De kracht van je schaduw kant
Linda Lahaije
18 maart 2022 

De kracht van je schaduw kant

Ben voel en wordt gewoon 100% vitaal en  trouw aan jezelf en zie je schaduw als een kans en niet als iets wat eigenlijk stiekem niet mag, waarvan je denkt dat het niet mag, of dat er iets fout aan is…want je schaduw is mooier als je denkt!!

Het is een lange deze keer maar zo ontzettend waardevol. Vrouw vrouw heel lang heb ik gevoeld dat sommige karakter trekken, dingen die ik deed of voelde “slecht” waren, niet mochten of dingen waren die ik fout deed en wat heb ik daar een mooie tijd mee verspild maar ook heel veel mooie dingen van mezelf in de schaduw gezet, mooie karakter trekken die ik in de schaduw heb laten zetten en wat heb ik mezelf en anderen daarmee tekortgedaan.

Jaren heb ik mezelf dingen laten wijs maken dat het niet mag of zo niet heurt, drie keer ruk natuurlijk. Vaak zijn we gestopt met dingen te doen of te zeggen of te ondernemen omdat een ander er een mening over heeft gehad, er iets over heeft gezegd en dus niet zo positief, het een ander lastig vond ben je je ongemerkt gaan aanpassen en heb je stiekem hele mooie dingen van jezelf in de schaduw gezet en die gaan zien als iets wat dus blijkbaar niet goed, leuk of iets niet mag en ben je jezelf gaan aanpassen, veranderen. Schaduwkanten: De eerste gedachte die bij mij op kwam toen ik dit las was oh dat zijn dus slechte kanten, zoals egoïstisch zijn, liegen, boos worden, onredelijk reageren etc. 

Vaak is onze schaduw iets wat we onszelf onbewust hebben aangeleerd als kind. We leren wat de maatschappij (onze ouders, familie, vrienden, leerkrachten) als “goed” en als “slecht” zien. Zo is boosheid bijvoorbeeld iets waarvan we op jonge leeftijd leren dat het niet gepast is (en waarvoor we vaak worden gestraft). Herken je een moment toen je klein was en bv boos werd en je ouders zeiden dat het niet goed was om boos te zijn, dat jij je mond moest houden, op de trap zitten of naar je kamer moest? Of een afkeurende blik van je ouders waardoor jij je klein en beschaamd voelde. Waarom zou je niet boos mogen worden? Dat hoort toch bij je basis emoties, bang, boos, blij, bedroefd. Ik weet nog heel goed als kind dat ik (eindelijk) iets had gekregen voor mijn verjaardag en dat was van mij en dat wilde ik niet delen want dat had ik gekregen, het moment dat mijn ouders of familie zeiden dat toen mijn zus het ook wilde ik moest delen en niet zo egoïstisch moest zijn, brak er iets in mij en deed ik mijn sterrenbeeld stier eer aan en werd ik boos en zei dat het van mij was en dat zij er niet aan mocht komen. 

Nee ik moest delen, ja rot op dit was van mij, mijn cadeau, maar ja lang verhaal kort ik trok aan het kortste eind, moest naar boven want ik was niet normaal en boos worden mocht niet. Als ik hieraan terugdenk word ik weer boos, heb jij dat ook? Want eigenlijk is het zo ontzettend raar dat je als kind je cadeautjes maar moet delen omdat het zo heurt, snap heel goed dat kinderen dat niet willen en het is mega stom dat wij als volwassenen dat prediken. Nou dit is dan zo’n voorbeeld waarvan je dus boosheid en egoïsme in de schaduw kan hebben gezet en je dus grenzeloos kan gaan geven, je nauwelijks boos wordt en dus niet of nauwelijks ooit aan jezelf denkt en dus nu nog steeds parten kan spelen. Iets dat je in de schaduw hebt gezet wil niet zeggen dat het iets fout is Want waarom is het fout om een keer boos te worden? Of gewoon een keer aan jezelf te denken, weet je je schaduwkant is eigenlijk gewoon goud, want het laat zien waar jij werd afgekeurd of jij jezelf afkeurde, door afkeuring van de buitenwereld liggen vaak mooie dingen onder (die een ander lastig vond of vind en heeft heel vaak helemaal niks met jou te maken) je schaduw kan dus ook bepaalde positieve eigenschappen zijn die niet gezien werden toen je jong was en jij dus vakkundig hebt weggestopt omdat je dacht als jong kind oh dat zal wel niet okay zijn. 

