Ben jij een excuus Truus?
Linda Lahaije
22 juni 2020 

Ben jij een excuus Truus?

Waar verschuil jij je achter? Het enorme dilemma van een vrouw en moeder….

  Ik sta op het punt om met onze Joep naar het bos te gaan, dochterlief zit op haar telefoon te kijken en roept oh het eerste uur valt uit, ik zeg tof ga je mee naar het bos? Ze kijkt me aan en pakt haar boeken en kijkt me op haar allerliefste aan en zegt; wil je met mij Nederlands doen, IK heb tijd nu…. Bijna trap ik in de val, want even heel even denk ik ach dan ga ik wel wat later, maar daarna zeg ik resoluut, lieve schat nu komt het mij niet goed uit, ik heb een afspraak met mezelf en Joep om naar het bos te gaan, dat heb ik echt nodig want ik heb een drukke coach dag voor de boeg, oh niet erg mam doen we het dan vanmiddag? Ja hoor lieverd, tot straks, met toch wel even een beetje buikpijn stap ik met mijn blije Joep in de auto, Lin had je toch niet, meteen hoor ik mijn eigen coach Veronique in mijn hoofd, hey hou toch eens op met je getrut, je kinderen zijn je excuus stop er eens mee en doe gewoon je ding🤨   Herken je dat? Doordat de kinderen erg jong waren toen ik ging scheiden van een niet zo’n fijne man en ik als alleenstaande moeder verder moest, kreeg ik nog meer dan anders een leeuwen gevoel, niks en niemand mocht aan ze komen en ten alle tijden moest ik ze beschermen, en ervoor ze zijn vond ik, want ja ik zorgde alleen voor ze. Het heeft me best wat tijd gekost om daar wat losser in te worden, want ik vond dat ik het altijd op moest lossen. Ook toen ik een relatie kreeg met mijn grote liefde Aernout. Als er iets was, of ik was voor mijn opleiding weg, altijd dat gevoel dat ik tekortschoot omdat ik iets voor mezelf deed, want ik was de moeder. Stil aan nam hij taken over en kon ik ineens iets voor mezelf doen, maar dat vond ik lastig. Vaak zei ik dan nee dat kan niet want de kinderen, eerst de kinderen helpen met huiswerk, wegbrengen naar sportclubjes, voorlezen, wat dan ook, lang heb ik het gevoel gehad dat ik het moest doen, dus ook voor bv te sporten gebruikte ik dat excuus, ik was een excuustruus, kak. Aernout zei toen eens, Lin je bent een supermoeder maar ik kan ze ook wegbrengen dan ga jij lekker even in bad zitten, slik langzaamaan loslaten om opnieuw te beginnen zal ik maar zeggen, het besef dat ik het niet alleen hoef te doen en dat ik niet altijd degene moet zijn die dingen doet, pff Ineens had ik geen excuus meer om te gaan sporten, met vriendinnen op pad te gaan, mezelf weer belangrijk genoeg vinden om tijd aan te besteden, jeetje een heel pak excuses werkte niet meer, nu moest ik het ook gaan doen, het ja-maar de kinderen werkte niet meer en steeds meer kon ik voor mijn eigen ik kiezen, dingen die ik wilde doen, die ik nodig had om me gewoon lekker te voelen en weet je de kids zijn mega gek op hun bonus papa, want die leest veel leuker voor dan ik, doet gekke stemmetjes en transformeert een saai verhaal in een super gaaf verhaal, hij verzint de leukste spellen, als hij kookt eten ze lekker pannenkoeken, dus zij vinden het niet erg. Wat hielp mij? Een pittig en eerlijk gesprek met mijn coach Veronique opende mijn ogen, want zij draaide het om, Lin als ik werk dan werk ik, maar als ik thuis ben, dan ben ik er volledig en jij bent altijd bezig met je bedrijf omdat je te veel met wat anders bezig bent en dat is ook niet eerlijk, want dan ben je er niet helemaal, slik. Zij liet mij heel liefdevol zien waarin ik vastliep en waarmee ik mezelf enorm tekortdeed. Zij hielp mij stappen te maken en te blijven maken, waardoor ik wel voor mezelf durfde te kiezen zonder me schuldig te voelen en weet je doordat ik meer naar mijn gevoel en wensen luister, is er thuis meer rust, omdat ik meer rust heb. Het is net als in het vliegtuig als de cabine druk wegvalt, je moet eerst je eigen kapje opzetten en dan pas van je kinderen. Ze gaf jaren geleden eens een training dat ze een voorbeeld wilde zijn voor haar dochter, dat ze wilde laten zien dat je als vrouw en moeder en succesvol kan zijn en een goede moeder, maar dat veel vrouwen hun kinderen als excuus gebruiken waarom ze dingen niet doen, of maar half, en dat je beide kan doen. Je hoeft niet meteen een heel imperium op te bouwen, maar bv doe je het werk wat je echt zou willen? Of doe je werk wat makkelijk te combineren is? Als je geen kinderen zou hebben wat zou je dan doen? Soms had ik echt hartstochtelijk een hekel aan haar, maar ze zette wel direct neer wat ik deed en ook dus niet deed, echt kiezen voor wat ik wilde, echt wilde, nodig had, ik verschuilde me steeds achter de kids, ik was een excuustruus.   