Ben jij wie je wil zijn?
Linda Lahaije
19 maart 2021 

Ben jij wie je wil zijn?

Moet je iets loslaten om jezelf te mogen of kunnen zijn?

  Afgelopen week was ik een beetje klaar met alles, het eeuwige gezeik rond c, de verkiezingen en een forse discussie met een vriendin, ik dacht hoe dan? Ze vroeg wat ik ging stemmen, maar wilde zelf niet zeggen waar zij op ging stemmen, mmmm zei ik dat is toch raar je wil wel weten wat ik doe maar ik mag niet weten wat, maar alè ik schaam me er niet voor, ik ga stemmen om Wybren van Haga, nou haar ogen rolde uit haar hoofd en ik werd even neergezet als racist en het wel bekende rijtje. Mijn hart klopte onrustig en ik voelde de stoom omhoogkomen, maar inmiddels heb ik wel geleerd hoe ik dan toch enigszins een rustig antwoord kan geven……

Dus vroeg goh dus je vindt mij een racist? Hoe dan een van onze beste vrienden is een Surinamer, Bart zijn beste vriend is een Marokkaan en een vriendin van Romy ook, een vriendin van ons is lesbisch en een andere vriend is homofiel weet je wel wat je zegt? Even was het stil, ja maar etc. etc. Ik zei goh heb jij je wel verdiept in het programma van hun? Uh nee, nou hoe wil je dan in hemelsnaam dit soort onzin roepen, je hoort iets op tv dus dan is het waar?? Ja maar die Baudet, ja dat kan zijn maar heb je wel recent nog eens een interview gekeken? Nee nou zij had op de huidige ellende gestemd, ik zei goh daar gaan ook wel verhalen over de ronde, nou nee nou je kan je voorstellen dat het geen prettig gesprek was. Ik zei goh dan heb je dus gestemd om deze hele ellende te behouden, want deze willen het paspoort, plicht en testplicht en nog veel meer weet je dat dan? Uh nee maar hoe dan?? Als afsluiting zei ik lieve schat jij mag kiezen wie jij wilt voor mij ben je nog steeds leuk, maar ik blijkbaar niet voor jou……Ik heb gekozen om deze ellende te stoppen, nee te zeggen tegen al deze nutteloze maatregelen en dat is voor mij belangrijk, net als het beschermen van mijn kinderen tegen deze ellende, het meeste ben ik het eens met wat ze willen, iedereen die van Nederland houd is top, de andere programma’s hebben steeds op alles gestemd om het in stand te houden en weet je het build back better is eenvoudigweg eng wat de huidige en komende regering wil doen.

 Dan heb ik het nog niet eens over de moties over kindermishandeling en misbruik waar ze niks mee willen, maar voordat je denkt dat je in een politiek blog terecht bent gekomen dat is niet, maar het maakt wel wat duidelijk.   Angst om te zeggen en te zijn wie je bent Vroeger was ik mega bang om echt te zeggen wat ik vond, of als ik iets niet leuk vond om dan nee te zeggen, of voor mezelf of een ander op te komen die wat anders dacht. Want ik wist dat als ik dit thuis deed, ik of klappen kreeg of ik werd een paar weken doodgezwegen, dus ik liet het wel uit mijn hoofd, maar weet je ik kreeg zo enorm veel last van klachten in mijn lichaam en geest dat ik toen hulp heb gezocht en stap voor stap wel steeds meer durfde te gaan zeggen wat ik vond, wilde of niet wilde, al moet ik zeggen dat ik het zo nu en dan wel nog lastig vind, net als met mijn beste vriendin afgelopen week, want het geeft me dan het gevoel dat ik een slecht mens ben, of dat ik het niet goed doe, herken je dat?? Weet je ik vind niet snel iets gek, raar of heb niet snel mijn mening over iemand, maar blijkbaar is dat wel vaak andersom, voor mij mag iedereen zijn wie hij is geen enkel probleem, ik trap soms nog weleens in de val van een mening. Want tijdens de verbouwing kwam onze Fred de vloeren leggen en eerlijk is eerlijk toen hij bij ons voor de deur stond dacht jezus wat een hippie🤨 want Fred had lange haren, grijzend, lange nagels en ik vond het wel een beetje lastig om er doorheen te kijken……..We gingen kletsen over de vloer, zijn huis, zijn liefde voor de natuur, zijn visie, heerlijk zichzelf en we hebben mega lol gehad de dagen dat hij ons was, mega behulpzaam meedenkend persoon……..toen hij klaar was dacht ik goh Lin wat ben je toch soms een vooringenomen trut zeg. Heb jij dat ook weleens dat je jezelf zo erg vergist in iemands buitenkant, maar als je echt met die persoon gaat praten je denkt oh wat een leukerd, ik trap er soms nog weleens in dat ik op bv een foto denk mmmmm, maar als ik die persoon bv bij een netwerkmeeting of een training echt spreek deze persoon reuze aardig is en me daar dan ook iets mee leert. 