Bijvoorbeeld: Als je opgroeit krijg je van de buitenwereld allemaal oordelen mee over wat ‘normaal’ is, wat er van je verwacht wordt en hoe je je moet gedragen om lief gevonden te worden. In de ogen van een klein kind (maar ook als ze groter worden) is dit de waarheid. Zo is het gewoon. Alles wat jij dus dan denkt als kind dat het dus niet zo heurt, stop je weg en daar zit nu vaak het goud.

  • Stel je was vroeger heel spontaan en deed dus dingen met de allerbeste bedoeling, maar is gezien (door je ouders) als opdringerig, brutaal, of gewoon dat is te……bam spontaniteit verdwijnt naar de schaduwkantAls iemand dan spontaan is of doet, plopt er een gevoel op als bv doe niet zo overdreven, jeetje wat een aandachttrekker, nou die ziet zich graag of hoort zich graag, het gedrag van die ander triggert iets in je.
  • Gewoon even lekker niks doen werd gezien als lui zijn waardoor een schuldgevoel kan ontstaan wanneer je je even met je voeten omhoog op de bank ligt, of een lekker boek zit te lezen, want je moet gewoon altijd bezig zijn en niet zitten niksen, hoppa de stuk eigen ik verdwijnt naar je schaduw kant waardoor je denkt altijd iets te moeten doen en dat even zitten slecht is, waardoor je dus nooit rust in je kont hebt en als iemand anders dan even zit heb je daar een mening of gedachte over.
  • Stel je was een keer moe of had gewoon geen zin, of had iets gepland voor jezelf of voor je partner, of had gewoon de behoefte even niks te doen en je wordt gevraagd om mee te gaan, te helpen, wat dan ook en je hebt nee gezegd en de ander heeft gezegd jeetje das egoïstisch, of als kind was je heerlijk aan het spelen en aan het rommelen en je moeder vraagt of je een boodschap voor haar wil halen en jij zegt nee of heb geen tijd kan niet iemand anders dat doen want die liggen op de bank te niksen, de reactie is misschien geweest jeetje doe niet zo egoïstisch dat kan je toch best even voor me halen….. Knal je hebt er twee te pakken, want als je dus niet helpt ben je egoïstisch en de ander is lui dus dat is slecht want jij moet het halen, dus mensen die luieren vul maar in. Dus kan het zo maar zijn dat jij dus moeite hebt om voor jezelf te kiezen en nee te zeggen tegen iemand.
  • Of jij hebt vroeger iemand een keer een klap verkocht omdat dat kind je aan het pesten was en jij het helemaal zat was, maar jij moest bij de leerkracht komen en kreeg je te horen dat slaan niet mag, zeker meisjes niet want dat heurt niet en dat pesten viel best wel mee dus die pestkop kwam er mee weg en jij kreeg straf terwijl jij gewoon gelijk had, dus dat opkomen voor jezelf, je gelijk, je eigen ik komt in de schaduw te staan en jij leert dat opkomen voor jezelf dus niet goed is en dat meisjes dus maar dingen moeten pikken.
  • Of jij moest huilen voor iets wat gebeurde en de ander zegt hou toch op met dat gejank, moet je hier nu echt om huilen? Jeetje wat ben jij flauw zeg, wat ben jij een mietje, dan zal je moeite kunnen hebben met het tonen van je emoties en harder over komt dan je zou willen en doe je misschien vaak stoerder dan je zou willen.