Hoe ben ik mijn eigen pad gaan lopen? Toen het besef binnen dreunde en ik dus bewust werd van wat ik deed, ben ik stappen gaan zetten. Ik heb eerst gekeken en gevoeld wat ik echt graag zou willen, was dat toch terug naar de eerste hulp? Ik had mijn baan opgezegd omdat het niet te combineren was met de kids en alleenstaande moeder en daarna was het niet te combineren met de drukke diensten van Aernout, mmm ik zou het vak nog wel willen doen, maar al het gedoe eromheen niet meer, dus dat was okay, boek dicht ophouden met zeiken en het ja-maar. Wat je excuus dan ook is, je kinderen, je werk, je partner, je opvoeding, je verleden, jij bepaalt hoe jij je leven NU wilt leven en of jij je achter een excuus blijft verschuilen of de keuze maakt om…. Wat dan ja ik heb mijn eigen bedrijf, al ruim 20 jaar ben ik voedingscoach en de laatste jaren met een orthomoleculaire en leefstijl en vitaliteits coach en trainer vink, dat wilde ik nog meer doen, mijn vrouwen helpen ook voor zichzelf te leren kiezen, bewust kiezen voor wat je wilt en niet wilt, leren gezonder te leven, echte balans te ervaren tussen werk en privé, beren van het verleden op te ruimen, leren hoe beter te slapen, maar vooral dat stress gevoel eruit te halen, leren zichzelf weer belangrijk te vinden, daar wordt ik enorm blij van! Als ik aan het coachen ben, danst mijn hart, want weet je ik zie alles al voor me, geloof en vertrouw op wat de vrouwen allemaal wel kunnen, alleen de spiegel voorhouden doe ik, zalig als ik zie dat de kwartjes vallen en ze echte keuzes gaan maken, stappen gaan zetten, geweldig. Dus ik ben met Aernout en de kids aan tafel gaan zitten en heb medegedeeld wat ik wilde, wat ik nodig had, waar ik blij van word en weet je wat het gave was, de kids kwamen met oplossingen, we gingen alles beter plannen en ze gingen steeds meer zelf doen, gingen elkaar aanspreken en doordat ik meer voor mezelf ging kiezen, gebeurde er iets met hen. Mijn lieve puber ging de was ophangen, mijn lieve kanjer van een zoon deed klusjes en beide groeide ze zo hard in hun eigen kunnen en zelfvertrouwen, mijn dochter zegt nu mama ik wil bij jou in het bedrijf. Het mooiste cadeau wat ik hun kan geven is dat ik heerlijk in mijn vel zit en dingen doe waar ik zo blij van wordt, daardoor ben ik een vele leukere moeder, stabiel en ik ben er als ik niet aan het werk ben. Ik laat beide zien dat allebei goed te combineren is En ja soms heb ik werk te doen, maar dan sta ik om 05:00 uur op of werk nog weleens als ze naar bed zijn, maar dat is omdat ik graag integer wil zijn naar de vrouwen die ik coach, ik doe wat ik zeg.   Bewuste keuzes maken voor jezelf: Veel vrouwen vinden dat lastig, denken dat ze egoïstisch zijn een carrière dame, hard, geen goede moeder en ga zo maar door. Bovenal ben je vrouw, je kinderen moeten zelfstandige mensjes worden dat ze de wereld aankunnen, dat ze zelf keuzes gaan maken. Wij plannen iedere zondag de week samen met de kinderen, wat ze nodig hebben bv nu met een aankomende proefwerkweek, toetsen, projecten, diensten dat soort dingen, we kijken wanneer Aernout dienst heeft en daar plan ik omheen, want ik kan van alles willen, maar in de avond laat ik de kinderen niet alleen thuis, dus moet er iemand zijn. Ik plan mijn trainingen in en wanneer ik mijn dingen doe, of de diensten worden daar omheen gepland, maar soms net als in het corona tijdperk dan ben ik weer weken een alleenstaande moeder, die voor alles zorgt, maar dan nog bewaak ik hierin mijn eigen tijd. De kinderen helpen heel bewust mee, mijn jongste zegt vaak memske dat doe ik wel want jij moet je blog nog doen. Ik plan bewust in mijn agenda het sporten in, ook nu de sportschool dicht is, plan ik het mountainbiken in of werk ik met gewichten in de garage of in de tuin en daar hou ik me ook aan, ik ben integer naar mezelf. Als ik voel dat ik iets nodig heb, bv een bad, een massage, gewoon even niks, dan doe ik dat, ik geef dat ook aan bij manlief en kinderen en ik kan me er dan ook volledig aan overgeven. Gelukkig worden de kinderen ouder en ik moet eerlijk zeggen doordat ik heel open ben zijn mijn kids dat ook, ik vraag regelmatig aan ze wat heb jij nodig nu en dan pas ik het in. Ik ga graag mee met dingen op school, maar dan moet ik het op een ander moment inhalen, geen probleem, ze vinden het heerlijk om erbij betrokken te zijn. Weet je doordat ik een excuustruus was legde ik dingen buiten mezelf, want en hier kan je invullen wat voor jou mogelijk van toepassing is…. Je kinderen, je partner, je werk, je ouders, je opvoeding, je verleden, jij hebt de keuze hoe je met dingen omgaat, ben je het er niet mee eens doe er iets aan, je bent geen boom☺ Wat doet deze blog met je, triggert het iets, en nog belangrijker kan je er iets mee? Wil je me dat laten weten? Ik vind het altijd fijn om wat terug te horen.   Denk je nu kak dat lijkt mijn verhaal wel, en je voelt dat het tijd wordt om er verandering in te brengen, stuur me dan een mail met je vraag naar welkom@zijvitaal.nl en dan plannen we samen een gratis regiegesprek in, waarin ik je graag weer op weg help om de regie te nemen over je leven en gezondheid.   Voor nu een heerlijk weekend toegewenst Liefs Linda
Reactie plaatsen