Ben jij een eend of een adelaar?
Linda Lahaije
10 juli 2020 

Ben jij een eend of een adelaar?

Momenteel ben ik bezig met de 10-daagse van mijn businesscoach Veronique en vandaag was dag 3 en de eerste twee waren al GEWELDIG maar vandaag had een nog hoger BAM-gehalte, want de spiegel voorhouden of zogenoemde spijker op zijn kop slaan kan zij als geen ander en daarom hou ik ook zo van haar en haar aanpak. Want met name als je een bedrijf runt wil je graag als een adelaar werken en dit om boven zaken te kunnen hangen waardoor je even afstand neemt en de dingen beter kan overzien en van afstand zie je beter wat er misgaat en goed gaat. Ik moet zeggen dat deze dagen geweldig zijn, ik vul trouw het werkboek in wat ze door mailt, doe de opdrachten en zet dingen in actie want anders is het compleet nutteloos om eraan mee te doen, zeker qua tijd en geld, voor mij dan…. Als ik iets doe dan doe ik het vol overgave en ben integer naar diegene die de training geeft, maar nog veel belangrijker naar mezelf, maar dat is ook weleens anders geweest. Want jaren geleden wilde ik de allerbeste worden als voedingscoach en ook als trainer en coach wilde ik gewoon de beste zijn, dus ik deed training na training, NLP/ transformational breathing, sportvoeding, `gewone voeding` Coach opleiding, trainen, opleiden presenteren enz. kan ik nog wel even doorgaan, man wat leerde ik enorm veel, mijn kennis klapte zowat uit mijn hoofd, maar ik voelde helemaal geen groei, raar he als je zoveel opleidingen doet, ik zal je uitleggen waarom dat was.

Groei en verandering komt als je het gaat doen

Als je kennis vergaart of dit nu is van een opleiding of van een coachtraject, is dat natuurlijk geweldig, maar je kennis moet je wel in actie gaan zetten, het gaan doen, het beleven, voelen, aanpassen, het je eigen maken, pas dan ga je het echt leren, je eigen maken, door het te doen. Net als coachen, door het te doen word je steeds beter, na ruim 20 jaar heb ik daar mijn meters wel in gemaakt en juist door het te doen en dan te finetunen komt er steeds iets beters uit en weet je er is natuurlijk wel opleiding voor nodig, anders kan je voor iemand juist veel schade zorgen en dat is niet okay. En weet je tijdens al mijn opleidingen ging ik zelf ook door de wasstraat en kwamen dingen wel aan, maar doordat ik het weinig tijd gaf, gebeurde er minder dan bij een ander zullen we maar zeggen, tot de opleiding transformational breathing, mijn coach gaf me geen uitweg en moest ik er doorheen en dat heeft de grootse omslag gemaakt, want door het echt aan te gaan en het geleerde in de praktijk te brengen kwam er echt verandering, die ook bleef. Want het moet zinken en zo eigen worden, anders kan je veel doen maar word je een leer of coach junkie. Feit blijft dat je het geleerde wel in de praktijk moet gaan brengen, met vallen en opstaan, nou neem maar van mij aan dat ik veel gevallen ben……

Stappen zet je door ook stil te staan

Als je altijd maar door blijft rennen en je niet de tijd gunt om het te voelen, aan te gaan, de opdrachten te doen, je huiswerk echt te maken en te leren van je fouten komt er weinig groei, voel je wat ik wil zeggen#### Want als je niet je huiswerk doet weet je ook niet wat je fout hebt gedaan en blijf je in de zelfde valkuil stappen en kan je wel 10 coaches inhuren maar dan zal je nooit bij de kern komen en het je eigen maken. Juist door stil te gaan staan heeft bij mij ervoor gezorgd dat er vooruitgang kwam, want ik durfde het aan om te voelen, te huilen en los te laten en dan het gevoel te ervaren en door het los te laten kwam ik steeds beter bij mezelf, wat ik wilde en niet meer wilde. Maar door tussen elke volgende groei stap even stil te staan, maakte ik sprongen. Tijdens mijn coachtrajecten krijgen mensen ook altijd huiswerk, dit zorgt ervoor dat je actief met je stuk aan de slag gaat, een ander gevoel kan krijgen en jezelf terugvindt en weer belangrijk vindt stap voor stap, het jezelf toestaan om het te mogen ervaren, te voelen en door te maken, maakt dat je keuzes gaat maken die goed voor jezelf zijn, jezelf niet gaat verliezen, BAM

