De jongen, de mol, de vos en het paard
Linda Lahaije
07 februari 2022 

De jongen, de mol, de vos en het paard

Dat is echt verreweg het mooiste, meest ontroerende boek ever, in nog geen half uur heb je het uit, maar met het meest lekkere, ontroerende en gelukkige gevoel ooit, zo zou de wereld gewoon moeten zijn. Al vaak zag ik deze bij bol.com maar nu zweefde deze “gewoon” in mijn mandje toen ik aan het shoppen was voor onze Bart zijn verjaardag. Ja die kleine kanjer van me werd 1 februari alweer 12 en wat gaat de tijd toch ontzettend snel. Ik ben een hele ouderwetse zal ik maar zeggen want ik hou zo van boeken, maar dan in de papieren versie en de kinderen ook, dus had ook een boek van de neehoorn en toen voelde ik deze blog tot in mijn tenen mijn toetsenbord afschieten. Ik ben zo klein zei de mol, ja zei de jongen maar je maakt een groot verschil. Wat wil jij worden als je groot bent? Lief zei de jongen. Wat zou succes zijn? Vroeg de jongen, liefhebben zei de mol, nou hier begon het boek mee en dit was zo herkenbaar voor mezelf zo nu en dan en ook bij de vrouwen die ik coach.

 Een veel gehoord ding is onmacht (klein), moeite hebben om lief voor zichzelf te zijn en zichzelf lief te hebben, het boek maakt zacht voor jezelf en de ander, want zelfzorg, zelfliefde en zelfwaardering zijn vaak pijnpunten en dingen die vrouwen verrekte moeilijk aan zichzelf kunnen geven. Dus het boek de NEEhoorn ging spontaan bij het mandje van cadeautjes, ik dacht leuk voor Bart al is het een voorleesboek, maar dit was een hele bijzondere. 

Het lezen van het boek bracht me terug in de tijd dat wij en dan met name Aernout de kinderen voorlas, maar hij las dan nooit wat er stond, maar van alles erbij waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen en buikpijn van het lachen. Ik weet nog dat ik stond te luisteren en dacht huh welk boek is hij aan het lezen, nou bij de neehoorn hoeven we niks te verzinnen want het staat er gewoon dat hij zegt kus mijn kont en dat hij zegt gewoon op alles nee, echt hilarisch. Goh dat is dus ook een lastig punt van veel vrouwen die ik coach om nee te zeggen en dus ja tegen zichzelf. Voordat je denkt dat dit een boekenclub is en je de recensies leest…. Maar boeken inspireren me enorm en laten een mooie gevoel of inzicht achter en deze twee daarvan zag ik meteen vergelijkingen die ik dagelijks zie in mijn praktijk en regelmatig denk shit wat maken wij vrouwen het onszelf soms toch onnodig moeilijk. Wanneer was jij op je allersterkst? Vroeg de jongen. Toen ik mijn zwakte durfde te laten zien. Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, zei het paard. Het betekent dat je weigert op te geven. 

Dit vond ik de allermooiste want veel vrouwen zien het als een soort van zwakte of schande om bv hulp in te schakelen in de vorm van een coach, maar weet je ik vind dat juist het meest krachtige want dan zet je de eerste stap om voor jezelf te kiezen en dus te mogen groeien en te mogen werken om jezelf weer belangrijk te vinden, om stappen te zetten jezelf krachtiger te maken, te mogen leren en groeien en dus te zorgen voor zelfzorg, zelfliefde en zelfwaardering, een echt cadeau aan jezelf. Ik weet nog toen ik voor het eerst naar een coach ging, ik vond mezelf een mega loser want ik moest dat toch gewoon zelf kunnen, oh vrouw toch toen ik weer naar huis ging dacht ik jeetje wat heb ik kostbare waardevolle tijd voor mezelf verspild, want zij legde de vinger op de zere plek en gaf me een spiegel en maakt zichtbaar waar het pijn deed, kak dacht ik toen ze vroeg Lin wanneer geef jij op? Uh nooit, wanneer stop jij? Uh als het moeilijk wordt, ja iedereen heeft een moment dat zij de handdoek in de ring gooit en stopt, en dan?

