Als ik nee zeg voel ik me schuldig
Linda Lahaije
30 april 2021 

Als ik nee zeg voel ik me schuldig

Wil je echte verandering? Zeg dan eens NEE  Ik draai het graag om leer ja tegen jezelf zeggen (klinkt veel positiever en voelt energetisch veel beter) Laatst was ik mijn boekenkast aan het bekijken, mijn boeken zijn voor mij heel erg belangrijk, heerlijk om me in terug te trekken, te leren, te ontwikkelen, zalig. Ik ben wel van de “oude stempel” want wil graag een papieren versie gewoon vasthouden, ik kan niks met zo’n e-book, moet kunnen bladeren en gewoon een boek vast houden heerlijk. Door mijn gerommel in de boekenkast zag ik het boek staan als ik nee zeg voel ik me schuldig…

Toen ik dit boek ik denk inmiddels 20 jaar geleden kocht triggerde de titel mij echt enorm, want nee zeggen dat vond ik me toen toch lastig☺, ik was in die tijd enorm op zoek naar hulp om me sterker te voelen, meer weerbaar te worden en echt voor mezelf te gaan staan en te kiezen. De titel ging me helpen dacht ik om me minder schuldig te voelen als ik nee zou zeggen. Het boek was goed maar bleef voor mijn gevoel een beetje pamperen, er stonden ook gesprekken in die je kon gebruiken en wat tips, maar de oorzaak waarom veel mensen geen nee durven zeggen, bleef onbeschreven namelijk wat het allerbelangrijkste is; zelfvertrouwen en zelfwaarde.

Want laten we wel wezen je kan nog zoveel lezen, maar het feit blijft dat je het ook echt moet gaan doen en dus gewoon heel veel moet gaan oefenen en denk ik wel het allerbelangrijkste van alles dat je eerst heel goed moet weten wat jouw kernwaardes zijn, waar sta jij voor, wat vind jij belangrijk, wat wil jij wel en wat wil jij niet. Want als jij niet weet wie jij echt bent en wat je echt wilt, blijf je in rondjes draaien en kom je niet bij je eigen kern, maar zit je altijd in die van een ander.

Kom eerst thuis bij jezelf Toen ik dus deze week de titel nog eens las, dacht ik schuldig voelen echt niet, niks om je schuldig om te voelen en toen ik even door het boek bladerde dacht ik bij meerdere dingen hou toch op, doe normaal Nu zoveel jaren later heb ik en ik denk vele anderen dat gepamper echt niet nodig, want dat gaat je niet brengen waar je in werkelijkheid wilt zijn. Vele hebben zo nu en dan gewoon een schop onder hun kont nodig, of op zijn minst soms een enorme wake up call. Maar het allerbelangrijkste denk ik is zelfliefde, zelfwaarde en zelfvertrouwen en daarvoor is het essentieel om dingen te gaan loslaten en te gaan bouwen aan zelfvertrouwen, maar ook om gewoon te gaan kiezen, want ook kiezen heeft alles te maken met nee zeggen. Maar om te leren kiezen en jezelf dus gewoon leuk te vinden moet je eerst op jezelf vertrouwen en jezelf het waard vinden om nee te zeggen, jezelf belangrijk genoeg te vinden om tijd voor jezelf te nemen, lekker in bad te gaan zitten en je partner de kids te laten doen, even te lezen, met je vriendinnen tijd door te brengen, iets voor jezelf te kopen i.p.v. altijd voor de kids, of te kiezen om niet af te spreken omdat je voelt dat je even rust nodig hebt, alle keuzes die je maakt om jezelf lekker in je vel te voelen.

 Maar alles wat je doet, wilt of niet wilt heeft te maken met kiezen, of je nu kiest voor jezelf of de ander is goed, maar alleen als het goed voor jou voelt en niet omdat je het alleen maar doet om te pleasen en zo te hopen dat ze je dan goed en leuk vinden, als je kiest en dus bijvoorbeeld iets doet voor een ander moet je het doen zonder dubbele agenda.

Kiezen heeft alles te maken met NEE zeggen Stel je wilt graag afvallen en alles voelt goed, je kop staat ernaar en NU ga je het echt doen, JA ik ga afslanken, de eerste dag gaat goed, de tweede dag komt iemand van je werk langs met taart, dan moet je dus NEE zeggen want je bent aan het afslanken, doe je dat? Dus om ja tegen jezelf te zeggen moet je dus leren om nee te zeggen tegen de ander, of dit nu tegen de persoon is, een situatie, een vraag, of tegen een aanbod van taart, of tegen het aanbod van netflixen, nee tegen scrollen op je telefoon, of tegen je kinderen om dat je JA zegt tegen een lekkere wandeling of work out, JA tegen jezelf om te zorgen dat je lekker in je vel komt te zitten. Alles hangt en staat met iedere dag weer de keuze te maken voor jezelf, voor wat jij wilt, waar jij blij van wordt, gezonder van wordt, alle keuzes die je maakt om ervoor te zorgen dat je alles uit je dag/leven haalt, keuzes om los te laten wat niet van jou is en wat je niet meer dient, ja zeggen tegen je leven leven zoals het bedoeld is, zonder zelf opgelegde beperkingen, genieten, verbinden, in verbinding staan met jezelf. Mijn opa zei vroeger al tegen mij als ik heel ongeduldig was en iets het liefste gisteren had gehad, Lin Keulen en Aken is ook niet op een dag gebouwd, dat heeft tijd en geduld en doorzettingsvermogen nodig, en om morgen iets te hebben moet je vandaag een keuze maken, kak ja opa je hebt gelijk. Een gezond lichaam of geest bouw je niet in een dag, daar heb je meer doorzettingsvermogen voor nodig, ik zeg liever je hebt veel nee’s nodig om iedere dag weer voor je pad te kiezen, of het nu je gezondheid is of meer zelfvertrouwen, tijd voor jezelf, rust of wat dan ook. In sales land zeggen ze je hebt 10 nee ’s nodig om 1 ja te krijgen, dat gaat ook op in dit stuk, veel nee ’s zorgen dat je veel dichter bij je doel komt en bent, want als je nee zegt tegen de ander dan zeg je ja tegen jezelf. Dat voelt toch mega goed☺

