Alleen met kennis kom je er niet, je moet het wel doen!
Linda Lahaije
26 juni 2020 

Alleen met kennis kom je er niet, je moet het wel doen!

Afgelopen week werd ik gevraagd om een training te komen geven aan een team zorgmedewerkers die na de enorme drukke corona tijd wel uit balans waren geraakt. De drukke en zeer indrukwekkende diensten konden sommige moeilijk loslaten en de zorg belasting was veel te hoog. Nou als oud ic en seh verpleegkundige vind ik dat super klussen. De vraag was om te zorgen voor meer vitaliteit, beter slapen, meer balans en ondersteuning met mindset, dus dat is me op het lijf geschreven, super! Als voorbereiding zaten we wat te sparren, stiekem moest ik lachen want degene die me gevraagd had wist alles over vitaliteit, beter slapen, voeding, nee zeggen een echte pro zal ik maar zeggen. Dus ik stelde de nodige vragen wat en hoe rond de medewerkers wat ze zelf al hadden gedaan als organisatie, want de deskundige is al in huis met jou…… na de zoveelste ik doe het zo en ik zou het zus doen en op mijn vragen die ik stelde kreeg ik ja-maar en moeilijk, begon het me enigszins te irriteren, dus zei ik goh maar als je alles zo goed weet waarom geef je de coaching en training dan zelf niet…..want blijkbaar weet je alles al, dan kan jij je medewerkers toch prima helpen! BAM op zijn Linda’s de vlekken kwamen in een sneltreinvaart op haar nek en begon ze te stamelen, ik pakte haar vast en zei jeetje wat gebeurt er nu? Ineens begon ze heel hard te huilen en zei ze heel eerlijk ik wil niet onderdoen voor jou kennis en ik heb al zoveel over je gehoord, nu was ik stil (en dat gebeurt niet vaak) en ging ze verder ik weet wel veel maar ik doe er niks mee, voor mezelf niet en mijn medewerkers vinden mij maar een betweter en eigenlijk hebben ze wel gelijk want ik roep hard maar ik verander zelf ook niks, daarom hebben we jou nodig, uhhh ik moest even slikken, de lat lag hoog ineens. Kom we gaan een bakkie doen en ze kreeg weer wat kleur op haar wangen, ik vroeg goh wat is de reden dat je niets doet met de kennis die je hebt? Nou zei ze heel eerlijk ik vind het moeilijk om vol te houden, om nee te zeggen ik moet hun baas zijn dus niet zwak enne roepen is eenvoudiger voor een ander, ik zei jeetje je maakt een goede start weet je dat, want zelfkennis is de eerste stap en de rest gaan we samen aanpakken, want om iets te blijven doen heb je een hele grote waarom nodig want anders blijf je veel kennis vragen, maar ga je puntje bij paaltje niks doen en ik start met jou, want als je teamleden zien wat jij gaat doen en het ook echt gaat doen, dan wordt je pas een echte leider.

Om het echt te gaan doen heb je een waarom nodig en een doel

Zonder een goed stevig waarom, kan je nog zoveel boeken lezen, trainingen volgen, workshops doen, coaching krijgen of wat je dan ook onderneemt om iets te veranderen wat je graag wilt. Daarnaast kan een goede coach je natuurlijk wel de weg laten zien en je door de eerste hobbels loodsen en dat samen met een goed waarom hou je het ook vol, want die waarom is essentieel bij alles wat je echt wil veranderen! Oh en nog iets en dat is dat de pijn groot genoeg moet zijn, want anders is de verander wens niet groot en kan je niet een groot waarom formuleren. Daarnaast moet je iets willen veranderen waar jezelf last van hebt en niet voor een ander. Daarom begint de basis bij jezelf wat wil je veranderen en waarom en mijn taak als coach om je veel dieper te laten graven dan wat jij me zou laten zien, want de eerste reden is vaak niet de echte reden, het zit altijd een laag dieper en daar ga je mee aan de slag en weet je om je waarom te vinden moet je eerst terug kijken om voor nu een stevig fundament neer te zetten dat jouw helpt en blijft helpen, dat in combinatie met waar de pijn zit, zit ook de oplossing kan je alles aanpassen in je lichaam en geest wat je maar wilt. Willen is ook niet geheel onbelangrijk, maar als je je waarom weet, waar de pijn zit, dan moet je bij jezelf op de koffie gaan of je het ook echt wilt, maar als de pijn groot genoeg is wil je dat ook aanpakken.