 Nou je kan je voorstellen wat er gebeurde, die sessies hielpen mij weer een stap verder te komen. Als ik nu soms vastloop dan zoek ik weer een coach op en soms is dat een praat coach, soms een doe/actie coach, soms een business coach want weet je mijn leven is te kostbaar om te lang met zo’n k gevoel rond te lopen dus dan ga ik het gewoon aan, want ik weet dat ik dan weer veel verder ben en kom. Hoe is dat voor jou? Omdat ik erg benieuwd ben naar jouw gevoel hierover heb ik een vragenlijst gemaakt, naar wat je nodig hebt en zou willen, om de vrouwen die ik coach nog beter te kunnen helpen, Zou je anders deze vragen in willen vullen Je helpt mij er enorm mee, dus als je het in zou willen vullen alvast mega bedankt! 

Onze Bart kwam deze week thuis en zei dat hij zo had gelachen met zijn meester, deze had verteld dat hij naar de garage moest voor een apk en hij vertelde hoe dat ging met een checklist om te kijken of alles nog goed was en eventueel nog iets vervangen of gemaakt moest worden. Bart antwoorde hierop dat doet mijn moeder ook, waarop de meester zei huh je moeder is toch vitaliteits coach? Ja dat klopt zei Bart maar zij geeft regelmatig een APK. 

De meester zei wat doet ze dan? Nou dan kijkt ze of alles nog lekker loopt in je lijf en hoofd en je gevoel, oh dat is gaaf zei de meester, je moeder heeft mij heel erg geholpen om anders te gaan eten en beter te slapen, ja dat doet ze ook. Dus moesten ze lachen beide en Bart zei mam jij gaf toch vaak een apk dag? Ja dat klopt lieverd maar ja dat mag allemaal niet meer, nou dat moet je gewoon doen want iedereen heeft een APK nodig en vooral mama’s want die werken het hardste…nou toen moest ik lachen want zo voelt dat wel regelmatig voor mij, is dat voor jou ook zo??   Kijk jij weleens onder je eigen motorkap? Dus kijk of voel jij regelmatig of je nog je eigen pad loopt? Je gelukkig bent? Je verbindt met jezelf? Je fysiek lekker en gezond in je vel zit? Hoe het sociaal en emotioneel met je gaat en oh ja hoe pro actief of wel daadkrachtig ben je? Dit is een kleine checklist, maar als je een uitgebreide lijst wilt hebben, zou ik de vitaliteits check invullen, deze is op de 5 vlakken die jouw mens maken, vul deze in zoals het nu is en je hebt meteen inzicht hoe je ervoor staat. Nou kan je alleen het lijstje invullen, maar alleen weten veranderd niks, dan kan je twee dingen doen:

  1. Meedoen aan de workshop nu ben ik APK, waarin ik je meeneem hoe jij de punten kan verbeteren voor jezelf zodat jij weer in je kracht staat, kiest voor jezelf, nee gaat zeggen, balans gaat ervaren, dat dus.
  2. Je kan de check nu of dan aan mij terugmailen dan ga ik samen met je kijken waar en hoe je checklist onderhoud nodig heeft en je dus mag groeien en in liefde voor jezelf mag kiezen.

De workshop is op 22 februari van 19:30-21:00 en als je nu denkt en voelt dat duurt me te lang bel of mail me dan met je vitaliteits check dan plan ik een nu ben ik gesprek met je in zodat jij meteen aan de slag kan gaan om weer te staan als een huis. Hier kan je de vitaliteits check downloaden en als je klaar bent mag je de check mailen aan vraag@zijvitaal.nl oh ja de check telt automatisch alles op, dan moet je deze opslaan onder je eigen naam en dan is ie klaar om te mailen.   Voor nu een heerlijke zondag, geniet ervan dat doe ik ook want ik ga lekker helemaal niks doen, nou diamond painten dan, ken je dat van die kleine kloterige steentjes die je op een canvas moet plakken en dat is me toch leuk en verslavend en weet je dan ben ik helemaal uit mijn hoofd alleen maar bezig met dat plakken, heb jij ook zo’n hobby?

 Lieve groet, Linda Lahaije

Reactie plaatsen