Nee zeggen kan je zoveel opleveren Toen ik jonger was durfde ik nooit nee te zeggen, bang om iemand te kwetsen, of dat ze me dan niet meer aardig vonden, wilde graag goed doen en goed gevonden worden, want die Linda kan alles en staat altijd voor je klaar, alles deed ik, at ik, zorgde ik voor alles en iedereen en verloor ik mezelf, ik zorgde voor eten als iemand ziek was, kaartjes, berichtjes, hielp schilderen, verhuizen, luisterde oeverloos naar verhalen van vriendinnen die gedoe hadden met hun vriendjes, was de bob, maar echte verbinding had ik niet. Veel deed ik om maar aardig gevonden te worden en ik merkte dat ik leegliep, iemand zei ooit jeetje wie ben jij nu echt, wie zit er achter dat masker, word jij ooit boos? In eerste instantie dacht ik wat zeg jij nou, maar het raakte me enorm en dacht ik ja shit wie ben ik nu echt zonder al die dingen?

Tot in mijn tenen voelde ik dat het tijd was om echt iets te gaan veranderen en ben ik op zoek gegaan naar een goede coach, die met mij ging kijken en heb ik eerst geïnvesteerd in mezelf, om mijn zelfvertrouwen, mijn zelfliefde en zelf waardering terug te krijgen en te vergroten. Zij was brutaal eerlijk, liet me dingen zien en voelen waardoor ik mezelf stap voor stap weer terugvond. Ook ben ik meerdere trainingen gaan doen om mezelf steeds beter te leren kennen, me te ontwikkelen, te groeien als mens waardoor ik veel beter mijn grenzen kon voelen en aangeven, mezelf goed genoeg vond en een veel beter zelfbeeld kreeg, waardoor ik dus veel meer zelfvertrouwen kreeg en zelfwaardering, wat hielp om vele leukere mensen aan te trekken die de Linda die er was wel waardeerde, me lief vonden wie ik was en niet om wat ik deed, gewoon iets te doen zonder dat ik het vroeg, mij leuk vonden om wie ik ben.

Zelfliefde is trouw zijn aan jezelf Iedere oen kan Ja zeggen voor het altaar, maar kan deze ook nee zeggen tegen alle verleidingen die erna zullen komen? Want daar gaat het toch om, dat je ondanks alle verleidingen je partner gewoon de leukste en gaafste vindt, en bij hem thuis wil komen no matter what, ook al is het soms een Ukkel. De ontrouw van je partner is killing, maar hoe is dat voor je als je ontrouw bent aan jezelf? Je dus jezelf niet kan vertrouwen in je beloftes, in je doelen, in je liefde, in je visie, op je woord? Hoe voelt dat?

 Dus wat heb jij nodig om trouw te zijn en te blijven aan jezelf, no matter what? Trouw of loyaliteit is een morele verbondenheid, vasthoudendheid, of het zich houden aan een verbintenis, band, of verplichting. Waar deze verplichting niet wordt nageleefd, waar trouw wordt geschonden en ontrouw intreedt, kan sprake zijn van verraad. Wikipedia     Dus wat is de eerste stap die je vandaag nog kan gaan zetten?

  1. Wie of wat mag je loslaten en waarom
  2. Wie of wat ga je vastpakken en waarom

Om iets anders vast te pakken, moet je eerst loslaten. Dus waar ga jij nee zeggen, om echt JA tegen jezelf te zeggen?   Op 26 mei geef ik een gratis masterclass Van weerstand naar weerbaarheid, door te kiezen en los te laten, een geheel vernieuwde training, interactief en aan het eind heb je een keuze gemaakt en dingen losgelaten die je niet meer dienen. Opgeven kan via deze link: https://www.zijvitaal.nl/van-weerstand-naar-weerbaarheid/   Op 12 mei word ik Sarah, man man dat is wel een dingetje voor mijn ego moet ik zeggen, maar om het mega feestelijk te maken, lanceer ik die week twee hele gave dingen, namelijk een supergave onlinetraining die volgens de testers echte verandering brengt en je in beweging zet, ben er zo blij mee dat ik zo nog meer vrouwen kan helpen om echt voor zichzelf te gaan kiezen, de regie te nemen over hun leven en gezondheid. Op mijn trouwdag 14 mei, lanceer ik mijn nieuwe E-book Van weerstand naar weerbaarheid, door echt de regie te nemen, door los te laten en te kiezen. Dus die week wordt niet alleen een feestweek voor mij, maar ook voor mijn trouwe volgers, voor nu een heerlijk weekend en geniet ervan.

Reactie plaatsen