Om terug te komen op ben je echt wie je wil zijn…. Als ik met zo’n persoon praat zeg ik dat vaak wel eerlijk, goh ik dacht dat je heel anders was, want…. Soms krijg ik dan terug goh dat had ik ook want en dan is er een super opening en dito gesprek. Maar durf jij echt te zijn wie je wilt zijn of houd je je in of laat jij je tegenhouden? Ik sta te boek als een direct iemand en dat klopt in mijn coaching ben ik vrij direct en bij mensen die ik ken ben ik het denk ik 50% want daar vraag ik regelmatig wil je een eerlijk of een lief antwoord? Heb jij een tactiek? Ik ben bij de meeste mensen gewoon mezelf en vind je me aardig of niet, ik geef er echt niks om, want ik ga me niet anders voor doen dan ik ben, want dat gaat ten koste van mijn identiteit en ik wil graag authentiek zijn en integer aan mezelf en de mensen in mijn omgeving, bij sommige ben ik op mijn hoede wat ik zeg of doe bv door een eerdere ervaring of de manier hoe ze met mij of anderen omgaan. Of als ik een film kijk en die doet iets met me ga ik gewoon zitten huilen wie er dan ook bij is, of lachen of gekke dingen. Met mijn vriendin vond ik echt het aller moeilijkste want voor mij is vriendschap dat je volledig jezelf kan en mag zijn, in liefde en verbinding en elkaars mening respecteert maar ook durft te zeggen als je iets niet leuk vindt en elkaar dus onvoorwaardelijk steunt en respecteert ook als je over bepaalde dingen net wat anders denkt of voelt en weet je het gaat nooit over politiek, maar over bv de opvoeding, gedrag, verwachtingen die jij hebt of de ander. Want vaak worden er keuzes gemaakt waarin je jezelf kwijtraakt, maar bv dingen doet om anderen te pleasen, of om maar aan de verwachtingen van de ander te voldoen, aardig gevonden worden, of hopen als jij dit doet dat de ander dan iets voor jou doet, of je hebt erge behoefte aan erkenning en waardering.  

 Jezelf zijn of dingen doen zonder verwachting Bijvoorbeeld je hebt bepaalde mensen meegeholpen toen ze gingen verhuizen, of met schilderen, of toen er iemand ziek was ging jij koken, stuurde bloemen of kaartjes en toen jij hetzelfde nodig had deed die persoon niet hetzelfde voor jou? Ja dat is mooi kak want dat is niet eerlijk en je had wel die verwachting…. Oh man of liever gezegd vrouw daarmee ben ik al zo vaak in teleurgesteld want ik had toch verwacht of gehoopt op. Maar is deze verwachting eerlijk? Naar jezelf en de ander? Soms wel en soms niet, maar het zegt ook iets over mezelf want mag ik die verwachting hebben? Ja dat mag maar is het niet handiger om gewoon iets te doen omdat je het graag doet en gewoon zonder de verwachting dat de ander het terug moet doen? Ik vond dat heel lastig maar toen ik dit in mijn hoofd en lijf ging vertellen had ik veel meer rust want doordat ik geen verwachting had kon het me niet teleurstellen, alleen soms heel soms een beetje ik ben ook maar een mens. Ook daar doe ik iets mee, zeker als het gaat om mensen die heel dicht bij me staan dan spreek ik mijn gevoel uit en zeg dan heel eerlijk dat het me raakte en ik iets anders had verwacht en weet je de meeste hebben het niet eens door, maar door het te zeggen, snapt de ander ook waarom je eventueel wat anders minder enthousiast reageert, of hoe jij het ziet.   Mijn ervaring is dat veel vrouwen fysieke klachten of kwaaltjes krijgen doordat ze domweg niet zichzelf zijn en daardoor de verkeerde keuzes maken met bv vriendinnen, partners, eten, hun werk, sport gewoon keuzes anders maken om de ander te vriend te houden. 

