Als je niks veranderd, verandert er niks, logisch toch….
Linda Lahaije
30 oktober 2020 

Als je niks veranderd, verandert er niks, logisch toch….

Afgelopen week had ik een masterclass van mijn coach Veronique en er was iemand die een beetje liep te zeuren over dat het allemaal niet werkte want ze had al zoveel gedaan, maar nog gebeurde er niks, inmiddels ken ik Veronique al ruim 20 jaar en ik zag aan haar dat ze in de wervelwind modus ging, ze vroeg heel liefdevol maar wat heb je dan al allemaal gedaan, ze noemde 2 dingen op flyeren en iets op facebook gezet, oh en je hebt helemaal geen reactie vroeg ze, nee en ik heb nog wel op 2 plekken iets neergelegd, dus het lukt niet…….en toen wat heb je toen veranderd? Uh niks, maar verwacht je dan resultaat? Nee Voor veel vrouwen is dit logisch maar voor een hoop ook niet. Veel vrouwen hopen dat er iets spontaan gaat veranderen, de ander hoopt dat de ander gaat veranderen, maar het is gewoon een feit dat je niet mag verwachten dat er iets veranderd als je zelf niks verandert, Don´t expect to see a change if you don´t make one., Je kan alleen maar veranderen hoe jij ermee omgaat, de ander niet daarom is het nu in deze tijd van chaos, verharding en c zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, want een ander doet het niet of kan het niet voor je doen, behalve de mensen die zich het snot voor hun ogen in de ziekenhuizen werken, maar daar kan ik een boek mee vullen helaas.

Waarom verwachten vrouwen een ander resultaat met dezelfde inzet? Een voorbeeld waarin mijn zorg hart enorm moet huilen, maar een oud-collega, belde mij dat ze met me wilde werken want ze wilde gezonder gaan leven want met al die Corona, was het nu wel tijd, ze was zo ontzettend moe. Dus ik vraag dan in een uitgebreide voedingsanalyse wat ze eten en drinken, of ze supplementen nemen, echt alles wat erin gaat, want met voeding kan je natuurlijk heel veel, maar helaas niet alles. Tijdens het skypen ging ik mijn bevindingen met haar bespreken en ik zei dat ze het fantastisch doet met haar voeding, ze zou nog een supplement ter ondersteuning kunnen nemen, maar dat het nu niet haar vermoeidheid zou verklaren, dus ik vroeg goh slaap jij goed? Uh ja volgens mij best redelijk nou dan gaan er bij mij al wat belletjes rammelen, hoeveel uur slaap je? En slaap je minstens 5 uur ononderbroken? Sta je uitgerust op? Spontaan begon ze te huilen en kwam het echte verhaal eruit, ze was moe tot in haar vingertoppen, het was vreselijk momenteel en ze liep op haar laatste benen, die k corona ook. Goh …. je hebt iets heel anders nodig nu, want je kan hopen dat er door je voeding wat veranderd, maar nu heeft je hoofd en je lijf even iets heel anders nodig, want anders kan je voeding je ook niet helpen, eigenlijk wist ik het al zei ze maar ben bang om aan mezelf te werken, ik hoopte dat het gewoon zo wegging, ik moest lachen, helaas lieve dame je verdient wat beter nu, je bent het meer dan waard om nu voor jezelf te zorgen. Het hele verhaal kwam eruit, dat de werkdruk zo hoog was en iedereen het maar normaal vond om zulke lange dagen te maken, niemand echt overleg pleegde met de verpleegkundige, ze allemaal maar weer verwachtte dat nu meer uren ging werken, terwijl ze dat niet wilde met 3 pubers thuis en dat het gewoon ruk is om de hele dag met zo’n pak en masker op te lopen en ze kapot was op het einde van haar dienst en ze dan toch niet kon slapen, helaas is ze niet de enige en niet alleen in de zorg. Want zowat dagelijks krijg ik vragen van mensen uit de zorg die op hun tandvlees lopen, mensen zorgen voor mensen, maar ook die willen wel graag wat erkenning en waardering, helaas blijft veel wat beloofd wordt uit op vele fronten, want te veel besluiten worden genomen door mensen die niet of nauwelijks aan een bed hebben gestaan, dit was voor een marktwerking jaren geleden maar daardoor is de ziel uit de zorg gegaan. En de meeste vrouwen zijn beter in het zorgen voor een ander dan zorgen voor zichzelf…

Wanneer ben je gezond? Gezondheid is wat anders dan niet ziek zijn Toen ik nog werkte als verpleegkundige en startte als jonge meid van 17 jaar en 7 maanden oud, werd me al snel duidelijk als je ziek bent, dan ben je dus niet gezond, logisch toch (ik klink ineens als Johan Cruijff 😏). Ik begon op afdeling 9 van het Diaconessenhuis in Eindhoven, de zwaarste afdeling zoals later bleek, want hier lagen heel veel mensen die een vergevorderd stadium hadden van allerlei vormen van kanker. Voordat ik 18 was had ik al meer mensen zien sterven dan ik ooit jongens gekust had, het zien van mensen die overleden vond ik vreselijk, de strijd die vele hadden en de vraag(en)die ze vertelde waar ze nog mee zaten; had ik maar meer genoten, meer van me afgebeten, meer vrij genomen, meer gezegd wat ik voelde, beter voor mezelf gezorgd, meer nee gezegd, ik kan er een boek mee vullen in de bijna 25 jaar dat ik dit prachtige vak mocht beoefenen, maar daar gaat mijn blog niet over, want ik wil je heel graag meenemen in het stuk gezondheid, want Gezondheid is wat anders dan niet ziek zijn.