Dit zijn een paar voorbeelden wat jij misschien denkt dat het niet mag gewoon de meest prachtige eigenschappen zijn die je maar kan hebben, dingen die je probeert weg te stoppen, terwijl het gewoon is zoals je ECHT bent.   Het kan ook andersom: Je was vroeger als kind aanwezig, misschien druk of deed graag gek en kreeg je volop de aandacht ook al werd er regelmatig geroepen dat je moest ophouden, maar als je dan bijvoorbeeld rustig kon schilderen, tekenen of knutselen werd dat niet gezien of kreeg je daar geen aandacht voor, dan kan het zo zijn dat je met die (hele gave eigenschappen) bent gestopt. Of je was vroeger heel lief en zorgzaam en attent maar degene in je gezin die dat niet deed had de grootste mond en kreeg dus de aandacht want die vroeg er dus gewoon om en jij niet, dan kan je onbewust die prachtige eigenschap in de schaduw hebben gezet als zijnde dat het niets doet, want wie roept krijgt aandacht en misschien ben je wel mee gaan roepen, terwijl jij diep van binnen voelt dat het niet bij je past.

Bij mezelf was het met sporten, zelf vond ik het zalig om te sporten en het liefste op een hoog niveau, alleen mijn ouders vonden dat ik maar normaal moest doen en ik moest niet denken dat het wat veranderde dan alleen maar dat het veel kostte. Zo ging ik op jonge leeftijd kunstrijden en mocht ik in het wedstrijd team, dat ging hun energie kosten en geld dus eraf, zo ook met turnen en later met stijldansen, mijn sportieve zon werd een schaduw met de gedachte het heeft toch geen zin want als ik goed presteer zijn ze nog niet blij en ben ik anderen tot last ( want ja ze moesten me wel brengen en halen) en moet ik toch stoppen en heb ik best lang mezelf gesaboteerd want als ik ergens goed in ben, ben ik anderen tot last en vinden ze me een strebertje die zich beter voelt dan de rest (woorden van mijn moeder) dus toen ik mijn schaduwkanten ging omarmen en er als volwassen vrouw naar ging kijken kwam het besef kak dat was helemaal niet slecht, om het vervolgens wel in de zon te gaan zetten en mijn hart en gevoel en behoeftes te volgen. Hoe kom je achter je schaduwkanten?? 

Vaak worden ze zichtbaar als je moe bent, dronken bent of slecht in je vel zit, als je iets irritant aan een ander vind of bewonderd, wat zeg je over of tegen jezelf? Wat doe je echt als niemand kijkt, welke overtuigingen heb je? Wat mag je allemaal niet van jezelf? Wat zou je echt nooit doen? Welke verwachtingen heb jij van anderen? Wat moet je allemaal van jezelf? (Netjes, keurig op tijd, nuttig bezig zijn, niet zeuren, niet roepen, afspraken na komen) Als je hier eens liefdevol naar kijkt leer je veel over je schaduwkant.   Voel je nu tot in je tenen jeetje mina hier wil ik meer mee want je denkt dat ik het over jou heb, je herkent veel en je merkt dat je enorm wordt belemmerd in je leven, je moeite hebt met nee zeggen, voor jezelf op te komen, je veel moet van jezelf, je vaak een irritatie hebt over dezelfde dingen, dan kan je maar een ding doen en dat is as dinsdag deelnemen aan de workshop vitaal en 100% jezelf zijn door je zon en schaduw te omarmen, dinsdag 22 maart van 19:30 tot 21:00 uur, online via zoom en ook nog eens gewoon gratis wat wil je nog meer, opgeven kan nu dus geef je op en zie de zon door je schaduw te omhelzen https://www.zijvitaal.nl/workshop/  Na deze workshop weet jij hoe jij je kwaliteiten wel benut, jij volledig jezelf bent, je belemmerende overtuigingen herkent en erkent door te kijken wat erachter zit, je kiest voor jezelf en dus 100% jezelf bent en liever naar jezelf kijkt. Dus claim NU je plek.

Reactie plaatsen