Heb je weerstand of weerstand? Je zal merken als je gewoon lief voor jezelf bent en je doet iets wat je eigenlijk niet wilt dat je lijf alles verraad, kriebels in je buik, onrustig gevoel, hartkloppingen, een kuchje, friemelen aan je handen of kleren etc. etc., herken je dit bij jezelf of voel jij iets anders? Ik merk bij mezelf dat ik een onrustige kriebel in mijn buik hartkloppingen krijg of warm achter mijn oren (nee dat is niet de opvliegers die ik ook regelmatig heb😂) Als je bewust wordt van de weerstand die je lichaam aangeeft, kan je er stap voor stap ook iets aan veranderen, want als je vaak weerstand ervaart, dit kan klein of groot zijn en als je maar lang genoeg niet naar je lichaam luistert wordt de weerstand alleen maar groter en ook dus de klachten, dan gaat je gezonde weerstand omlaag en daardoor kan je dus problemen krijgen met je gezondheid. De eerste signalen kunnen zijn opgeblazen buik, vaker hoofdpijn, pijnlijke schouders, stress, slechter slapen en als je maar lang genoeg doorgaat kunnen de klachten steeds erger worden, niet naar de wc kunnen, slapeloze nachten waardoor je lontje korter wordt en je verkeerde eet keuzes gaat maken, moe enz. enz. Dus die weerstand is goed als je die gebruikt voor je immuunsysteem en niet om bepaalde dingen die niet leuk zijn niet aan te gaan, luister naar je gevoel en kies voor jezelf.   

Werken aan je weerstand maakt je weerbaar   Gezondheid is meer dan niet ziek zijn Gezond zijn is zowel fysiek, sociaal emotioneel als mentaal en spiritueel in balans zijn Balans voelen en ervaren start bij jou, dit alles start met proactief aan de slag gaan met jezelf pas daarna kan je betere bewuste stappen zetten voor je gezondheid. Wil je:

  • Nee durven zeggen zonder je schuldig te voelen
  • Leren kiezen voor je eigen behoeftes
  • Bewust kiezen voor jezelf en je gezondheid
  • Lekker in je vel zitten en niet alleen als je een goede dag hebt
  • Beter je grenzen aangeven en nog veel meer, maar want denk dan ook aan je nuttig en je geliefd voelen, in verbinding staan met jezelf en de ander, zorgen voor jezelf, jezelf accepteren, je veilig voelen?
  • Gezondheid is veel meer dan alleen gezond eten en bewegen, het start met zorgen voor jezelf op meerdere vlakken.

  Dit zijn de eerste stappen waarin ik je meeneem, naar een gezonder en vitaler leven, een goede weerstand start met goede keuzes maken, keuzes die jouw dienen, keuzes waar je blij van wordt, kriebels in je buik voelt en je no matter what blij maken. Ik neem je graag mee op de eerste stap van je reis, deze reis start met je inschrijven, het ticket is gratis, we vertrekken op dinsdag 23 maart om 19:00-20:30. Opgeven en meer info vind je via deze link: https://www.zijvitaal.nl/weerbaar-worden-door-een-goede-weerstand/ Nadat je de reis hebt geboekt ontvang je de link voor de zoommeeting, met een lijst van vragen voor je bagage, zodat je de reis goed kan maken en ik je als reisleider het beste kan helpen. Ik ontmoet je heel graag op 23 maart om samen deze bijzondere reis te gaan maken.   Als je nog iemand kent die behoefte heeft aan minder weerstand, mag je de informatie doorsturen, want met een gezonde weerstand ben je heel weerbaar. Voor nu een heerlijk weekend, vergeet niet te genieten en ook eens te kiezen voor jezelf❤ Lieve groet, Linda Lahaije  

Reactie plaatsen