Wat is gezondheid?  Gezondheid is een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) luidt: "Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken." Een hele mond vol en stof om over na te denken……

Maar ben je gezond als je niet ziek bent? Wat geeft je dat voor een gevoel? Ik ben niet ziek maar ik heb me jarenlang niet gezond gevoeld…. Want om je gezond te voelen, dus lekker in je vel dan kan je alles en kan je alles aan op fysiek, emotioneel en mentaal gebied, dan ben ik dus sommige dagen niet gezond, want sommige dagen vind ik gewoon kak en sommige gebeurtenissen ook, dat bepaalt dan dat ik niet zo lekker in mijn vel zit, heb jij dat ook? Als ik me gezond voel, dan heb ik heerlijk geslapen, sta ik dus uitgerust op zonder pijntjes aan mijn rug of hoofd, naast mijn grote liefde die altijd mijn hand zoekt als we wakker worden, ga lekker douchen met een glimlach en een muziekje op, dan ga ik ontbijten of in mijn geval niet (want ik heb dagen dat ik IF – intermitterend fasten) dek de tafel voor de kids, ga met Joep lopen, voel me geliefd en gelukkig, voel me relaxed en waardevol, beweeg, eet gezond, heb een liefdevolle relatie met mijn partner en mezelf, doe werk waar ik blij van word, ga lekker mountainbiken, drink voldoende water of kruiden thee, lach me suf, knuffel lekker, ben in verbinding met mezelf en de mensen waar ik van houd, ben ik blij en gelukkig en heb ik zin in mijn leven, dan durf ik voor mezelf op te komen, nee te zeggen, mijn grens aan te geven, mijn eigen tijd op te vragen, kortom dan ben ik in balans en ben ik fysiek, emotioneel en mentaal sterk.

 Afgelopen week was ik bij de tandarts, want mijn vulling was zonder het te zeggen mijn kies uitgefloept, we hadden een leuk gesprek hierover en over wat ik deed. Hij zei goh Lin ik ga nog wat verder, je bent ook niet gezond als je een slecht gebit hebt, goh natuurlijk want anders krijg je geen tandvlees problemen, want wat mij opvalt zei hij is dat voeding maar ook stress heel veel doen (buiten roken en suiker en slechte verzorging) maar die pik ik er wel uit. Op dat soort momenten voel ik nog meer dan anders dat een integrale aanpak bij alles zo nodig is, want het een kan gewoon niet zonder het andere.   Dus gezondheid is meer dan niet ziek zijn, alle dingen rondom jezelf en in je leven dragen hieraan bij, alles begint of gaat veranderen als jij jezelf de vraag stelt, wat heb ik nu nodig om en vul dan maar in. Bv wat heb ik nu nodig om beter te slapen, wat heb ik nu nodig om stress te reduceren, wat heb ik nu nodig om meer zelfvertrouwen te krijgen, wat heb ik nu nodig om gewoon nee te zeggen zonder me schuldig te voelen, wat heb ik nu nodig om lekker in mijn vel te zitten en ga zo maar verder, gezondheid is de dingen kunnen doen om je lekker in je vel te voelen, en met een voldaan gevoel te gaan slapen, blij zijn met wie je bent, voel je wat ik wil zeggen?

Vaak doe ik dit met mijn kinderen, dan komen ze vervelend thuis, aan het mopperen, dan laat ik ze even vertellen, hou ze vast en vraag dan aan ze, waar kan ik je mee helpen? Mmm dat snap je niet mam, of even kletsen dan doen we dat en vraag ik en wat heb je nu nodig? Vaak is het praten al voldoende, soms is het even lekker in bad zitten, soms even een filmpje kijken, even huilen en dan komt de oplossing vaak al en is de verandering in gang gezet. Wat mij altijd helpt is even in stilte te voelen en alles van me af te schrijven, ik vraag mezelf dan af, waar loop ik tegenaan, wat doet dat met me, wat zou ik anders willen doen of hebben, wat moet ik daarvoor veranderen en wie kan ik daar als hulp voor vragen en dan maak ik een besluit. Dus voel ik wat heb ik nodig nu om….   Wat heb jij nodig? Kan ik je ergens meehelpen? Je mag echt om hulp vragen.

Reactie plaatsen