Start with the end in mind

Daar ging het vandaag over bij mijn eigen training, gaaf dacht ik want dat doe ik vaak in mijn trainingen, want als trainer of coach kan je vaak al verder zien dan de mensen die je traint. Als je eerst gaat kijken en voelen hoe je het zou willen hebben, wat doe je dan, hoe voel jij je dan, wat zeg je dan, hoe loop je, wat doe je en wat doe je niet meer? Dus je kijkt naar de toekomst, jouw nieuwe leven en gevoel maar dan door een roze bril. Want als je je nieuwe toekomst ziet en voelt dan zijn de te nemen stappen een stuk eenvoudiger en kan je als het ware opnieuw gaan kleien en kan je gaan transformeren naar de vrouw die jij graag wil zijn, met de keuzes die daarbij horen en dan kan je de stappen gaan zetten om daar te gaan komen.

Maar je zal je afvragen hoe zit het dan met die eend en adelaar?

Jaaaaa ik dacht dat je het niet meer zou vragen, maar hier komt ie. Een eend heeft de eigenschap in groepjes te scharrelen, vaak op het land of water te vinden, soms vliegen ze even weg, maar dat is pure noodzaak, een eend kijkt dan niet naar beneden, maar vol gas vooruit. Een adelaar daarentegen stijgt tot grote hoogtes, heeft overzicht en hangt echt boven wat hij wil, hij kijkt voelt en neemt actie, het grote verschil is dat de adelaar het overzicht heeft, want hij heeft inzicht waar hij naar toe gaat en nodig heeft. De eend kijkt lokaal en de adelaar regionaal, dus een veel groter en beter overzicht. Wat ben jij nu #####? Een eend of een adelaar? En nog veel belangrijker wil je blijven scharrelen bij de eenden of vliegen naar grote hoogtes, het overzicht hebben en gaan voor je doel? Eerlijk ik ben lang een eend geweest en voor mijn gevoel was ik een lelijk eendje, want tot zelfs mijn ouders vonden mij niet leuk genoeg, maar door mijn huiswerk te maken, stil te staan ging ik stappen maken, kiezen voor mezelf. Toen ik moeder werd verloor ik weer mezelf, want door de geboorte van die koters kwam er een zenuw bloot te liggen want hun mocht niks overkomen, zeker toen ik er alleen voor kwam te staan. En door mijn kinderen ging ik weer op mijn knieën, want ik besefte wat ik gemist had, maar wist ik ook dat ik het anders wilde. Nu zijn mijn liefdes al bijna 14 en 11 en komt er steeds meer tijd voor mijn keuzes, mijn dingen en het leuke is ik zie twee exacte kopieën van mezelf, ze leren omdenken, te voelen wat ze willen en niet willen, hun hart trouw te blijven en dat een mening echt mag, maar dat een ander dat ook mag hebben. De ware les voor mij zit nog steeds als er iets is, of gebeurt en ik weet het niet, val ik soms nog in mijn eigen patroon en dat is naar de grond kijken en scharrelen, alleen merk ik (gelukkig) heel snel dat dat niet effectief is…… dan ga ik als een adelaar erboven hangen, dan zie ik hoe het echt is en wat ik echt nodig heb of moet doen EN doe het dan ook! Want weten en het doen zijn twee verschillende dingen, maar daar een ander blog over.

Hoe ga je het nu aanpakken?

Je wil graag de stap maken om te gaan vliegen als een adelaar, supergaaf gevoel is dat, wat je kan helpen om te starten met het einde in je hoofd, of te wel te gaan kijken wat je nu echt wilt. Ga dan eens rustig zitten, zet een muziekje op en ga eens voelen, leg desnoods je handen op je buik. En ga dan eens naar je gevoel van jouw ideale dag, hoe sta je op, wat voel je dan, wat doe je dan, hoe zie je eruit, hoe loop je, wat zeg je, wat eet je en wat niet, dus een totale top dag als jij bent wie je echt wilt zijn. Deze oefening kan je dus gebruiken bij alle dingen die je zou willen veranderen. En vlieg je dan als een adelaar boven je dag? Probeer dit eens uit, wil je me laten weten hoe dat voor jou is? En wat het met je doet.
Reactie plaatsen