij mee stoppen en waar ga je mee starten? Wil je me dat laten weten, ben benieuwd welke actie je gaat ondernemen.

STOPLICHT    Rood: Waar ga je mee stoppen?

Oranje: Waar ga je mee door?

 Groen: Waar ga je mee starten?

Reactie plaatsen