Blijf je roeren in de pap?

Mijn mentor Jim Rohn raakte mij bijna 25 jaar geleden al met zijn woorden for things to change you have to change, op dat moment was ik 24 jaar oud en dacht op dat moment ja doei ik ga toch echt niet veranderen, dat moet die ander maar doen. Maar na meerdere trainingen viel het kwartje zal ik maar zeggen en ja met kennis moet je wel wat doen anders kost het alleen maar tijd en geld. Op dat moment zat ik in een stadion met ruim 15000 mensen en het was net of hij alleen tegen mij sprak en door een voorbeeld wat hij noemde viel de jackpot en snapte en voelde ik echt wat hij bedoelde. In sneltreinvaart voelde ik mijn waarom en dat was ik kan een ander niet veranderen, ik kan er alleen voor zorgen dat ik er anders mee omga, zodat het voor mezelf makkelijker is. Dus om dingen te veranderen, moest ik zelf veranderen BAM. Ondanks dat het kwartje viel, wist ik niet hoe ik het moest toepassen, dus ging ik nog meer leren, NLP trainer, ademtraining, voeding, van alles heb ik geleerd een mini bibliotheek was ik, maar de hoe moet ik het nu doen ontbrak. Jaren had ik pijn en verdriet gehad hoe mijn ouders met me om waren gegaan en wat er allemaal fout was gegaan, boos, teleurgesteld en gefrustreerd had ik al zolang geleefd, maar door het besef dat als ik er anders mee om kon gaan ik het makkelijker zou hebben voelde als een bevrijding. Uiteraard heb ik een coach ingeschakeld en ben gaan leren en ging eindelijk het geleerde ook echt doen. Dus de pap (mijn verhaal) werd ineens anders, want als je het echt voelt veranderd alles ineens. En door mijn kennis toe te gaan passen voelde ik me zoveel beter en kon ik het toepassen en nog belangrijker volhouden.

Dus wat wil je veranderen, waarom wil je dat? Dan volgt de hoe je het moet doen door de pijn te voelen die je niet meer wil, daarmee krijg je je doel en kom je in actie.

Dus je kan veel weten, maar daardoor verandert er helemaal niks, je moet het wel gaan doen! Schrijf eens voor jezelf uit wat je zou willen veranderen, waar je last van hebt, wat belemmert je hierin enne als je niet lekker in je vel zit weet je echt wel wat je dwars zit, nog geen “echte” klachten? Als jij regelmatig hoofdpijn hebt, slecht slaapt, opgeblazen buik, pijnlijke schouders, hartkloppingen, gejaagd gevoel dan is er iets in je leven wat niet lekker loopt en dat kan op het gebied van je je lichaam of geest zijn. Ik nodig je uit om eens rustig de tijd te nemen, ga zitten met een lekker muziekje en voel eens diep vanbinnen. Ik weet zeker dat je voelt waar de schoen wringt. Vind je het fijn om eens samen te kijken waar jij graag de regie terug zou willen? Stuur me dan een mail naar welkom@zijvitaal.nl en dan zorg ik dat je meteen tips ontvangt om je waarom te vinden en wat jou verder kan helpen. Wat ga je nu doen, welk stuk ga je omzetten in actie? Wil je me dat laten weten. Voor nu een heel fijn weekend
Reactie plaatsen